Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz DonRazzino #32403 üzenetére

    Kérdés, hogy a piac mennyit képes/tud fizetni a minőségi többletért. Én ugyan nem vagyok fotós, de sok hivatásossal találkozom és többször rá is kérdeztem az érintetteknél, hogy mi a helyzet.

    Röviden összefoglalva úgy látom, hogy a piac egyszerűen nem fizeti meg, nem várja el az igazi minőséget, ez alól kivételt talán csak a katalógusfotózás jelenti és egy-két jobb esküvő és egyéb prémium munka. Az összes többire tulajdonképpen elégnek találják a sokéves, ma már elavult technikát, az igénytelen fénytechnikát és nagyon sokszor a vázból kieső, feldolgozatlan képet és videót is. A médiumok híranyagainál például elenyészően kevésnek mondható az utómunkázott anyag (kivétel vágás), inkább csak akkor fordul elő, ha valami személyes hiba folytán látványosan rossz lett valami.

    A "nem kell raw" rengeteg képnél megintcsak igényszint kérdése. Ez például itt jó? :N Vagy ez valóban olyan jó, mint az utólag feldolgozott? :N Szinte az összes nagy dimanikatartományú kép látványosan gyengébb az utólag feldolgozottnál, de ez szerintem természetes is. Én például nem azért szoktam utómunkázni, mert annyira muszáj, hanem azért, mert még jobb eredményre törekszem, mint amit a váz kiköp. Pedig már az is jó. Ugyanilyennek látom a Fujit is. Ha valakit nem zavar egy kis rózsaszínes-vöröses beütés (engem például csak ritkán), emberek fotózására tetszeni fog neki, de mondjuk tájképekre a Sonyt, a Canont, a Nikont is jobban ajánlanám.

    Az A73 értékelésekor pedig tényleg arra érdemes gondolni, hogy a FF világba ez a Sony belépő modellje, egyes területeken nagyon jó, de a gyártó patikamérlegen méricskél annak érdekében, hogy ne zabálja fel a drágább modellek piacát. Ezért olyan a keresője is, amit jogosan érzel az X-T3-hoz képest visszalépésnek. Hogy értsd: a 4 éve megjelent A6300-é is vele megegyező felbontású, de kétszer akkora a frissítési rátája. Pedig az egy sokkal olcsóbb, APS-C modell.

Új hozzászólás Aktív témák