Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22342 üzenetére

    Tudósként azt próbálod megfogni amihez értesz: tudományt
    A vallásnak nem az a lényege, hogy hogy lett a világ, pontosan melyik napon, hogy az most hétfőre eset, vagy szerdára. Ez a hitnek a része, de nem szerves része. A hal hús-e, lehet-e böjtkor enni, helyetesítheti-e nyúlhús a halat böjtidőszakban, ezek vicces kérdések, de nem lényegesek. (Ha böjt, akkor érdemes róla tudni, hogy a szervezet fiziki része is sokat nyer vele.)
    A keresztény hit lényegi része a szeretet. Mint mindenben a vallásban is van elmélet és gyakorlat. A kérdés inkább az, hogy szerinted az az elmélet, hogy szeressük egymást értékes igen vagy nem? Ha igen, akkor a gyakorlati megnyilvánulásban ezt mennyire sikerült megvalósítani? Követi-e az elméletet a gyakorlat, ha nem miért? Tudom, hogy Isten gyakorlatban megnyilvánuló szeretet megnyilvánulását (teremtés stb) elégtelennek tartod. Az egyház gyakorlatában is vannak hibák.
    Szerintem Isten a teremtés pillanatában nem használta ki 100%-osan a mindentudását, mert többet ért számára az, hogy tőle, a teremtésétől függetlenül tudjunk dönteni, semmint a legoptimálisabb pályán menjünk végig. Így teremtett egy közel optimális világot. Ez volt az ára a szabad akaratnak.

    Részemről a mindentudás és mindenhatóság se lényeges része a hitemnek, sőt szánom azokat, akik e miatt hisznek. Akkor is Istenben hinnék, ha gyenge lenne, végül veszítene, mert az általa hirdetett szeretetben hiszek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák