Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Creo-ban, hogyan lehet azt a funkciót ki/Be kapcsolni, hogy a sketch-ben egy módosítás elfogadása után ne távolítson ki a módosított részletből minden alkalommal automatikusan?PC
-
ptesza
senior tag
Sziasztok Mesterek!
Nem tudok Catia V5 alatt úgy nyomtatni, hogy a papíron 1:1 arány legyen. Egy 100mm oldalú szakasz mérve 96,51mm. Már amennyire pontosan meg tudom mérni. Csak akkor tudtam a közelítőleg 100mm elérni ha a print menüben a scale értékét megnöveltem ~104,5%-ra. Nem hiszem el, hogy nincs erre megoldás. A printer Samsung 2070.
Remélem van valami megoldás erre, vagy csak épp kiböki a szemem az opció és azért nem találom. -
kpityu2
őstag
válasz ptesza #12406 üzenetére
Nem plotter. A mezei nyomtatókban meg általában nincs skálázási lehetőség. A pólónyomtatáshoz is használt típusokhoz van olyan driver ami finomabb beállítást tesz lehetővé, esetleg keresgélhetsz, hogy van-e custom driver a te típusodhoz. Vagy nézd meg, hogy a print menüben a skálázás értékét el tudod-e menteni profilként.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Parson
addikt
válasz ptesza #12406 üzenetére
Nos ez egy fincsi téma, én is belefutottam már párszor... viszont nálam nem volt kritikus, így hamar elengedtem, max közelitö megoldásokat alkalmaztam.
Ha nem müködik direkt CATIA-ból, próbálkozhatsz közbülsö szoftver beiktatásával, pl elöször PDF-be nyomtatni, aztán onnan a nyomtatóra küldeni... de ahogy kpityu2 is irja, a végén a nyomtatónak skálázás helyesen kell tudnia a papirra küldeni a tintát, különben... marad a közelitö megoldás 1-2-3 % eltéréssel a névlegestöl.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
kpityu2
őstag
válasz ptesza #12409 üzenetére
Gondolom attól függ, hogy mennyire komoly a nyomtató. Nyilván adott a DPI érték, hogy azután a mechanika ezt mennyire pontosan követi a műanyag fogaskerekek, fogaslécek, sínek korában az más kérdés. Meg ott van ugye, hogy tintasugaras, vagy lézeres... Van az a pénz amiért rendes nyomtatót kap az ember, ha igényei vannak.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-igu-
addikt
mindenképpen fontos, hogy méretarányos legyen a nyomtatott rajz, hogy amikor a tervező bácsi lehagyja a méretezést, lehessen mérni a rajzot számolgatás nélkül - mert a gyártás nem állhat meg
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
ptesza
senior tag
válasz kpityu2 #12414 üzenetére
Egymáshoz képest ~1mm. De a névlegeshez (100mm) 4mm az eltérés.
Sprint-Layout progival (PCB tervező) rajzoltam egy 100mm-es keretet. Szintén ezeket az eltéréseket tapasztaltaltam. Itt azért fontos lenne a jó méretarányú nyomtatás. A konklúzióm az, hogy nem a Catia hibája hanem az egész rendszert érinti. Keresgélek drivereket. Szerencsére a Sprint Layout ad lehetőséget mindkét irányban a korrekcióra. -
ptesza
senior tag
válasz ptesza #12416 üzenetére
Driver frissítés megoldotta. Így már elég pontos a nyomtatás Catiában, ha esetleg a rajzon szeretnék méregetni, vagy átpontozni néhány pozíció furatot vagy hasonló dolgok. PCB készítéshez pedig olyan pontosra tudom kalibrálni amilyen pontosan meg tudom mérni. Mivel a driver tartalmazza a kalibrációs értékeket, ami minden printerre érvényes ezért csak elvétve lesz olyan nyomtató ami igazán pontos. Sajnos nálam nem azonos irányban torzul a nyomat ezért a catia skálázás nem tud pontos eredményt adni hiszen ezáltal csak nagyítani vagy kicsinyíteni tud. A hibát meg tudom közepelni így is.
-
Parson
addikt
válasz ptesza #12417 üzenetére
Azért azt vedd figyelembe, hogy amig CATIA-ban nominális értékeket látsz, addig a nyomtatott papiron a rajz maga egy fizikai produktum, ami soha nem lesz CATIA-ban latott nominalis... ergo magadnak meg kell fogalmaznod egy türést, ami a nyomtatott rajz minöségét jelzi, ha már ez ennyire fontos - és ezt érdemes lehet a rajzon feltüntetni, ha már rajzról való visszaméretezgetés megy. De persze mindez csak egy tipp.
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Parson
addikt
válasz Wasquez #12412 üzenetére
Én csak kettövel:
1. Pro/ENGINEER
2. CATIA V5Na jó, egy idöben (4 évig) SolidWorks is nagyon ment, mert egyik cégnél csak az volt.
Autodesk termékeket meg csak tanulási célból használtam anno 20 éve az egyetemen:
AutoCAD
Mechanical Desktop
Autodesk Inventor───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
kpityu2
őstag
válasz ptesza #12416 üzenetére
A pólónyomtatós oldalakon keresgélj, azok rendszeresen buherálják a nyomtatókat mert a direkt erre gyártottak nagyon drágák, ezért a kommersz de hasonló mechanikájú/gyártmányú nyomtatókat szokták átalakítani/okosítani. (DTF printer DIY) ilyesmire keress. Van pár nyomtatótípus ami drivercserélvel átalakítható. (Epson EcoTank L800. Epson Stylus P5000.Epson EcoTank L805. Epson Expression Photo HD XP-15000.Epson Stylus Pro 4900, stb.) Mivel itt fontos a precíz nyomtatás mert sokszor több menetben is rá kell menni a pixelpontosan pólóra, ezért szélsőségesen jól konfigurálhatóak ezek a driverek.
-
-igu-
addikt
válasz Agent T #12422 üzenetére
Ha van elérhető modell, akkor leveszem onnan a méreteket a hiányos rajzhoz
Ám ha nincs, akkor lehet szaladgálni az ügyfélhez, hogy mire gondolt a költő - vagy vmi nagyfejű megméri a rajzot, ráírja a méretet, szignózza, és már pörög is a gyártás (megtörtént eset, gondolhatod, hogy felszaladt a szemöldököm).
szerk: a képen látszik, hogy a revision history üres, tehát a furatok nem utólag kerültek az alkatrészre.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
ptesza
senior tag
válasz Parson #12418 üzenetére
Van egy módszer amivel otthoni körülmények között jó minőségű és pontos PCB-t lehet készíteni. Ez a vasalásos vagy laminálós technológia. Itt is van egy pontossági elvárás, hiszen a beültetendő alkatrészeknek (pl soklábú IC) bele kell mennie a furatokba. Ez esetben ez tökéletesen elegendő hiszen csak 1-2 darabról van szó és nem sorozatgyártás.
A catiából nyomtatás most nem kíván túl nagy pontosságot. Itt van például egy lemez, ami kb. A4 méretű. Azt meg sem számoltam, hány furat kell bele. Műanyag és fém távtartókon lesznek PCB-k.(9db) A kinyomtatott rajzot átpontozom. A pozíció pontosság kb. 5 tized lehet, de az egy milliméter sem okozna gondot mert szemmel nem lehetne észre venni. Ha kézzel méregetéssel próbálom ezeket felvinni a lemezre akkor jóval nagyobb pozíció hibára számíthatok.
Ami hibát észrevettem a nyomtatásban azt sikerült kiküszöbölni. A digitális tolómérőm pontossága bőven elegendő az ilyen barkácsolós projektekhez.Köszi még 1x
-
Wasquez
senior tag
Régen, amikor tanították még a műszaki rajzot, erre adtak volna néhány mínusz pontot a szaggatott vonalak alkalmazásáért!
Úgy szólt a szabály, hogy a főnézetet a lehető leg több információt tartalmazó nézetről készítjük, és a szaggatott vonalakat csak ott alkalmazzuk, ahol ez feltétlen szükséges, vagy segít az alkatrész megértésében.
A főnézeten a csavarfej süllyesztéseket rendese ki lehetne rajzolni, ha a másik oldalról lenne megmutatva!Ebben az esetben ez nyilván nem lényeges, de egy szerszámlapon, ahol ki van lépcsős furat, süllyesztés, egymás alatt 3-4 kőr kirajzolva, szaggatottal, már időnként nagyon nehéz eldönteni, hogy mi menet, mi furat, mi süllyesztés!
Nem szeretik a szakemberek, ha ebből kell dolgozniuk!PC
-
-igu-
addikt
válasz ptesza #12426 üzenetére
A példa a (hiányzó) méretezésről szólt - az meg időtlen.
Mindemellett próbáltam rávilágítani a CAD hátrányára: ellustítja az embert, igénytelenné teszi. Kettőt kattint, megvan a modellről a rajz, ellenőrizni nem kell, finomítani/igazítani nem kell, mehet gyártásba. Sajnos manapság egyre többször találkozok hasonló slendriánsággal.+Wasquez: "Régen, amikor tanították még a műszaki rajzot, erre adtak volna néhány mínusz pontot a szaggatott vonalak alkalmazásáért!"
Meg sok minden másért is, vérzik ez a rajz vastagon.
Egyetemen tanítanak még egyébként műszaki rajzot, vagy már csak CAD van mindenhol?[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz Wasquez #12425 üzenetére
Mondjuk a szabályokat ideje lenne a szoftverekhez igazítani. Vagy villantani egy olyan szoftvert ami hibátlan MSZ szabvány szerinti rajzot csinál. Én mondjuk sokszor elkérek egy STEP modellt és a saját gépen felpakolom a méreteket amik kellenek, gyártás után meg megy a rajz a kukába.
-
Agent T
tag
Igazából a rajz minőségét szerintem nem az határozza meg, hogy kézi vagy CAD rajz. Kézi rajz is lehet igénytelen, hiányos, vagy csak simán rossz. Ez inkább emberfüggő dolog, ki mennyire igényes a munkájára, mennyire precíz stb. stb. Illetve, hogy mennyi ideje van elkészíteni egy rajzot, hogy a gyártás pörögni tudjon
Igazi profi. Úgy csinálja, mintha könnyű lenne....
-
-igu-
addikt
válasz Agent T #12433 üzenetére
Talán rosszul kommunikáltam le: nem én mérem meg. Én a gyártás oldalán vagyok (bár az utóbbi időben inkább ipari robotokkal dolgozom), és volt olyan alkalom, amikor a hiányos méretezést megreklamâlva a "mérnök úr" ezt a megoldást alkalmazta.
Egyébként az, hogy a megrendelő nem pampogott, azt jelenti, hogy nagyjából megfelelt nekik.A rajz, amit mutattam korábban, az a tervezői munka megcsúfolása, de szerencsére volt hozzá modell, így volt lehetőség javítani.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
-
-
Parson
addikt
válasz Wasquez #12421 üzenetére
‚És melyik a jobb a kettő közül?‘
A cél szentesíti az eszközt. Ezesetben is. Én mindkettöt nagyon szeretem. Nincs abszolút gyöztes, magadnak kell választanod ha megteheted. Ha nem, akkor meg a körülmények úgyis döntenek.[ Szerkesztve ]
-
ptesza
senior tag
válasz Wasquez #12437 üzenetére
Igen. Szó szerint így van. Megfelelő standardot fellapozva kiderül. A lényeg az, hogy azért lett újra és újra módosítva ez, hogy a bizonytalanságot csökkentse. Az általam rajzon megtalált jel a gyakorlatban szinte bármit jelenthet. A legjobb eset az lenne ha Pt értéket mérne, ami az érdességprofil legfelső csúcspontja és a legmélyebb mért pont távolsága. Viszont nem ismert az , hogy ezt a mérést milyen távolságon végezze, mi a kiértékelési hossz és abból hány darabot használjon. Milyen szűröt alkalmazzon a felület hullámosságának és a tényleges érdességprofil szétválasztásához. Hogy értékelje ki Ra/Rz vagy valami egyéb? Milyen irányultságban végezze a mérést, alkalmazhatja -e a 16%-os szabályt? Stb.
Ezért számít, hogy milyen szimbólum van elhelyezve a rajzon, mivel akkor annak a szabványnak a rendelkezései az irányadók a a mérés elvégzésekor is.
Ha cégnek saját belső szabványa is van akkor azt minden esetben ossza meg az alkatrész gyártójával is. -
-
tycon
tag
A rajzról.
Van olyan, hogy egy villanyborotva markolata egy rajzon igencsak ABC, vagyis szélesség, magasság, hosszúság. Befoglaló méret. És ha Creo-ban felengedem a mérethálót olyan, a rajzon sehova sem mutató méretet, nyilat látok. És akkor jön a fej összedugás, a gép programozóval, aki ugye nem CReoval dolgozik, hanem rajzból, mert ő Powermilles. Megcsinálom az NC-Manufacturában, vagy az Expert-ben, és azzal dolgozik a gép. Egy fél napot, mire kivakarja a a szerszámüreget. Pedig velem együtt volt a CREO megmunkálás oktatáson.[ Szerkesztve ]
fejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
Parson
addikt
válasz Wasquez #12442 üzenetére
Mint irtam, a cél szentesiti az eszközt. Az, hogy 'otthoni felhasználásra', az egy csöppet tág fogalom. Elsö körben otthoni felhasználásra egy Pro/DESKTOP is tökéletesen elég kell hogy legyen. Ugyanakkor nincs definiálva a célterület és annak mélysége, részletessége... úgyhogy lehet, hogy végeredményben csak high-end CATIA megoldásokal tudod megoldani. Ezt én jelenleg annyiból, hogy 'otthoni' nem tudom megitélni.
-
Parson
addikt
Tökéletes rajz ugye sosem lesz... hiszen különbözö dolog a design / a gyártás / a méréstechnika / és a vevöi igények... És eképpen a 3D model sem lesz ideális -> az automatikus méretezés csak csilli-villi promóció (részmegoldásokra, egyedi példákra jó lehet).
-
tycon
tag
válasz Parson #12445 üzenetére
A fejlesztés vezetője: nem kell csak egy helyen megadni a méretet. És ne legyen redundáns méret, ha máshonnan az kiadódik.
Aztán jön a műhelyfőnök, saját gyártóműből: ide szeretnék egy mérete, meg oda meg amoda. Mert a gépen azt tudom megmérni, ha faragja. Meg programozni is. Ezért ha "udvarias" akarok lenni, akkor sheet2.fejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
Kicsipampam
tag
válasz Wasquez #12442 üzenetére
Otthoni felhasználásra az SE ingyenes. Nem nagyon fogsz ettől jobbat találni. Tanulása igen könnyű, rengeteg yt videóval akár magyarul is. A pro/desktop ehhez képest gyenge, meg nem is sok helyen használják, ha már energiát teszel bele a tanulással mindenképpen olyat választanék, amit később kamatoztatni is tudok.
[ Szerkesztve ]
-
Agent T
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest