Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    Az egész abból indult ki, hogy a tudomány, és a vallás összeegyeztethető-e? Ennyi pro és kontra után belátom, hogy egyszerre igaz az igen és a nem is. Lehet példát találni arra is, mikor összeegyeznek, mikor nem. Ha már összeegyeztethetetlennek tekintem, ha találok egyetlen elemet is amiben az álláspontok eltérnek, akkor átsiklok azokon a részeken, mikor az álláspontok megegyeznek. Ugyanígy nem mondhatom azt, hogy összeegyeztethetők, hisz találok ellenpéldákat. Mennyiség lenne a kérdés? Tehát ha az esetek 51% egybevág, akkor összeegyeztethető? Valószínűség számítás szerint viszont az 50% pont azt jelenti, hogy a kettő közt nem áll fent korreláció. Szóval 90%, 80?

    Van, amit a tudomány fogad el vagy tagad a vallásból.
    Van amit a vallás fogad el vagy tagad a tudományból.
    Van, amit a vallás egy embere/felekezete/szektája állít, ami nem összeegyeztethető a tudománnyal, vagy akár a vallás elfogadott irányzatával sem.
    Ugyanez létezik a tudomány emberére is, aki valamilyen vallási szokást hülyeségnek tart, holott a tudomány is elfogadja, hogy az az ember számára hasznos lehet. (böjt, pozitív gondolkodás)

    Viszont ettől amit biztosan ki tudok jelenteni, hogy attól, hogy valaki hisz és vallásos, az nem jelenti azt, hogy ne lehetne a tudomány embere, és racionális gondolkodású. Illetve, hogyha a tudomány embere, akkor ne hihetne valamiben. Ez utóbbi könnyen igazolható, hisz az ateizmus is egy hit, mikor abban hiszek, hogy nincs semmi.

Új hozzászólás Aktív témák