Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Studi

    addikt

    válasz hibavissza #78553 üzenetére

    Nagyon lassan írok most, hogy mindketten megértsük. :K

    Volt egy felvetés, miszerint a 35/2.8 obi:
    "tehát képalkotás szempontjából 70, f5.6. Csak több fényt enged be, ezért négyszer alacsonybb ISO-ra vagy négyszer gyorsabb záridőre van szükséged. " - Lassú Víz

    Erre írtál egy zöldséget: "Lehet, hogy beengedi, de az érzékelőig nem jut el. Ahhoz focal reducer kell.
    Szóval, látószög feleződik a dof duplája lesz a fényhasznosítás meg durván negyede, mintha ugyan ezt egy ff vázra tekernéd."

    Ámde a gondolatmenetből kifelejtetted azt, hogy a képterület megvilágítása a peremsötétedéstől eltekintve egyenletes. Így ha a 35/2.8 objektív négyszer annyi fényt ereszt át, mint egy 70/5.6, akkor hiába vész el a FF képterület szélére, m43 érzékelő területén kívülre eső fény, az m43 szenzor felületén attól még ugyanúgy négyszeres lesz a megvilágítás, tehát igaz Lassú Víz állítása, miszerint négyszeres (két F-stop) záridőt, vagy negyedakkora (szintén két F-stop) érzékenységet kell használni.

    Átfordítom a tepsis hasonlatra: a helyes expozíció nem azt jelenti, hogy a tepsiddel összegyűjtesz 1 l vizet. A helyes expozíció azt jelenti, hogy a tepsijeidben egyenletesen 2 centi vizet gyűjtesz össze. Így viszont teljesen mindegy, hogy azonos esőzés mellett 20x20-as, vagy 40x40-es a tepsid. Viszont ha négyszer annyira esik az eső, akkor a 20x20-as tepsidben is negyedannyi idő alatt fog összegyűlni a 2 centi vízmennyiség.

Új hozzászólás Aktív témák