Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #69870 üzenetére
2 vadiúj AMP1900DMS3C gyári coolerrel, szép piros szintén új MSI lappal. 2001.12.hó
Kicsit fájna a szívem megbontani.
Magyar viszonyok közt tényleg nem volt gyakori, de kint azért volt belőle.Érdekes, mert most gf3 ti500 a szinte beszerezhetlen kategória, 8500 azért gyakoribb. Sima GF3 (200-500 közötti) van még néha elérhető
Van egy 9700-asom, de azért is gondolkodom még a gf4-en, mert én visszidőre építek most, azaz adott év legerősebb konfigjára csak az adott év programjait teszem fel, és pl. ezt az évet nézve szerintem semmi se használja ki a 9700 erejét (meg nv fan voltam, volt is gf4-em, és most is ASUS lapom és vga lenne elérhető erre az évre.)
-
Kadi Laci
tag
válasz
KROK640 #69756 üzenetére
Minimális a tévedés, szerintem elég pontos a számítás.
2 200+ 2158MHZ-1.75V - 2106Mhz 1.6V
2 400+ 2194MHZ-1.6V - 2175MHZ 1.6V
2.4+ furcsa proci-furcsa eredmények, ez kakukk tojás
következő kuka, nem összehasonlítható elmélet a gyakorlattal
3200+ kicsit próbáltam, 166x14 2333 volt a legjobb 11x211 nél alap feszen már bios cheksum-al leállt. 210x11- 2321Mhz, ennél a legnagyobb az eltérés.
Előkészítettem egy másik, nem gyári BIOS-os alaplapot, abba is tesztelem hamarosan, jelzem ha eltérést tapasztalok.
És köszönöm a számítást ! -
-
Kadi Laci
tag
válasz
KROK640 #69734 üzenetére
Bocsánat, fele mobilról történt, tehát megjelöltek és azok amiket érdekesnek találtam:
AXDA2200DUV3C Z398145B40587 KIXJB0 407WPMW
AXDA2400DKV3C Z338264240271 AIXIB0 339RPBW
AXDA2400DKV3C Z416153D40170 KIXJB0 417BPIW
AXDA2400DKV3C Y914034B40152 AIXJB0 406MPMW
AXDA3200DKV4E 9397053260073 AQXCA0 311RPDW
AXMH2400FQQ4C Z317163280276 AQXEA0 331XPMW
AXMA2500FKT4C Y889545250294 AQZFA0 338RPMW
AXMA2600FKT4C Y896663263008 AQYFA0 343MPMW
a hiányos sorozatszám :
AXMG2600FQQ4C Y911402A40768 IQYHA 0352MPMW
Ezek biztos jók, mert még a gyíkok is kíváncsian figyelik -
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #69620 üzenetére
persze... mindenki azt vette mert megkaptak az akkori csucsproci teljesitmenyet tuningolva toredekaron. a katmai p3 azert nem volt tenyezo, mert az annak az orajele is elerheto volt tuningolt celeronnal, masreszt az sset semmi nem hasznalta meg akkor.
a p3 cumine lett olyan proci 99 vegen, amit mar sehogy se tudtal elerni, max megkozeliteni tuninggal, de ott sem a csucsot, mert azok valoszinuleg valogatott magok lehettek.
en 300a@450et vettem 98 vegen, c366@550et 99ben - mindketto az elerheto maximumot tudta a maga koraban. alkalmazasfuggo volt, hogy az integralt 128k vagy a felezett sebessegu 512k l2 cache volt a gyorsabb, atlagban nagyon hasonlo szintre jottek ki. -
válasz
KROK640 #69620 üzenetére
Szerintem nem. Ár szempontból lehet hogy igen, nem emlékszem a korabeli Cerka árakra, de a Deschutes, Katmai, Copper tuti drága volt, főleg az utóbbi (és elég sokáig).
Retro szempontból vizsgáltam (így más a helyzet, olcsóbbak), mivel mikor porondon voltak, véletlenül sem lett volna rá pénzem. P-II alapú Cerka D, mindenféle instabilitást produkált, pedig a BX nem arról híres. Ugyanazon lapban a Deschutes, Katmai atomstabil. A Copper már másik lapban (Abit BE6), szintén teljesen problémamentes, az egyik legjobb retro platform, nemrég Katmai- val is teszteltem ezt is, szintén ok. Sőt még brand lapban is pozitív tapasztalat a PII/450- el. A korabeli Celeroncsok meg inkább csak a gyűjteményem darabszámát növelik, a gyakorlatban semmi hasznukat nem vettem.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #69610 üzenetére
Igazából ennyit értek az excelhez, szólj, ha kell.
DarthSun Jobbra emlékeztem, igaz az pci-e volt. Holnapig még gondolkodom, hogy kell-e még valami, mert a vga-t át kell tennem, azután jön a P4.
Természetesen az Aidát nem egyenként, hanem gyors riportban futtattam le és utána html-be mentettem.
-
válasz
KROK640 #69479 üzenetére
Igen, gondoltam. Ez csak a saját heppem, természetesen ilyen szabály nincs, bármilyen képmentést közölhetsz a fórumban.
Amúgy érdekes, 1700+ @2905MHz- en, a tálcán látható néhány futó program, mintha valóban bírná ezen órajelen, persze pár 3D teszttel futtatva, gondolom az eredmények láttán, leesne az állam.
Milyen videokártya volt mellette ? -
válasz
KROK640 #69476 üzenetére
Sajnos az ilyen képmentésekre továbbra is azt tudom mondani hogy nem bizonyít semmit. Ok, mondtad hogy készül a projekt, értem, nem is siettetlek, jelezted hogy vannak még áthidalandó problémák, megvárom. Amint korábban jeleztem egy hasonló képmentés, időbélyegzővel együtt tudja bizonyítani hogy az adott konfig legalább egy teljes 3DMark cikluson át stabil - legalábbis nekem. Másokat nem akarok befolyásolni, mindenki azt hisz el amit akar. Az egy szál CPU lenyomatos mentések látványosak ilyen nagy órajellel, de...
-
válasz
KROK640 #69474 üzenetére
Nekem csak max hosszú hétvégén jó a Vasárnap, a retrozásra/tuningra, esetleg akkor ha Hétfőn du- os vagyok (de ekkor is inkább a Péntek-Szombat) , vagy hosszú szabi alatt bármilyen nap. Vasárnap már csak összesítés, blogírás, mert már készülődni kell a Hétfőre. A hétköznap meg kizárva, akkor ilyenre semmiképp nincs idő.
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #69331 üzenetére
Az ASUS lapnál 30mV-al magasabb a monitorozott fesz., mint ami a BIOS-ba van beállítva (1.65V) értsd 1.68V-nak írja. 1.671V-nak mérem multiméterrel, elég stabilan ennyi (a foglalathoz közelebbi kondik lábánál).
Abitnál olyan 20mV-al kevesebbet a monitorozott érték, mint a beállítás, ezt nem ellenőriztem mennyire igaz.
Mit jelent az, hogy 2GHz-es waffer?
Legyártják, megmérik mit tud és az alapján a rajta lévő chipeket max. 2GHz-es prociba építik?Azért örülök neki, hogy van egy 2500+ @ 3200+ procim is, még akkor is, ha rosszkor, rossz helyen született.
-
gban
veterán
válasz
KROK640 #69324 üzenetére
Az pedig elég logikus hogy a PPGA lapokban nem megy az FCPGA, mert még nincs rá felkészítve, viszont az FCPGA visszafelé kompatibilis (tud lenni) a PPGA-val, mert egy korábbi sorozattal értelemszerűen könnyebb kompatibilissá tenni egy lapot mint egy jövőbeli sorozatra felkészíteni.
PPGA jellemzően a tualatinos lapokban nem ment, de lehet hogy már a nem tualatinos 815-ösökben sem.
VIA vonalra nem emlékszem már.Ugyanez volt a 462-esekkel is, egy 800-as Duron talán mindegyikben megy, de egy 3200+ Barton nem igazán.
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #69316 üzenetére
Az NF7-S-en Titan D5TB van (ha minden igaz), 80x80x25mm-es 3000-et pörgő ventilátorral, jó hangos, random zörög és remeg is. A saját gondolataimat nem hallom mellette, és két csukott szobaajtón áthallatszik.
Az ASUS-ra pedig a Barton gyári hűtője, emlékszem haver ilyet kapott gyárilag a 3200+ -hoz. Ennek az aljára van csavarozva egy 3mm-es nikkelezett réz lemez. 60x60x12.5mm-es ventilátora van, 3800-at pörög, de ennek szép egyenletes hangja van, sokkal csendesebb. Emellett a HDD fejmozgás és motor dominál...
A különbség kb. 2 fok a Titan javára.
Hűtők méretének érzékeltetése, nem mondanám kicsinek az AMD referenciahűtőt sem:
Egyébként éjjel tovább teszteltem a 2500+ Barton-t az ASUS lapban.
2db hűtőbordás felemás (egyik CL2 @ 400 másik CL2.5 @ 400) Kingston RAM-al is megy rendesen, ezen felbátorodva a kezdeti 1.75V-ot is csökkentettem.
11 x 200MHz 1.65V (ennek ez az alapfeszültsége) is stabil (3Dmark2001, Orthos, P95).
Meglepő, mert NF7-S-ben nem volt az 1.7V-al sem, alapfeszen max. 2100-on ment stabilan. -
zotyesz66
őstag
válasz
KROK640 #69282 üzenetére
Asus P5A-B lapom volt anno, Matrox G200 kártyával. Azzal nem volt gondja. Azt mondták, hogy TNT2-t ne nagyon tegyek bele, de arra nem is volt pénzem, a G200-at is használtan vettem. P5A is volt, abban Voodoo3 ment gond nélkül.
Szerintem az MVP3 chipset jó alaplapban (pl. Epox) kevesebb problémát csinál, de talán kicsit lassabb lehet. -
válasz
KROK640 #69266 üzenetére
Amúgy ez tényleg ilyen operett. Ki kell próbálni, tesztelni, hiteles időbélyegzővel ellátott eredményeket produkálni ezen lapokkal most. Én tök happy vagyok hogy 2400MHz- en megy a Barton (jó hát lehet hogy a Thorton meg ilyen kisebb kesses jószágok mennének kicsit többet, de az már érdektelen, a Barton a korszak igazi ásza).
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #69232 üzenetére
Én az Ati Radeon 9800 PRO-val voltam így... Az első példányban nem volt 3MHz tartalék.
Az előző VGA-m gyárilag OC-s MSI GTX660 volt, azt BIOS mod-olni kellett, mert alapból instabil volt.ECS K7S5A (SIS chipset) nekem is volt, de nekem nem az elején, hanem egy több mint fél éven át tartó szívásmaraton közepén.
Jött az Athlon 1000MHz CPU.
Abit KT7 (KT133)-el kezdtem januárban, átpattintottam bele a BH6-ból az SDRAM-okat. De valami nem volt kerek vele. Talán a VIA chip vs. SB Live! és egyéb bugok miatt tovább kellett lépnem.
Soltek SL75DRV4 (KT266) februárban, akkor jelent meg, drága volt és új a csodájára jártak, volt vagy 40 ezer, ha jól emlékszem.... Azért választottam mégis, mert havernak SL75DRV3 volt és az jó lap volt. A DRV4 viszont bugos volt. Elfelejtette az FSB beállítást, vagyis televolt FSB lyukakkal! Alapon is instabil volt a rendszer (nem volt kékhalál hibaüzenet csak simán kiléptek a 3DMarkok, Diablo stb. a desktopra egy sszó nélkül, valamikor egy óra valamikor kettő után), a lapra fogtam, mivel a Memtest nem jelzett soha hibát egy nap alatt se.
OC-re nem volt gari (BluFish computers) úgyhogy bukóval váltam meg a laptól. A RAM-ot (ugye DDR kellett a Soltekhez) meg hitelből vettem, azt is lezártam akkor.
Szóval kijött belőle egy ECS K7S5A. Olcsó kis lap volt, de a csóringer csávók között népszerű és "stabil" lap.
Tényleg azt tudta amit kell. Keveset tudott de az működött.
Engem persze zavart, hogy a progik továbbra is kilépdeltek szó nélkül. Volt VGA csere. Táp csere. Sokkal okosabb nem lettem. A procit is teszteltem másnál az jó volt.
Nem tetszett a lapban az, hogy: hidegen, melegen indult, de pl. amikor 40 fokos volt a chip leállítás után 3-5 perccel bakapcsoláskor, akkor nem POST-olt. vagy fekete volt vagy megfagyott. Ez a SIS chipsetnek, vagy az alaplapi implementációnak a bugja volt. Engem nagyon zavart, mert én akkor is csak a tökéleteset akartam elfogadni.
Utána jött az ECS K7VTA3 KT333 valamikor nyáron.
Ez legalább mindig indult. Ez se tudott sokat (se szorzó se voltage, csak talán FSB állítás), de azért egy akkor korszerű chipsetes szép lila lap volt.
Ezzel is voltak stabilitási gondok...
Akkor még nem őszültem végzősként, inkább csak a hajam hullott.Augusztusban vettem egy 256MB-s Samsung RAM-ot 333MHz-t.
A meglévő 266MHz-s memória nem volt garis, mert 128MB-st vettem és fizettem, az volt a papírjain, de 256MB-nek ismerte fel a gép, vihettem a sóhivatalba. Ez az a RAM amit még a Soltekhez vettem kölcsönből februárban. Hát augusztusban derült ki, hogy ő volt a hunyó annak ellenére, hogy a Memtest86-ban soha egyszer se hasalt el.Aztán jött ebbe az ECS lapba az Athlon XP 2100+, azzal nem is volt gond, csak ugye szerettem volna többet kihozni belőle, de végülis a 166MHz-s FSB-vel a 2GHz, amit stabilan tudott.
Az Abit KV7, KR7 jobb lehetőségeket kínált,ezeket azért próbáltam, hogy többet tudjak kihozni a prociból, de nekem 3-4 lap szállt el ezekből South-bridge forrósodással új korában 2 napon belül (nem feszeltem szét semmit, 166-os szabványos FSB lőttem be és a már bevált szorzóval).
Később 2004-ben még egy 2700+-os Athlon XP-re próbáltam upgrdaelni és újra megpróbáltam egy KR7-es Abit lapot. Akkor már nem lett volna észszerű, de rendeltek egy konfigot nálam és abba próbáltam elsózni amim volt.
Az egy új proci volt a Mistralból. Se az ECS se az Abit lapban nem volt P95 stabil a gyári órajelén! Csökkenteni kellett a szorzót.
Akkor vettem egy 3GHz-s P4-et Abit IC7-G-vel. Abit lap intel chipset és proci, kevés jobb dolog volt akkor.
Ma délután hazafele jövet beugrottam a "raktárba". Az NF7-S előkerült. A dobozban volt az AMD féle hűtő és a lapon a Titan, alatta az egyik Barton 2500+. Hűtőbordás Kingston RAM-ok + egy pár Corsair hűtőbordás RAM a lapban. + egy inno-s 6600 GT vagy GS
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #69194 üzenetére
Az E8600-zal nincs baj általános felhasználásnál, főleg, ha Win7-szintű OS-sel van használva, és csak netezés, filmnézés megy rajta. Bár mivel a Win7 támogatása lejárt, én inkább Linuxot tennék rá, azzal jobban hasít. Kicsit is újabb GPU-val akár még FUllHD lejátszásra is alkalmas. Összességében valóban szuboptimális.
DVD konvertálása sem olyan meredek, mert azért a DVD mérete limitált, így még ha kicsit lassabb is a proci, azért belátható időn belül végez a konvertálással. Én inkább azt nem értem, hogy ki a rák konvertál még DivX-re, mikor ma már mindenhol a minimum az x264.
A 3 GB RAM-ot viszont mindenképp bővíteni kéne 4-re, vagy ha az alaplap támogatja, akkor 8-ra. Inkább csak pénzben nem érné meg, mert +RAM árában lehetne lőni 2-3. genes Core i5 konfigot is, ami meg lényegesen gyorsabb, igaz abban sem lenne +RAM, csak 4 giga, és még ahhoz is DDR3 RAM-ot kéne venni pluszban.
-
válasz
KROK640 #69198 üzenetére
MSI G41 P25 + 2*2 GB DDR3-1333 + C2D E8500 (3,16 GHZ) konfigot használok a garázsban netezésre, 1080p@30 videót viszi a CPU még, az Intel IGP (GMA X4500) csak a képet adja hozzá.
120 GB-os SSD-vel, W7x64 PRO-val szépen fut.
Q9650/X3380-al még jobb lenne.
Esetleg E5450-el, de nincs kedvem moddolni hozzá. -
válasz
KROK640 #69194 üzenetére
A türelem fontos dolog és erény is.
Combosabb Core 2 Duo (65/45nm 3 GHZ körüli) CPU-s gép a minimum, aminek hajlandó vagyok nekilátni, ennél gyengébbel már nem foglalkozom, kivéve ha a saját retro cuccomat csinálom.
Az ennél gyengébb C2D-k már lassan böngészésre is kevesek lesznek (élvezhető sebességgel).
SSD + 4 GB ram már minimum követelmény W7/8/10 esetén, márpedig XP-t szintén nem teszek fel. W7 favorit, ameddig megy még, IGP-s lapnál ehhz van tuti működő driver.
Talán meg lehetne bűvölni W10 alatt is, de én nem kínlódom vele. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #69183 üzenetére
Kíváncsi vagyok neked mit sikerül belőle kihozni.
Én arra jutottam:
166-ra csökkentett FSB-vel nem jött elő probléma 1 óra alatt (a 3db RAM-al dual channelben).200-as FSB-vel próbáltam, gyári órajelen (11x200MHz) és feszültségen (1.65V):
2db 256-os PC3200 Kingston RAM, ami a lappal jött (dualban és single módban is)
1db 512-es kingmax PC3200, ami a lappal jött
2db Apacer PC3200 256MB-s
2db Elixir PC3200 256MB-s
1db 512MB-s BGA tokos újabb PC3200
1db 512MB-s hynix PC3200 CL3Egyik felállásban se volt stabil. 10-20perc után kilép a prime95
CPU feszültséget 1.7V-ra emelve (különböző RAM-okkal, 2 fajta single 512MB és egy pár dual 256MB is) háromszor fordult elő, hogy 1 óra után kerekítési hibával áll le 0.4 helyett 0.5 lett a maradék vagy ilyesmi.
Tehát a CPU feszültség emelés valamit változtatott, többet, mint a RAM cserebere, mert mostmár nem kilép, hanem 1 óra után hibával leáll a prime95.Úgy tűnik, hogy RAM-tól független a dolog, egyszerűen ez a lap és proci nem akar stabilan menni...
(Két éve is hasonlóan jártam, igaz akkor Barton 2500+ -os procit akartam 200FSB-n hajtani, ami szerintem nem egy extrém kívánság...Ott lehetett szorzót csökkenteni, de úgy se sikerült. 2db proci, tucatnyi RAM, A7N8X-X és NF7-S lapokkal 4 féle táppal próbáltam, volt közte ipari táp is és korabeli Seasonic, Chieftec, Enermax.) Akkor feladtam és azóta se volt kedvem foglalkozni vele.
Nem hiszek benne, de azért meg fogom próbálni jobb CPU hűtővel és chipset borda újrapasztázással. Talán még ezt a 3200+ procit is társítom az NF7-S lappal, hátha. Azután tényleg feladom.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #69127 üzenetére
Egyelőre ezzel nem lehet kísérletezni, mert nincs ODD és usb-ről még nem bootol. Amíg ki nem derült, hogy működőképes, addig nem volt értelme multibayre, vagy egyébre költeni. Nem kell kapkodni
Szóval egy másik notival kellett telepíteni, ami még IDE hdd-s, w98-XP-linux került rá.
-w98 telpítés megállt a PnP eszközök felismerésénél. Utólag azt mondom, hogy ez volt a szerencse, mert áttéve a hdd-t, a telepítő újból osztotta a drivereket meg eszközöket immár az n600-hoz és befejezte a telepítést.
-XP nem megy sehogy az idegen telepítéssel, bsod.
-linux szenved -
arn
félisten
válasz
KROK640 #69104 üzenetére
A gf256 ddr + 800 mellett dontottem, de a gf256 + 700 is jo alternativa. Az 1000es azert esett ki, mert tuning a bxben, a 600as mert tnt2u meg tul lassu 1024x768 32 bithez.
Tuning nelkul korhu lenne meg esetleg a 850+gf2gts, de a ddr kultabb db, ha meg mindenkepp 99es konfig kell, akkor 700as proci es olyan gf256ddr kell, ami mar bizonyithatoan beszerezheto volt 99 vege elott. A leadtekre talaltam infot.
Ha vki 820ra palyazik, az is csak a 800as kornyeken jott 2000ben, mert eloszor visszavontak, es nem kerult piacra a 700as coppermineal.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
KROK640 #69051 üzenetére
Köszi az infót, ezt jó tudni
akkor 1999-nek pont autentikus a 733-as CPU
(#69066) Hosssszu: Na azt megnézném, mit művel a 386-oson.
Egyébként 4 féle opció van benne: Az elsőnél a nyomát is kiirtja az IE-nek, Win95 telepítő fájlok is kellenek hozzá, mert abból szerzi pl. az Explorer.exe-t. A második opció hasonló, de bizonyos függőségeit meghagyja. A harmadiknál Win98 Explorer van, de kiirtja belőle az IE integrációt és az Active Desktopot, a negyedik lehetőség pedig csak egy kis kusztomizáció és bloatmentesítés. Hálózatkezelés ugyan úgy megy természetesen benne mint a 95-98ban, TCP/IP-hez nem nyúlt hozzá. Bővebben, video review.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #69051 üzenetére
A magyar meg mongy az amerikai viszonyokat nem vetnem ossze
folyamatosan nyomtak fel az ujabb steppingekkel az orajelet, nem voltak szallitasi gondjaik sem, siman megjelentek 2000 elejen a 800asok.
99ben csak 700/733at vehettel, talan az utolso heten kerulhettek a piacra, akkor jelentettek, es teszteltek a 800asokat.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68942 üzenetére
19 partíció meredeknek tűnhet, de a 2+24 darab betűjeles korlátba simán belefér. Nyilván a gyakorlatban csak 1-2 partíciót használnál, C: és D: betűjelek alatt, a többi csak archív tár lenne. Simán működik, én a 90-es években is ismertem olyan, akinek A:-Z:-ig pöffeszkedtek a meghajtójelei (Norton Commanderben ki sem fértek az alsó sorra), tele volt drive-val a toronyháza, két floppy, két CD-ROM, Zip Drive, SCSI drive-ok, vagy 4 HDD egyenként 4 partícióval, hálózati meghajtók, stb.. Ilyen PC boltos nagyon kocka arc volt, már akkor nagyon durván tolta az ipart.
-
válasz
KROK640 #68928 üzenetére
Nekem anno Socket 4-es Pentium 66 volt, integrált hűtéssel.
Socket 4 a 60 és 66 MHz sajátossága. Hamar lecserélték és módosítottak gyökeresen a koncepción, mert a 486-os technológiájával gyártott Pentium nem volt egy ütős termék.Fun fact: a Pentium processzorok hivatalosan '93-ban debutáltak (az-az akinek már nagyon-nagyon sok pénze volt akkoriban, a Doom megjelenésekor már Pentiumon játszhatott vele), és erről csak egy pár hasábos megemlítést tettek a hazai 'játékos' újságok. De mivel kódnéven hozták le a CPU-t (P5), sokan nem is tudták miről írtak.
-
válasz
KROK640 #68923 üzenetére
A BIOS+VLB vezérlő max 504MB- ot lát be (1024/16/63), ennyit be is állítottam, amiatt látsz a POST képernyőn annyit, de be lehet kisebbet is, tök mindegy, mert az oprendszer előtt a MBoot- ból elindul a DM és betöltődik a saját BIOS- a, átveszi a vezérlést. Azonban hiába 40GB- os a HDD, ott van a DOS korlát is (2047MB/partíció) +az említett 8.4GB is, a DM ennyire képes kiterjeszteni. A logikai partíciót pedig 4- ről 5- re. A végeredmény 4x2000MB+ a maradék 600MB. De lássuk be hogy egy 486- os gépbe ennyi bőven elegendő. Maga a program pedig csak 4k- t foglal a RAM- ból.
Hát...lehet úgy is felfogni, Pentium Overdrive [link], lényegében egy Socket2-3/486 lábkompatibilis Pentium, arra szolgált hogy a régebbi lapok teljesítményét lehessen növelni. A debütálást nem is néztem [link], de gondolom későbbi mint az első Pentiumok, épp a célja miatt.
-> De látom már meg is erősítették előttem -
gban
veterán
-
válasz
KROK640 #68918 üzenetére
Direkt tettem bele a kulcsot
, még találtam a szerszámos táskámban, jelentősége semmi, csak feelinges.
40GB- os HDD van benne, épp azért van elindítva a Maxtor DiskManager. A proci pedig 83MHz- es PODP (Socket3- ba tehető Pentium), csak a BIOS írja 80- ra. Így alapon kissé gyorsabb mint a 133MHz- es AMD5x86.(#68919) DBob : igen, és nagy dícséret a 96- os programnak hogy a sokkal későbbi LaposMaxtort felismeri sajátjának, és automatikusan partícionálja, formázza.
-
flymi
addikt
válasz
KROK640 #68906 üzenetére
A napi használatos gép kezdte el ezt játszani (így nem igazán retró) két napja mikor felkerült egy ati driver majd utána vissza az nvidia. De nem tudom, h lehet-e hozzá köze. Elvileg minden Ati maradványt letakarítottam, de mégsem olyan a rendszer mint volt.
Frawly: Ez azé' jó me' van.
Ahogy nézem amúgy sem kis pályázik a srác, vízhűtés cuccok, sorakoznak a dobozos deszkák meg minden. -
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68903 üzenetére
Ha már 1400 MHz-es Tualatin, ezt sasoljátok meg, durva build. Kár, hogy csak cirkuszi mutatványnak jó, mert a korabeli programok szigorúan egy szálasak, ergó a 2. P3 már csak a multitaskingot segítheti valamennyire. Ezt szépen mutatja is, hogy 3DM 2k1-ben a csóka csak 6700 pontot kap, amikor ennél gyengébb kártyák P4 társaságában tudnak 10 ezer felett.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #68849 üzenetére
Arra lett volna jó az unlockos AXP 2000+TbredB, ha nincs lesarkazva.
Közben tettem a lapra egy mod biost.Tök jól megy vele, lehet chipset feszt állítani, a ramoknak 2,9V-ig adni, aktív a cpu interfész stb:"1008mod3.BIN, modded by trats
asus bios 1008mod3 for a7n8x deluxe rev. 2
- L12 (200fsb) mod built-in
- higher bandwidth romsips from dfi infinity 6-19 bios
- xp-m cpu name included
- various bios options/settings are unhidden...Meg találtam ez a jó kis amd tuning progit, legalábbis én nem ismertem.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #68817 üzenetére
en korabban (vagy 20 even kereszul) mindig az elerheto csucs kozeli vagy kicsit az alatti teljesitmenyt celoztam meg... ket eve sokkal tobbet koltottem a gepre (1900 eur van csak a gephazban), de a kozeleben sem vagyok pcn elerheto teljesitmenynek. szvsz sokkal dragabbak a hwek, mint a korabbi evtizedekben, igaz nem avul el, mert szar se hasznalja ki.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #68823 üzenetére
Azt nem adta hozzá, csak a lapot küldte. Nincs is másik s462 procim, csak még ami az NF7-S-ben van 2500+, de azt nem akarom most szétszedni.
Igen az E-ben 300-ig lehet emelni. Aztán hogy ebben simában lehet-e setFSB-vel vagy valamivel 233 fölé tolni...
Igazából mindegy, megrekedt a projekt. írtam a srácnak, nem a sört sajnálom, mert meghívom proci nélkül is, ha nagyon szomjas. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #68804 üzenetére
Most kb a 4k 144+ hz Gaming a csúcs, bár már lehet vannak nagyobb felbontású és frissítésű monitorok is.
RTX2080TI SLI vagy nemsokára Rtx3080ti kell hozzá.
Ezt csúcsprocival, csúcs lappal több tera leggyorsabb m2 ssdvel ma se állítod meg 4-5 milla alatt.
[link]
De vannak vadabb árak is
[link]Alaplap 300k felett
[link]
Proci bele 1.2M
[link]
Monitor félmilla, de bőven vannak drágábbak
[link] -
arn
félisten
válasz
KROK640 #68804 üzenetére
en ezt ugy szoktam, hogy felosztom a desktop termekskalat, es mi a kozepe... hogy mi az elerheto egyeseknek (plane magyarorszagon), az mas kerdes.
az amd igy fogalmaz:
For desktop enthusiasts, demanding gamers, and content creators who need a high-performance PC
For professionals, serious content creators, and elite enthusiasts who need the most powerful desktop processors in the world1magyaran van a highend, meg a highhighend
nehogy szarul erezze magat, akinek nem telik a dragabbra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #68801 üzenetére
Tovább megyek : ugyanezen újság 37-ik oldalán kitárgyalják h mennyibe is kerülne egy akkori top PC : 9850usd-re jön ki, ami ma 12527usd vagyis 3901909ft. Azaz közel 4Millió ft, ami egy autó ára. Ennyiből még ma is top pc-t lehet építeni, nem mainstreamet, de ha ennyibe kerülnének a használható gépek, már rég vettem volna inkább egy régi amerikai autót, és az lenne a hobbim
(és még ígyis elnézően számoltam, mert ezek ugye az amerikai árak, de sok esetben itthon ez még többe kerül pl a remek ÁFA miatt).
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #68801 üzenetére
akkoriban nem volt hedt platform... manapsag meg a mainstreamet nyomtak fel lassn highend arba. ot eve meg 350 volt egy top mainstream proci (i7 vmi), most meg 500-750. igaz felesleges annal tobb, de tudsz meg sokkal dragabb pc epiteni. korabban ez nem volt - az volt a teto es kesz.
most meg? 64 mag, titan, etc ezek jelentik azt a topot. az akkori x2 a mai threadrippernek felel meg, nem a ryzennek.
akkoriban is voltak ertelmetlenul draga extreme edition procik 1000 dollarert, es a gigahzes p3 sem volt olcsobb. de xed aron gyakran megkaptad a 10-20-30%al lassabbat. epp a multkor csodalkoztam ra, hogy pl a gf3ti200, ami alig volt lassabb, mint a ti500 175 dollarba kerult. hol vagyunk ettol?
igaz a 90es evek elejen voltak ilyesmi arak, hogy tobb havi fizu volt egy jobb gep, de az inkabb a szar fizeteseknek volt betudhato).
-
válasz
KROK640 #68694 üzenetére
"a Brand gép az az asztali gép és a laptop hátrányait egyesítő dolog azok előnye nélkül."
Ez telitalálatos mondat !
A többivel is egyet tudok érteni, kiegészítve még ezekkel:
-sok-sok brand gép ultra finnyás VGA ügyben is, most nem a fizikai dimenziókra gondoltam.
-PSU, front panel és egyéb csatlakozók is legtöbbször abszolút egyediek.
-a BTX formátum egy inyencfalat.
-nem csak a régebbiek ilyenek.
-a felárat sok esetben a supportal magyarázzák, de azért az sem áll sokszor a helyzet magaslatán.
Persze azért akadnak üdítő kivételek is, de (még) nem ez a jellemző. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #68568 üzenetére
Nem linearisan fejlodott ez. Nekem pl 2000ben volt 256m ramom, es 40g vinyom. Amugy egyszeru... keress ra, az aktualis tophw tesztekre, es tobb tesztbol latod, hogy mi volt a tipikus ram mennyiseg, az elerheto vinyok tipusa is pontosan beloheto. Ez alatti szinteken persze barmi lehet, es lehet a korra nem jellemzo kimaxolt rammennyiseg is, amit a lap kezelni tudott.
a sajat konfigjaimnal en megneztem anno, vhogy igy alakul:
93 - 8m ram 3-400m hdd
94 - 16m ram 700-1000m hdd
95 - 16m ram 1000-1600m hdd
97 - 32m ram 4-6g hdd
98 - 64m ram 8-16g hdd
99 - 128m ram 27-34g hdd
00 - 256m ram 40-60g hdd
03 - 512m 120-160g
06 - 2g ram, vinyora nem emlekszemde nem kell semmit sem logikazni, csak megnezni a korabeli sajtot, teszteket.
-
válasz
KROK640 #68559 üzenetére
1999, sejtettem hogy viszonylag korai lehet, nemgond. Jó ez így, ATX esetén nálam a lényeg hogy a táp ne a régebbi stílusú elforgatott legyen, mely fedi az alaplap egy részét. Ennél a konfignál pedig nem is lenne megoldható, magas a hűtő.Gondolom noname, vagy azonosítható valamiféle gyártó/név ?
Ami kilóghat időben még : HDD 120GB, nem emlékszem mikor jött be(arn táblázatában sem látom), 40GB már volt, 6600GT megy 2004- be, nem nagy eltérés. 2x512MB RAM, nemtom mennyi lehetett a használatos 2003- ban, nekem kevesebb volt, tuti. A DVDR/RW is későbbi. -
válasz
KROK640 #68544 üzenetére
Ez is fehér volt anno, de én már így kaptam. A retro sárgulás, a műanyagba kevert égésgátló bomlása fény/napfény hatására, ahogy arn is írja. Sok előlap ilyen, annyi hogy én nem fehérítem, egyrészt erre már nem fordítok energiát, másrészt pedig retro hangulat, nekem tetszik, mintha gyárilag lenne sárga
-
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68258 üzenetére
Ezek a kései mobil Bartonok iszonyat népszerűek retró körökben: alacsony fogyasztás és kis fesz (kisebb csíkszélesség) miatt jól húzhatók, nem kell hozzájuk bika 5V-os ATX ág, ma is könnyen, olcsón beszerezhetők. Egyedül egy hátulütője lehet, kell hozzájuk BIOS támogatás, emiatt frissíteni kell a BIOS-t, és egy-két gyopárabb alaplaphoz nem biztos, hogy adtak ki ilyet.
A Tbredet szerintem végső soron a kevés cache fogta vissza, azért nem skálázódott a teljesítmény tuning alatt.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68262 üzenetére
Nem csak Win7 alatt működik ez az affinitásos trükk, hanem már Win2000-től kezdve az összes NT-n, XP-n át egészen a Win10-ig. Elméletben működik NT 3.1-től kezdve, de szerintem azokban még nem volt ilyen részletesen állítható feladatkezelő, így fel kell hozzá tenni egy 3rd party taskmanager megoldást, hogy elérd ez a feature-t. Illetve az összes Linux, Unix/BSD alapú OS is tud ilyet.
Anno a P4-es korszakban kísérleteztem HT kikapcsolásával, igaz akkor még korai XP alatt, és volt, hogy valami gyorsabban futott kikapcsolt HT-val, igaz nem sokkal, néhány fps itt-ott egy-két játéknál. Igaz akkor még nem futtattunk ennyi progit egyszerre, nem voltak ilyen bloatak a böngészők, más volt a felhasználás.
-
Frawly
veterán
-
válasz
KROK640 #68241 üzenetére
Ez jó hír ha az adatok alapján tudod a tuningos példányokat. Ebben a hsz- ban leválogattam párat egy korábbi teszthez, 6db- ról van közeli fotó, melyeken olvashatók az adatok, bár inkább csak 5db, mivel az első egy TBird. Köztük van a jelenlegi példány is, az aktuális gépben, melyen most futottak a tesztek, a 3000+ M-Barton. Ráadásul ebből van egy tartalék is(típusszámban nem emlékszem hogy teljesen egyforma-e), pár procit elajándékoztam, de a kulcsfontosságúak némelyikéről nem is árultam el hogy van tartalék. Egyedül asszem az 1400- as Tua- ról vallottam be hogy 7db van, de megtartom, mert nem válogattam még le hogy melyik a tuningosabb, ezt majd akkor ha a Tua P-III- at veszem elő részletesebb tesztekhez. Hosszabb effektus lesz mivel a már megépített Tua gépből is 3db van (gépeim össz db száma jelenleg 43), Tua processzor meg nem is tudom 20-30db kb. A teljes prociszámot sem számoltam mostanában, lassan közelít az 1000- hez.
Visszatérve az AthlonXP- re, abból is van vagy 20-30db, és mind különböző, lehet hogy van benne extra tuningos példány, csak nem is tudtam róla
, majd készítek mindről közeli fotót, de az is extra idő/energia, ennyi retrozás mellett be kell osztani.
#68242 : király, ha már valakit csak érdekel, és olvassa a topikot, jó, az sem baj ha éppen egyéb okok miatt nem épít vasat. Hajrá, határidő nincs semmire, amikor éppen lesz idő, pénz, lehetőség.
(#68245) Madara-san : nézőpont kérdése, sokszor elhangzott hogy én nem ragaszkodok a mindenből pontos évjárathoz, van aki igen, saját döntésed hogy milyen utat választasz.
A hasonló ház nekem is bejön kinézetre, nemrég kaptam baráti áron egy nagyon szép példányt [link] , abba kerül a 44. gépem, egy 486VLB, ez úgy néz ki követi a korhű vonalat. A 4GHz P4- et meg már bepakoltam egy egyáltalán nem korhű házba [link], [link], ebből is látszik hogy nem szükséges elköteleződni egyik nézőpont mellett sem, a korhű/vegyes/nem korhű is jól megfér egy háztartásban.
-
petakpa1
őstag
-
válasz
KROK640 #68227 üzenetére
Nincsmit, szívesen írogatom az ilyen aberrációimat, és ha akad kolléga akinek tetszik, az külön jó.
Hmm, igen Te említetted...én meg előre is elnézést kértem az akadékoskodásért
. Az előző hűtővel az enyém 2400- on stabil volt, felette képet sem adott. Egyelőre az erősebb hűtéssel nem is próbáltam hosszasan, csak annyira hogy megy még neki a 2400, de ott már forr a gép. A jelenlegi project céljának eléréséhez a 2315 is elegendő lett. Lehet hogy majd óvatosan próbálok lépkedni, de az értékes gépet nem szeretném kinyírni.
Én sem tudok realtime programokat betervezni, vállalni. Épp ezért ilyet hogy bármiféle határidő, nem is írtam. Ezt csak általánosságban, nemcsak Neked, hanem bárkinek, bármikor, aki előtt épp ott van egy olyan csoda Socket462 mely 2600 felett szaladgál stabilan, akkor már nemtart semeddig olyan képmentéseket készíteni melyeket kértem, amivel meg lehet győzni egy ilyen kétkedőt, mint én.
Az alkatrészgondokat is megértem. Idő, pénz, problémák, stb. Régebben hosszú ideig csak sóvárogtam egy Bartonra, de aztán már csak retroként sikerült, nemgond így is örülök neki.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68229 üzenetére
Valojaban egy 2600+ Athlon XP-M proci ez, de 200x11=2200 MHz-en jaratom, ami 3200+ Bartonnak felel meg.
Sajnos a lapon nem valami tuningbarat, max 1,65V vcore állítható be rajta, igy 2300 MHz-en volt stabil max, de nem kinzom az oc-val, megelegszem a 2200 MHz-el, igy megvan a hivatalosan kijott legnagyobb Barton.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68170 üzenetére
Bootolhato WinXP iso-t ki lehet írni pendrive-ra
- Rufussal (v1.3.4 van nekem lementve a gépemen azzal anno biztosan sikerült, de amikor telepítesz csak az a lemezegység legyen benne amire telepítesz + a pen amiről telepítesz.)
- Yumi-val (v0.1.1.0. val nekem működött, ez elmléletileg különféle Linux disztró telepítőkészletek pendrive-ra írására van, de ha WinXP-t is sikerült vele pendrive-ra írni, sőt arra is képes, hogy több iso-t is kiírj ugyanarra a pen-re, és a pen-ről való boot során egy menüből tudod kiválasztani, hogy melyiket kezdje el telepíteni.)
- Win32Diskimager-el is lehet elméletileg, de ezt a gyakorlatban nem próbáltam még.Fontos, hogyha sata porton lévő HDD/SSD-re telepítenél XP-t akkor előtte a telepítő iso-ba bele kell integrálni az alaplapi sata vezérlő ahci driverét. Ezt lehet pl nLite-al
+ Ha SSD-re telepítesz akkor az SSD-t elő kell készíteni előbb külön gépen úgy, hogy partíció eltolás 1024 vagy 2048 byte legyen, létrehozni a telepítendő partíciót és megformázni ntfs-re.
Legegyszerűbb ha beteszed az SSD-t egy Win7-nél újabb OS-ű gépbe -> Vezérlőpult->Felügyeleti Eszközök->Számítógép kezelés->Tárolás->Lemezkezelés. Itt kiválasztod az előkészítendő lemezt (figyelj nehogy a saját adat/rendszervinyódat válaszd!) és értelemszeűen létrehozod az a partícióstruktúrát amit WinXP-és gépben szeretnél majd látni. XP-nek én mindenképp ntfs fájlrendszert javaslok.Aztán ha kész, SSD mehet át a másik gépbe, penről indítod a WinXP telepítőt, és a megfelelő képernyőn kiválasztod melyik partícióra telepítse az XP-t. Újraformázni sem szükséges telepítő által a partíciót mert Win7 alatt már megcsináltad.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Synology NAS
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dobja a némítókapcsolót a OnePlus
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- TCL LCD és LED TV-k
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- 8.-9. generációs processzorok különböző árak Beszámitok!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest