Új hozzászólás Aktív témák

  • Ájvé

    veterán

    válasz svgyula #137948 üzenetére

    Nem igaz, azonos architektúrában az i3-tól az i9-ig pont ugyan azzal az utasítás készlettel dolgozik mindegyik processzor (Celeron és Pentiumok nem kapják meg általában az összes utasítás készletet, nehogy már túl jók legyenek és senki ne vegyen Core i-t). Igenis fontos az órajel, minél magasabb annál gyorsabb, ez mindig is így volt amióta létezik a számítógép. Viszont sok egyéb más is közre játszik, cache méret mondjuk. A lényeg a "gigaherzt" nyilván nem csak placebo, valós teljesítmény növekedés érhető el, sok "hülye" PC-s biztos nem a semmiért tuningol. A fő különbség PC-s processzor egy központi egysége a komplett gépnek, 40-90 Watt TDP-vel dolgozik és az egyetlen feladata a műveletek elvégzése (ezek komplexek persze, nem egyszerű mint GPU esetében), még a mobilokban SoC-ról beszélünk és ennek a része a CPU is többek közt. Ez a teljes SoC 3-5 Watt körül fogyaszt, azért érezhető hogy mekkora a különbség a kettő között. PC-s vannak alkalmazások Androidos programok futtatására és biztos lehetsz benne, hogy mai csúcs PC-k tönkre verik még emulálva is legjobb mobil SoC-kat. Tessék ez valamennyire szemlélteti a különbséget, a laptop elég erősnek számít a laptopok között, de asztali PC-k még legalább ugyan ennyit rávernének. Szóval nem az utasítás készlet miatt ver ennyit rá, hanem csupán a teljesítmény különbség miatt. Van is egy processzorra vetített mérőszám "órajelenként elvégzett utasítás", na ebben magasan veri a PC-s processzor az ARM-et, de egyáltalán nem csoda, két különböző céleszközről beszélünk, ez kb olyan mintha egy személyautót szeretnél hasonlítani egy űrsiklóhoz, hogy valami hülye hasonlattal éljek.
    Az első felével egyetértek amúgy, azért vannak a klaszterek, hogy szükség esetén bekapcsolva kell teljesítményt nyújtson. Nem is feltétlenül kell más fajtának lennie a magoknak, van hogy teljesen azonos órajelen működik az összes processzor, de 8 jobb mint 4 alapon tudnak gyorsabban dolgozni.

    (#137949) viktorhu:
    Nem próbáltam mondjuk, de szerintem ez se igaz. Mondjuk egy komolyabb SoC esetében bőven elég lehet már a gyengébbek is egyszerű műveletek elvégzésére. Persze egy alsó kategóriás gyengébb SoC többet be fog kapcsolni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák