-
GAMEPOD.hu
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Vektor77 #2632 üzenetére
bódottá! Ez a 2. legszuperebb képességem: [link] az első szuperképességem: teszőleges helyen, időben és pózban tudok aludni. De amit igazán szeretek magamban, az a szerénység
Komolyan: Angolul vagy Németül kell rákeresni a hibára, tutira szaladt bele más is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz Vektor77 #2630 üzenetére
Nincsenek ilyen script blokkoló kiegészítők telepítve?
Korábban működött? Host file-t módosítottad PVE-ben?
Guglizva:apt install --reinstall pve-manager
apt install --reinstall proxmox-widget-toolkit
Utána böngészőben ctrl+F5
Volt még egy cloudflare tuneles eset is, ott valami js-t tömörített, nem jól. De az a lokált nem érinti.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tasiadam
Topikgazda
válasz Vektor77 #2428 üzenetére
Felvazolom az idealis helyzetet, es azt, hogy milyen az, amikor nem idealis, de megis prod kornyezet.
Ideallis:
2 betap 2 kulon kabelen 2 kulon eromubol plusz egy dizel generator. Ezt a reszet altalaban az irodahaz, vagy ha nagy a ceg, ok megoldjak, azaz nem ritka eset. Utana raksz minimum 1 szep hatalmas UPS-t, amire behuzol minden gepet 1-1 tapegysegben, es a halozatot is. Szoval minden is redundans. Az UPS-en van ugye RJ45, ami ad signalt onmagarol, es bekotheted hypervisorokba, akar ugy is, hogy egy script fut, hogy ha 20%on van a UPS, kuldjon egy graceful shutdown jelet.Nem idealis, de prod:
1 betap, es minden x darab gep 1-1 tapra van kotve, es remenykednek, hogt visszagyun az aram hamar.Ehhez kepest mi, halandok, kb a HDD-ben vagyunk redundansak. Te nem fizetsz sem a proxmoxert, sem a UPS supportert, igy nem is kapsz ilyen huncutsagokat. Szoval a hazi takolas van, vagy semmi. A hazi megoldas ez a moka, amit ajanlottak es benne van az osszefoglaloban.
Nekunk otthonra ezek a tapok arra jok, ekkora meretekben, hogy a futes szivattyujat vigye, es ne szolaljon meg a kazan, vagy athidalja a pillanatnyi aramszunetet, meg birjon par percet.
[ Szerkesztve ]
Még mindig másodrangú állampolgár
-
addikt
válasz Vektor77 #2428 üzenetére
Nem viccel, ezt nem így szokás megoldani azon a célpiacon amire a PVE lő. Ott nem úgy néz ki a setup, hogy a szerverekre egyesével kötögetnek ups-eket. Ilyet még a vSphere/ESXi sem támogat, csak közvetetten (az UPS gyártójának kell támogatnia az API-t, amin keresztül tud egy shutdwont csinálni a saját szoftvere egy teljesen clusteren vagy akár egy komplett DC-n, és ez pontosan így van a Proxmoxnál is).
Ha a Proxmox lemenne erre a szintre, akkor elismerné, hogy DIY home usereket meg egy node-os mini cégeket szeretne ügyfélnek, és ez nem csak UPS támogatást kéne hogy magával hozzon, hanem egyéb olyan apróságokat is, amik az enterprise piacon teljesen máshol/máshogy működnek (nem a hypervisoron). Szóval van ennek egy üzenet értéke is ("hova pozicionáljuk magunkat"), érthető, ha nem akarnak ilyesmibe belemenni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Vektor77 #2422 üzenetére
Miért kellene a Proxmox-nak ezt is tudnia, mikor a NUT már bizonyított régi motoros?
Arra meg tetszőleges szkriptet írsz, ha az alap vmiért nem tetszik!#2419 SwissAirplan:
Nézz körül a Cyber Power háza táján vagy kérdezz a szaktopikban.[ Szerkesztve ]
-
válasz Vektor77 #2340 üzenetére
prociban van, de az a chipset sem támogatja. van vmi passthrough beállítva? vm sebességgel nincs gond? VMnél A kwm hardware sor mit ír?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
addikt
válasz Vektor77 #1420 üzenetére
Nekem úgy lett megolda az UPS, mert én én sem boldogultam valamiért Proxmox alatt az emailekkel, hogy OMV-nek oda van adva az UPS USB port és remote hozzá van adva a Proxmox a NUT-hoz
Ez jutott eszembe hírtelen és így az OMV küldi az áramszüneti emaileket szépen.[ Szerkesztve ]
-
válasz Vektor77 #1420 üzenetére
PVE hibaüzenet eddig nálam kb. annyi volt, h megtelt a backup pendrive...
Ezért kár sztem Gmaillal vacakolni.... De ott a HA, miért nem küldöd át az adatokat és ott nézegeted vagy mailozod?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amargo
addikt
válasz Vektor77 #382 üzenetére
Én ZFS-t ajánlom.
Nálam úgy van, hogy létrehoztam egy pool-t és 2db külön mountpoint-ot a storage-et odaadtam a PVE-nek (azaz nem VM-nek passthrough-al ) datacenter->storage->add->zfs (disk image, container) továbbá ugyan itt az add-alatt directory-ként a backup részt:
Ez pedig a volume:
A backup-ot értelemszerűen csak a pve használja a storage-ből pedig csipegetek a VM-nek is.
Igazából azért is van nálam így, mert 2TB -os a legkisebb hdd, backup-nak sok.. és akkor már az NVR-nek is oda van adva.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Vektor77 #364 üzenetére
add new hard disk és kiosztod amennyit szeretnél. Ha zfs a rendszer akkor volume ként is odaadhatod.
Szerk:
Nekem a memory hotplug-al kapcsolatban lenne kérdésem ugye itt írják, hogy be kell kapcsolni a numa-t (is) : [link]
Viszont, ha ezt bekapcsolom, akkor a VM behúzza a kéziféket és hiába van alatta akár 3-4 mag is (i7-8700) iszonyatosan lassú lesz. Így inkább ki is kapcsoltam. Viszont érdekelne miért van ez?[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Vektor77 #259 üzenetére
Nálam a rendszer egy 80GB -os raptor HDD-n van. A hozzátartozó cache pedig ssd-n, de ezt ritkán használja (64GB ram van benne). Az i/o wait-től tartottam, de nagyon nagyon ritkán van használva a raptor. influx-ba küldöm be a metrikát külön.
Továbbá az összes VM és LXC szintén nvme-n van (3db).
Még 3db storage célú hdd van, ebből az egyik a PVE számára backup-nak van adva.
Egyedüli probléma, hogy az összes backup a VM és konténerekről a gépen belül vannak csak..Viszont a kérdésednél maradva én egy külön tárra tenném ezeken felül a pve-t. Az 500-as ssd-re pedig a VM, containerek számára adnám.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
addikt
Nekem egy 250-es Samu 860 Pro-n van a proxmox, a vm-ek külön ssd-n. 2022.06 körül raktam bele a gépbe akkor volt 5,36TB írás benne, most van 9.32 TB. Kíváncsi leszek mennyit fog elmenni. 98%-al vettem, most áll 95%-on, 16925 óra van benne.
32GB RAM van a gépben.[ Szerkesztve ]
-
Longeye
tag
Szia!
Szerintem ez a felhasználástól is függ.
Otthon, hasonló felállásban, egy 120GB-os Patriot SSD-re tettem a rendszert és 2db 5GB-os HDD van mellette ZFS Raid1-be kötve. Ezen vannak az adatok.
A PVE-t Debian-ra raktam, amit ext4 fájlrendszerrel készítettem elő és minden partíciót noatime, nodiratime kapcsolóval hoztam létre (ez is csökkenti valamelyest az írások számát).
Szerintem az sem mellékes, hogy van a gépben 32GB RAM, úgyhogy lényegében csak a log fájlokat írja az ssd-re.
Egy container-t használok állandó jelleggel rajta, amiben egy samba fut a fájlmegosztáshoz.
Néha szoktam rajta használni VM-eket, ha tesztelek valamit, de más nem fut rajta folyamatosan.Amiben spéci ez a telepítés, hogy van az alap Debian-on KDE Plasma desktop, így önmagán menedzselem a rendszert (127.0.0.1:8006). No ez az, amit a Proxmox fejlesztői erősen ellenjavallanak és céges környezetben én sem csinálnék ilyet
Otthon viszont kb. 3 éve fut hibátlanul.
Mivel nem torrentezek, nem megy éjjel nappal, csak annyit, mint az otthoni munkaállomások. Az SSD állapota is ennek megfelelő kb.A munkahelyi rendszer viszont már egy teljesen más téma. Már csak azért is, mert itt nincs SSD
/* Egy lelkes kontár */
-
-
asdexed
tag
ZFS pool-t tudsz létrehozni hw-hez és usecase-hez megfelelő paraméterekkel CLI-ben, amit később Datacenter szinten a Storage oldalon be is tudsz állítani ZFS tárolóként. Proxmox telepítéskor automatikusan megcsinálja ha ezt választod.
Info: https://pve.proxmox.com/wiki/ZFS_on_LinuxSw raidet is tudsz csinálni, erre az mdadm a megfelelő tool. Ezen később létre kell hozni a kívánt FS-t (xfs, ext4...), ezt mountolni kell valahova (pl. /mnt/swraid), majd a Datacenter szinten a Storage menüben Directory-ként kell hozzáadni. Nem ajánlom, de működik.
Info: https://pve.proxmox.com/wiki/Software_RAID, https://www.linuxbabe.com/linux-server/linux-software-raid-1-setupUPS-hez való csatlakozáshoz NUT-ot használok minden szerveren, eddig nem volt olyan UPS, amit ne támogatna. Konfigban csak az UPS működéséhez megfelelő dolgokat adtam meg, valamint azt, hogy low charge esetén álljon csak le.
Info: https://networkupstools.org/docs/man/index.html"Én ismerek minden szabályt, de a szabályok garantáltan nem ismernek engem."
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Gran Turismo
- Milyen processzort vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- PlayStation 4
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam