Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz #20749568 #18399 üzenetére

    Jajj már, nem lehet ilyen könnyen feladni. :D Nyúlj bele egy kicsit a forrásába, debuggold! :D

    Buliban hasznos! =]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Penty #18375 üzenetére

    Én se DE-zek, ide is ugyanúgy fel lehet tenni az i3-at és boldogan meglenni.) Sokmindent felrak feleslegesen a telepítő, de ezeket le lehet szedni.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Penty

    tag

    válasz Apollyon #18402 üzenetére

    Na azért! :) Meg is lepődtem volna, ha DE-znél több évnyi WM után.
    Próbából én is feltettem MX-re az I3-at pár hete USB-ről futtatva, de aztán rájöttem, hogy nekem ez nem elég, én a Debian után valami teljesen másra vágyom. Valamire, aminek nincs köze hozzá.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Frawly #18361 üzenetére

    Kínában már megy minden rendesen az EU-ban van cumi.
    Az ide irányuló egészségügyi szállítmányok kötik le elsődlegesen a szállítási kapacitásokat.
    Volt 13 napos, volt 30-40 napos és van ami megállt félúton. Elég lutri.
    A futár cégek pár nap késéssel a normál időszakhoz viszonyítva szállítanak az országban.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • leviske

    veterán

    válasz ubyegon2 #18379 üzenetére

    Igazából amikor a sok lángész berohant a boltokba, még 8 vagy 11 beazonosított ember volt az országban ami Pueyo elemzése alapján nagyjából 1000 alatti valós esetszámot sejtet. Ekkor lett ugye bevezetve a távoktatás és (ahol lehetséges) a távmunka. Szóval erősen kérdéses, hogy eddig elértük-e valósan a napi 500 új fertőzöttet, mivel nálunk korábban történt akció, mint mondjuk Kínában, vagy Olaszországban.

    Nyilván, ha most mindenkit az utcára eresztünk elég hamar elfogjuk érni mi is a napi több ezer főt és akkor nagyobb eséllyel jut el a több ezer potenciális áldozathoz. Csak itt ugye az a kérdés, hogy ki mekkora gazdasági fölényért dobná oda a még esetlegesen élő szülei életét.

    (#18397) inf3rno: Betegeket ténylegesen kezelt orvosok nem nagyon szokták az influenzához hasonlítani. Max a kezdeti tüneteket.

    [ Szerkesztve ]

  • F34R

    nagyúr

    Sracok illuziorombolo leszek, ha azt mondom az MX-Linux nem teljesen systemd mentes? ;]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz F34R #18408 üzenetére

    Nem, tudjuk, hogy kompatibilitási okokból benne van, de nem az az aktív init, hanem a systemv.

    https://www.coreinfinity.tech

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz F34R #18408 üzenetére

    Alapjáraton még a grubba is berakja az opciót a telepítő, ha valaki systemtrével akarja indítani. Szal ja. De kösz azért. ;]

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz leviske #18407 üzenetére

    Csak itt ugye az a kérdés, hogy ki mekkora gazdasági fölényért dobná oda a még esetlegesen élő szülei életét.

    Ugye nem azokra a szülőkre gondolsz most sem, akik qrvára meghalnak napokon/heteken belül, mert az egészségügy amblock leállt, csak covid-ügy van. Ezt állandóan elfelejtjük, szerinted nincs minden nap elég súlyos beteg ebben az országban, aki ellátásra szorulna?
    Na ugye! De ez a létszám legalább biztos standard, így kutyát nem érdekli.

    Nyilván, ha most mindenkit az utcára eresztünk elég hamar elfogjuk érni mi is a napi több ezer főt és akkor nagyobb eséllyel jut el a több ezer potenciális áldozathoz.

    Nyilván nem, mivel máshol is elrendelték már, hogy kizárólag maszk vagy bármi helyettesítő viselése mellett lehet közterületen tartózkodni. Nem lenne veszélyesebb a mostani helyzetnél, az tuti.

    Főleg amiatt, mert elég laza a fegyelem és jön a tavasz. Azt pedig igen könnyű ellenőrizni, hogy van maszk rajtad vagy nincs.

    [ Szerkesztve ]

  • F34R

    nagyúr

    válasz sh4d0w #18409 üzenetére

    Jah jo :D meglattam hogy nem az eudev-et hanem a systemd-s udevet nyomatja.. mondom ranezek a tobbi libre is.. es ott virit a libsystemd.so az egesz systemd dictionary-vel. :C

    #18410) Apollyon

    Csunya, pfej.. :))

    (#18411) ubyegon2

    Anyam mar igy is kutyaul van, a sars-cov2 meg meg a kanyarba sem.
    Szoval lehet hamarabb lesz valami nagyobb baja mintsem a virustol.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz F34R #18412 üzenetére

    Jobbulást neki azért.
    Olyan a systemd mint a korona vírus, kipusztíthatalan. Már ember nem lesz a földön ez akkor is terjed.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz F34R #18412 üzenetére

    Szoval lehet hamarabb lesz valami nagyobb baja mintsem a virustol.

    Kb ilyenekre gondolok. Anyám is otthon lehetőségekhez mérten izolálva van a virustól, de a többi bajával már hetekkel ezelőtt belefutott abba, hogy eü leállt, csak covid van. Szóval akik féltik az időseket, arra is gondolhatnának, hogy a virus veszélyitől eléggé lehet óvni őket, viszont ha amúgy betegek, akkor....... Ja persze rám mondják gyakorta, hogy szűk látókörű vagyok. :(((

    Gyakorlatilag az összes idősre vonatkozik, amiről most beszéltünk. Az a lózung, hogy féltjük az időseket meg pár hete a nyomoroncok vinnyogtak a jajmeghalunk topikban, hogy pofátlanul mászkálnak a nyuggerek*, mikor miattunk állt le a gazdaság. Állt ám a qrvanyátok miatt, nem az öregek miatt. Most meg délelőtt mehetnek boltba is, amiatt is a qrvannyát a sok nyuggernak*!

    *itt csak idézem a nyamvadékokat, nem én nevezem nyuggernek az időseket.

    Kérdés csak ide bele: ha amúgy ellenőrzötten engednék a dolgokat működni, mennyivel lenne nagyobb esélye meghalni az időseknek? Minden tényezőt figyelembe véve.....

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18368 üzenetére

    Na, én ezért sem használnék olyan disztrót, mint a Debian, Ubuntu, Mint, MX, Manjaro, Neon, Chackra, Solus, hasonlók . Mert úgy kell kezdeni, hogy egy csomó szemetet ki kell gyomlálni belőle. Persze amik benne vannak, azok kezdőknek rettenet hasznosak, tehát nekik nem szemét, de annak, aki nem használja őket, mert saját megoldást telepít helyette, tipikusan minimalistábbat, azoknak mind sallangok.

    Épp ezért preferálom a 0-ról építkezős disztrókat, Arch, Artix, Void, Gentoo. Persze Debianból és Ubuntuból is van Minimal Netinstall, úgy okés, nem kell belőle szemetet gyomlálgatni. Talán van ilyen megoldás Fedora-vonalra is. Ha disztrót telepítek, én akarom eldönteni, hogy milyen initrendszer, milyen audiorendszer, milyen grafikus felület, X.org vagy Wayland, azon belül DE vagy milyen konkrét WM, milyen kompozitor, milyen panel, stb..

    Amúgy még a 0-ról építkezős disztróknál is azt preferálom, hogy telepítő se legyen egyáltalán, mint a Gentoo vagy Arch esetében. Ha már van telepítő, mint a Void-nál vagy Slackware-nél, az csak arra jó, hogy telepítési problémákat generáljon, meg egy csomó beállítást telepítés után vagy újra kell csinálni (ha a telepítő bug miatt nem csinálta meg rendesen), vagy visszacsinálni (ha megcsinálta a telepítő, de a default érték nem megfelelő). Lényegében 0-ról építkezős disztrónál nem is a disztrót telepíted, hanem a saját spinjét hozza létre mindenki, kvázi saját disztrót, csak annyiban fog a fő disztrótól függeni, hogy annak a tárolóit, csomagkezelőjét, meg minimális defaultjait használja alapból.

    Ezek a konkrét DE meg WM spinek, komplett installerrel, meg előtelepített alkalmazásválasztékkal a teljesen kezdőnek valók, akik most ismerkednek a Linuxszal, még azt sem tudják mi az alkalmazáskínálat, miből mit érdemes feltenniük a saját felhasználásukra. Így ők könnyen, Next-Next-Finish módszerrel telepíthetnek egy kulcsra kész, előre bekonfigolt alaprendszert. Így van mit kipróbálni. Ha nem tetszik nekik, kipróbálnak egy másik spint/flavort, ami közelebb áll az igényeikhez, gépükhöz, azon kevesebbet kell moddolniuk, mire megfelelő lesz nekik. De az ilyet ~1 év linuxos tapasztalattal tudni kell elengedni, és merni saját rendszert építeni.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18369 üzenetére

    Az Amazon másban jó. Az amazonos hirdetők megbízhatóbbak (mivel szerződött cégek, és nem anoním Kovács Pisti, meg ilyen n+1. kínai csaló, és a postázásuk, termékcsomagolásuk is profibb szokott lenni), meg a kiszállítás is sokszor olcsóbb vagy egyenesen ingyenes, meg az Amazon vevővédelme is komolyabb (sokkal nagyobb eséllyel és sokkal gyorsabban, egyszerűbben kapod vissza a pénzed, ha valami balul sül el). Ennyiből én is jobban szeretem. Viszont az Amazonon a választék általában kisebb, és az árak meg magasabbak.

    Persze ez is a UK-re igaz. Más országban lehetnek eltérések. Magyar viszonylatban pl. az Amazon általában nem is játszik, mert kapásból úgy kezdődik minden terméknél, hogy magyarbanemszállítunkb+postázássincs.

    [ Szerkesztve ]

  • leviske

    veterán

    válasz ubyegon2 #18411 üzenetére

    Amennyiben konkrétan bevezették, hogy senki mást nem fogadnak COVID-19 fertőzötteken felül, akkor egyetértek. Viszont tudtommal a hivatalos álláspont még az, hogy a sürgős eseteket el fogják látni. Az ismerősi köröm alapján is arra a következtetésre tudok jutni, hogy ehhez igyekeznek magukat tartani (egy ismerősömön a napokban végeztek újabb életmentő műtétet és több hónapja bent van).

    Én aktívan reménykedem abban, hogy egyetlen embert sem veszítünk el az intézkedések miatt. Amilyen szervezési káosz jellemző a magyar kórházakra, nem lehetetlen, hogy hetekre van szükség az új rend kialakításához és a "kilátástalanságot" egyes esetekben csak ez okozza.

    A maszk viseléséhez kötött szabad kijárás viszont szerintem veszélyesebb volna, mert az emberek így is félreértik a maszk jelentőségét és a célját. Ráadásul potenciálisan tovább rontana az aktuálisan is laza fegyelmen. Hiába lehet könnyebben ellenőrizni, hogy valakinek az arcán kendő, sál vagy maszk van, ha ezt azzal a tévképzettel párosítja, hogy a szociális távolságtartásra már nincs szükség.

    (#18415): Ha azt nézzük, hogy már (tudtommal) 8 törzs van és az sem ismert, hogy ugyanaz a törzs tud újrafertőzni, vagy egy másik ÉS még hozzátesszük, hogy a számadatok alapján úgy tűnik ebben benne lehet lenni akár 2 hónapig is, akkor felmerül a kérdés, hogy hány évre kellene izolációban élnie annak az idősnek, aki nem akarja elkapni?

    (#18413) Aweriot: Az édesanyákat félretéve sem hiszem, hogy bármi értelme lenne a korlátozás ideje korán történő feloldásának. Potenciálisan megvan a lehetősége annak, hogy a magyar kórházak is leterhelődnének egy nagyobb hullámtól és a kimerültséggel párosulva a járvány rengeteg egészségügyi dolgozónkat is elvinné. Amíg pedig nincs megalapozott álláspont az újrafertőződés mechanizmusáról, a nyájimmunitásban sem feltétlen érdemes bízni.

    Én csak olyan független személyektől fogadnám el, hogy a gazdaság fellendítését választják az életek helyett, akik önként vállalják, hogy megbetegedés esetén kórházba sem mennek, hanem szükség esetén otthon megfulladnak a magasabb GDP érdekében.

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #18416 üzenetére

    Ha úgy tennék ahogy mondod, folyamatosan disztróhopperkednék mert maximalista lévén semmi sem lenne elég jó.
    De nem teszek így, nem keresem már a szent grált, mert amiről te álmodozol, az valójában nem is létezik. Valamilyen kompromisszum az összes disztróban lesz, bárhova mész.

    Igen, debianéknál meghülyültek, vagy ki tudja mi történt, de már nem olyan jó mint régen volt. Viszont egyelőre még nem tartunk ott és nincs akkora gáz, hogy debian alapú disztróra nem érdemes építeni. Én nem hajtom mindenből a legfrissebb programverziót, böngészőből úgyis jön, ha meg valamiből tényleg kéne, akkor felrakom forrásból, legrosszabb esetben valamilyen .deb csomag biztos lesz, vagy valami más githubon.

    MX-szel meg úgy vagyok, hogy ja, tele volt szeméttel, de ki lehet belőle szedni ami nem kell. Ha meg ottmarad valami nem kellő tizenpár vagy akár 50 csomag, nem érdekel, ha a párszáz megával több hely foglalt, mint indokolt volna, úgy, hogy a 120-as SSD-ből még van közel 100 giga szabad hely (van egy rakás steam cucc telepítve), elfér, nem fog emiatt előbb lehalni a hardver.
    i3-at felhúztam, megvan 80 helyen az összes minden konfigom backupolva mindenféle adattárolón, ha kell visszateszem, nem fogok már hegesztgetni, az időm ennél sokkal fontosabb.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz leviske #18418 üzenetére

    Viszont tudtommal a hivatalos álláspont még az, hogy a sürgős eseteket el fogják látni.

    Hivatalos álláspont.....értelek. Nincs több kérdésem. Ha erre leszek kíváncsi, megnézem a Cecinfót.

    A maszk viseléséről csak annyit, hogy nézz meg Pesten majd ünnep után egy tömegközlekedési eszközt és utána írd le, hogy nincs sok értelme, ha mindenkin maszk van.

    akkor felmerül a kérdés, hogy hány évre kellene izolációban élnie annak az idősnek, aki nem akarja elkapni?

    Örökké? Ez nem olyan sok idő, mert ha a gazdaságot is kinyírjuk, úgyis éhenhalnak. 1,5-2 év a lapított görbe minimum. Az szép is lenne leállt országban.

    ez is egy aspektus a rengeteg közül:
    Orkok nem kapják el, de nincs is, akin élősködjenek, mint jelenleg. A megmaradt munkából élőknek meg nem lenne elég lőszere....

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    Ma is szereztem egy achievementet.

    Kelt tesztat csinaltam, amikor szemmertekkel elfeleztem grammra pontosan sikerult, ha igy akartam volna biztos nem sikerult volna. :DDD

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Rimuru #18421 üzenetére

    Ma is szereztem egy achievementet.

    Ó jaj! Valami új nyavaja? Jár ez is lázzal, kehegéssel?

    Frawly lebukott! Kizárt, hogy valaki így írjon az Ubuntu-ról, ha nem használja! ;] :N

    (#18423) Rimuru

    Egészségedre! :)

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18419 üzenetére

    Kompromisszummentes disztró van, a sajátod. De abba bele kell tenni az időt. Nyilván akkor érdemes, ha fejlődni akarsz, meg a Linux egyfajta hobbi is. Tehát ha élvezed, hogy faraghatod.

    (#18422) ubyegon2: nem használok Ubuntut. Azzal nincs bajom, aki igen. Csak azért bátorítottam a linkelt topikban a kérdezőt a 20.04-re mert már érdemes feltenni a tömeges tesztelés tapasztalatai alapján. Csak sok ember megijed, ha az olvassa, hogy beta, mert ami mellé nincs az odaírva, hogy stable, azt úgy veszik, hogy instable. Közben meg csak még nem jelent meg. 12 nap múlva ugyanezt a 20.04-es Ubuntut fogják kiadni, 1 bitet nem cserélnek ki benne, csak egy címkét cserélnek ki a fájlnévben meg a weboldalon, a beta-t átírják stable-re. Ez nem ér meg 12 nap várakozást, meg 12 nap múlva újabb 18.04-ről 20.04-re átfrissítést, már most fel kell tenni, aki használni akarja.

    Nyilván, én ezért is használok rollingot. Nem kell arra várni, hogy úristen, mikor jelenik meg, jajj, most várj, béta, jajj, gamma, hányat kell aludni, mire jön a Jézuska, meg Mr. Shedówörsz Pápa mikor adja rá Szent Áldását. Jönnek folyamatosan az új csomagverziók, nincs a rendszernek verziószáma, nincs LTS. Persze, van, ami eltörik, de nem nagyobb gyakorisággal, mint LTS meg kiadás alapon.

    Archot használtam vagy 4 évig, ebből ~2 évig Testing tárolókkal, nem is Stable-ösökkel. 1-2× volt vele kisebb gond, hogy eltört valami, ráadásul ezek Stable tárolókban voltak, de nem súlyosan használhatatlanra, inkább csak kisebb kellemetlenséget okoztak, mindig volt rá workaround, meg későbbi csomagban javították. Meg 1-2× kézzel kellett beavatkozni a frissítési folyamatba, de azokat hozta az Arch a főoldalán hírekben, hogy beavatkozást igényel, mi a megoldás rá. Most Void megy már egy hónapja, ezzel 0 gond volt eddig.

    Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy nem hajtok mindenféle spéci, KMS modulos egzotikus hardvert, meg minimalista megoldásokat használok, és ezek a csomagok kevésbé bonyolultak, kisebbek, kevesebb függőséggel, kevesebb dolog van benne, ami eltörhet.

    Ha valaki mindenből ilyen GUI Megabloat dolgokat használ, meg 2000-3000 ezer csomagot egyszerre, és mindenféle Genius USB-s Pöcspumpát hajt vele, meg Ar Dzsí Bí Gémör 2 millió DPI-s 100 gombos egeret, akkor ja, neki több minden törhet el, akár LTS-en is.

  • Rimuru

    veterán

    válasz Frawly #18424 üzenetére

    Kompromisszummentes disztró van, a sajátod - szerintem ez az opcio nagyon sok kompromiszummal jar

    uby: kosz.

    Vigyázat, csalok!

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #18424 üzenetére

    Azért az Ubuntu meg a stable szavak egy mondatban nem kis kuncogásra késztetnek... :N

    https://www.coreinfinity.tech

  • leviske

    veterán

    válasz ubyegon2 #18420 üzenetére

    A hivatalos álláspontot azért hoztam fel, mert amennyiben tényleg ez a szándék, akkor az aktuális fennakadások fakadhatnak más forrásból is. Annyit tudok, hogy a kórházakban már békeidőben is komoly ellenállásba ütközött a TQM. Könnyen megeshet, hogy szimplán káosz van és nem a szándék hiányzik.

    A maszkok kapcsán pont az egyik gond az, hogy egyesek védelemnek tekintik zsúfolt helyen, miközben azt esetleg az FFP3-as maszkok jelentenének. Orvosi maszkokkal, kendőkkel, sálakkal még mindig fontos, hogy azért legalább 1 méter távolság meglegyen, akár másokat akar valaki védeni, akár magát. Szóval még mindig inkább az a megoldás, hogy aki tud, az otthon marad azt csók.

    Ezekkel az intézkedésekkel azt azért nem hiszem, hogy 1,5-2 évre lenne szükség. Az inkább a gazdasági hatás lecsengésének a hossza lehet, bár a gazdasági témához nem igazán értek.

    Orkok?

    Mindenesetre én igyekszem optimistán hozzáállni. Ha mindenki betartaná az ajánlásokat, jó eséllyel Június-Július környékén már a legnagyobb bajunk az volna, hogy mikor lehet az EU-n belüli határellenőrzést feloldani.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz sh4d0w #18426 üzenetére

    Pont azt írom, hogy a stable szónak semmi köze nincs a a valós futási stabilitáshoz, hibamentességhez. Inkább ahhoz, hogy egy verzió véglegesre ki van adva. Ez nem garantálja, hogy bármivel tökéletesebb vagy más verzió, mint az utolsó béta / RC. Hiba meg minden szoftverben van, főleg, ami átlép egy komplexitási fokot. Teljesen hibátlan disztró nem is lehet, mert annyiféle linuxos szoftver van, annyira hatalmas kódtömeg a kernel is, hogy nem lehet egy disztróval minden igényt lefedni, meg garantálni, hogy minden csomag hiba nélkül fusson, meg minden hardvert (újat és régit is) hibátlanul és optimálisan hajtson a kernel, végrelen kombinációra tesztelést igényelne. Max. csak arra lehet törekedni, hogy ismertebb csomagok, elterjedtebb szoftverek adott asztali környezetben jól fussanak a legelterjedtebb hardvereken.

    Így aztán egy mások által összeállított disztróban mindig lesz kompromisszum, hiányzó, bele nem fordított funkció a kernelben, bugos csomag, tárolóból hiányzó csomag, vagy túl régi verzió, valami részfeladatra nem ideális beállítás.

    Azért is írom, hogy saját felhasználásra, saját gépre kell saját disztrót csinálni, hatványozottan kisebb hibaforrás és erőforrásigény, neked nem kellő csomag mellékelve az alaprendszerbe. Ez lenne a lényege a Gentoo-nak, csak azt forgatod bele a kernelbe, ami neked kell támogatás, csak olyan drivert, amit hajtani is kell a gépedben, csak azt a csomagot fordítod le, amit használsz is, az is a te gépedre lesz optimalizálva, abban is csak azok a USE flag-ek lesznek belefordítva, amik kellenek. Ezzel már kilősz egy csomó komplexitást és hibaforrást, csökkented az erőforrásigényt.

    Egyébként meg ez a baja a bloat disztróknak, full GUI csilivili rendszereknek, iszonyat nagy a komplexitásuk. A helyzet még rosszabb, mikor zárt forráskódú is az egész, ahol kész lefordított binárist kapsz, mint Windowsnál, MacOS-nél, ezeket nem tudod lecsupaszítani. Pl. Windowsnál ugyan törölgethetsz a registryből, meg a fájlrendszerből dll-eket, továbbá kiiktathatsz service-eket, de egy szint alá nem tudod csupaszítani, egyszerűsíteni. Míg a Linuxot nagy fokban lehet. Vagyis már egyre kisebb mértékben, mióta systemd, Pulseaudio, meg mindenféle nagyobb bloat API-k veszik át az irányítást, de még mindig sokkal jobb a helyzet, mint egy zárt forráskódú OS-nél.

    Épp ez hívja életre a minimalizmust, meg a suckless és hasonló minimalista filozófiákat, igaz ők extrémebb irányba viszik ezt, és ha ebben következetesek vagyunk, akkor tényleg az abakuszig is visszamehetünk, és tologathatjuk azon a biteket. Persze aki realista minimalista, az világosan látja, hogy a komplexitást csak addig lehet csökkenteni, amíg van gyakorlati haszna, meg nem megy a produktivitás rovására.

  • Frawly

    veterán

    válasz leviske #18427 üzenetére

    A maszkok mindig is illúziók voltak olyan vírusfertőzésnél, ami légi úton is terjed, cseppfertőzéssel, meg egyéb módokon is, mint az influenza vagy ez a COVID19. Ugyanis nem tudsz a nap 24 órájában maszkot viselni, nem tudsz minden megfogott dolog után kezet mosni, minden ételt fertőtleníteni, nem tudsz más embereket teljesen elkerülni, stb.. Ezt a koronavirnyákot kb. 1 év alatt mindenki el fogja kapni. Akármilyen maszkot hord, akárhányszor mos kezet, akármit zárnak le. Ezekkel a lezárásokkal, meg maszkozással csak annyi a cél, hogy az egyszerre betegek, ápolásra és gyógyszerre szorulók számát korlátozott szinten tartsák, ne egyszerre legyen beteg mindenki.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz leviske #18427 üzenetére

    Könnyen megeshet, hogy szimplán káosz van és nem a szándék hiányzik.

    Ha külön nem írom, akkor én Magyarországi helyzetről beszélek.

    Szóval még mindig inkább az a megoldás, hogy aki tud, az otthon marad azt csók.

    Most is igen sokan mozognak, mert kell nekik, ezért is javaslom újra, hogy nézz meg Pesten egy tömegközlekedési eszközt ilyenkor. Utána mondhatod, hogy a maszkviselés hamis biztonságérzetet ad. Amúgy ez nyilvánvaló, de ha én viselem, minimalizálom, hogy másra juttatom a virust és ha mindenki máson maszk van, akkor én is védettebb vagyok, mint jelen helyzetben, amikor csak kevesen viselnek maszkot.

    Orkok?

    Ha ezt az orkos részt nem érted, akkor tényleg nem Mo-n élsz. ;]

    (#18424) Frawly

    OK, hogy nem használsz Ubuntut, de poennak jó volt. Egyébként én vagy két hónapja raktam fel 20.04-et kíváncsiságból, de fele ennyit se tudtam volna leírni, mint amennyit Te. Szóval azért kicsit gyanús vagy......de tényleg mennyire életszerű, hogy féléve minimalizálással gyötröd magad, de tök naprakész vagy Ubuntuból. Ami viszont mégis igazolja, hogy nem használod, az az, hogy javasoltad a 20.04-re frissítést! No az qrva korai lenne, max a 20.04.1-nél tudnám jó szívvel ajánlani, hogy ne az én qrvanyámat szídják. ;]

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #18429 üzenetére

    A maszkok mindig is illúziók voltak olyan vírusfertőzésnél, ami légi úton is terjed

    Igazad van, amennyiben katonai szemszögből nézzük. Ezek szerint szárazföldi vagy vízi úton terjedő virusoknál kéne használni? Ezek szerint felétek nem csak a közlekedés iránya fordított! :D

    Amúgy miért is kéne 24 órában maszkozni? Elég akkor, ha népsűrűségbe kerülsz, de akkor nagyon hasznos. Meg pszichésen is igen hasznos, ha belegondolsz, márpedig itt a stabli pszichés állapotnak komoly jelentősége lesz, ha majd egyre beljebb megyünk a járványba. Emiatt javallom neked is mindig, hogy szállj ki néha a minimalizmus csapdájából, nézz valami Lolka-Bolkát vagy hasonlót.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    Amúgy Kellemes Nyulat nektek! Sajna csak szőke nyuszit találtam.....

    Ő is gondol az orkokra, úgy látom.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz leviske #18407 üzenetére

    Halálozási arány szempontjából írtam. Maga a betegség lefolyása azért nem azonos. Én arra saccolok, hogyha a mostani ütemben exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, akkor 4-6 héten belül jutunk oda, hogy betelnek a lélegeztetőgépek. Amit persze nem szeretnénk, mert attól nő a halálozás, meg attól is, ha betelnek a kórházi ágyak. Szóval van kb. egy-másfél hónap még több gépet venni, és még több gyógyszert, hátha valami használ. Szerintem a kormány jól csinálja ebből a szempontból, mert a korai korlátozásokkal nagyban lelassította a betegség terjedését, és van idejük felkészülni. Kérdés, hogy elég lesz e. Amit rosszul csinálnak, hogy széleskörű teszteléssel tovább lehetne lassítani. De gondolom nem akarják halogatni a végtelenségig, mert akkor meg a gazdaság dől be, ha egész évre elhúzzuk.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz F34R #18408 üzenetére

    Nekem is az jött le, hogy ugyanúgy megy rajta a systemd. Korábban még volt valami shim, de elvileg már az sem működik. Szóval ha valami olyat akarsz használni, ami kicsit is a systemd feature-jeire épül, akkor kénytelen vagy betölteni. Amúgy én is MX-re mentem volna, de így inkább néztem mást.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz #20749568 #18413 üzenetére

    "Minden érintett az anyját választaná a gazdaság helyett. És éppen ezért kell egy független csoportnak objektív eldönteni, hogy melyik a jobb."

    Ja már egy pillanatra azt hittem, hogy a választók véleménye számít bármit is. :D

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • Penty

    tag

    válasz Frawly #18424 üzenetére

    "Kompromisszummentes disztró van, a sajátod. De abba bele kell tenni az időt."

    A második mondatod lényegében üti az elsőt...

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Penty #18436 üzenetére

    Nem feltétlen. Gondolom úgy értette, hogy feature-ök terén kompromisszumos, nem úgy, hogy a szádba repül a sült galamb. Nagyon el vagyunk már kényelmesedve btw. :D

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • leviske

    veterán

    válasz Frawly #18429 üzenetére

    Ha megnézel pár fluidikai animációt, ami a járvány miatt lett felkapott, akkor Te is láthatod, hogy ez nem teljesen igaz. Tény, hogy a nem FFP3-as maszkok bent tartani sem tartanak sokat, de abban segítenek, hogy turbulenciát okoznak. Így arra azért alkalmasak, hogy csökkentsék a szükséges távolságtartás mértékét. Csak nem annyira, hogy egy tömött buszon ez segítsen.

    Azzal meg vitatkoznék, hogy 1 év alatt feltétlenül mindenki elkapja. Habár a szezonális influenza kevésbé fertőző, az intézkedések sem szoktak ellene komolyak lenni. Mégsem szokta elkapni a teljes lakosság.

    Azt vágom, hogy az elsődleges cél az egyszerre fertőzöttek számának alacsony szinten tartása, de az intézkedések alkalmasak arra is (betartásuk esetén), hogy a közösség veszélyeztetettebb része egyáltalán ne kapja el. A legtöbb országban kedvezett a vírus terjedésének a szociális távolságtartás hiánya.

    (#18430) ubyegon2: Én is. :DDD Attól, hogy kevés beteg áll kezelés alatt, még lehet szervezésbeli káosz. Például a kezdetektől kristálytisztán jelzett rendszabályok gond nélkül be vannak tartva, mint amilyen a várandós anyukák ellátása. A rákos daganattal küzdők esetében viszont már homályosabbak a határok a sürgősség megállapítása során.

    Az, hogy Pesten mennyire lettek tele a tömegközlekedési eszközök, nagyban köszönhető az intelligens módon átszabott menetrendnek is azért. Inkább azzal kellene kezdeni valamit, nem elhitetni az emberekkel, hogy maszk viselése esetén sem másokat sem magukat nem veszélyeztetik a BKK idiotizmusával. Telebuszon/metrón/villamoson még az FFP3 maszk sem elég védőszemüveg nélkül.

    Mondanám, hogy más részén élek az országnak, de a pesti közlekedés emlegetése arra enged következtetni, hogy nem. :DDD Mindenesetre akkor sejtem miről van szó. Vannak orokok közt is jó ismerőseim, így nehezebb a teljes csoportot pár rossz példa alapján elítélnem. Inkább egyesek életmódjával van gond, amihez még orknak se kell lenni.

    (#18433) inf3rno: Igazából az ismert halálozási arány a kezdetektől is jóval magasabb, mint az influenza esetében. Abba pedig szerintem kár is belemenni, hogy hány ismeretlen eset van, akik hiányában magasabb a halálozási ráta, mert az influenzánál depláne nem ismert minden eset. Így a jelenlegi állás szerint 20x vagy 30x halálosabb, mint az influenza.

    A lélegeztetőgépek kapcsán szerintem nem feltétlenül állunk annyira rosszul. Aneszteziológusokból hamarabb fogyunk majd ki, miután konkrétan el lettek üldözve az országból (nekik műtétenként jár fizu, nincs havi fix, tudtommal). Bár nem tudom, hogy a 1400 fertőzöttből hány szorul aktív lélegeztetésre jelenleg. Miután a többség igyekszik a távolságtartást komolyan venni az idősek érdekében, én exponenciális növekedést a kórházi kezelésre szorulók számában nem várnék.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz inf3rno #18437 üzenetére

    Nincs kompromisszum mentes rendszer, mindig lesz valami, ami nem fog tetszeni, ami hiányzik, ami nem úgy működik, ahogy elvárod - ha más által írt szoftvert használsz. Legyen, írjunk saját szoftvert - de milyen nyelven? A mai programozási nyelvek egy csomó dolgot külső modulokból, unitokból stb. hívnak be - Frawly fórumtárs terminus technicusát használva bloatok, tehát akkor kell egy saját nyelv is. Rendben, akkor írjunk saját nyelvet is. Hoppá, kéne hozzá egy fordító... Oké, írjunk saját fordítót... de milyen nyelven?

    Ebből következik, hogy olyan rendszer, ami pontosan az adott ember igényeire van szabva, nem létezik és soha nem is készül el. Ha ki akarod hagyni a mások által készített kódot, az életed kevés lesz, hogy elkészüljön és akkor még egy szót sem ejtettem az interoperabilitásról, hogyan működik együtt az általad fejlesztett cucc a mások által fejlesztettekkel - hogy ne menjek messzire, például firmware-ekkel, kicsit tovább lépve az internettel (és akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogy a számítógép nem arra van, hogy az OS-t használd, hanem arról, hogy alkalmazásokat futtass, effektíve produktív legyél az OS fölött). Ha egyetértek a saját véleményemmel, akkor azt hiszem, ez nem fejlődési görbe, hanem ördögi kör.

    https://www.coreinfinity.tech

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz leviske #18438 üzenetére

    "Igazából az ismert halálozási arány a kezdetektől is jóval magasabb, mint az influenza esetében." - Nem igazán ér semmit ez az adat, ha 10x annyi az ismeretlen fertőzött. Az egyedüli használható adat a Diamond Princess-ről jött volna ki, de a japánok elcseszték, és nem vizsgálták meg kellőképp az embereket. Tudományos szempontból baromi sokat segített volna a hézagok kitöltésére. Hiányos adattal jelenleg annyit lehet mondani, hogy biztosan kevesebb, mint 1.8% a halálozási ráta, illetve, hogy valószínűleg 1% alatt van. Az influenzával jóval nagyobb a tapasztalatunk, arra simán elhiszem a 0.1%-ot, amit írnak. A WHOs 3.4%-os becslés marhaság talán még akkor is, ha elfogynak a lélegeztető gépek, ahogy szerintem az is, hogy 20-30x halálosabb lenne az influenzánál. Az elején tényleg úgy tűnt, de a számok mást mondanak.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz sh4d0w #18439 üzenetére

    "Rendben, akkor írjunk saját nyelvet is. Hoppá, kéne hozzá egy fordító... Oké, írjunk saját fordítót... de milyen nyelven?"

    Rosszul közelíted meg, mert innen elég hamar el lehet jutni odáig, hogy a mai processzorok mennyire bloat-ok főleg ha ilyen meltdown és spectre jellegű dolgokat nézünk, illetve a memória is mennyire gáz, hogy beszopja a rowhammer-t, meg eleve mi az, hogy az adathordozón ilyen random kozmikus sugárzás bit flipet tud csinálni, aztán tönkremegy az adat tárolásnál, szóval az alapoktól kezdve kellene mindent újratervezni. Szerintem amúgy neki a katonai cuccok jönnének be, azok atom stabilak. Asszem. Plusz recovery kellene ahelyett, hogy csak úgy eldobja magát a rendszer. Azt hiszem talán fél évszázada csináltak ilyesmiket üzleti programoknál vagy még régebben mielőtt áttértek a hibák szórására, illetve gondolom az űrkutatásban meg a katonaságnál még tolják a mai napig, csak drága, mert ténylegesen kezelni kell a hibát.

    Teljesen tökéletes úgysem lesz, mert vannak logikai, fizikai, szoftverkörnyezeti, stb. korlátok, amiket nem lehet átlépni. Nekem pl rémlik, hogy amikor tökéletes kódot akartam egy témában, akkor egy ponton eljutottam oda, hogy volt két dolog, aminek teljesülnie kellett volna a tökéletes kódhoz, viszont ez a két dolog kizárta egymást. Választani kellett közülük, de mindkettő kompromisszummal járt.

    Visszatérve az eredeti témához, azért össze lehet válogatni a szoftvereket úgy, ahogy neked kényelmes. A kompromisszum mentesség és a tökéletesség nem feltétlen jelenti ugyanazt szerintem. Mindenkinél máshol jön el az a pont, ahol valamit kompromisszumnak érez. Valaki rugalmasabb ebből a szempontból, neki könnyebb kompromisszum mentes rendszert csinálni, mint azoknak, akik állandóan a tökéletességre törekednek. Persze lehet, hogy Frawly mást értett a kompromisszum mentes alatt.

    Buliban hasznos! =]

  • leviske

    veterán

    válasz inf3rno #18440 üzenetére

    A confounding miatt szerintem magára valamit adó kutató nem akart volna messzemenő következtetéseket levonni a Diamond Princess esetéből.

    Egy óceánjáró utasközönsége nem tükrözi a teljes populációt.

    A WHO pedig hiába zuhant elképesztően nagyot a szememben az etióp majom miatt, az Ő számaikat az Ő számaikkal érdemes összevetni. A 3.4% valószínűleg ugyanolyan átgondolt modell alapján jött, mint a 0.1%. Egyelőre több valós infóval rendelkeznek, mint mi.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz leviske #18442 üzenetére

    Pedig nagyon sokat le lehet vonni belőle. Leginkább azt, hogy a hajón talált fertőzött populáció nagy része veszélyeztetett, és ha megnézzük az ottani halálozást akkor 1.8% jön ki. Ami azt jelenti, hogy ennél biztosan jóval kisebb a halálozás, ha mindenki ellátást kap. Ezen felül körülbelül 2x volt idejük meggyógyulni az olyanoknak, akik nem veszélyeztetettek, mielőtt elkezdték tesztelni őket, ami miatt a több a súlyos eset is a pozitív tesztet adók között, mert náluk jobban elhúzódik a betegség. Ezek alapján nekem az a benyomásom, hogy 1% alatt van a halálozás, de majd kiszámolom, csak nem lesz egyszerű minden ilyen torzító tényezőre elfogadható módon kompenzálni, és semmi kedvem most ezzel szórakozni. A WHO szerintem kb. úgy jöhetett ki, hogy megnézték a Kína pozitív eseteket, hozzáadtak még 20%-ot, mert biztosan nem találtak meg mindenkit, aztán leosztották a halálozást vele. Legalábbis kb. ilyen szintű komolyságot nézek ki belőlük. Olvastam pár cikket a DP-ről, amik csont nélkül átmentek a peer review-on, de mindegyikben volt tévedés. Talán amit komolyan lehet venni a témában az ez a nyilatkozat: [link]

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • F34R

    nagyúr

    Inkabb a Systemd-re talaljatok ki valamit... meg arra hogy Flawly nagyon hallgat... Lehet megfogadta uby tanacsait es most a ying-yangot gyakszizza. :D

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz F34R #18445 üzenetére

    Simán lehet, nekem is inkább azt kéne fórumozás helyett. Itt a koronavírusról írok, a koronavírus topicban meg arról, hogy már 10-15 éve ehetetlen, amit narancsként árulnak a boltban. Ez van, a régi jó dolgokból nem maradt semmi. :P

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • F34R

    nagyúr

    válasz inf3rno #18446 üzenetére

    Ki kellene probalnom ezt az mxhkd-t , lefordult de nem volt meg osszehasonlitasi alapom a shxkd-vel.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #18448 üzenetére

    Ezek szerint egyik legköményebb Te lehetsz, ha felfedezted tordaitibi szakkoléga blogját. :Y
    Én szerencsére sose nézegetem azt a listát, kösz, hogy felhívtad most a figyelmem. A szerző is nagy kedvelőm.

    Így látatlanban azt mondanám, minimum laikus szintet célszerű lenne elérni, mielőtt az ember nyilvánosság elé pattan ilyen címmel. Mondjuk kolléga me, akar 20 évet várni biztosan..... :D

    (kuszaszem, mint független......)

    (#18445) F34R

    Tanácsoltam én már neki mindenféle jókat, gondolod most megfogadta? ;]

    (#18446) inf3rno

    a régi jó dolgokból nem maradt semmi.

    Bezony így van! Én mondjuk kaptam már ebbéli véleményemért. ;)

    (#18438) leviske

    Például a kezdetektől kristálytisztán jelzett rendszabályok gond nélkül be vannak tartva, mint amilyen a várandós anyukák ellátása.

    Ezt a várandós anyukák is szeretnék, de ahogy sok helyen olvasni, nem pont így van.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #18448 üzenetére

    Azért beköszönök Tibi komámhoz. Elolvastam, amiket írt.......nem értem. Mi a szart kínozza magát Linuxokkal?

Új hozzászólás Aktív témák