Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawnad
senior tag
Sziasztok!
Levelezőn járok Gépész mérnökire. Igazából kb hobbi a dolog. Teljesen másban dolgozok.
Kérdésem a következő:
Van egy házi most amit 3D ben kell elkészíteni. Eddig nem nagyon kellett 3D ben rajzolni. A 2D AutoCad elég jól megy. Milyen programot ajánlotok ami nagyon kezdőnek jó?Thrawnad
Hardver hibára ritkán van jó szoftver...
-
Kicsipampam
tag
válasz Thrawnad #11751 üzenetére
Minden un. középkategóriás szoftvert nagyon könnyű tanulni. Ha AutoCAD-es vagy, akkor Inventor, de még jó alternatíva lehet nálad a Solidworks, Solid Edge. Ha ezek közül semelyik sem a stílusod lehet tovább keresgélni Creo, Catia, Nx, TopSolid, SpaceClaim, Fusion. A direkt modellezést szerintem egyenlőre ne, csak ha már megy a hagyományos mód.
-
Thrawnad
senior tag
válasz Kicsipampam #11752 üzenetére
Egy hajtás láncot kell össze rakni, illetve egy tengelyt és a zárt lánctartót tervezni.
Solide Edge V20-t kipróbáltam, de rajzot nem sikerült kicsalnom belőle.Hardver hibára ritkán van jó szoftver...
-
Thrawnad
senior tag
válasz Kicsipampam #11754 üzenetére
A Solid Edge ben egy kockából akartam műhelyrajzot előbb, hogy kipróbáljam, lássam hogy meg.
De az se sikerült.
A hajtás lánc még csak a számolásnál tartok.
Egyetemi háziHardver hibára ritkán van jó szoftver...
-
kpityu2
őstag
válasz Thrawnad #11753 üzenetére
A Solid Edge V20-nak remek beépített öntanuló súgója van. Csináld végig legalább az első pár leckét, hogy az alap kezeléssel tisztában legyél. Nekem a kedvenc progim a hiányosságai ellenére is, jobban szeretem mint a mostani ST vonalat.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
perfag
aktív tag
válasz Thrawnad #11753 üzenetére
Jézusom, melyik elvetemült egyetem az, amelyik még mindig a v20-at használja?
Értem én, hogy az volt az egyik legkiforrottabb, legstabilabb verzió, de könyörgöm, most éppen a v32 az aktuális, SE 2020 néven, 3d nyomtatással, szimulációval, generatív tervezéssel, reverse engineeringgel
És milyen tanintézmény az már, ahol nem mutatják meg a rajzkészítést? -
Kicsipampam
tag
válasz Thrawnad #11759 üzenetére
Ha végigcsinálod az öntanítókat, állítom 1 hét alatt képbe kerülsz. Felejtsd el az AutoCAD metódust, itt a parametrikus világban pont ellentétesen csináljuk. Úgymond nyomj egy reset-et a fejedben, akkor pillanatok alatt szintre hozod magad. Ahogy egyszer perfag tanár úr vezényelte: csinálni, cselekedni nem beszélni róla.
-
Parson
addikt
válasz Kicsipampam #11760 üzenetére
Szerintem a 2D-s autoCAD jo kiindulasi alap, én is csiptem, de tény, hogy igazad van, csak kérdés, hogy 43 évesen mennyire fog menni ez a resetelés.
Nekem autoCAD után az inventor volt a legbaratsagosabb, igaz kb 17-18 evvel ezelött... igy inkább nem adnék tippeket, max annyit, hogy full kezdökent nem ajanlom a Creo es CATIA szintet... inkább csak a középkategóriásokat, mint amiket a többiek is irtak. Aztán, ha igazán kedvet kap hozzá az ember, csak akkor kell elmerülni a mélyebb 'dagonyában'...[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
dejaris
addikt
Sziasztok,
Az új 2019-es verzió több maggal már kezd valamit, vagy még mindig egy magot hajt csutkára? Van ebben valakinek tapasztalata?
Probáltam guglizni, de sokra nem jutottam. (Gondolom rossz keresőszavakat használok). -
dejaris
addikt
Bocsánat, Solid Edge
-
kpityu2
őstag
válasz Thrawnad #11759 üzenetére
Az alapvető koncepcióbeli különbség a kettő között.
ACAD-ben rajzolsz egy adott méretű vonalat és a vonal akkor olyan hosszú, a méretezéssel pedig csak lekérdezed a hosszát.
SE-ben viszont rajzolsz egy vonalat aminek határozatlan a mérete addig, amíg fel nem teszel rá egy méretet (pontosabban egy méret típusú kényszert) ami beállítja a hosszt.
A műhelyrajznak pedig külön fájltípusa van, aminek létrehozására külön menüpont van. Egyszerűbb ha végigmész az első 2-3 leckén akkor érteni fogod a koncepciót, meg, hogy hova kell kattintani. :-) 43 év meg nem olyan sok ebben a szakmában.[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Agent T
tag
Sziasztok!
Creo 4.0-nál összeállításban hogyan lehet a legegyszerűbben kiszűrni a hibás kényszereket/kapcsolatokat? Kaptam egy összeállítási modellt, amin kisebb módosításokat kell végrehajtani, de pont olyan módosítások amiktől a kényszerek meghülyülnek, és folyamatosan a "1 Model is disconnected" hibaüzenetet kapom. Jelenleg úgy próbálom kiszűrni a hibát, hogy visszagörgetem a modellfát.(ahol eltűnik a hibaüzenet ott a hibás kapcsolat) Nincs erre valami profibb és hatékonyabb megoldás?
Igazi profi. Úgy csinálja, mintha könnyű lenne....
-
Parson
addikt
válasz dejaris #11770 üzenetére
A röcögés sokmindentöl függ, pusztán ennyi alapján nem lehet megmondani, mitöl röcög. Viszont alapból csak árnyékolt megjelenitésben megy a modellezés, a real time rendering opciot manapság már lehet használni (kérdés mikor hasznos), de a photorendering (fotorealisztkus képalkotás) az amire a kolléga igazán gondolt - ott jol jön a több mag.
-
DaveThompson
újonc
Sziasztok!
Most jött el az idő hogy írjak ide. Lehet, hogy egyeseknek nem fog tetszeni, de ez most nem érdekel. Remélem, aki képben van ez ügyben valamit tud válaszolni.
Rengeteg kört futottam és még több önéletrajzos e-mailt írtam cégeknek.
Valóban ilyen nehéz normális, 3D Cad modellező állást találni Budapesten?Dave
-
soldi3r
veterán
válasz DaveThompson #11772 üzenetére
A kerdes, hogy milyen tapasztalattal, milyen vegzettseggel es milyen ellenszolgaltatassal.
E30 (oo=[][]=oo)
-
Agent T
tag
3D Cad modellező = tervező mérnök?
Milyen tapasztalattal keresel állást, és mik az elvárásaid?
[ Szerkesztve ]
-
tycon
tag
Tisztelt Thompson!
Nincs ilyen állás. Ha a közvetítőkön keresztül próbálkozol, az mind kamu. Profession, Cvonline, stb.
Ha a hirdetett cégeknek munkatárs kellene, írnának azoknak, akiknek az önéletrajzait el tudják olvasni ezeknél a cégeknél, és közvetlenül is hirdetnének. Ahol HR-es osztály van, az már eleve rossz, azon nem mégy át.
Addig, amíg nem közvetlenül egy cég keres meg a jelentkezésed alapján, addig minden munkaközvetítő csak az adataidra kíváncsi, azt tudja értékesíteni, annak nagysága alapján tud állami pályázati pénzt keresni magának. És ha megnézed, a multik tartják el, szerződéssel Knorr-Bremse, Bosch, Thyssen, Beko, Task, tanácsadók tömkelege.
Nekem szerencsém volt, KTI, Nivelco, Mediagnost, Control-X magyar cégeknél dolgoztam, mindenhol, hogy úgy mondjam továbbadtak. És mindenhol tizen éveket dolgoztam, mindig fejlesztő gépészmérnökként, műszertech. szakmérnökként, az egész világnak terveztem pl. röntgengépeket, persze mint Siemens, Philips beszállítóként, de saját kifejlesztett termékkel.
A lehetőségeket időnként megnéztem, regisztrálgattam, önéletrajzoztam, de az utóbbi 15 évben senkitől nem kaptam választ. 30 év Autocad, Wildfire, Creo, tapasztalattal az önéletrajzban. Persze a közvetítők folyamatosan írogatták, hogy ide-oda-amoda jelentkezzek.
De engem a hirdetők közül senki sem keresett, innen tudtam, nem is keresnek igazán embert.fejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
DaveThompson
újonc
Köszönöm a válaszokat amiket eddig kaptam a kérdésemre (azonban egy kicsit több ember hozzászólására számítottam).
Dave
-
Agent T
tag
válasz DaveThompson #11776 üzenetére
Szerintem nehéz választ adni, mert nem tudni, hogy mire kellene válaszolni. Azt írtad, nem találsz normális 3D cad modellező állást. (ami nekem még mindig kérdés, hogy milyen munkakört is takarna). De azt nem tudjuk, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel (mérnök sok év rutinnal? kezdő pék?) és mik az elvárásaid (havi nettó fél csilliárd, 16. havi fizetés ?) Mennyi ideje keresgélsz?
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz DaveThompson #11776 üzenetére
A CAD modellezés önmagában nem egy szakma. Mit modellezel? Házakat, hajókat, fröccsszerszámokat, gépelemeket? Régen papírral, vonalzóval terveztek, most meg CAD-el. Aki ért valaminek a tervezéséhez, az le is modellezi. Minden mérnök tanul CAD modellezést.
A műszaki rajzoló modern megfelelője lenne? Nem nagyon tudom elképzelni, hogy erre külön pozíció lenne, talán a legnagyobb cégeket kivéve. Szerintem ott is leginkább kezdő mérnököket alkalmaznak erre, akik tudják is, hogy mit modelleznek. Még talán a bérmodellezést tudom elképzel 3D nyomtatáshoz: jön az ügyfél és hozza a törött mintadarabot, te pedig lemodellezed. Bocsesz, ha letörtelek.[ Szerkesztve ]
-
DaveThompson
újonc
válasz kpityu2 #11779 üzenetére
A végzetségeimet nem fogom leírni. A Cad modellezés meg létezik (ezt te is leírtad, hogy kimondottan hol vannak ilyen részlegek) tudom, mert abban dolgozom csak éppen egy olyan területen, amitől szabadulni akarok. A mostani munkahelyem előtti cégnél is Cad modellezőként dolgoztam. Ott gépi forgácsolással előállítandó alkatrészeket illetve hegesztett állványokat kellett modelleznem, kitalálnom, vagy a meglévőt tovább gondolnom. Meg tudtam csinálni a feladatokat mivel a legelső szakmámban 6 évet húztam le és rengeteg mindennel találkoztam ott. Nem törtél le, mert aki elszántan keres és fejleszti, magát az talál.
Dave
-
Parson
addikt
válasz DaveThompson #11782 üzenetére
Hello,
Csak hogy még tisztábban láss:
1. annyi hogy CAD modellezö poziciót keresel, pontosan ahogy a kollégák irták, édeskevés definició. Nem azért irták, mert finnyásak, hanem azért, mert ez igy van, meg is indokolták.2. A CAD modellezés csak egy eszköz. Amig nem érted hogy mit rajzolsz a papiron, addig az csak ákombákom lesz, ugyanigy van a 3D-s modellekkel is, föleg ha igazán mélyére ásunk a modellezési technikáknak, amik változatlanul csak eszközök egy adott cél eléréséhez, ami nem más, mint egy jó és jól müködö konstrukció (spec gépészetnél maradva), amihez elengedhetetlen a gépészet egyéb alterületeinek minimális megismerése / tanulása (egyeseknél akár autodidakta modon is, ha nincs más - bár ez gondolom elég ritka). Persze lehet mondani, hogy CAD modellezésen belül is vannak szintek, de olyan alacsony szint, ahol semmihez nem kell tudnod érteni csak magához a CAD-hez, elég értelmetlen, hisz mint irtam, ez csak egy eszköz (hihetetlenül hasznos, de akkor is csak egy eszköz).
3. Az, hogy mi a végzettséged, olyan szempontból tökmindegy, ha irreleváns a gépészethez, a kollégák is csak azért kérdezték, hogy legyen viszonyitási alapuk, mégis milyen szinten viszonyuljanak a kérdéseidhez. Ellenben ha kicsit is releváns, akkor sem szégyen, ha vki nem PhD fokozattal ül le a gép elé modellezni.
4. Az, hogy mik a tapasztalataid, miket csináltál eddig ezen a területen, már egy jó lépés afelé, hogy egyáltalán elképzelése legyen az embernek arról, mégis milyen irányba terelve adjon választ, tanácsot.
5. Lehet csak nekem tünt fel, de semmit nem irtál arról, hogy mégis milyen rendszerekben dolgoztál eddig. Ma már CAD és CAD program között is vannak olyan érdekes különbségek amik egyeseknek igazi kihivást jelentenek, ha váltani kell. Érdemes lenne tudni, hogy mégis miben gondolkozol, dolgoztál már.
6. Szerintem inkább a segitséget lásd meg a válaszokban, elvégre azért vagyunk itt a forumon. Néha én is belefutok olyan problémákba / kérdésekbe, amiket az itteni kollégák válszolnak meg, én meg csak verem a fejem a falba, miért nem vettem észre a megoldást. De hát ez van, emberek vagyunk... és kollégák egy adott területen, tágabb értelemben.
Sok sikert a kereséshez!
[ Szerkesztve ]
-
Kowax
tag
Sziasztok!
Bár nem szorosan a témához kapcsolódik, de itt talán tud valaki segíteni.
Egy műszaki rajzon egy letörés méretének megadásánál a következő jelöléssel találkoztam: C1
Emlékeim szerint ez egy régi jelölése az 1x45°-nak. Elkezdtem keresgélni a neten, hogy megtaláljam ezt leírva is valamelyik könyvben, de nem sikerült találnom ilyet.
Valaki esetleg tudna linkelni, fényképezni vagy címet ajánlani olyan könyvhöz, amiben esetleg még C-vel jelölték az élletörést, vagy írják, hogy ez volt a korábbi jelölés?
Hajt a kíváncsiság...
Előre is köszönöm, ha valaki veszi a fáradtságot és dob valami információmorzsát![ Szerkesztve ]
Böff!:))
-
Parson
addikt
Sajnos linkelni nem tudok semmit, de én is találkoztam már több helyen ezzel. Ugy van ahogy irod (tapasztalataim szerint), a C1 az 1x45° (90°-os sarkok esetén). Mivel magam sem tudom 100%-ra, igy en is csak sejteni vélem, hogy a C a chamfer röviditése, ugy mint Ahogy az R a radius-é... Egyszerüen igy logikus. Az élletörés szögének megjelölése nélkül pedig élböl a szimmetrikus megoldást látom logikusnak, ami spec csak 90°-os sarkoknál jön ki 45°-ra... Szóljon ha vki jobban tudja.
[ Szerkesztve ]
-
Atlantis
veterán
válasz Parson #11785 üzenetére
Pontosan így van, ez teljesen szabványos jelölés, Creo-ból elő lehet csalogatni mai napig ilyet 45°-os letörésnél.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Meglehet azt valahogy oldani a Solidworks-ben: van egy fő alkatrész az összeállításban ami vezeti szinte az összes többi ugyanebben az összeállításban létrehozott alkatrész valamelyik méretét.
A fő alkatrésznek vannak konfigurációi, melyek mindig bizonyos méreteit változtatják. Na most ha én létrehozok konfigurációkat az összeállításban úgy hogy mindig másik konfigurációjú fő alkatrészt használok hozzá, akkor ugye az lesz az eredmény, hogy ha állítgatom az összeállítás konfigurációját akkor változik a fő alkatrész mérete ami meg változtatja a többi tőle függő alkatrészek méreteit, mert ugye a fő alkatrész vezeti őket.
Meglehet azt valahogy oldani, hogy elmentsem azt a sok vezetett alkatrészt úgy, hogy mindig amikor változnak a méreteik akkor az egy konfigurációja legyen annak az adott alkatrésznek?Megtehetném azt is, hogy csak simán mindig elmentem külön a fő alkatrész állítása után az összeállítást külön, de ha valamit változtatni kell az egyik alkatrészen, akkor egyenkent külön végig kellene menni az összesen, ami nem opció idő miatt.
[ Szerkesztve ]
-
ReSeTer
senior tag
válasz Kicsipampam #11791 üzenetére
Végig néztem, de sajnos nem ez amire gondolok. A videóban nincs semmi olyan alkatrész aminek valamelyik méretét egy összeállításban lévő másik alkatrész vezeti.
A lényeg, hogy én nem tudom, hogy mekkora lesz az adott alkatrésznek a mérete, csak akkor ha változtatok a fő alkatrészen, és majd ő széthúzza vagy kisebbre veszi a többi alkatrészt.
A cél, hogy a "többi alkatrész" megváltozott méreteit (ami többnyire sose kerek szám) elmentsem az adott alkatrész saját új konfigurációjaként.Összeállítás:
,,A" alkatrész, és egy ,,B" alkatrész.,,B" alkatrész egyik mérete megegyezik az ,,A" alkatrész egyik méretével.
Tehát ha ,,A" alkatrész méretét változtatom, ,,B" alkatrész is változik.Eddig semmi különös dolog nincsen benne szerintem.
Az ,,A" alkatrésznek vannak előre megírt konfigurációi, ,,B"-nek még nincs.
Kiválasztok egy másik méretű konfigurációt az ,,A" alkatrészben, így változni fog tőle a ,,B" alkatrész is.
Na most ezt a megváltozott méretű ,,B" alkatrészt szeretném elmenteni konfigurációként a ,,B" sajátjaként.Nem tudom leírni jobban
-
soldi3r
veterán
válasz ReSeTer #11792 üzenetére
Az adott konfiguraciobol megnitod a B alkatreszt es elmented, mint konfiguracio. Utana a Modify Configurations ablakban megadod melyik jelenjen meg az adott osszeallitasiban. Viszont a valtozo mereteket szerintem manualisan kell modositanod, ha kozvetlen hivatkozik az A alkatreszre. Azt is talan inkabb globalis valtozokent kellene megadni konfiguracionkent.
E30 (oo=[][]=oo)
-
Atlantis
veterán
Szerintem ez eleve egy rossz megoldás lenne: nálam alapszabály, hogy konfigurációban lévő alkatrészek sehogy ne függjenek egymástól, lehetőleg még beillesztési referenciaként sem....hosszú távon ez biztonságosabb, mert ha egyszer valami félrecsúszik (akár évek múlva, amikor a kutya nem emlékszik rá, mi, hogyan, miért készült), csúnya összeborulásokat tud okozni....pláne egy olyan hektikusan működő szoftvernél, mint a SW, ami hajlamos "feledékeny" lenni referenciákat tekintve, verzióváltások után fokozottan...
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Kicsipampam
tag
Pedig jó, csak azokat a méreteket is fel kellene venned a konfigurációba, amelyek a többi méretét változtatja. Megoldhatod Design Table-val is, de a te esetedben, mint ahogy Atlantis kolléga írta legjobb lenne egy összeállítást készíteni vázlatokkal, amik vezetik az elkészülő alkatrészeket. Ez lenne a legjobb mások által is átlátható konstrukció.
-
Atlantis
veterán
válasz soldi3r #11796 üzenetére
A Specviewperf olyan, mint a dízelmotor a VW-nél. Teszteredmények jók, de a valós adatokhoz köze nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Atlantis
veterán
válasz soldi3r #11798 üzenetére
Nagyon másik sincs, ezért azt és úgy mérnek, ahogy akarnak. De szerintem
az nem mérőrendszer, ami fals eredményeket ad, az csak pöcsméregetésre jó...ha ez megfelel, akkor használd a Specview-t, egymáshoz való viszonyításképp meg is felelhet akár.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest