Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Este szeretnék egy kis kezdő csillagfotózást csinálni.
Egy Nikon D40-em van alap obival, meg sajna távkioldóm sincs, bár lehet ez nem is szükséges.
Egyelőre semmi kézi tárgymegvilágítás, vagy elhaladó autó nem cél. Csak szimplán ezek a csíkban elmosódó csillag vonalak lefotózása a célom.
pl. mint itt [link]
ez a bereteszelt távkioldós dolog feltétlen szükséges? Kicsit naiv kérdés, de lehet a bulb mód lenne nekem a jó csak hiába állványon lenne a gép 15 percig nem tudom folyamatosan lenyomva tartani az expo gombot. Bemozdulna az egész így is.
Tudnátok segítséget adni, hogy lehetne ezzel gyakorolgatni?
Tehát mondjuk működne az, hogy fél percenként csinálok egy képet aztán azokkal a programokkal amit ír csak összeillesztem, félek nem ilyen egyszerű mi?
Meg milyen rekesz és záridővel célszerű dolgozni?
Előre is köszi -
Jamby18
senior tag
Tehát akkor lényegében este nem lehet tűléles "kimerevített" képet csinálni csak nappal nagy fényben, este marad a svenkelős vagy a nagy záridős elmosódás.
Azzal tisztában vagyok hogy este nem sok a fény és én még le is rövidítem azt a kis fényt a kis záridőmmel amit kap a szenzor, csak azt hittem azért van valami megoldás, mint például egy koncereten.[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Üdv!
Este szeretnék képeket csinálni mozgó tömegközlekedésről. Csak hiába állítok nagy rekesz értéket M módban ha kis záridővel kell fotóznom, hogy ne legyen elmosódás illetve vaku természetesen kizárva.
Milyen beállításokat tudnátok nekem javasolni? Tudom esti fotózást nagy záridővel és állványról kell, hogy elmosódott fénycsíkokat kapjak, de olyanokat már csináltam.
Vagy 1/4000 záridős képeket csak nappal lehet csinálni? Egy Nikon D40-em van.[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Értem, köszi !
Egy Lowepro Exchange Messenger táskám van. [link]
Vigyázok rá nagyon egy D40-et használok. Bár jó lenne valami meleg tea is közbe[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Hali!
Van olyan aki ilyen -10, -15 fokban kiviszi a DSLR-ét? Lenne kedvem fotózgatni, de ránéztem a használatijára és 0 +40 közt írja a működési hőmérsékletet, nem akarom tönkretenni.. -
Jamby18
senior tag
válasz Segnior_Barthez #9276 üzenetére
Beszereztem, de szerintem a fórum arra való, hogy kérdezzünk, úgyse pörög annyira naponta 1kérdés belefér akár amatőr akár profi felhasználótól.
-
Jamby18
senior tag
Értem.
Hány csoportba lehet sorolni az objektíveket, hogyha majd veszek akkor tudjam milyen rövidítés mit jelent,
Mi a rövidítése a teleobjektívnek, mi a fixnek. És ha van még több nem tudom például hova sorolható a nagy fényerejű és nagylátószögű.
A videón hogyan használta a szűrőt, beépített volt a objektívbe, mert én még csak olyanokat láttam amit az elejére kell rátenni és akkor zoomal és zoom nélkül is szűr ugye.
Azt tudom, hogy a Nikon-on, beépített fókuszmotoros objektív kell AF-S van rajta az AF-D gondolom a motor nélküli, de mi a AF XR? Objektív táblázatot nem találtam.
A képeken a SATA csatlakozó éles a többi elmosódott, úgy értettem.
Remélem ez jó.AI-S Automatikus blendevezérlés mechanikusan.
AI-P Automatikus blendevezérlés elektronikusan.
AF Autofókusz a vázba épített motor használatával.
AF-S Silent Wave Motor: csendes, precíziós, objektívbe épített autofókusz motor.
VR Vibration Reduction: a Nikon optikai képstabilizátora.
ED Extra-low Dispersion vagy Super ED lencsék. Alacsony színszórású üveglencsék, korrigálják a kromatikus aberrációt és helyes színvisszaadást garantálnak.
IF Internal Focus: belsô élességállítású optika, mûködés közben nem mozdul el a frontlencse, így könnyebben használhatunk polárszûrôket és a képkivágáshoz alkalmazkodó napellenzôt.
DX A hagyományos képkockánál kisebb felületû (APS-C) érzékelôt használó fényképezôgépekhez tervezett objektívek. Hagyományos filmes, illetve full frame gépeken nem ajánlott a használatuk.
D Az objektív fókuszálás közben, az élesre állított téma távolságáról ad tájékoztatást a gépváznak, ami így pontosabb vakuvezérlést tud biztosítani.
G Az ilyen jelölésû objektíveknek nincsen blendegyûrûje, itt a vezérlés csak a gépvázról végezhetô (ezért az ilyen objektívek nem használhatóak számos régi filmes vázon).[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Hali!
Most olvasom vissza amiket írtatok és most kezedm megérteni mikről is írtatok, hogy megvan a gép.
Írtad a zoom nélküli nagy fényerejű objektívet, egyelőre kit obi van a géphez miben szenvedek ilyenkor hiányt a nagy fényerejűhöz képest (azt értem, hogy este minél jobb a több fény amit az obi tud) de van esetleg még több?
Pl. ilyeneket olvastam, hogy este vigyük magunkkal a legszebben rajzoló széles látószögű, és valamilyen kisebb teleobjektívünket
Nagy fényerejű <-> széles látószögű, szerintem 2 féle vagy ez egybe tartozik?
Ez a "rajzolás" az a fények autók fényeit jeleni, fehérebbek, sárgábbak?
Esti fotózásnál számít ha szűrő van a gépen? Csak tájképeknél szokták használni kicsit megkékíti az eget illetve a színekkel játszik, de esti fotózásnál felesleges akár még hátrány is?
A fenti képeimhez mit szólsz? Nem művészfotónak szántam, csak a mélységélességgel játszottam. Panasonic-al nem lehetett látni a képen a festési hibákat, karcokat, D40 el gépen igen. -
Jamby18
senior tag
Megvettem nesa-tól a D40-ét (nem tudom hogy kell linkesíteni a nevet )
Eddig csak bent próbálgatom majd kiviszem terepre csak vennem kell valami jó táskát.
pl.:[link] -
Jamby18
senior tag
válasz Alexios #9217 üzenetére
Árra gondoltam, hogy mit szóltok hozzá. Sok értékelésbe istenítik, jó régi az biztos.[link]
Nekem mint kezdőnek jó lenne? Úgy is olyan obit veszek amit ti tanácsoltok erre a rövid hosszú záridőre.
Egy 100k gépet sajnálnék magammal vinni este záridőzni, ezt meg "úgymond" nem sajnálnám annyira ha történne valami vele. Meg legalább helyben van, ha valami gond van vele nem kell utazgatni.turbobusa
[link] , [link]
Rövid záridő mozgó járműveket lekapni.
Esti hosszú záridejő fotókhoz.
Kompakt nem tud ilyeneket és azért
Nagyon kezdő vagyok jó lenne nem csak netről nézni hanem gyakorlatba beállítani a dolgokat, hogy tanuljak, így hogy nem sokat tudok még a fotózásról nem akarok egyből a 130k kategóriába beleugrani. Tudom nem ilyeneket tanácsoltál csak leírom. -
Jamby18
senior tag
Akik eddig segítettek nekem azoktól kérdeznék!
Debrecenben eladó!
Canon EOS 350D fényképezőgép váz -- 43k
- tökéletes állapot
- 2 akku (egy közepes és egy új)
- Apacer 4GB 133x CF kártya
- nyakpánt, kábelek, dobozával, papírjaival
- markolatnál picit kopott
Nos? Meg egy obi kell. -
Jamby18
senior tag
válasz Alexios #9194 üzenetére
Szétnéztem ezen [link] az oldalon, sajnos az 500D-k 110-130 között mozognak. 1000D van 60 körül objektív nélkül, 400-450D 80-90 körül.
Olvasgattam picit a dSLR-ről és megint tanultam sokat ebből a [link]cikkből. Pl. ha veszek egy tükrös gépet saját kit-el nem fogok észrevenni semmi váltzást és csalódás az egész.
Csak obikkal is megint az van mint a gépeknél, hogy van 25-30ért amikről nagyon megoszlanak a vélemények és van 40-100-200k ért.
Tehát egy 400-450D és mondjuk hozzá egy edigitalos [link] Canon 50/F1.8 EF II objektív 25k-ért? Jó választás lenne?
Még egy kérdés, használt gépeknél az "egészséges" expószám a cikk szerint 8-10000 ez szerintetek is így van?
A pixinfo fenli linkjéről szemezgethettek nyugodtan mi lenne jó nekem. -
Jamby18
senior tag
Felteszem oda is a kérdésem az a gond, hogy Debrecenbe alig van eladó vagy nagyon régi 2006 teszteken szereplő gép van, vagy nem sokkal egy új gép árához közeli.
Budapestre meg felmenni érte... hááát nemtudom. Fényképezek párat vele, aztán mivel nem értek hozzá jól átvernek aztán ugrott 60-70k, sajnos én így állok hozzá, lehet rosszul. Akkor inkább új 100ért az a gép amit linkeltem.
Max talán ez, ha már Bp [link] kicsit bőbeszédű leírás nem úgy mint a többi.[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Hali!
Milyen dSLR gépet ajánlasz nekem mint nagyon kezdő, mondjuk egy ilyen? [link] Árban se rosz és új. Csak azt sajnálom (és társainál is) hogy nincs videó felvétel egyáltalán. De ha van használtba hasonló 6-7-80k körül és mondasz típusokat akkor utánnanézek vaterán, hardveraprón. Tehát mondjuk Nikon, Canon, Pentax-ba hasonló tulajdonságokkal melyek azok a szériák amik jók lennének.
Illetve ezt bogarásztam ki az értékelésből.
"Canon eos1000D Csak akkor nem ez a te géped ha repülő vadkacsát akarsz fotózni szürkületben mert akkor vegyél xxD vagy xD vázat L obival
Megkockáztatom, hogy rendes obival ez a váz is nagyon jól teljesít a fenti esetet leszámítva, de családot, gyerekeket fotózni tökéletes, kutyafotózáshoz meg kell erre is az Ultrasonic lencse és fog menni az is...
1/4000 zársebességet tud, vagy a "vadkacsa esete szürkületben" tényleg durva eset? De pl. olyanokra amikre én akarom azokra jó nem? Csak mondjuk szürkületbe ne fotózzak buszt. -
Jamby18
senior tag
válasz t_a_m_a_s #9132 üzenetére
Szia!
Köszi a mindenre kitérő dolgokat tehát akkor ez a gép sport módba is "csak" 1/40 záridőt tud ami nem alkalmas semmire, talán lassan mozgó dolgokra. Próbáltam kinyerni adatokat a linkelt buszról, de szerintem a készítője letiltotta pedig jó lett volna pár adat vagy legalább, hogy milyen géppel csinálta. Megkerestem őt több mint egy hónapja email-be mondja el a fényképező típusát illetve hogy csinálja ezeket a jó képeket 2 email címemről is elküldtem, de nem kaptam választ.
Meg még egy olyat kérdeznék, hogy miért lettek fehérek a képek? Ahogy írtad alacsony ISO-val csinálnád ezt ugye nem tudom állítani, de a gép 100 ISO-ja a legalacsonyabb ami létezik amit be is állított magának. Hol lehet a baj a rekesz? -
Jamby18
senior tag
Szia!
Tegnap kipróbáltam a fényképezőt, sport módot egy főútvonlon, illetve a három éjszakai nagy záridős dolgot, a végén annyira elment a kedvem az egésztől (kínlódástól, eredményektől) hogy inkább videóztam és inteligens ISO móddal fotóztam.
Vagy én vagyok a béna mégha hajtó erő és ötlet 100 van a fejemben vagy rossz géppel csinálom mindezt.
Csillagos égbolt jelenetmód 15mp záridő.
Talán ez sikerült a legjobban, vagy csak magam nyugtatom vele de láttam már sokkal jobb éjszakai képet. Mondjuk ezt a fényességet nem értem este nyolc után fotóztunk sötét volt és több kép amit töröltem csak egy fehér kép lett az ISO-hoz nem is nyúltam egyébként nem is lehet jelenetmódokban fix 100-on volt. Állványról!Főútvonal, az első autó elmosódását nem értem a többi élesebb.
Ez volt a tűzijáték mód 2mp záridő.
Ezt is 15mp záridővel, de nem értem ezt a fényességet mintha délután lenne este elgondolkozva lehet sok volt a közvilágítás?
Talán jó.
Az utolsó kézbe tartva egy inteligens ISO mód.
Csak kíméletesen, jó lenne ha elemeznénk a képeket milyen hibákat követtem el. Az összes kép állványról készült egyedül az utolsó nem.
Egy ilyen [link]képet szeretnék csinálni miért nem sikerül?
[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Miután t_a_m_a_s leírását elolvastam és 1 osztva 250=0,004 rájöttem mi is ez, ezt nem értettem miért növekszik a szám mi közbe a másodpercbe kicsi a záridő (pl.3)
Lett volna most haverom eladó Canon PowerShot SX130 IS gépe amin lehet állítani manuálisan a záridőt, de ugye ez is csak kompakt tehát mint írod semmi értelme.
Tudsz mondani egy olcsó dSLR gépet, az edigitalon néztem körül de 130-200k. Van átmenet a kompakt és dSLR között? Kompaktokba úgy látom 60k-ig megáll a 14MP-es és utánna csak dSLR.
Pl.: [link] Ez csak egy sima kompakt nagy zoommal, mert nagyon hasonlít a nagyobb gépekre?[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Próbálok nem felületesen hozzá állni a témához, így elolvastam a használatit mi mire való illetve ezt->[link] az oldalt is olvasgatom, de még mindíg van ami nem világos.
Záridő
A szabványos záridők másodpercben:
8 4 2 1 1/2 1/4 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 1/1000
Az első négy szám másodperceket jelentenek, de mi az a 1/2...1/250 stb. milisecundum?
Egy DSLR ennél jobbakat is tud?
Pont nézetem egy Samsung önképezőgép például 1/2000 - 3 másodperc tud tehát a legnagyobb záridő 3mp a legkisebb az 1/2000.
Tehát összességben annyi lenne a kérdés, hogy a fentebb / jellel elválasztott értékek mondjuk egy nagyon gyors járműhöz vagy egy vízesésbe egy vízcsepp lefotózásához jók?
Sajnos én nem tudom manuálisan változtatni ezt tehát marad a "sport" mód. Gondolom ez a drágább gépek kiváltsága. -
Jamby18
senior tag
Erről a mozgás követésről még nem hallottam, mondjuk én szemből fotóznék mozgó járművet tehát nem is tudnám követni.
Próbáltam mozgó buszt lekapni telóval amikor megvártam míg beér a képbe a busz akkor exponáltam akkor éles lett a kép ha pedig használtam az auto focust zöld lett a "segédkeret" beért a képbe a busz, kattintottam akkor meg elmosódott és már szinte ki is ment a képből a célszemély tehát végeredménybe már csak a 2. ajtótól hátrafelé lett a fotón a busz, mondjuk hozzátartozik, hogy az éles kép az optika lassúsága miatt a busz teteje előrébb volt a képen mint az alja.
De legalább tapasztalatnak jó volt. -
Jamby18
senior tag
válasz Jamby18 #9065 üzenetére
Látom közbe megtaláltuk az elásott kutyát és ez is volt a megoldás.
Kiválasztottam és fel is dobta a 15, 30, 60 témát. Már csak egy jó állvány és az önkioldó használata hiányzik.
Még annyit kérdeznék hogy ha mozgó járművet szeretnék fotózni akkor a "sport jelenetmódot" használjam? Használati szerint ez való a gyorsan mozgó tárgyról készülő felvételekre, tehát ilyenkor manuálisan nem tudok és ne is állítsak záridőt mondjuk egy 130 vagy 90km/h közlekedő autót is biztosan le tud kapni?
Egyébként köszönöm a segítséget mindkettőtöknek. -
Jamby18
senior tag
válasz zgospel #9063 üzenetére
Éjszakai tájkép és portré, kiválasztom set menü gombbal ( egyébként mindkettőt kipróbáltam) sajna nem dobja fel a záridőket csak behozza a kamera képét és felül kiírja, hogy éjszakai tájkép azután "kioldó gomb" AF fókuszál megjelenik egy kis zöld karika és a "segédkeret" is zöld lesz de 1-2mp és kész is a kép.
-
Jamby18
senior tag
Hali!
Van nekem egy Panasonic DMC-LZ7 digit fényképező.
Nagy záridős képeket szeretnék vele csinálni pl:[link]
Átnéztem a használatiját és a "lassú zár" módnál csak 4beállítás van
Lassú zársebesség mértéke 1/8,1/4,1/2,1- (mind a 4et leokéztam semmi változás) visszalépek sima képmódba, de AF után ugyanúgy 1 másodperc alatt kész a kép. Most teljesen rossz fele járok? Hol találom egyáltalán a 20-30 mp-es záridős képmódot.
Adatlapja szerint [link]
Leghosszabb záridő 60 mp
Legrövidebb záridő 1/2000 mp de ezeket sehol nem találom, esetleg a használatijába hogy keressem?
köszi -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Esti képet milyen beállításokkal kell fényképezni, gondolom nem csak night mode opció bekapcsolásával.
Záridő?
Fotózott mozgó járműnél a picasaweb azt írja Exponálás: 1/250 mp.(Ezt kell használni nappal mozgó járműnél) ?
Ez mit jelent hol lehet eggyáltalán ezt állítani, digitális fényképezők tudják ezt?
Nekem egy Pentax Optio 33L gépem van, szeretnék esti fotókat csinálni (mozgó járművet is).Nagyon kezdő vagyok a témához, de ne azzal kezdjétek hogy rohanjak DSLR gépet venni.
Van itthon még egy Panasonic DMC LZ7 LUMIX gép ebből mit lehet kihozni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest