Hirdetés

Aktív témák

• MaCS_70

félisten

válasz asdf_ #926 üzenetére

Az pedig, hogy az e-személyi, illetve a talán egyszer egy messzi-messzi galaxisban megvalósuló DÁP-os aláírás miért csak magánszemélyként használható, egy elég érdekes kérdés. Tisztán jogi.

A kézzel firkált aláírásunk is egységes, nem a cég nevét írjuk oda, sőt, nem is kell olvashatónak lennie. (Bár az elműt 30 évben találkoztam ezzel kapcsolatban egészen hátborzongató gyakorlattal, sőt, oktatási anyaggal is.) Ami jelenleg összeköti a magánszemély aláírását az általa képviselt szervezettel, az valamilyen hatósági nyilvántartás. Cégek esetén ez ugye a cégjegyzék, ahol ráadásul még aláírásminta is van.
    Semmi akadálya nincs annak, sőt, teljesen észszerű lenne, hogy az én e-személyis/DÁP-os aláírásomat maga a rendszer akár automatikusan is összekösse az általam képviselt szervezetekkel. Ez jelenleg még működik is a cégkapu/AVDH párossal, de hivatalosan ugye már nem sokáig.

Ebből persze valakiknek jelentős extra bevételük fog származni (származik már most is, európai szinten), de az egész csak jelentősen bonyolítja az egész helyzetet.

Hasonló kérdés, hogy az aláírások miért nem használhatóak titkosításra. Én ezt lassan huszonöt éve kérdezgetem minden, az utamba kerülő illetékestől, és mindig azt a választ kapom, hogy "mert a jogszabály nem engedi meg." :W
    Biztonsági kockázatot jelentene? Ja, azt nem...

Csak éppen bevételkiesést a tanúsítványkezelő cégeknél. Bár nagyot talán nem, mert én még hivatalos tanúsítvánnyal titkosított állományt nem láttam.

MaCS

Aktív témák