Új hozzászólás Aktív témák

  • voriae

    tag

    Sziasztok, tanácsért jöttem. Sokat fotózom tájképeket vonattal, és ebben a műfajban szeretnék fejleszteni, elsősorban képminőség terén. Jelenleg a hordozhatóság-ár-minőség optimalizáció során M43-as rendszert használok: Oly EM10, Pana GX80 vázakat és a következő obikat: Sigma 60/2,8, Pana 25/1,7; Pana 12-32 kitobi, Oly9-18 (u)wa; Oly kit tele; Samyang 7,5 halszem. Van még egy adag manuálom, amiket beáldoznék a rendszerváltásba, olyan 70ezer ft értékben kb (de ha megmaradnak, az sem baj, sőt...). Fontos látni, hogy jobb teleobit a méret-tömeg miatt nem vettem eddig, a kittele kifejezetten jóképű amúgy, csak nem fényerős, plusz vigyázni sem kell annyira rá, nem nagy érték. A vázak is azért a legkisebbek, mert belül viszont ugyanaz a szenzor van, mint a generációjuk nagyobb típusaiban, az extrák meg nem érdekelnek, kizárólag klasszikus fotózásra használom őket - ott spórolok pénzt és méretet, ahol tudok.
    (szóval fára, hegyre mászom velük, bedobom a hátizsákba és biciklitúrázom közben, ilyenek)

    Főleg szenzorban szeretnék előre lépni mind felbontásban, mind zajtűrésben. Mindkét M43-as vázam 16 megapixeles, nem kell csilliárd, ez is többnyire untig elég, de azért a 20-24 mpx-es képekben több a tartalék. Az Oly váz iso3200-on, a Pana 6400-on adja fel végleg a küzdelmet, de néha sajnos belefutok olyan helyzetbe, hogy rám sötétedik, de még egy vonatot le kéne fotózni, ami a kedvemért nem fog lassítani, így használnom kell. RAW-ban fotózom, LR-ban rendezkedtem be.

    Mi az a váz+obi kombó, amivel hasonló átfogásom tud lenni, és az M43 eladása után nem fizetek rá olyan nagyot? Használt cuccokban gondolkozom; a Fuji rangefinder dizájnja nem annyira jön be. Nem kellenek extra szolgáltatások, tudjon azért 7-8 fps-t a sorozat, bírja a buffer 20 képig, e-shutter sem gond, ha van, amúgy full manuálban szoktam beállítani a paramétereket. AF sebesség nem olyan fontos kérdés, inkább pontos legyen, mint gyors. Az uwa kategóriát egyelőre el tudom engedni, ekv. 24-200-at lenne jó lefedni, lehet benne lyuk is azért persze. Az ekv. 35-50-135 környékére később lőnék majd fényerősebb fixekkel, de ezek is ráérnek egyelőre. És egyelőre elég egy váz is. Van ötletetek, vagy nevezzek be egy Pana 35-100/2,8-ra inkább? :) Köszi előre is a tanácsokat!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák