-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
cuebler
senior tag
bocsi, lassabban írom
ha benyújtasz a nav-hoz egy átvezetési nyomtatványt (aminek 17-es a "neve"), az SzJA-n fennálló túlfizetésed átvezetheted az egészségbiztosítási alapon lévő tartozásod csökkentésére. az így fennmaradó 283 forintot kell már csak utána befizetned.
"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
ma már tutira van tartozásod. minden hónap 12. vagy azt követő munkanapjáig kell befizetned a kata-t és arra a napra is írják elő tartozásként. az eba-n (124-es adónem) lévő tartozásod fizesd be mielőbb, addig nem lesz "szép" az adószámlád... közben ránéztem még 1x. nyújts be egy 17-es nyomtatványt, amiben a 103-ról a 124-re átvezeted az ott lévő túlfizetést, a különbözetet pedig fizesd be. tudom, hogy csak 283 Ft, de ha nem rendezed, életed végéig a kereszted lesz
"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
telepíted az ÁNYK-t, majd az IGAZOL nyomtatványt. A1:A. A2
A4:értelemszerűen B blokk egyértelmű, a C blokkot A-val kezdve töltsd ki. az ADO lapot kell kitöltened értelemszerűen. megjegyezném, hogy nem sok értelme van leigazoltatni azt, hogy 2015-ben nem volt adótartozásod, lehet akkor még Győzikének sem volt
általában nemlegeset szoktak kérni és elfogadják a kiadás napjára. persze lehet másképp valami speciális cél esetén...
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
Fooler89 #1087 üzenetére
(#1087) Fooler89: abszolúte nem javallott, tipikus bújtatott munkaviszony. viszont ha kint van a vállalkozói, a fix 25-öt így is úgy is befizetnéd, mérd fel az ismerősi-baráti kört, nincs-e valahol "számlahiány"
175x12 = 2.100. marad alsó hangon is 3-3,5 milla "szabad" kereted. az efféle ügyletek alkalmasak rá, hogy kivegyenek a bújtatott munkaviszonyos gyanú alól. minél több helyre, annál jobb
(#1088) MarioAna: olyan nincs, hogy automatikusan megkapja egy preferált alapítvány. én egyébként nem állnék bele, nem gondolom, hogy 10-20 eFt-nál nagyobb összegről van szó. eleve elég nehéz kideríteni, hogy ki rendelkezett helyetted, a rendelkező nyilatkozatot ugyanis nem kell(ett) aláírni. ha könyvelő csinálta, elképzelhető, hogy csak nem akarta veszni hagyni... az ecsémet rendre ugratom én is az adóbevallása beadása után, hogy a magyar "kivételezett" hitközségek szövetsége köszöni a felajánlását
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
Cilindrik #1078 üzenetére
nem nagyon. nettó 200.000 egyéni vállalkozóként és munkavállalóként kb 300.000 bruttóból keletkezik, plusz az utána fizetendő járulékok. "nagyfejszésen" 360.000 + ÁFA vállalkozói bevételből tudsz kivenni 200.000-t legálisan. a KATA-t kizárnám, mert ugye ott rögtön vélelmeződne a bújtatott "munkaviszony", amennyiben egyfelé számlázol végig. szoktak ugyan "okoskodni", hogy egy cégháló más-más tagjának számláztatnak, de az ilyenbe jobb nem belefolyni, főleg ha nem kényszer.
-
cuebler
senior tag
válasz
konyi79 #1075 üzenetére
ÁFA törvény:
"188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen
nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felső értékhatárt.
(2) * Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár: 8 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeg."
"189. § Az adóalany belföldi nyilvántartásba vételével egyidejűleg is választhatja a tárgy naptári évre az alanyi adómentességet. Ilyen esetben elegendő a 188. § (1) bekezdésének b) pontjában említett feltételt időarányosan teljesíteni."
igazából ha nagy "disznó" vagy, 4 millióig elmehetsz adómentesen, kihasználva a két törvény (ÁFA, KATA) közötti 1 millió/fél év rést.(#1076) MasterMark: bajod éppenséggel nem lehet belőle. ha kellőképpen parás vagy, nyugodtan ragaszkodhatsz hozzá, hogy nem adod meg (kérd el a GDPR-os szabályzataikat, ahol ez szabályozva van
) az ÁFA-törvény szerint nem kötelesek magánszemély vásárló adóazonosítóját feltüntetni. mondjuk jellemzően azért szokták kérni, hogy kiszűrjék a céges- és magánvásárlókat, mert ugye a fogyasztóvédelmi törvény előbbieket nem védi úgy
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
add be, fizesd be amit számoltál. ha esetleg javíttat a nav, annak halasztó hatálya van a befizetési kötelezettségre vonatkozóan is. gondolom, postára utálsz te is járni, ajánlott leveleket kajtatni. már ezért megérné az ügyfélkapu, hidd el
-
cuebler
senior tag
május 22 a bevallási és befizetési határidő. ha van ügyfélkapud, belépsz az ebev szolgáltatásokba, kérsz egy adófolyószámlát mondjuk május 31-ig és látszik, hogy annyi-e a fizetnivalód, amennyit gondoltál... ha meg benyújtod és feldolgozzák és nem tetszik nekik, fognak róla értesíteni, cseppet sem aggódj
[ Szerkesztve ]
-
-
cuebler
senior tag
esetleg a 1,5mFt-ot még csökkenthetitek a fentebb felsorolt és természetesen számlával is igazolt tételekkel, megspórolva azon tételek 15%-át adófizetéskor. közben kicsit utána is olvastam, az örökösödési illeték és a közjegyzői díj arányos része is csökkentő tétel, szóval érdemes levonni.
-
cuebler
senior tag
elviekben mindkét info helyes. 1/4 után nem kell fizetni az öt éven túli "szerzés" miatt, a másik 1/4 után meg az eladási ár és az örökhagyó végzésben szereplő illetékalap különbözete, csökkentve a közjegyzői díjjal és az esetleges ügyvédi és közvetítői díjjal is, de talán még az örökösödési illeték arányos részével is (elvégre az is a szerzéssel kapcsolatban merült fel). ellenőrzésképpen azért csörgesd meg a 1819-et
-
cuebler
senior tag
-
cuebler
senior tag
-
cuebler
senior tag
és mi a probléma? és mégis honnan tudná a nav, hogy mennyiért dolgozott az ügyvéd, nem festették-e ki a lakásodat közben vagy cseréltél gázkazánt? ezek csak a jellemző tételek, amik befolyásolják a lakáseladás jövedelmét, de még lehet tucatnyi más... ezzel csak az adózó "pógárt" segítenék, de úgy látszik, még azt sem szabad csak úgy...
-
-
cuebler
senior tag
válasz
konyi79 #1021 üzenetére
helyesbítő számlának hívják, ezt fel is kell tüntetni a számlán: "xy számú számla helyesbítő számlája. helyesbítés oka: blabla." célszerű mínuszolni az eredeti tételt, pluszolni a következő sorban a jó áron számolt tételt és a különbözetet alul levezetni a szokásos módon. arra vonatkozóan nincs előírás, hogy a pénzügyi rendezésnek ugyanolyannak kell lennie, mint az eredeti számláénak. azért a biztonság kedvéért átutalásra állítanám ki és a pénzmozgást bizonylatolnám bevételi/kiadási pénztárbizonylat tömbben. téged is véd és a kedves ügyfelet is
-
cuebler
senior tag
-
cuebler
senior tag
"Nem tételes KATA" (KisAdózó vállalkozók Tételes Adója). meglehetősen paradox módon hangzik. amiről te beszél(het)sz, az az alanyi ÁFA-mentesség, amikor 8 millión belül maradsz éves szinten és így nem válsz ÁFA alannyá. De az alanyi mentesség és a KATA-alanyiság nem zárja ki egymást.
-
cuebler
senior tag
akkor egy példa: február 25-től december 31-ig katás vagy. ez ugye 11 hónap, 11 x 1.000.000 Ft a kereted.
ha a bevételed ebben az időszakban 10.900.000, akkor csak a havi 25/50/75 eFt a fizetési kötelezettséged.
ha a bevételed 12.400.000, akkor a havi 25/50/75 fölött még be kell fizetned 12.400.000 - 11.000.000 = 1.400.000 x 40%-ot, 560.000 Ft-ot, de ezt csak utólag, mivel ekkor lesz ismert az, hogy mennyivel léped túl a keretedet, plusz csak ekkor adsz le bevallást is, ami alapján fizetési kötelezettséget ír elő a nagytesó.
év közben havi 666.666 Ft-tal számolgatni... nos, ez olyan programozós/informatikus dolog lehet...[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
(#1006) Peti78: ha már van ügyfélkapud, egyszerűbb kérni egy jövedelemigazolást a 2015-ös évre. ingyen van és benne lesz minden, ami szükséges. nem 100%, de mintha lehetett volna igazolást kérni a bevallás adatairól is, de azt a nyomtatványon kellett jelölni.
(#1007) SLYM: ha egy napig vagy katás, akkor is katás vagy az adott hónapban, ami ugye 50000 fizetési kötelezettséget és 1 mFt (a 666666 nem tudom honnan jöhetett) bevételi határt is jelent. Praktikusan: ha 2017.február 28-tól vagy katás, akkor is a teljes hónapra vagy az.
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
konyi79 #1001 üzenetére
semennyire... én ezt olvastam előtte napokban: [link] azóta elolvastam a tényleges, 2018.01.01-től érvényes jogszabályt és ott továbbra is a 8 milla a mentességi határ.
a másik kérdésedre. idézek a katás tájékoztató füzetből:
"Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
• a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem"
nálam is hasonló, csak három nagyobb partnertől van meg kb a bevétel 80-85%-a. saját eszközökkel dolgozom, saját munkabeosztás szerint, de az információk megszerzése végett célszerűbb a megrendelő telephelyén végeznem a munkámat."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
árbevétel (termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás bevétele) =/= bevétel (kapott támogatások, kártérítések, egyéb bevételek). és mivel nem egyenlő vele, ezért az árbevételt sem tolhatja fel annyira, hogy átkerülj az ÁFA hatálya alá (egyébként a 8 milliós határ jövőre 12 lesz, pont benn van a törvénymódosítás vagy már el is fogadták)
-
cuebler
senior tag
ha az árbevétel (és ide nem tartozik a biztosító kifizetése) nem éri el az évi 8mFt-ot, nem kell külön vállalkozói bankszámla. az csak akkor kell, ha ÁFA-kötelessé teszed magad vagy azzá válsz (eléred a 8 millás értékhatárt - de jövőre ezt is kitolják a KATA értékhatáráig, 12 millióig). de hogy a NAV benyalja-e a biztosítás átruházását, arról nem vagyok meggyőződve. javasolnám első körben a tájékozódást a NAV vonalán (06-40-42-42-42), több ízben. ez azért fontos, mert más-más ügyintézőhöz kerülsz, ha mondjuk három ugyanazt mondja, azért elfogadnám. ha ez sem nyugtatna meg, nyugodtan kérj állásfoglalást a témában, harminc napon belül kapsz egy jogszabályi hivatkozásokkal megtűzdelt, adóhatósági jogászok által fogalmazott véleményt, ami eljárás esetén nem feltétlenül fogja kötelezni a revizorokat az álláspontod elfogadására
ez már csak egy ilyen játék
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
pontosan. a 800k is szerzéssel kapcsolatosan felmerült költség, ergo elszámolható. ezért kár magyarisztánozni, tudok száz más dolgot felhozni, amiért valóban jogos, ez szerintem teljesen korrekt dolog...
-
cuebler
senior tag
pedig eccerű, mint az ecceregy... a jövedelemből (14m) levonhatod az öröklési papírokon szereplő illeték alapját, mint szerzési értéket (9,9m) és a szerzéssel összfüggésben felmerült költségeket (illeték, ügyvéd számlája - ha volt képe adni). a nav-nak nem árt majd szólni, bár nem vagyok benne bizonyos, hogy ilyenkor is megcsinálják-e a bevallásodat. ha esetleg megcsinálják, biztos kell nekik másolat az örökhagyó végzésről, az illetékről szóló határozatról és esetleg az ügyvéd számlájáról. de ezt ők tudják megmondani...
3.Aragorn: sokat segít, ha van ügyfélkapud. belépéskor a bal oldali oszlopban lesz egy olyan, hogy ebev-szolgáltatások. átirányít a nav weboldalára, ahol tudsz lekérni aktuális adószámla-kivonatot, azon látszik, ha van adótartozásod vagy túlfizetésed...
[ Szerkesztve ]
-
-
cuebler
senior tag
gondolom, talán a módosításnál. az igazat megvallva, eddig két tervezettel találkoztam, az egyiknél sokkal kevesebb családi kedvezményt számoltak, mint járt; a másiknál pedig rokkant-kedvezményt számolt a nav, pedig a srác tutira nem rokkant és nem is kért soha ilyen ellátást vagy megállapítást
a papíralapúnál láttam valami papírt, amire beírhattad, hogy mivel nem értesz egyet, ez lehet a módosítás a netes verziónál... de ez csak "elmélet".
most ránéztem fateroméra, de nála "valamiért" nem tudom szerkeszteni az első házasok kedvezményétszerintem valahogy ott lehet szerkeszteni (nála az 5. pont), de elképzelhető, hogy valamiféle anyakönyvi hivatali adatszolgáltatás esetén tudod csak szerkeszteni (ugye a nav így értesül a házasságkötésről)
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
16SZJA nyomtatvány 03. lap, 151. blokk. az összeget nem tudom, de a gép/nyomtatvány/program asszem automatikusan megjelöli a maximálisan igénybe összeget, amit akár meg is oszthatsz az asszonnyal az esetleges optimális igénybevétel céljából.
-
cuebler
senior tag
válasz
Directors #971 üzenetére
970: csináld meg, biztos ami biztos alapon. lehet, hogy valami oknál fogva nem feleltél meg a kritériumoknak, hogy a nav megcsinálhassa. inkább ne kockáztass...
971: CSAK az adóazonosítódat írd be (8cal kezdődő tíz jegyű szám), az alapján azonosítják, hogy a te befizetésed. és célszerű ajánlottan beküldeni, így tudod igazolni, hogy feladtad.[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
az illetékmentességi nyilatkozatot a vevő tölti ki és nyújtja be, igazából semmi közöd hozzá, hogy finoman fogalmazzak
ez csak azért fontos, mert bizonyos feltételek mellett nem kell megfizetnie a 4% vagyonszerzési illetéket, így próbálják meg úgy irányítani az adásvételeket, hogy a tényleges használókhoz kerülhessen a termőföld és ne a befektetők tollasodjanak rajta
célszerű az elmélyedéskor elővenni a szerződést is, akár ceruzával pipálgatni benne a megfelelő részeket. hívd fel a rend kedvéért az ügyvédet is, valószínűleg csípőből tudni fogja, hogy megfelel-e az ingatlanértékesítésed az adómentesség feltételeinek...
-
cuebler
senior tag
én konkrétan a 9.5.1 c. pontra gondoltam: "Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem... ...összege, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztést folytató olyan magánszemélynek adja el, aki a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja, vagy azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattenyésztés takarmánybiztosítása érdekében legalább 10 évre bérbe adja,..." mivel a termőföldről szóló törvény szerint már nem is adhatod el nagyon másnak a földet, ezért szerintem szinte bizonyos, hogy megfelelne a földértékesítés ennek. a kárpótlás csak a szerzés módja és a jövedelem megállapításánál lenne jelentősége. a földszerződést a nav-nak értékesítéskor meg szokták küldeni, de nálunk az ügyvéd intézi, ahogy a bejelentőlap kitöltését is vevőként. arról nem tudok, hogy külön az eladónak is meg kell küldenie...
ez ilyen adóhatóság általi adóbevallás készítése elhunytak részére?"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
én úgy tudom, hogy bizonyos feltételek mellett adómentes a termőföld-értékesítésből származó jövedelem. de ehhez kellene egy adásvételi is. az szja törvény 1. számú mellékletében a 9.5 szakaszban minden le van írva a termőföld értékesítés adómentességének a feltételeiről. a nav-nak adásvételit ne küldj, mert azt már szerintem te adod el, mint örökös, a te bevallásodban kell szerepelnie az előzőek szerint. a többiről fogalmatlan vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
ne kapkodj, csak május 20. és a 167. vagy a 182. sorba kell beírnod (a cég tényleges jogállásától függően). ha nem vontak adóelőleget (az az igazoláson kell szerepeljen), akkor 15% az adója.
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
tomi5244 #937 üzenetére
belépés után a személyes ügyfélkapura kerülsz. ott bal kéz felől lesz egy "ebev szolgáltatások", ami átirányít a nav.gov.hu tartomány alá. készítsd be az adóazonosítód, első alkalommal kérni szokta (általában). az ebev portálon a szolgáltatások menüpont alatt biztosítotti bejelentések lekérdezése, biztosítottak részére. ott indítasz egy új lekérdezést és kapsz egy excel táblát egy percen belül. abban elméletben minden benne van
-
cuebler
senior tag
gondolom a napi bejelentés az alkalmi munkát jelenti. nem, mivel adóelőleg sincs vonva. ha viszont túlléped a mentesített keretösszeget, jól jön a gyerekkedvezmény, hogy ne kelljen befizetni.
-
cuebler
senior tag
ugyanolyan, mintha ledolgoztad volna.
(#930) Lauda: kicsit zavaros...
a tároló a tartós tár lehet, azt az ügyfélkapura történő belépés után a "személyes ügyfélkapu" ablakban található "fül" segítségével tudja előcsalogatni. de szerintem a magyarorszag.hu oda nem tesz bevallás-tervezetet.
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
bluobluo75 #928 üzenetére
az összefoglalóban ott van minden
-
cuebler
senior tag
nem úgy a zsebbe. a tulajdonos, főnök zsebébe, mivel papíron kiadta a billentyűzet árát. te az ÁFA-t úsztad volna meg, az maradna nálad (a cég a számla alapján visszaigényli), a nettó pedig menne másnak a zsebébe, mivel a pénztárból kiadták az összeget - legalábbis papíron, legalábbis "jobb" helyeken, ahol még adnak a rendre vagy a látszatára
azért büntetnek, mert az eladó nem győzödött meg arról, hogy tényleg annak adta el a tételt, akinek a nevét bediktálta, a vevőt pedig azért, mert vélelmezik, hogy a számlát azért nem szerepelteti a könyvelésében, mert adózatlan, fekete pénzből fizette - ha nem abból tette volna, szerepelne a könyvelésében. ez ilyen "egyszerű"
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
teljesen jogos, ugyanazt mondanám amit a tulajdonos fia. "jobb" helyeken ezt úgy csinálják, hogy számla a könyvelésbe, pénz ki a kasszából zsebbe
hogy minden stimmeljen
ugyanis tényleg összevethetik a két cég számláit és az eltérés esetén az egyik oldalon sikkasztás, a másik oldalon fiktív számlázás lehet a "vád". adóbírság pár százezer forint...
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
magnerss #921 üzenetére
most hogy így elbeszélgettél magaddal
: fontos, hogy legyen orvosi igazolásod a 91. napról, mert csak úgy érvényesítheted a magzati kedvezményt. és arra a hónapra jár a kedvezmény, amikor megvan a 91. nap.
[ Szerkesztve ]
-
-
cuebler
senior tag
-
cuebler
senior tag
nem fogják visszadobni. mivel adókedvezményre jogosító igazolás, az orvosnak le kell jelenteni a nagytezsvír felé, hogy milyen adóazonosítókra adott ki ilyen igazolásokat. ezt a lejelentést valahol egy remélhetőleg poros szerver mélyén összevezetik az adóbevallásokkal és csak azokat dobják ki ellenőrzésre, amelyeknek nincs meg a párja...
-
cuebler
senior tag
bocsi, a 16KATA-ról semmit sem tudok, a 16K102-n kell az "1 millió forintot meghaladó", azaz egymilliónál több kifizetést "bevallani". én is küldtem be 16K102-t, arra azért figyelj, hogy nálad jó eséllyel pénzforgalmi elszámolás van, azaz a ténylegesen kifizetett (és nemcsak kiállított) számlák játszanak. erre azért hívd fel a kifizető figyelmét és, mert ők jó eséllyel nem pénzforgalmi elszámolással működnek
-
cuebler
senior tag
tulajdonképpen igen, annyiba kerül. hollandiát és magyarországot viszont ne nagyon hasonlítgassuk, mert nemcsak a juttatások, de az adó- és munkamorál, valamint a termelékenységi mutatók is erőteljesen eltérnek, csak ez sajnos kellemetlen a magamfajtákra nézve, akik japános/németes munkamorállal közelítenek a munkához, de csak magyaros/balkános juttatásokban részesülnek
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
mert akkor is ki kell fizetniük
leírja, az azt jelenti, hogy a 15 Ft-tal 1,5 Ft társasági adót spórol meg. de közben kifizet neked az eddigiekhez képest 66%-kal magasabb térítést, amit ráadásul teljesen jogosan elvár a munkavállaló.
-
cuebler
senior tag
elszámolhatja így is (15 Ft), úgy is (tényleges gépkocsifutás). utóbbi esetében hallottam innen-onnan, hogy a NAgytestVér utólagosan cégautó-adót rótt ki a magángépkocsikra, de még nem volt időm utánanézni, tényleg így van-e?
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #891 üzenetére
az "őstermelős" válasz eleve azért rossz, mert a nav tájékoztatója szerint az osztalék és a bérbeadásból származó jövedelem utáni eho is beleszámít
1998 évi LXVI (EHO) tv: "3/B. §18 Az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy a jövedelme után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet, amelynek felső határa adóévenként 450 ezer forint." megjegyezném, rossz a jogszabályi hivatkozás
az 1/B a külföldi előadóművészekről szól ezért a bevallás kitöltési útmutatóját idézném: "
A 286-291. sorokat akkor töltse ki, ha Önnek a Szja törvény szerint vállalkozásból kivont, értékpapír-kölcsönzésből, osztalékból, árfolyamnyereségből jövedelme származott, illetve ingatlan bérbeadásból 1 millió forintot meghaladó jövedelme keletkezett. Osztaléknak minősül a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg is.
Az említett jövedelmek után mindaddig meg kell fizetnie a 14%-os egészségügyi hozzájárulást, amíg a biztosítási jogviszonyában megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény alapján a magánszemélyt terhelő és megfizetett egészségbiztosítási járulék, a megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási járulék), valamint az előzőekben meghatározott jövedelmek után megfizetett 14%-os egészségügyi hozzájárulás együttes összege el nem éri az évi 450 000 forintot (a továbbiakban: hozzájárulás-fizetési felső határ). Ahhoz, hogy ezt meg tudja állapítani, rendelkeznie kell a kifizető(k)től kapott igazolással, melye(ke)n az előzőek szerinti jogcímek szerepelnek."eleve nem értem "7% egészségügyi hozzájárulás"-t, mert csak 14 és 22 százalék van a törvényben
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #886 üzenetére
nincs odaírva, hogy autó. ingóság, szóval szerintem ez is belefér
"amit nem tilt a jogszabály, az megengedett" jogászunk kedvenc szólásmondása
amúgy meg a 96k szerencsére csak 90k (15%)
szerk: az utókor számára: 1995. évi CXVII. tv 58 § (5)
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #884 üzenetére
számszakilag nekem sem jön ki sehogy a 78k...
amúgy vetettem egy pillantást a bevallás kitöltési útmutatójára és a következő arany mondatot leltem: "Amennyiben az ingóság megszerzésére fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a tekinthető jövedelemnek és más összegek ez esetben nem vonhatók le." szerintem így kevesebb az adó..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #876 üzenetére
én is így tennék...
de célszerű beszkennelni a lakcímkártyákat, biztos ami biztos alapon
1995. évi CXVII (SzJA) törvény 29/B (1b): "Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt - adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban - megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható."
mondjuk a válás az egy érdekes dolog, mivel utána nem minősültök utána sem házas, sem pedig élettársnak..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
válasz
pvt.peter #869 üzenetére
gyakorlatban nem tudom, de feltételezem, hogy megkapod a tervezetet, beírod valahova, hogy kéred a jóváírást, mellérakod az igazolást eredetiben vagy másolatban és visszaküldöd. a többit meg gondolom majd intézik ott
szerk: mondjuk a linken csak arról olvastam, hogy ügyfélkapun keresztül kapod meg a tervezetet. ha nincs, úgy kell igényelni sms-ben meg kituggyahogyan.
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #854 üzenetére
szerintem nyugodtan. úgy őszintén, melyik jogszabályba ütközne?
(#855) BornToBePuli: ott a családi kedvezmény és elképzelhető ötven másik élethelyzet, ahol valami oknál fogva több adóelőleg lett befizetve a szükségesnél...
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #852 üzenetére
passz, én is ma frissítettem, de nekem 1653 látszik a programban. ha volt ányk-d előtte telepítve, távolítsd el ezt a 16szja-t vagy micsodát, majd ányk-ból szerviz/frissítések és onnan behozza a 1653-t (legalábbis reggel még így telepíthettem)
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #850 üzenetére
fenn van az, csak álcázza magát
1653 helyett... mondjuk az ányk keretprogram következetesen 1653-ként hivatkozik rá
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #848 üzenetére
valahogy úgy. tehát év végi bevallásnál kiszámolod az eho-t, ha több, mint 450k, akkor pedig levonod belőle az egészségbiztosítási járulékot, ami a bérlapjaidon van. a fennmaradó összeget kell beírnod.
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #846 üzenetére
ez szerintem eléggé egyértelmű és hivatalos helyről származik: [link] eszerint a más(od)ik könyvelőnek van igaza, konkrétan egy végrehajtó barátom adóbevallását dettó ugyanígy számoltuk, azaz az szja-bevallásában bőven 450k felett lett volna az eho-ja, a 450-t lecsökkentettük az év közbeni kivétjéből levont egészségbiztosítási járulékkal, majd a különbözetet bevallottuk és befizette... de az ugye megvan, hogy az idei tíz nap miatt f@szául buktál egy évnyi revíziót (és azzal járó visszatérítést) ?
-
cuebler
senior tag
üdv,
szerencsére jó régen volt ilyenem, de gondolom az alapelvek nem változtak.
úgy célszerű összeállítani a kérelmet, hogy lássék a jó szándék és a fizetési hajlam, de lejöjjön belőle az is (lehetőség szerint), hogy a körülmények áldozata vagy, akit az ág is húz. fontos, hogy bemutass egy rendszeresnek látszó jövedelemforrást, ami biztosítja afelől a nagy testvért, hogy a tartozás rendezésre fog kerülni. megtakarítást szerintem nem kell féltened, lévén hosszú távú befektetésről van szó, az államnak sem az a szándéka, hogy tönkretegyen (még ha néha úgy is érezzük). azért mondjuk nem lenne szerencsés, ha akkor keletkezett a megtakarításod, amikor az adótartozásod
illetve, ha jól gondolom, egészségügyi szolgáltatási járulékról lehet szó, ebben az esetben viszont nem tudom, lesz-e mérséklés, lévén egy jogszabályban meghatározott közteher fizetéséről van szó, amelyért ráadásul még jár is némi szolgáltatás az állam részéről
kicsit össze-vissza volt, nem tudom, tudtam-e segíteni..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
ja. más kérdés, hogy elég nehezen tettenérhető. ismerősöm ismerőse évek óta megél gépösszeszerelésből, telepítgetésből meg ami jön, nuku adózás mellett. persze ez nem jótanács, inkább csak a teljes képet láttatja. kerti munkánál (fűnyírás, parkgondozás) előfordul olyan, hogy alkalmi bejelentés, 1000 Ft napi közteher mellett, bármekkora (asszem 10.220 Ft a felső határ) bérre. mondjuk akkor is 5.110 Ft után már adózni kell, de az első 5.110 Ft adó- és járulékmentes.
-
cuebler
senior tag
ha személyesen adod be, akkor nem.beviszel két példányt, az egyiken érkeztetik, a másikat átveszik. de miért nem postázod?
amúgy szerintem az ügyfélkapu igényléséhez elég az az a4-es papír is, ami igazolja a személyi igazolvány igénylését, bár azért ebben 100%-ban nem vagyok biztos, csak a józan paraszti ész alapján - ami ugye nem feltétlen működik a bürokratikus viszonyok közepette is[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
az lenne, de az ingatlanértékesítésből származó "jövedelmed" miatt nem nyújthatod be, "rendes" adóbevallást kell tenned
de ha nem küldöd be, az adónyilatkozat söralátétnek csak jó lesz - bár konkrétan nem erre gondolhattak az ígérgetésekor"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
upsz, akkor viszont be kell adni rá egyéni vállalkozói záróbevallást, ha nem folytatja senki a tevékenységét. szerintem célszerű lenne örökösként folytatni a vállalkozást, amíg "csomagban" eladod az egészet egy másik vállalkozásnak és vállalkozóként leadózni, mivel a 600k feletti érték miatt csak összezavarja a magánszemély adózását. ha pedig elment a készlet, leadni a záróbevallásokat és megszüntetni a tevékenységet.
-
cuebler
senior tag
ha nem rendszeres jelleggel értékesítesz (magyarán van egy hagyatéki leltár és az abban szereplő dolgokat értékesíted), nem üzletszerű a tevékenység, nem szja- és áfa-köteles, ergo nyugtát sem kell adnod. ha viszont akár egyetlen - utólag bármilyen módon bizonyíthatóan - nem személyes használatra vásárolt (értsd továbbértékesítésre) tárgy is így kerül értékesítésre, bukhatod az egészet, szerintem.
a legtisztább, ha van közjegyző által készített ingósági hagyatéki leltár (ilyen elméletben nagyobb értékű ingóságok esetében készül is). ha nincs, csinálj egyet (akár kockás papírra is), mert ha három-négy év múlva esetleg vizsgál a nav, nem biztos, hogy minden beugrik elsőre... amúgy nem adóköteles, ha a 600.000 Ft-ot nem éri el az így keletkező bevételed, bevallásba sem kell betenned.
mivel ilyennel konkrétan még nem találkoztam, csak az eddigi tapasztalataimra épített véleményemet írtam le.[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
ha nem változik tőle a fizetendő adód összege, inkább semmit.
fogsz kapni a nav-tól levelet, amiben felszólítanak önellenőrzésre, mivel a rendelkezésükre álló adatok nem egyeznek a benyújtott bevallásoddal. lesz rajta egy ügyiratszám, amit fel kell tüntetned az önellenőrzésre beadott nyomtatványon, ezt levélben beadott bevallás esetében eleve nehéz lenne "csak úgy" kideríteni anélkül, hogy befáradnál az ügyfélszolgálatra.
persze lehet rajta rugózni, csak szerintem felesleges és úgyis szólnak, ha nem tetszik. bírságolni nem fognak."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
jó eséllyel A mező lesz az, ha tényleg önkéntes nyugdíjpénztári. a másik a NYESZ, azt csak bankok csinálják. de az igazoláson rajta kell lennie a jogcímnek is. ha 44/A akkor önkéntes, ha 44/B akkor nyugdíj-előtakarékossági számla.
-
cuebler
senior tag
akkor főleg menj be, legalább le tudjátok ellenőrizni, hogy rendben lejelentettek-e mindent a nav felé... vigyél minden bérpapírt, igazolást, jelenléti ívet, bármit, ami igazolhatja a munkaviszonyt. az ilyen ügyeskedő cégek miatt kell a tisztességes vállalkozásoknak és embereknek több adót fizetnie
egyik barátom biztonsági őr, nála ugyanez volt. annyi, hogy neki tudtuk kérni az adóhatósági megállapítást, úgy meg hamar kibújt a szög a zsákból[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
segíteni biztosan segítenek az elkészítésben, de adóhatósági megállapításra szerintem nem vagy jogosult (mivel ez elkülönülten adózó jövedelem). bemész, elmeséled a "gondod", elmagyarázzák, mit hová, de neked kell beadnod. amúgy 67/B §, nem is biztos, hogy be kell vallanod valamit, de ezt csak te tudhatod...
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
2012. évi CXLVII. törvény: "17. § (1) Az adóalany adókötelezettsége - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a belföldről és külföldről származó jövedelemre egyaránt kiterjed." az nem kizáró, hogy nem vagy ÁFA-alany. arra azért figyelj, hogy az 1 millás jelentési kötelezettség itt is "játszik".
-
cuebler
senior tag
válasz
DrojDtroll #797 üzenetére
nagyon szívesen, legalább ebben én tudok segíteni a közösségnek
-
cuebler
senior tag
válasz
DrojDtroll #795 üzenetére
nem is kell, alapból támogatja a pdf-állomány készítését, csak indítsd el a nyomtatást...
-
cuebler
senior tag
nem, mivel eleve a megosztásról sem kell nyilatkoznotok.
-
cuebler
senior tag
nem kell semmit elküldened. a munkáltatód tájékoztatta a január havi járulékbevallásában a nyilatkozatod alapján az adóhatóságot, hogy kéred tőlük a megállapítást. a nav-tól fogsz kapni egy adóbevallás-"tervezetet", amit összehasonlítasz a 15m30-cal, valamint az esetleges többi adóbevallási dokumentummal. ha egyeznek, csak simán aláírod, visszaküldöd és elméletben készen vagy. elméletben... mert ezt én még "élőben" nem láttam
kdavid94: simán beengedett, délután több szja-t is beadtam. most is beléptem, műxik.
flash-: igen, csak már sajnos lekésted. 1553ny nyomtatvány lett volna, 02.15-ig kellett benyújtani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest