Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Conquestador #2148 üzenetére

    Itt jön ki a bolondbiztos automata töltő hátránya (akár egy régi orosz töltőhöz képest), de ezzel nem fikázni akarok, hiszen természetes az emberek igénye (akik nem szakemberek) ilyen automata megoldásokra.

    Rá kell tölteni valamilyen butább töltővel, vagy szükségmegoldásként egy trafós dugasztáppal is meg lehet emelni a feszültséget.

    Ha esetleg akad a lomtárban egy DC 12V / 500mA-es dugasztáp (nem AC), de azért mutatom a képet, hogy nem a kisméretű, könnyű elektronikus tápról beszélek, ami stabilizált feszültséget ad le és nem nagyon szereti az ilyen fajta terhelést, hanem a nagy darab, súlyosabb, vasmagos trafót tartalmazó példányról:

    Ezzel lehet autóakkut is tölteni, mert olyan nagy a belsőellenállása, ami miatt lényegében instabil a kimenete, bírja a leterhelt állapotot is. Csak egyenirányító és pufferkondenzátor szokott benne lenni, zárlat elleni védelemként pedig a trafó tekercsén van egy hőbiztosíték.

    Jellemzője, hogy terhelés nélkül 16-17 V-ra is felszalad, de ez nem gond, mert terhelve leesik, egy autóakkut képtelen túltölteni, mert ahhoz túl gyenge. Fenntartó töltéshez nekem bevált, de túlmerült akkut is képes lassan felhúzni.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák