Új hozzászólás Aktív témák

  • AttiMM

    csendes tag

    De'Longhi ECAM 370.95T – Dinamica Plus

    Egy héttel ezelőtt végre megvettük a vágyott készüléket!
    Ezelőtt már sok-sok éve Gaggia Classic karos kávéfőzőt használtam, de már belefáradtam a reggeli tejhabosításba a cappuccinohoz, és ősszel eldöntöttem, hogy automata kávéfőző lesz! Egy ideig a Philips reklámok hatására úgy gondoltam, hogy az lesz a megfelelő, de itt a fórumon megtudtam (kösz, konzumpro!), hogy ha fontos a kiváló minőségű tejhab, akkor inkább a DeLonghi LatteCrema rendszert válasszam.
    Először a 23.460, később a 350.55 volt az a típus, amin alaposabban elgondolkoztam, de közben már láttam a 370.95 típust is, és tudtam, hogy az az igazi: modern, látványos, testreszabható, „okos” kávéfőző, a kütyümániásoknak (mint én) ez lenne való, csak hát az ára…! 2-3 hónapja vártam, hogy lejjebb menjen az ára, most volt az Euronics-ban De’Longhi árleszállítás, így nem vártam tovább.

    Első benyomások:
    * Nagyon gyorsan és egyszerűen üzembehelyezhető, és már alapbeállításokkal is jó kávét főzött (Pellini Espresso Bar kávénk volt itthon, nekünk a karos Gaggi Classic-kal nagyon bejött!), de hallgattam a tanácsokra, így az első 5 főzetet egyszerűen kiöntöttem, és csak a hatodikat kóstoltam meg, és eléggé rendben volt!
    * Itt rögtön van egy kérdésem, kíváncsi vagyok, erről mit gondoltok: A készülékhez ugye mellékelve van egy vízkeménység-mérő csík, előírás-szerűen meg is mértem a csapból kifolyó vizet (3-as keménység a 4-es skálán, nem lepődtem meg). Ezután a leírás szerint telepítettem a víztartályba a mellékelt „vízlágyító” szűrőt. Végül a készüléken állítsam be a vízkeménységet. Nade álljunk meg: a csapból kifolyó víz keménységét (ami 3-as), vagy a szűrő által lágyított víz keménységét (ami nem tudom, mennyi, mert már elhasználtam az 1 db. csíkot)? (és még Brita kancsót is használunk, ami szintén lágyít, vajon milyen lehet, ha a Britából töltöm fel a víztartályt, amit még tovább lágyít a beépített szűrő?)

    Tapasztalatok 1 hét után: Nagyon pozitív!
    * Tetszetős a teljesen grafikus, színes érintőképernyő – ez nem csak egyszerűen jól néz ki, hanem pl. olyan funkcionalitást is ad, hogy a gyakrabban választott italok előre kerülnek az első képernyőre, hogy ne kelljen lapozni.
    * Az őrlés kifejezetten csendes, a Philips gépek hangosabbak (a karoshoz használt Graef CM 800 meg pláne nagyon hangos). Az őrlőn egyébként nem nagyon állítottam, gyárilag azt hiszem 3-ason volt (a 7-ből), én 4-esre állítottam.
    * A kávékhoz gyárilag beállított vízmennyiségek nagyon hosszúak voltak, túl vizes főzetet csinált (eszpresszo 80 ml???, cappuccinoba 110 ml kávé???), első dolgom volt ezeket alaposan lejjebb venni, így sokkal jobb lett.
    * A kávé intenzitása 1-5 között állítható. Nekem a 3-as teljesen megfelelő, a 4-es már sok. Páromnak 1-esre kellett vennem, neki már a 2-es is „túl kávés” volt.
    * Tetszik, hogy többféle italt kipróbálhatok! A megszokott cappuccino és eszpresszó mellett szeretem a duplo+ -t, de pl. a hosszú kávét úgy készíti, hogy őrlés után lefőz mondjuk 10-15 ml-t, utána vár, megint egy keveset, megint vár, így vagy 10 kis lépésben készül el a bögrényi ital, ami teljesen más ízélmény, mint egy americano (eszpresszó vízzel felhigítva ).
    * A tejhabkészítésben valóban mester a LatteCrema rendszer! Fokozatmentesen állítható a tejhab sűrűsége (keménysége) a sima forró tejtől egészen a kemény tejhabig – mi kb. középállásban szeretjük, ez a microfoam-nál kicsit keményebb hab, de ha a középtől kicsit lejjebb vesszük, akkor lattearthoz is használható folyékony habot kapunk.
    Tejes használat után gőzzel kitisztítja a tejhabkészítő rendszert, persze a tejtartályt és a belelógó szilikoncsövet nem – ezeket néhány naponta érdemes alaposan kimosni.

    Beállítások:
    * A készülék 3 felhasználóhoz tud különféle beállításokat megjegyezni, plusz a 4. (Vendég) a gyári beállítás. A gombokkal mindegyik italhoz be lehet állítani az intenzitást és a vízmennyiséget, de ennél sokkal több mindent lehet beállítani a telefonos applikációban, merthogy az is van hozzá!

    Telefonos alkalmazás:
    * Ez a kávéfőző már a modern kor terméke, „okos” eszköz, ami a telefonos alkalmazással részletesen beállítható és vezérelhető.
    * Az alkalmazás letöltése után magyar nyelvű rendszeren az egyes italokhoz csak a kávé erőssége jelent meg, mint állítható paraméter. Nem értettem a dolgot, mert láttam képeket, ahol mást is be lehetett állítani. A telefon nyelvét angolra állítva megjelent a kávé mennyisége is. WTF???. Ezután eltávolítottam az alkalmazást, visszaállítottam magyar nyelvre, majd újra feltelepítettem – és most minden állítási lehetőség megjelent és hibátlanul működik is. Ki érti ezt?
    * Gyárilag 16 ital van a kínálatban (OK, ezek között van a forró víz és a forró tej is), és mindegyik szinte minden paraméterében testreszabható a kiválasztott profilhoz: kávé intenzitás, vízmennyiség, tej(hab) mennyiség. A kávé (inkább a kioldás) hőmérséklete is állítható, de figyelmeztet, hogy ezzel az összes kávé hőmérséklete változni fog – kicsit úgy gondolom, hogy ha nagyon akarták volna, meg tudták volna oldani, hogy mindegyik kávéhoz más kioldási hőmérséklet tartozzon…
    * Új italok is létrehozhatok egyéni beállítás szerint, itt még a kávé és a tej sorrendjét is be lehet állítani: pl. próbaképpen csináltam olyan cappuccinot, ahol az eredetinek megfelelően először a kávét csapolja a csészébe és csak utána engedi a rá a tejhabot: az első tapasztalatom még nem az igazi: összekeveredik a két alkotóelem, és a hab is kávés lesz. Először csodálkoztam, hogy nem volt ristretto a gyári receptek között, de azután könnyedén létre tudtam hozni egyet, és most már van!

    Negatívumok:
    * A csészemelegítőnek szinte semmi hatása nincs: néha talán langyos, de forró még sosem volt.
    * A krómtálca karcolódik, ami azért fura, mert semmi éles, karcoló dologgal nem érintkezett sosem: kerámiacsésze, üvegpohár, duplafalú fémbögre sima aljal, puha, nedves törlőkendő – egy porszemcse nem sok, annyi sem érte sosem, és néhány nap után már látható vonalkák vannak rajta. Érthetetlen.
    * Béna a tejkiadó cső. A kifolyó hossza kb. 4 centis tartományban állítható, de hosszabbítani (lefelé húzni) nagyon nehéz, tapad a gumi a műanyagra, és csak kínlódik az ember, míg végül kiesik a felső lyukból, ahová csatlakozik. A felső rövid vízszintes és az ahhoz csatlakozó lefelé irányuló csövek csatlakozásánál (a képek között az egyiknél ránagyítottam) nem forgatható (max. 1 mm-t lehet rajta csavarni), de én úgy emlékszem, hogy az üzletben kipróbálva rendesen forgatható volt a cső a csatlakozásnál. Így jelenleg csak a felső csatlakozásnál tud egy kicsit forogni, ezzel a cső alját kissé jobbra-balra lehet állítani, de a készülék háza felé, illetve főleg attól elfelé nem mozgatható.
    Ez azt eredményezi, hogy ha nagyon alacsony és kicsi a csésze, amit a kávékifolyó alá teszel, akkor képtelenség a tejkiadó végét a csésze fölé állítani (espresso macchiato). Valamit alá kellene tenni, de az már sufnituning.
    Ha viszont nagyon nagy a pohár, ami éppen csak befér a kávékifolyó alá, akkor a tejkiadó vége beleütközik a kávékifolyó állítókarjába.

    Lásd a fényképeket: [link], holnap teszek fel hozzájuk kész kávés, cappuccino-s képeket is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák