Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21467 üzenetére

    Abszolútumokban gondolkodol. A mennyország Isten országa, ahol béke és szeretet uralkodik. Szerintem sehol sincs leírva, hogy ott mindenkinek tökéletesnek kell lennie. Isten tekintetében is ez az elvárásod, hogy legyen minden tekintetben tökéletes. Pedig ez csak marketing szöveg. Jézusról sehol se tudom, hogy mondta volna magáról, hogy tökéletes. Az atya is Mózesnek ennyit mondott magáról: „Vagyok aki vagyok” Nem hinném, hogy képes a logikai ellentmondások feloldására, számomra nem számít. Nem tudom, hogy tudott volna-e olyan világot alkotni, ahol mindenki tökéletes, s nincs rossz. Viszont azt tudom, hogy a jó és a rossz is relatív fogalmak. Ahogy változunk, úgy soroljuk át a dolgokat. Egy pillanatnyi rossz, lehet, hogy később nyer értelmet, hogy miért is jó. Lsd: D1Rect előző példája

    Vagy egy rossz dolog másoknak intő példa lehet, vagy jóra sarkalhat. Lsd Hirosima. Értelmetlen, és felesleges dolog volt bevetni, a Japánok az oroszok hadba lépése miatt kapituláltak. Viszont ha nem lett volna, lehet, hogy már túl lennénk a 3. világháborún. Csernobil és Fukusima kellett hozzá, hogy felülvizsgáljuk az atomenergiával kapcsolatos nézeteinket. Tudom, még mindig építünk, de kisebb mértékben.

    Pistike a te érvelésed mentés sosem dönthet szabadon arról, hogy neki ízlik a spenót, mert ha spontán dönt is, akkor az is csak egy ingerhez kapcsolódó kellemes emlék miatt lesz. A fejében lévő neuronhálózat miatt fog megjósolhatóan dönteni.
    Fizika helyett nézzünk más példát: Pszichológia. Ott se lehet minden kísérletet elvégezni. Egyrész az embereknek vannak jogai, és náci szisztémával nem lehet rajtuk kísérletezni, másrészt az egyén se lehet kétszer ugyanabban a mentális állapotban. Azt mondhatjuk, hogy a statisztika, vagy a hasonlóság miatt felállítottunk egy tézist és azt igaznak tekintjük.
    A vallásban sok mindent meg tudsz kérdő jelezni, lehet rajta vitázni, van mit lehet igazolni, van mit nem. Most, hogy a mennyországban lehet-e hibázni, egy érdekes kérdés. Csak feltevésekkel lehet élni mindkét oldalt. Szerintem Isten tökéletességének a megkérdőjelezése sem istenkáromlás, hanem elfogadása esetleges tökéletlensége ellenére. Vitatható, nem igazolható.
    A léte nem vitatható. Neked nem muszáj hinni benne, de a vallás alaptétele a szentháromság létezése. A szeretet fontossága sem vitatható. Hitünk szerint Isten maga a szeretet.
    A szeretetre épülő társadalomkép se vitatható, de annak már az az oka, hogy nem kísérletezünk emberekkel, hogy milyen társadalmi légkörben érzik jól magukat. Modellezni lehet, börtön kísérlet még belefér, de teszt képen nem hozunk létre 50 évre hangyatársadalmat.
    Jézus feltámadása nem vitatható, csodái nem vitathatóak. Minden más igen.
    Az elembertelenedésnél az utóbbi 30 évre gondoltam. Pénzcentrikusabbak lettünk, és ez mindent átitat. A tvben a mai gyerekek nem Kukori és Kotkodát néznek, hanem G. I. Joe-t. Az emberek inkább likeolják a másik macskás fényképét, semmint elbeszélgetnének vele. Kevesebb a maradandó, érzelmileg felemelő alkotás. Eltűntek a Bridget Bardotok, Louis de Funesk, Pierce Brosnanok, vagy a Rolling Stonesok vagy az Enrico Morriconek, de mondhatnám Michelle Wildot is. Teljes mértékben fogyasztói társadalom lettünk, ahol a hatékonyság elsődleges, és nem éri meg embereket felfuttatni, mert attól csak drága lesz a film, a Marvel n-re pedig nem Robert Downey Jr. miatt ülnek be.
    Nagy találmányok nincsenek, csak a reszelgetés megy. A gyerekek 2 éves koruktól kezdve egy 4,6” világban élnek, ahol nincs semmi váratlan, csak amit beprogramoztak. Nem olvas, nem lesz fantázia. Alkotni, lázadni nem tud, ellenben remek hangya lesz. Talán érezni, fogja, hogy valami hiányzik, de 17 évesen se fogja tudni, hogy mi az, mikorra már túl van három egy éves kapcsolaton, és kiégett.
    Tagja a mentsünk meg a kékbálnákat csoportnak, de eszébe nem jutna vásárláskor zacskót magával cipelni, hogy ne legyen több műanyag szemét. A csapvíz fuj, az ízesített Fiji víz az igazi, de azért tenni kéne a globális felmelegedés ellen. Embertelen ahogy a szarvasmarhákat leölik, de eszébe nem jutna a szalámi héjáról lekaparni, leenni a húst, hisz a szendvics felét kidobja, mert azt nem kell tisztelni, csak a veszélyeztetett szélesszájú orrszarvút. Ebben látom az emberiség hanyatlását, aminek az oka, hogy nem tiszteljük a hagyományainkat, kultúrát, a vallásra pedig mint ősellenségre tekintünk.

Új hozzászólás Aktív témák