Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz titin #1955 üzenetére

    ''Aki valaha is elmélyedt már bármilyen jellegű természettudományban, az tudja, hogy mennyi a kérdés a ''homályos folt''. Nos szerintem itt van Isten.''

    Ez éppen hogy nem így van. A tudományt a módszertan és a rendszerszerűség teszi tudománnyá. Valóban mindig léteztek aktuális ''homályos foltok'', de az egyik legerősebb érv a tudományos monizmus mellett, hogy amikor komolyabban nekiálltak bevilágítani ezeket a homályos foltokat, rendszerint sikerült: a megismerésnek ez a módszertana működik, és soha, senki nem ütközött olyan konkrét falakba, ami kizárta volna a tudományos megismerés lehetőségét.
    Aki a tudomány épületének hézagaiban Istent látja meg, nem lehet sok fogalma a természettudomány filozófiai alapjairól, működéséről.
    A természettudomány valami olyan, aminek semmi köze Istenhez. Ez egy módszer, és rendszerszerűségéből következik, hogy mindent meg akar magyarázni. Isten per def túl van a tudományon (és azon hogy milyen a világ.)

    Ahogy Einstein mondogatta, Isten agyafúrt, de nem rosszindulatú. (agyafúrt, mert bonyolultnak alkotta az elméleti fizikát, de nem rosszindulatú, mert a fizika épülete mégis működik. Isten teremthetett volna egy alogikus világot is, ahol a törvények csak látszólagosak és néha megviccelnek minket... az lenne az igazán kellemetlen)

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák