Új hozzászólás Aktív témák

  • b.vr

    őstag

    válasz Gondwana #5388 üzenetére

    "viszont Fujiék utasításba adták, hogy ha makrózol, f/4-ig minimum csukd le a blendét magadtól! "

    Szerintem mielőtt nagyon beviszitek egymást az erdőbe Wartonnal, nézzetek utána hogy vielkednek az objektívek makró-tartományban, pl. egy link:

    cambridge in colour: macro camera lenses

    az effective f-stop-ról szóló részt nézzétek, de amúgy a lényeg:

    "The reason that the f-stop changes is because this actually depends on the lens's focal length. An f-stop is defined as the ratio of the focal length to aperture diameter. A 100 mm lens with an aperture diameter of 25 mm will have an f-stop value of f/4, for example. In the case of a macro lens, the f-stop increases because the effective focal length increases — not because of any change in the aperture itself (which remains at the same diameter regardless of magnification)."

    warton: egyrészt bőven van tere a tág rekesszel makrózásnak, pl. a stacking miatt. Másrészt amiről itt szó van azt hiába akrnád úgy "megoldani" hogy f8-f11re rekeszelsz (a konkrét rendszer diffrakciós határára egyébként is figyelve), a már írt effektív f-stop a makró tartományban ilyen rekesznél is ugyanúgy érvényesül és még annál is kevesebb fényt fog rendelkezésre állni (a cikk kiindulási ökölszabályként 2 fényérték veszteséget ír) De olvasd el a linkelt cikket, meg akár más cikkeket is.

    "Oscar bácsi meg nem gyütt"

Új hozzászólás Aktív témák