Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Buthán #21293 üzenetére

    Minden embernek szüksége van arra, hogy legyen életcélja, elve, hogy valami mentén alakítsa az életét. Az is módszer, hogy valaki csak úgy él bele az életbe, de szerintem előbb-utóbb azon kapja magát, hogy az élet elszaladt mellette, hiányérzete lesz, hogy valamit elszalasztott. De mindegy is, hisz az is döntés, ha úgy döntesz, hogy nem döntesz, tehát a nincs életcélom és elvem az is egy életcél és filozófia, így mindenkinek van.
    Az a kérdés, hogy amit az ember választott magának életfelfogás, az boldoggá teszi-e igen vagy nem. A vallások életfilozófiája szerintem boldoggá tudja tenni az embert. Követhet mást is, lehet más is ami boldoggá teszi. De a fogyasztói társadalom filozófiája, hogy vedd meg az nem tesz boldoggá,vagy ha mégis az csak ideig-óráig tart.
    Amikor a vallás életfilozófiájáról beszélek, akkor nem arra gondolok, hogy higgy a vallás istenében, és áldozz érte, és akkor majd elnyered jutalmadat, mert halálod után jobb lesz, vagy mert megvilágosodsz és levitálsz, és az erő veled lesz. Hanem arra gondolok, hogy a vallás mit mond, hogyan bánj másokkal, mire fordíts az életben figyelmet. Miket próbálj kerülni. pl hét fő bűn. Tedd föl a kérdést, hogy miért is kéne ezeket kerülni? S hallgasd meg, hogy mit mondanak, hogy miért teszik ezek tönkre az embert. pl Miért lenne bűn a paráznaság, hogy bárhol bármikor bárkivel? Jah, hogy betegségek, gyerek, lelki sérülések, ellaposodhatnak a kapcsolatok, hogy a testi kielégülés a lényeg, nem pedig a másik megismerése. Hát, talán mégis van benne valami.
    Az egyház 2000 éve gyűjti az információt. Sok nagy gondolkodó volt köztük, érdemes meghallgatni, hogy mit gondolnak az életről. Ne higgy abban, hogy van Isten, de figyelmen kívül hagyni ilyen nagy információforrást nagy hiba.

    „Tudtad, hogy az út a/cél?”
    Igen. Sőt, szerintem az élet hasonló egy erdei kiránduláshoz: Az út minden lépését élvezni kell, nem kell rohanni, és ha meglátsz egy szép virágot az úttól 2 méterre meg lehet állni, és megnézni. Valójában nem egy út, hanem millió út létezik. Az erdei ösvény nem más, mint csak egy közkedvelt kitaposott út, de nem az egyetlen.

    „Meg, persze. De ne gondold, hogy az emberek többsége a te „tartós boldogság”-odat nem fogja a marxi értelemben vett ópiumnak tartani.”
    Igen tudom, de remélem a példák alapján belátod, hogy ez baj, ők élnek kevésbé boldog életet.

    A vallásoknak fontos eleme a hit, egy isten, egy szellemi lény. Van olyan is amiben nincs, csak egy felfogás, pl buddhizmus. A legjobban a hitet példával lehet átadni, és nem erőszakkal, volt mikor erről megfeledkeztek.
    Hitetlenség nem azért baj, mert nem hisz az egyház tanításában, nem fizet adót, nem lesz pap, apáca. Nem lesz pénz a templomok fenntartására. A gond ott van, hogy a vallás által betöltött helyre nem kerül semmi, csak üresség lesz a szívekben. Jó volt, mikor búcsúcédulát árultak, hogy aki megveszi, az mennybe jut. Egyházi adó tizedként. Ami működési költségre ment, és azt mondta, hogy fizesd be, hogy legyen papod, mise, szertartás. De ezt leszámítva az egyház sosem mondta azt, hogy ahhoz, hogy boldog légy ahhoz ezt meg kell venned, csak ez által lehetsz boldog. Sőt, a szegénységet hirdette. Azt mondja, hogy a lélek kincseit gyűjtsétek, és ne a földi javakat.
    A vallásról le lehet választani a hitet és Istent. Ha te nem hiszel ebben, akkor megértem, nem győzködlek. Viszont azt mondani, hogy hagyjuk az embereknek, hogy jöjjenek rá ő maguk, hogy mitől lesznek boldogak, anélkül, hogy útravalóval és irányzékokkal ellátnánk rossz, sőt gonosz ötlet. Olyan, mintha azt mondanánk, minek tanulni, 10 évesen menj dolgozni, lesz pénzed, vehetsz csokit, más nem számít. Dehogynem számít, előbb meg kell ismerni a tudást, hogy eldönthessük, hogy a tudás mely része érdekel, és mit akarunk magunkévá tenni.

    „A nagy szabadságban a pillanatok értéke felerősödött, a hosszú távú dolgok leértékelődtek.”
    Utóbbiban esetleg mérhetetlenül nagy részük van az egyházaknak.
    Kifejtenéd bővebben?

Új hozzászólás Aktív témák