-
GAMEPOD.hu
I. Általános tudnivalók
1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz kaposznyak #15775 üzenetére
A matematikai feladvány a bitcoin forráskódjából következik: az számít érvények block hasn-nek, ami x db nullával kezdődik (hogy hánnyal, az a difficulty-ból következik, ami blokkok készítési idejétől függően automatikusan állítódik).
A hash-t a blokk adataiból és egy ismeretlen számból (nonce) számolják. Ez utóbbi szám értéke a feladvány: a bányászok addig számolják újra az adott blokk hash-ét különböző nonce értékekkel, míg az a difficulty által meghatározott számú nullával kezdődik.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz high-tech #15766 üzenetére
Biztos ez? Szerencsére engem nem érint a dolog, de én úgy tudom, hogy a BTC kárpótlás elég feltételes, a jelenlegi állás szerint a cég tulajdonosa (a Tibanne, azaz Karapeles) kapja meg a megmaradt összeget.
"The Bankruptcy Trustee has valued BTC claims at the market price at the time of bankruptcy. In the last few months the value has increased to around 20 times that historic value. As a result the bankruptcy trustee now controls more assets than liabilities.
The trustee proposes to give the excess value to shareholders, (i.e. the people who were in charge when the bankruptcy occurred).
Unless this decision is legally challenged, the court will follow the trustee’s recommendation."Csak akkor nem Karapeles-é lesz a megmaradt BTC, ha sikerrel jár a petíció a civil rehabilitation-ért.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz high-tech #15764 üzenetére
Engem leginkább a 6 milliós szék érdekel. Mi a fene lehetett?
Tudom, hogy nem Karapeles csinálta. Viszont, ha folytatódik a csődeljárás, akkor a hitelezők kártalanítása után megmaradt vagyont megkapják a cég tulajdonosai, azaz Karapeles-é lesz a megmaradt 160.000 BTC. Plusz a mostani hunyó, a felszámoló is kérvényezi a bíróságtól további BTC eladásának lehetőségét (bár kérdés mire fel, elvileg a most eladott mennyiség fedezi a kintlevőségeket).
Pont az általad linkelt doksiban van, hogy még nem döntöttek azok sorsáról, akik BTC-t (is) szeretnének. Ha jól tudom ahhoz a csődeljárást valamiféle felszámolássá kell alakítani (civil rehabilitation procedure), amiről még nem született döntés, de nem túl optimisták az emberek...
Mondjuk ha elég sokáig folytatódik a bear market, lehet, hogy a végén jobban jársz a 438 dollárral
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Egy még tömörebb kép a Mt.Gox vagyon eladásáról és az árfolyamról:
Nem csoda, hogy kb. mindenkit meglepett a "korrekció" nagysága és hossza.
Az lesz majd vicces, ha Karapeles - miután feltételezhetően annyira már nincs kedve kriptoval foglalkozni - beönti szintén market sell-en a csődeljárás után megmaradt ~160.000 BTC-ját tőzsdére...
[ Szerkesztve ]
-
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Teasüti #15653 üzenetére
Feltörik a tőzsde walletja(i)t és ellopják a pénzt (Mt. Gox). A tőzsde tulajdonosa lelép a pénzzel (Bitgrail?). A hatóságok bezárják a tőzsdét és lefoglalják a coinokat (BTC-E) .
Épp elég ok ez. Persze te is ugyanúgy elhagyhatod a privát kulcsod, de az legalább rajtad múlik.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz muszurkefal #15473 üzenetére
EUR SEPA utalással Kraken vagy Coinbase
Készpénzzel vagy magyar utalással Localbitcoins vagy Coincash.euMajd küldd át Binance-ra, ha altokkal kereskednél. A befektetett összegtől függően (és attól, hogy mekkora részét szánod altcoinokra) érdemes lehet LTC-ben vagy ETH-ban átküldeni az épp aktuális tranzakciós díjaknak megfelelően (btc-nél most 4 USD körül van).
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Érdekes, mondjuk pont most kérdezett egy nő a Mt.Gox-ról, amire mindketten azt válaszolták, hogy nem nagyon lehet mit tenni. Pedig eléggé úgy néz ki, hogy mindenki visszakapja a pénzét, mert akkorát nőtt a btc ára, hogy még Karapeles is milliárdosként jön majd ki a börtönből?
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz btomi9 #15109 üzenetére
A revoluton nem lehet ki- és beutalni kripto-t! Appon belül váltogathatsz, csak spekulációra jó (ha arra számítasz, hogy felfelé megy a btc, akkor átváltod abba, aztán költésnél mindig abból vált forintra/euróra az aktuális árfolyamon). Nagy valószínűséggel nincs mögötte btc fedezet.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz feketemark92 #15106 üzenetére
Amúgy meg MrCoin.eu vagy ATM, Localbitcoins (ha forintban/névtelenül szeretnéd), Kraken, Coinbase (SEPA utalással Euroért). Az első kettő magasabb árfolyamon adja, utóbbi kettőnél meg ott az utalás/váltás fix díja.
Ha ez megvan, utána kiutalhatod saját wallet-re (ha biztonságban szeretnéd tudni), vagy átutalhatod pl. Binance-ra (ha kereskednél különböző kriptovaluták között). Utóbbi esetben érdemesebb Ethereumot vagy Litecoin-t venni, majd a tőzsdén átváltani a kívánt valutába, mivel ezeknek kisebb a tranzakciós díja.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Tilos az Á #15069 üzenetére
Az általam linkelt cikkben szerepel, hogy a többségi tulajdonos Daniel Zdesar, aki korábban a Questra nevű -bizonyítottan - piramisjátékkal foglalkozott...
-
KilgoreTrout
senior tag
Elvileg idéntől már büntethetők az ügynökök is, akik beszervezik az embereket. Korábban csak a cég vezetőit lehetett felelősségre vonni, ezért is terjedt el ennyire a sok MLM és piramisjáték. Vannak akik már a 10. MLM-et tolják, a nonidzsúztól kezdve a gyémántbányászaton át mindenhez értenek. Aztán amikor becsődöl a cég, széttárják a kezüket és továbbállnak a következőre.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz YASKATIR #15058 üzenetére
Hát az lenne az elvárás, de mivel sajnos nem ez a helyzet, pont azért van nagyobb felelőssége a többieknek. És pont ezért rossz a Berki-féle előadás, mert aki maximum a Blikkben hallott a bitcoinról és nem beszél angolul sem (ami nem az okosság jele, hanem azé, hogy hozzáfér-e a magyar tartalomnál 1000x több információhoz), az bizony el fogja hinni és belerakja a nyugdíját, meg a gyerek sítáborának az árát.
Mondjuk abból látszik, hogy piramis, hogy nincs egy kép sem a hatalmas bányájukról? Hogy nincs semmi info cégről, annak vezetőiről a honlapon? Hogy ebből normális mennyiségű pénzt csak a hálózatépítéssel lehet kiszedni?
Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa...
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz YASKATIR #15052 üzenetére
Berki az Invia World nevű MLM / piramisjátékban van benne. Erről szól az előadás is. Elvileg bányászati kapacitást adnak el 3 évre, plusz minél több kapacitást veszel, annál magasabb jutalékot kapsz az alád beszervezett emberektől.
Nagy valószínűséggel piramisjáték, nincs is semmi bányászat, simán az új befizetők által befizetett pénzből finanszírozzák a kifizetéseket (már ha lesznek, ezeknél általában elég meggyőzően érvelnek az újrabefektetés mellett).
Itt egy forrás magyarul (mert többek között azzal hirdetik, h "nem kell hozzá angol" - látható, hogy kikre pályáznak):
http://www.bitcoinbazis.hu/inviaworld-felhobanyasz-piramis-mlm/Ha te nem látod mi a gond ennek a promotálásával az elég szomorú.
Sok szerencsétlen idióta most bukta el a pénzét Bitconnecttel, itt is az új lehetőség, hogy "visszanyerje".
Az a gond, hogy a bankok nyomásgyakorlása mellett ez másik út, ami a szigorú országos vagy akár EU szintű szabályozáshoz vezet majd.Amúgy elég durva, ami megy pl. magyar kripto facebook csoportokban. Nemrég léptem csak be párba kíváncsiságból, és előtte azt hittem, hogy a reddit is borzasztó a folyamatos shilling miatt. Hát ehhez képest nem egy csoportban ki volt tűzve az "elemzés" a TRX-ről, mint tuti befektetésről; hetente valaki beírja, hogy aki bányászni akar de nem akar gépet venni, annak tud egy tuti lehetőséget, csak keresse privátban; pár furább kommentelőnek ránéztem a facebook oldalára és ilyenek vannak, mint a Kairos (bedőlt MLM) magyar vezetői és hasonlók...
Kezdőknek hirdetett valaki tanfolyamot, hogy elmondja az alapokat meg megtanít kereskedni és az egész arra ment ki, hogy IQ Option-ön növelje a affiliate-ek számát. Azon az oldalon, ahonnan egyáltalán ki se lehetett utalni semmiféle kriptopénzt...
Szóval szánalom az egész.[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Németh Péter #14900 üzenetére
Nagyon kevés embernek van még kriptopénze, illetve nagyon aránytalanul oszlik el, ezért is ennyire volatilis. Nem tudom milyen közegben mozogsz, de még fejlesztők és mérnökök közt is max. hallottak róla, közvetlen környezetemben senki nem vett még rajtam kívül, pedig én említettem már régebben is.
Ha törvényi szabályozással nem lehetetlenítik el, akkor még lesz bőven beszálló.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Dexar007 #14574 üzenetére
Szólni kell Szilárdnak, hogy harcoljon még egy kicsit a rezsidémonnal és tényleg ez lesz Meglepően jól állunk áramdíjban az EU többi tagjához képest.
Egyébként most olvastam, hogy Nagy-Britanniában annyira sok házi szélerőművet helyeztek üzembe, hogy vannak időszakok, amikor több támogatást ad a kormány azért, ha nem táplálsz vissza energiát a hálózatba, mint amennyiért átveszi az áramot. Ha ott élnék, nem lenne rossz alternatíva a kriptobányászat a felesleges árammal.
Nem tudom Magyarország hogy áll napelemekkel (szél gonoldom annyira nálunk nem játszik), kíváncsi vagyok, hogy mekkora az átfedés a napelembirtoklók és a bányászok között, illetve kiszámolta-e valaki, mennyire érné meg akár csak emiatt napelemet venni, illetve csak a fölös kapacitásból bányászni.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz butch3r #14558 üzenetére
Annyi, hogy a coinmarketcap nem számolja a koreai tőzsdéket, mivel akkora prémiummal kereskednek ott, hogy komolyan torzította a átlagos árfolyamokat.
https://themerkle.com/coinmarketcap-excludes-south-korean-prices-total-market-cap-drops-by-50bn/
Vicces, hogy csomó, koreai tőzsdén nem szereplő coin ára felment ennek hatására, mert az információban korlátozott befektetők elkezdték áttenni azokba a pénzüket a többi "zuhanó" altcoinból...
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz csaba951 #14483 üzenetére
Ehhez nem kell XRP.
Jelenleg három terméke van a Ripple Inc-nek:
- xCurrent: a bankok közti elszámolást gyorsítja a blokklánc használatával - ez érdekli a bankokat és ez nem használ XRP-t
- xRapid: a likviditás költségeit csökkenti a fejlődő piacokon (ahol a kockázatok miatt egyébként szükséges lenne az adott valutában tartalni jelentős mennyiségű tőkét) - ez XRP-t használ és nekem úgy tűnik, hogy a tranzakció során élőben váltják át a szükséges valutára. Ennek eddig 1 intézményi felhasználója van
- xVia: egy plusz réteg a különböző pénzküldő hálózatok között, - valószínűleg az első 2 felhasználói bázisát kihasználva - amivel egyszerűsíti a pénzküldést - ez értelmezésem szerint az, hogy pl. paypal számláról tudsz Western Union fiókba pénzt küldeni. Nincs publikus info a felhasználói bázisról.Szóval alapvetően nem az XRP-t használja a Ripple rendszere.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Hát a törvényeken kívül más eszköze amúgy sincs az államoknak, de azok pont elegek ahhoz, hogy mindent szabályozzanak.
https://themerkle.com/france-seeks-crypto-regulation-debate-at-g20-summit/
Boldog Karácsonyt!
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Teasüti #14090 üzenetére
Nem vagyok jós, de véleményem szerint ha csak emiatt vennél, akkor igen. A bch fork után vérszemet kaptak páran, annak relatív sikeret próbálják utánozni. Amikről eddig olvastam, mind túlhaladott technologiák, amiknél 100 fejlettebb bejáratott altcoin van jelenleg, egyedül a bitcoin név - szvsz érdemtelen - használatától várják a sikert.
Összegtől függően az eladásból várható 1-20%-os hasznot simán bukhatod a tranzakciós díjakkal, illetve azzal hogy csak emiatt kapkodva bevásárolsz.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz btomi9 #14085 üzenetére
Szerintem nem kell feltétlenül foglalkozni a forkokkal (legalábbis a mostaniakkal, a bch más tészta). Nem lesznek hosszú életűek, mert egyetlen céljuk a spekuláció, a bch altal generált "ingyen" pénz leutánzása.
A bitcoin gold jelenleg a btc 2%-at éri, ennél naponta többet mozog a btc, szóval csak emiatt bevásárolni nem éri meg, ha egyébként nem tennéd.
A tőzsdéknek is kezd elegük lenni, nemsokára eljön az idő, mikor csak a cryptopia listázza majd az n-edik bitcoin forkot. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz Verticoin #14069 üzenetére
Miért kommentelsz ennyit, amikor nyilvánvaló, hogy alapvetően nem érted az egészet? Csak széttrollkodod a topikot és megvezetsz más, hozzád hasonlóan tapasztalatlan felhasználókat. Egy bölcsebb (vagy idősebb) ember ilyenkor csnedben marad, figyel és megpróbál tanulni.
A localbitcoins-on nem kapod meg a forkolt coinokat. Oda visszautalni tőzsdéről vagy saját walletből egyedül akkor van értelme, ha ott akarod meghirdetni és eladni a btc-t, egyébként semmi.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz shortcutme #13526 üzenetére
Hogy számolják az árfolyamnyereséget, ha nem fiat-ot, hanem bitcoint utalt be az ember a tőzsdére?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Reggie0 #13387 üzenetére
"Es mitol tunne el az ossze kinai banyasz? Ez kb. annyira valoszinu esemeny, mint hogy utkozunk egy masik kisbolygoval es akkor eltunik a bitcoin is(a folddel egyutt)."
Attól, hogy mondjuk a Kínai kormány tovább izmozik a kriptovalutákkal? ICO-t betiltották, kínai tőzsdéket bezárták, fura lenne, ha itt megállnának.
A blokkidő miatt felmennek a fee-k, aminek az lesz az eredménye, hogy mindenki kb. az összes bitcoinját beutalja tőzsdékre, mert annyira drága lesz minden tranzakció, hogy nem éri meg kis összegeket mozgatni.
Nem azt mondom, hogy ez fog történni, de nem tartom elképzelhetetlennek.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz butch3r #13381 üzenetére
A bányászok szabadon választhatnak, hogy mely tranzakciókat rakják be a blokkba a mempoolból.
Nem vagyok gazdasági szakértő, de nekem úgy tűnik, hogy a piacok alapvetően törékenyek, és elég egy-két relatíve apró esemény, ami be tudja borítani az egészet.
Pl. a kínai bányászokkal kiesik a hashrate 81%-a. Ez azt jelenti, hogy 5x annyi idő alatt készül majd el a következő 2016 blokk (akkor lesz difficulty adjustment), ami 10 hét, plusz ki tudja mennyi idő, mire utána ledolgozzák kisebb difficulty-n a mempool-ban ragadt tranzakciókat. A tőzsdén ez tuti, hogy pánikeladást idézne elő, amitől leesne az árfolyam annyira, magasabb difficulty mellett meg sem érné kibányászni a maradék blokkokat (mert drágább az áram, mint a block reward), tovább tetézve a problémát.
A localbitcoins is csak azért működik, mert van elég ember, aki venni akar. Szerintem elképzelhető olyan esemény, ami hatására 99% eladni akar. Kérdés, a maradék 1% mennyi fiat-ot szán a többiek eladandó kriptopénzére.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz schawo #13373 üzenetére
És mihez kezdenél a bitcoinoddal, ha egyszerűen betiltanák Magyarországon és elkezdenék keményen büntetni az átváltását? Az emberek 99%-a befektetési céllal szállt be, szerintem ezt kár tagadni. Mekkora összegnél érné meg külföldre költözni emiatt? Hány embernek van ennyi bitcoinja magyarországon?
A reális forgatókönyv az, hogy a jelentős többség átváltaná fiat-ba a törvény hatálybalépése előtt. Ha ugyanezt eljátszanák Németországban vagy az USÁ-ban, annak milyen hatása lenne az árfolyamra? Hány olyan ember lenne, aki milliókat kockáztatna miután elkezdődne egy ilyen betiltási hullám?Mit tudnának tenni a bányászok, ha hoznának egy olyan törvényt Kínában, hogy mostantól csak az államilag regisztrált címekről érkező tranzakciókat építhetik be egy blokkba? Mi lenne az árfolyammal, ha kiesne a kínai bányászat? Mi lenne, ha ugyanezt Ororszországban is meglépnék utána?
Nem a technológiai lehetőségekről beszélek, persze hogy technológiailag nem lehet betiltani, de azért azt látni kell, hogy ha nincs lehetőség kripto-fiat váltásra, akkor az kivéreztetné az egészet. Alapból el se terjedt volna, ha nem jelennek meg az első váltók és a Silk Roadon nem tudták volna az eladók átváltani a bevételeiket.
Ameddig fel nem épülnek teljesen bitcoinra épülő ellátási láncok (ami szintén nem túl valószínű a közeljövöben), addig mindig lesz egy láncszem, ahol muszáj átváltani a kripto-t fiat-ra, ha nem akar a veszteségesen működni az ember.
Szép dolog az optimizmus, de szerintem azért nem árt elgondolkodni a kockázatokon sem. Az szerintem teljesen irreális, hogy az országok kiadják a kezükből a monetáris politikát, ami a gazdasági irányítás egyik alappillére.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Papirember #13367 üzenetére
Megy a poénkodás a facebookon is, de miért tűnik ez annyira lehetetlennek?
Ha azt elérik, hogy a bankok ne utaljanak váltóknak és ne is fogadjanak tőlük pénzt, akkor azzal ellehetetlenítenék az elfogadóhelyeket és a kisbefektetők 99%-át, ami nyilván bedöntené az árfolyamot. Nem is kell egyszerre, ez országonként is simán működne, szépen lassan ki tudnák véreztetni. Ld. online szerencsejáték szabályozása az USÁ-ban és Magyarországon.
Ez a kriptovaluták legnagyobb kockázata szerintem.
Ha az én feladatom lenne ellehetetleníteni az egészet, akkor először engedném a nagytőkét játszadozni egy kicsit, majd egy nagyobb összeomlás után a kisbefektetők védelmében betiltanám.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz devast #12974 üzenetére
MIért ne mehetnének? Nem pont erre van OTC trading?
A GBTC létezik már évek óta, ETF-ek is vannak, ott az Iconomi, ezek mind "hagyományos" termékek, amik a kripto valutákból származnak, ráadásul ezek mögött valóban ott a bitcoin.
Szóval még mindig nem világos miben más ez a derivatíva, aminek annyi köze van a bitcoinhoz, mint egy random fogadóirodának - ahol fogadhatsz a választások eredményére - a politikához.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz jubilleum #12969 üzenetére
Nem teljesen világos, hogy ez miért de.
Ezt én úgy értelmezem, hogy ha egy hónap/negyed év alatt több, mint 20%-ot mozog az árfolyam (ami az eddigiek alapján 100%), akkor felbontják a szerződést, ergo olyan, mintha meg se vette volna a befektető. Nyilván ennek így nem lenne sok értelme, szóval valami nagyon nem tiszta.
devast: ezt jubileum kommentjére válaszul írtam:
"Azért lesz érdekes ez szerintem mert eddig mindenkinek az volt az érdeke, hogy minél több legyen a bitcoin, viszont most már azon is lehet profitálni ha esik."
Tehát akkor miért érdekes a futures? Eddig is lehetett profitálni az esésből.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz jubilleum #12963 üzenetére
Köszi,
Tehát akkor röviden összefoglalva: nincs köze a bitcoinhoz, bitcoin nem is cserél gazdát egyáltalán.
Jól értem, hogy akkor ez egy sima fogadás ("fogadjuk 100 dollárban, h 1 hónap múlva 10000 USD alatt lesz a BTC árfolyam"), ami maximum annyiban befolyásolhatja az árat, hogy a nagybefektetők esetleg megpróbálják majd manipulálni a BTC-t, hogy nagyot szakítsanak a futures contract-okon?
Miért annyira nagy szám akkor? Miért kellett ehhez mindenféle engedély?
Azért a "szép"-et erős eufemizmusnak érzem.
Sose értettem mi visz rá valakit, hogy egy 11 perces videó első 7 percét egy teljesen irreleváns blogposzt nyökögős összefoglalásával töltse...[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Jól értem hogy a decemberi CME bitcoin future lényegében sima margin trading, amit könnyű jegyezni hagyományos tőzsdéken is?
Valóban gazdát cserélnek majd BTC-k, tehát a cég megveszi az eladott future contract-ok szerinti bitcoin mennyiséget vagy ez az egész csak virtuális?
A fő kérdésem, hogy ez növeli a btc iránti keresletet (mivel hagyományos tőzsdéken is hozzáférhető) vagy pont csökkenti, mivel ezáltal úgy lehet a btc-vel spekulálni, hogy nem szükséges azt birtokolni?
[ Szerkesztve ]
-
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz ad4m1337 #12161 üzenetére
Maker: az ajánlatod bekerül az order book-ba, azaz a legmagasabb vételi ajánlatnál magasabb áron próbálsz eladni vagy a legalacsonyabb eladási ár alatt akarsz venni.
Taker: az ajánlatod kiüt egy ajánlatot az order book-ból, azaz a legmagasabb vételi ajánlattal azonos áron, illetve annál alacsonyabb áron próbálsz eladni vagy a legalacsonyabb eladási áron, illetve annál drágábban próbálsz venni.
Azaz, ha azonnal teljesül a megbízásod, akkor az 99% hogy taker, ha bekerül az orderek listájába a megbízásod, az 100%, hogy maker.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz butch3r #12142 üzenetére
Ez már csak sima trollkodás/sima csalás. Minden korábbi fork képes volt más nevet választani (LTC pl.), míg Jihan-ék nem elég, hogy a nevet és a logót "lopták el", de pl. redditen azt nyomják, hogy az az "igazi" bitcoin, egy csomó embert megvezetve ezzel, tovább erodálva a köznép bizalmát a kriptovalutákkal szemben. Csináltak egy tip-botot, és spammelik az egész redditet, szegény felhasználók meg azt hiszik, az általuk is ismert bitcoinból kaptak.
Most jön a Bitcoin Gold, várom már mikor csinál valaki sima Bitcoin néven egy új coin-t.
Mondjuk nem értem, miért nem védi le a Bitcoin nevet a Bitcoin foundation... Naiv dolog volt azt hinni, hogy az eleinte geek-ekből álló társaság körül nem jelennek meg a hiénak. Egyedül az vidít fel, hogy folyamatosan esik az árfolyama a btc-hez képest, amivel hosszú távon talán sikerül elvenni az emberek kedvét a további hasonló tervektől.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz sugrath #12089 üzenetére
A gond a CNY-BTC váltással van, a decentralizált tőzsdéken nincsenek fiat/crypto párok. A localbitcoins pedig kockázatosabb és körülményesebb, mint simán bankból elutalni egy tőzsdére.
Ráadásul a decentralizált tőzsdék (legalábbis, amiket én láttam) mind sokkal kevésbé felhasználóbarátok, mint a centralizáltak. Lassabbak a decentralizációból eredően, nincs automatikus párosítás az orderbook-ban (tehát, ha elírsz egy nullát, akkor az annyiért lesz eladva, nem pedig a legmagasabb vételi árfolyamon) és hiányoznak a bonyolultabb orderek (stoploss, feltételes orderek).
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Bjanos11 #11935 üzenetére
Ha nincs ingyen az áram, akkor sokkal jobban jársz, ha inkább simán veszel bitcoint vagy altcoinokat. Ha nem adnád el egyből a bányászott coinokat, akkor kb. ugyanannyira kockázatos, viszont sokkal nagyobb nyereséget érhetsz el.
Mondjuk most beszállni elég kockázatos szerintem. Mindenki mondja, hogy előbb-utóbb jön a korrekció, miután a bitcoin (és számos altcoin) árfolyama 2 és félszeresére nőtt másfél hónap alatt. Kérdés, hogy hetek, hónapok vagy netán évek múlva lesz esedékes a nagy zuhanás.
Ha az Indexes cikk hatására szállnék be, és nem akarnék hetekig utánaolvasni a dolgoknak, akkor valószínűleg az Iconomi Blockchain Indexből vennék - ami egy profik által összeállított kriptopénz portfolió, talán itt a legkisebb a kockázat, mert jóformán a teljes kriptopiacot lefedi.
Arra készülj fel, hogy ha veszel, a jelenlegi árfolyam +10%-kal kalkulálj, mire a forintodból bitcoin lesz (utalás, banki és tőzsdei díjak).
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz dobos07 #11797 üzenetére
Kraken:
https://www.kraken.com/help/fees
https://www.kraken.com/en-us/help/faqCoinbase:
https://support.coinbase.com/customer/en/portal/articles/2109597-buy-sell-bank-transfer-feesBittrex:
Ide szerintem nem lehet FIAT-ot utalni, csak BTC-t vagy altcoint.
https://bittrex.com/Fees -
-
KilgoreTrout
senior tag
Csinálj egy excel táblát, amibe beírsz minden költséget és rájössz majd, hogy összegtől és sürgősségtől függően nem biztos, hogy jobban jársz, ha nem a MrCoin-tól vagy a localbitcoinsról veszel.
Utalásnál:
HUF-EUR váltás a bank eladási árfolyamán, SEPA utalás költsége (fix valamennyi + százalék), exchange deposit díj (ha van), exchange váltási díj.Kártyás fizetésnél:
HUF-EUR (Mastercard->EUR deposit számla)/ HUF-EUR-USD (Mastercard ->USD deposit számla)/ HUF-USD (Visa->USD deposit számla) vagy HUF-USD-EUR (Visa ->EUR deposit számla) váltás díja - kártyától függ, általában középárfolyamon + váltási díj, exchange card deposit díj (ezek magasabbak, mint utalás esetén), exchange váltási díja.Ezeket mind hozzá kell kalkulálni a jelenlegi árfolyamhoz. Plusz általában az exchange-eken meg kell várni az azonosítást is, ami akár heteket is igénybe vehet. Tényleg érdemes excelben összehasonlítani a vásárlási módokat és több váltót is.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Nézz utána a bankodnál, mennyi lenne a váltás-utalás/kártyás fizetés, illetve a kinézett exchange-en milyen költségek vannak. Lehet, hogy ugyanolyan áron meg tudod venni localbitcoinson is, HUF utalással, illetve ahhoz képest a MrBitcoin árai sem annyira magasak. Én localbitcoinson vettem, ki van találva a rendszer, a lehetőségekhez képest biztonságos. Olyantól kell venni, aki verifikált és sok értékelése van.
Arra készülj fel, hogy a különböző exchange-eken nem azonnali a verifikáció, van hogy hetekbe telik, mire ellenőrzik az adataidat és addig pl. nem tudsz kártyáról utalni.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz schawo #11698 üzenetére
És ez alapján te mernéd állítani: reális, hogy pár hónap alatt háromszorosára nő az árfolyam?
Amennyiben minden így történik majd, ehhez akkor is jóval több idő kell szerintem.
szerk: Azt csak arra írtam, hogy miért használják a dollárt annak ellenére, hogy 4,5 %-a a drogkereskedelemben van. A Bitcoinra nincs senki se rászorulva, nem kötelező használni sehol, épp ezért simán lehet, hogy amiatt pártolnak el tőle sokan, mert egy kézben összpontosul a teljes állomány 7%-a.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz schawo #11693 üzenetére
Nem vagyok szakértő, meg még csak most szálltam be pénzzel, de szerintem az alábbi okok miatt nem túl reális a 10.000 dolláros árfolyam:
1. Altcoin ICO-k. Rengeteg pénz ömlik be pusztán whitepaperekre és ígéretekre. Ha folytatódik a jelenlegi trend, és az altcoinok egy jelentős részével továbbra is többszáz százalékos hasznot lehet elérni napok-hetek alatt, akkor inkább oda ömlik a pénz. Ha pedig kipukkad az ICO lufi az átverések, lopások hatására vagy ráeszmélnek az emberek, hogy egy csomó altcoinnak nincs értelme - csak addig fenntartható, amíg spekulálnak vele, használni nem fogja senki rendeltetésszerűen -, akkor az akkora negatív sajtót generál, hogy sokan kimenekítik a pénzüket a kriptopénzekből.
2. Ilyen árfolyamon legalább 164 milliárd dollár lenne a kapitalizáció, a mostani háromszorosa... Ki tudna ennyi pénzt berakni? Az infrastruktúra még nincs olyan szinten, hogy tényleg egyszerű legyen beszállni a kriptopénzek világába - az elhatározástól minimum napok telnek el, mire valaki btc-hez tud jutni - addig háromszor is meggondolja magát. Tehát maradnak az intézményi befektetők - de ők szerintem kockázatkerülőbbek, minthogy ennyire felpumpálják az árat - ha kockázatot akarnak, ott vannak az altcoinok, ahol nagyobb hasznot tudnak elérni. Arról nem is beszélve, hogy már csak 50%-os a bitcoin dominanciája a kriptopénzek között és úgy gondolom az intézmények valószínű portfoliót építenek, szóval valójában kétszer annyi pénzt kell befektetniük ahhoz, hogy 100 milliárd jusson a bitcoinra, amennyiben a kapitalizáció alapján osztják el befektetést a coinok között.
3. A legutóbbi zuhanás előtt volt hasonló médiafigyelem. Amikor már az index is lehoz több főoldalas cikket a bitcoinról és az altcoinokról, az bevonz egy csomó olyan kisembert, aki csak annyit ért az egészből, hogy itt egy hét alatt megháromoszorozhatja a pénzét. Ez nyilván nem segít a kiegyensúlyozott piac létrejöttét. Bukik, kiszáll, "szar a kripto", rossz sajtó. Ezzel együtt jönnek a különböző scam-ek, amik szintén a bitcoin sajtónyilvánosságát használják ki: piramisjátékok, Ponzi. Ezek mind rombolják a bitcoin reputációját, ha Mari nénit átverték Onecoinnal, utána a rokonai, ismerősei sem fognak legális kripto-alapba fektetni.Engem ez az egész coin spekuláció (leginkább az altcoinok) a dotcom lufira emlékeztet. Akkor is volt egy új technológia, amiről mindenki látta (vagy legalábbis hallotta), hogy nagy jelentőségű és valószínűleg meg fogja változtatni a világot. Mindenki be akart szállni az internetbe, ezt pedig kihasználták az élelmes (vagy naiv) vállalkozók: elég volt azt mondani, internet + állateledel vagy internet + társkeresés és az emberek utánuk dobták a milliókat. Én hasonlóképp látom a blockchainre épülő dolgokat, azzal a különbséggel, hogy ez még technikaibb, laikusok számára még nehezebben érthető, mint az internet. De a mechanizmus ugyanez: blockchain + az élet random szelete (nem is számít, hogy az adott alkalmazásnál van-e értelme az elosztott adatbázisnak) mindez megfejelve a saját céges "pénz nyomtatással". És az emberek befektetnek. Én úgy látom ennek is úgy lesz vége, mint a dotcom lufinak - nyilván hasznos az internet/internetes vásárlás és fent is maradt, de rengetegen mentek csődbe, és a lufi kipukkadása magával rántotta a teljes szektort, függetlenül egyes cégek életképességétől.
Persze lehet, hogy teljesen rosszul látom, még csak most szálltam be egy kis pénzzel "játszani", érdeklődésből azért időnként utánaolvastam, hogy épp mi a helyzet kripto-fronton.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz almafa42 #11690 üzenetére
Amúgy szoktam redditet olvasni, de többek közt az r/bitcoin túl lelkes posztjainak és az általános idiotizmusnak köszönhető, hogy nem szálltam be pénzzel korábban... "hodl" "to the moon", 12 évesek adnak egymásnak tanácsot, a 3000-es határ átlépése után többen komolyan kommentelték slack-en, hogy év végére 10.000 dollár felett lesz az árfolyam... Az r/btc szimpatikusabb volt a forkig, azóta a kommentelők fele szerint a BTC a sátán és azon megy a sírás, ha valaki BCash-nek nevezi a BCH-t. Szóval ezeket olvasva nem érzem, hogy okosabb lennék...
Ilyen technikai dolgokról olvasnék, pl. melyik altcoinnak van valóban haszna hosszú távon (sajnos itt az ICO-k miatt olyan pump megy, hogy kb. egy random szöveggenerátorral írt whitepaper-es szennyvízdíjat blockchainnel demokratizáló shitcoinról is csupa pozitív dolog jelenne meg). Szóval valami kicsit szkeptikusabb források érdekelnének leginkább, ahol az író(k) valamennyire képben vannak, nem csak lelkesek.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Jól megindult ma az árfolyam...
Ti milyen fórumokat/blogokat olvastok? Eddig nem nagyon találtam olyat, ami hasznos és szimpatikus is egyben . A bitcoin.hu fóruma halott, ez sem pörög túlságosan, amiket redditen találtam ott túl sok a mém meg az idióta, (a reddites slack csatornákon ugyanez), bitcoin.org-on túl sokan vannak és mindenki csak pumpálni akarja az árakat, youtube-on eddig csak olyanokba futottam bele, ahol vak vezet világtalanokat... A variance-ot találtam eddig egyedül, ami szimpatikus, ott legalább van indoklás, látszik, hogy az író a technológiához is ért valamilyen szinten. Tudtok valamit ajánlani?
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz butch3r #11373 üzenetére
Cex.io-ról azt olvastam redditen, hogy nem megbízható.
A Bitstamp jelenleg nem támogatja a kártyás vásárlást "CREDIT CARD DEPOSITS ARE CURRENTLY UNAVAILABLE. WE ARE UPGRADING OUR SYSTEM FOR A BROADER LAUNCH. STAY TUNED."
A Kraken-en nincs kártyás fizetés (de még SEPA utalás se), illetve a visszaigazolásra várok régóta.
Coinbase-en már majdnem sikerült vennem, de valamiért nem engedi a kártyát használni (a végén visszadob egy errorral, pedig rendes dombornyomott MasterCard)
Localbitcoin.com nekem nagyon drágának tűnik.
Bitfinexen nincs kártyás fizetés.
Egyelőre itt tartok... Először 100k-ért vennék, de nem akarok egyből 10+ százalékot bukni a költségeken.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz janos666 #11367 üzenetére
Itt nem fiatot coinra váltani. Én egyedül a coinbase-t találtam, ahol kártyával lehet btc-t és eur-t venni. Az is alig működik, minden más oldalon hónapokba telik a regisztráció ellenőrzése (kraken pl.) és/vagy 6-10 ezer csak az utalás költsége.
Localbitcoin-on meg 20%-kal magasabb az árfolyam...
Nekem úgy tűnik a bányászok kereskedenk egymással nagyrészt, mert beszállni rohadtul nem egyszerű pénzzel.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Az IOTÁ-ról mi a véleményetek? Nem blockchain, hanem valami más elven működő decentralizált ledger, ahol sokkal gyorsabb a visszaigazolás illetve nincs bányászat, úgy tudsz utalni, hogy visszaigazolsz két tranzakciót. Az IoT eszközökhöz lett kifejlesztve, ahol fontos lehet majd a gyors és ingyenes utalás.
Nekem egyelőre nem világos, hogy pl. a kamionos példánál (Kamionok pénzt utalnak egymásnak automatikusan, aszerint, hogy ki kinek a szélárnyékában megy) miért lenne ez előnyös a az első kamion kivételével mindenki másnak. Illetve miért lenne jó, hogy az okoseszközök maguktól költsék a pénzt.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz vismaior04 #11250 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Magyarországról, forintból kb. hány százalék a Bitcoin vásárlás költsége? Gondolom vannak itt a topicban, akik vettek mostanában, és elég sok költség rájön (váltás euróra/dollárra, esetleges utalás vagy paypal díjak, bitcoin váltó spread-je, stb.), szóval nem triviális, hogy 1-2 vagy 10-20% jön össze a végén csak a költségekből... És eladásnál is gondolom hasonlóval lehet számolni.
Van bármi különbség a különböző egyéb coinok és a bitcoin között ebben a tekintetben (pl. valamelyiket olcsóbb váltani, utalni, kivenni)?
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
olvastam, hogy elvileg most lesz majd valami frissítés a Bitcoin szoftverében, hogy több tranzakciót tudjon kezelni. Ez már tuti? Várható itt is valami szakadás, mint az Ethereumnál volt?
Ha jól tudom a legtöbb váltónál/online pénztárcánál licitálni kell a tranzakció költségére (minél többet fizetsz, annál gyorsabban kerül be egy blokkba), simán felrakva a bitcoin walletet a saját gépemre, kb. mennyi idő alatt megy most el egy "utalás", illetve jól tudom-e, hogy úgy ingyenes?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen monitort vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Spórolós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5430 laptop (14/i5-G3/4GB/320HDD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- ASUS ROG STRIX SCAR III makulátlan állapotban, GTX 1650, 16Gb Ram, 512SSD, i5 9300H, 120hz, AuraSync
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4