Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    Érdekes párhuzamba állítani a mostani világgal:

    Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
    Őrület

    A Földön már mindenki őrült volt. De persze ez az egész borzasztóan viszonylagos. Az elmebetegségek nyilván az ősembert sem kímélték, de a bolondok, bár a legtöbb nép kímélte őket, sőt néha szentként tisztelte is, általában nem voltak hosszú életűek, és még kevésbé nemzőképesek. A tizennyolcadik századtól kezdve megfordult a helyzet. A filozófusok, a forradalmárok holmi szabadságról, egyenlőségről, testvériségről kezdtek ábrándozni, és az úgynevezett emberi jogokat kiterjesztették a bolondokra is. A maguk szempontjából bizonyára igazuk is volt. Az emberiség genetikai állománya azonban századról századra romlott. Persze nem ugrásszerűen, hanem lassan, ahogyan a lehulló vízcseppek milliói kivájják a kemény követ. És mint tudjuk, a mennyiség átcsap minőségbe. Ha az elmebetegek száma átlép egy kritikus határt, akkor átlaggá válik. Az őrület lesz a normalitás etalonja. S minden devianciának számít, amennyiben eltér az újonnan kialakult átlagtól. És az így megy, lassan, észrevétlenül. Ebben a folyamatban legfeljebb a világháborúk jelentkeznek feltűnő periodicitással. Az első, második, harmadik, negyedik, ötödik világháború… Mindegyik a kollektív őrület fellángolása volt. Mindegyikről azt hitték, ez lesz az utolsó, ebből majd tanul az emberiség. De az emberiség nem tudott tanulni. Az elmebetegek nem tudnak tanulni. Nem tudnak logikusan gondolkodni. Az emberiségnek rögeszméik voltak.
    Az emberiség legsúlyosabb rögeszméje az volt, hogy az átlagember még mindig normális.
    De az ötödik világháborút már a Naprendszer lakott bolygói vívták meg. A világűrben felrobbant fúziós bombák elektromágneses lökéshullámai minden civilizációt megsemmisítettek.
    De az ember fennmaradt. Ősemberi szinten, de néhányan megmaradtak. Őrültek voltak, de most ez volta norma. És elölről lehetett kezdeni az egészet.

Új hozzászólás Aktív témák