Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csakb

őstag

válasz blackydan #13146 üzenetére

Teljesen mindegy, nagy ISO-n ugyanolyan jól teljesít mindegyik, és ugyanannyi utómunka, és tanulás kell mindegyiknél a jó eredményhez. A Canon 500/550D asztrofotós szempontból elég gyengére sikerült, a 600/650D remek, még ha a diagramokon kicsit le is van maradva a 16 Mpx-es Sony szenzoros gépektől.

DxO és zajszűrés a K-5, K-30 váznál: Én K-5-öt használok, éjszakai tájképeléshez is. Nagy ISO-n, és csillagokon semmiféle hátrányát nem láttam a DxO-s grafikonbol sejtetett valaminek. Mondjuk én az auto zajszűrést mindig kikapcsolom (a hosszú záridőst és a simítást is).

A Pentaxnak ebben a témában van egy kis okossága. Az O-GPS1 modul segítségével van egy astrotracer nevű funkció, ami bizonyos határok között szenzormozgatással (a szenzorstabilizáló pöcögtet ilyenkor) tudja követni az égbolt elmozdulását. Ennek az a nagy előnye, hogy óragépes mechanika nélkül, fotóállványról is tudsz normál obikkal 2-5 perces expókat csinálni úgy, hogy nem mozdulnak be a csillagok. Ez pedig igen nagyot tud dobni a kép jel/zaj viszonyán. Egyáltalán nem mindegy, hogy 10 x 30, vagy 1 x 300 sec az expó.

Nagyon rövid gyútávnál (< 16-18 mm) persze ez csak igen korlátozottan működhet, mert a kép különböző területein igen eltérő sebességgel kellene mozgatni a szenzort.

Nézz utána, hogy várhatóan milyen optikákkal szeretnéd fejleszteni a rendszert. Canonra a kit zoomok elég jól használhatóak amatőr célokra, ha viszont tovább akarsz lépni, akkor igencsak a zsebed mélyére kell nyúlni, vagy marad a Tamron/Sigma opció, ami minden rendszerre van. Amatőr pénztárcával az 1.8/50 II a megfizethető fix, vagy az új, 2.8/40. Az olcsón kapható M42-es obikan könnyű adapterezni rá. Itthon ez népszerű az amatőrök körében.

Nikonon kb. hasonló a helyzet, de van két príma, moderált árú (50-60 k körül), fényerős fix amatőröknek. M42-es cuccokat nem lehet adapterezni úgy, hogy legyen végtelened is, és értékelhető képminőséged. (Leszámítva 1-2 Pentacon teleobjektívet).

A Pentaxra nem írok semmit, mert úgyis szájhúzás van mindig, ha szóba kerül. Én megelégedéssel használom. Itt az obiválaszték, felhasználói véleményekkel: [link]. M42 igen könnyen adapterezhető.

Asztrotájképeléshez kell majd neked egy jó állvány is, arra már most különíts el fejben 30-40 kHUF-ot. A 10 kHUF-os Hama Star csodákat felejtsd el DSLR-hez.

A kurrens objektívkínálatokról és árakról én itt szoktam első körben tájékozódni: [link]. (Bal oldalt Objektive für ...).

• k1csi

senior tag

válasz blackydan #13146 üzenetére

A K-30-nak ugyanaz a szenzor az alapja mint a D5100-nak azaz csodákat ne várj ez a kiindulási alap.
    A Sony szenzorok teljesen lineárisak az ISO-val (ami a jó szenzorok tulajdonsága, ebben pl. a Canon lemaradt az évek során) ami azt jelenti, hogy ha azonos fényeknél emeled az ISO-t akkor a fotó világosabb lesz, de pl. 2x akkora ISO 2x akkora zajt jelent mert a zajt is erősíted (és egyben a dinamikát is csökkenti ami a zajhatártól a kiégésig tart és ugye az ISO emelése emeli a zajhatárt). Ez egy ideig nem gond, de azután láthatóvá válik.

Nekem DxOMark meg a dpreview alapján az jött le, hogy ISO1600 után a K-30 egy agresszív zajszűrésbe kezd a váz ami a RAW adatokon is meglátszik (meg a részletek elmosódottak, kevésbé kontrasztosak leszenek).
    Én speciel nem szeretném, mert PC-s SW-eknél nagyobb szabadság van ebben, de ez is egy alternatíva.

Továbbá nem osztom a többiek véleményét, hogy ez egy közép (xxD, D7000) kategóriás váz lenne. Egy ilyen APS-C váznak pl. 1/250 a vakuszinkronja és nem 1/180.

Lehet picit felette van néhány paraméterrel a CaNikonnak, de nem sokkal. Szvsz. nem jobb ár/érték arányban mint a D5100 viszont ha találsz pl. olyan üveget ami más rendszerben nincs meg, de neked kell vagy csak mert tetszik nem lesz rosszabb mint a többi.

Rendszert érdemes választani (amit főleg az obik határoznak meg, azok az obik amik neked kellenek), nem vázat.

[ Szerkesztve ]

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák