Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz serfozotibi #32750 üzenetére

    Ollóscsapozás:

    Tulajdonképpen ezek a pici szalagfűrészek kis rádiuszok, görbék vágására keltek életre, a gyakorlatban 2-3 cm vastag fák alakításához. Hiába befér a specifikáció szerint alá mondjuk a 80-as deszka élére állítva, még ha el is vágják ezek a kis gépek, nem igazán fog szépre sikeredni az ollóscsap, és igen lassú lesz így a haladás.
    Hanem az ollóscsaphoz ajánlom figyelmedbe a Mathias Wandel tenon jig-jét. Nézd ezt az öt videót végig. Ha felkelti az érdeklődésedet, a korrekt tervrajzot pontos méretekkel meg lehet venni úgy tíz dolcsi körül. És nagyon korrekt dokumentáció. Jómagam most építettem meg, és a mölötöszázra adaftáltam. Így is kellő pontosságot tudok vele elérni, pedig, mint írtam volt, ez a Makita nem is kicsikét félrehord. Ha ezt a jóféle körfűrészedre teszed, igen egyszerűen, gyorsan, és nagyon pontosan tudsz vele ollóscsapokat készíteni. Határt csak a plafon fog szabni, mert ha nem vagy a szabad ég alatt, akkor legfeljebb olyan magos deszka/léc bütüjébe tudsz vele vágni, ami még elfér a plafon alatt.
    Ha megnézed a videót, Mathias az egyik ollóscsap készítésekor bemutatja, hogy hat századdal vastagabbra sikerült a csap a tervezettnél, és egy fogásból sikerrel századpontosra igazítja egyetlen tolással úgy, hogy előtte kivette a leszorított anyagot megmérni, majd visszaszorította.

    Ha mindenképp szeretnél hordozható szalagfűrészt, akkor inkább keress egy használt régi metebót (De nem a BAS 260-at - azt a ligno-n megbabráltam, és nagyon lehangoló volt, amit tapasztaltam.), hanem egy régebbi gömbölyű formájút, vagy egy használt kicsi DeWaltot.
    Ha nem fontos, hogy hordozható legyen, akkor javaslom a Makita LBF 1200-at, ami már valóban príma ollóscsapozásra, és még ezer más dologra is. Ez vagy 80 Kg, nem nagyon tudod hordozni, hiába van alatta kerék.

    Ha valaki, aki szalagfűrészt keres, és komoly munkára szánja, akkor azt szoktam mondani, hogy ha kicsi elég, akkor legyen ez a Makita, ha nagyobb kellene, akkor Hammer N4400, vagy attól felfele a Feldertől - semmi mást. Nekem pl nem tetszik sem a DeWalt, sem a matabó 300-as szalagfűrésze. De ha a kettő közül választhatnék csupán, akkor nem a DeWalt.

    Amit a linkelt gépek méretéről mondtál, az nem áll a lábán. Igaz, kicsi mindkettő, de nem mindegy, mennyire kicsi. Ha megnézed a specifikációt, akkor az egyik szalaghossza 1400 körül lehet, a másiké 1700 körül. Látszólag nüansz, a valóságban centikkel nő a vágásterjedelem két dimenzióban is a három közül, a szalag élettartama pedig a szalaghossz nagyságával exponenciálisan javul.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák