Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #18600 üzenetére

    Épp azt akartam írni kollégának, hogy egyetértünk! :D

    (#18599) Siriusb

    Pedig én nem akarok háborúzni, de mindig mindenki fejjel rohan a falnak, mármint nekem. ;] (a sok fafejű)

    Természetesen nem akarlak megbántani, szóval bármit hallasz tőlem, azt poénnak vedd.

    Mint fentebb is olvashatod, nemhogy nem bántottál meg, még egyet is értek veled. :D Amúgy meg a froclizásoktól nem mindig sértődöm meg! :N

  • totron

    addikt

    válasz ubyegon2 #18595 üzenetére

    80-as évekbeli látványvilágról írsz. Az a baj, hogy pár érdemi újításon kívül sok idézőjeles újítás nem csak, hogy haszontalan, hanem egyenesen útban lévő vergődés. Végül körbeérünk vagy már a Win10-zel körbe is értünk. Nem egy CDE/motif látványvilágot propagálok, de lássuk be, hogy olyan nagyon több nem kell a boldogsághoz, mint amennyire az hú de ki van találva és szükségesnek el van adva.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz totron #18603 üzenetére

    Olyan hű de sok különbséget én sem látok pl a win95-höz képest. Nem omlik össze olyan gyakran a rendszer, nagyobb a felbontás meg lekerekítettek az ablakok. Kb. ennyi. Érdekes, hogy nem nagyon van hova fejlődni felhasználói felület terén, és ez a CLI-re is igaz. Talán az egyedüli komoly újítás az érintőképernyő volt.

    Buliban hasznos! =]

  • cattus

    őstag

    i3 esetében nincs aggodalomra ok, az mindig ugyanúgy fog kinézni. ;]

    Do the thing!

  • totron

    addikt

    válasz cami][us #18605 üzenetére

    Nemmer, ha nem jó párkapcsolatban élsz és a barátnőd káoszkapitánynő szerepkörében működik, akkor te feldúltan visszaülve a gép elé összekuszálod az ablakokat és azok tartalmát is talán erősen. Vizuális megjelenülése lenne a diszfunkcionális kapcsolatnak.
    Személy szerint én a hangirányítással sem vagyok kibékülve. Valamikor, 40 évvel ezelőtt a populársci-fisták kitalálták, hogy majd a hangirányítás mekkora lesz. Hosszú nap után kinek van kedve pofázni? Meg egyáltáltalán: kinek van kedve parancsokat osztogatni, idétlenül, maga elé mondva? Mindegy, van, létezik, nem terjedt el. Ahogy tapsra kapcsolódó vellany sem. Jelenkori aurdino projekt keretében persze előkerül minden ilyesmi, de kinövi az alkotója, az élet meg megy tovább a maga medrében. Menet közben sokminden le szeretne nyomódni a torkon.

    i3-ra, konzolra a legjobb antiorvosság a soha ki nem kopó: 2020 van, a GUI kora, legyen minden GUI. A nagy kapitalizmusosdiban sorjaként hull ránk néha csak a tényleges innováció. A többi értetlenség, birkaság és pusholt szar. Teszem hozzá, nem vizuális érzéketlenségben szenvedem, fontos a szépérzék, a koherens felhasználhatóság a számítástechnikában is.

    A vége úgy is az lesz, mint a 2 melegprosti esete: ugyanazzal a papír5ezressel fizetik ki egymást, oda-vissza adogatva. El akarjuk adni az eladhatatlant az egyre büdösödő pocsolya felett.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz totron #18607 üzenetére

    Nekem tetszene a hangirányítás, de tuti valami parancsszóval védeném, pl kit kapcsold le a villanyt vagy ilyesmi. A fő gond vele, hogy azokon a mikrofonokon más is hallgatózni szokott.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • 0xmilan

    addikt

    válasz inf3rno #18609 üzenetére

    Nekem a gugli asszisztens mindenfele parancsszo nelkul allitgatja a yeelightot. Persze ehhez az kell, hogy nyitva legyen az app. Sokkal egyszerubb a telefon statusbarjaban megnyomni egy gombot vagy PC-rol pl. egy python scripttel iranyitani. Ez a "beszelek a lampamhoz" csak az elso 3 napban volt erdekes. :D

  • Frawly

    veterán

    válasz cattus #18606 üzenetére

    Na, igen, ez meg a másik előnye az uby által pálcikának hívott minimalista WM-eknek, nem csak az i3wm-nek, hanem az összesnek. Nagyon részletesen testre szabhatók, emiatt úgy néznek ki, ahogy bekonfigolod, nem kell amiatt aggódni, hogy a következő főverzióban valami trendista dizájner barom átszabja a felületet, meg kivesz funkciókat, pl. menüket, tálcakezelést butítja, nem fog menni valami új Gtk vagy Qt verzióváltáskor, stb..

    Ráadásul a pálcika WM-ek konfigja általában csak egyetlen konfigfájl (ritkán 2-3, mert van autostart script külön, meg esetleg hotkey fájl), simán elmenthető, ha újrahúzod a rendszert, nem kell semmit konfigolgatni, csak egy fájlt visszamásolni és azonnal teljesen testre szabott felület fogad, ami ha kell, 10 év múlva is ugyanúgy fog kinézni. Nem változnak se a funkciók, se a gyorsbillentyűk, se semmi. Ergo nem vagy kiszolgáltatva, hogy majd valaki szétbarmolja a felületet, ahogy anno az Ubuntusok szívtak a Gnome2-ről Unityre váltással, meg a KDE3-4-5 közötti váltásokkal a felhasználók, meg a Gnome3-at ahogy egyre butították, a végén az asztali ikonokat meg mindent kivettek.

    Az egész minimalista, terminálos, pálcika WM-es megoldásoknak ez az előnye, a teljes kontroll a felhasználó kezében van, minden apróságot be tud konfigurálni, funkciókat saját scriptekkel bővíteni, a rendszerbe low level szinten hatékonyan tud beavatkozni, egyik parancs kimenetét a másikba láncolni, scriptekben többféleképpen felhasználni, olyan funkciót valósít meg velük, amilyet csak akar.

    De ugyanezért nincs az Archnak is installere. Rábíz mindent a felhasználóra, milyen partíciókat akar, milyen csatolási ponttal, akar-e titkosítást, RAID-ed, LVM-et, akármit, milyen módszerrel akar bootolni (BIOS vagy UEFI), azokon belül milyen almódszerrel (milyen bootmanager, UEFI-n belül is van többféle megoldás), milyen csomagokat akar telepíteni, mit hogy konfigol. Így nincs az, hogy eldöntenek akármit is az ember helyett.

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #18613 üzenetére

    Az még nem is olyan régi beidegződés, én a neten látok olyanokat, hogy 25 éve fvwm-mel vagy twm-mel tolják. Na, azok ősrégi beidegződések. De a windowmaker, IceWM is már 23 éves, szerintem azoknak is vannak olyan fanjai, akik már a kezdetektől csak azt használják. A twm konkrétan 33 éves WM, már a Linux előtt is létezett.

    Ami miatt ez mindenkinek nem opció, az az, hogy vannak, akik ilyen multimonitoros felállás, vagy modern kompozitor miatt el kényszerülnek váltani. Vagy valami biztonsági mizéria miatt, ami miatt pl. nem ajánlott 4dwm-et meg hasonlót futtatni, biztonsági rés tátong rajtuk. Sajnos erre a sorsra fog jutni az Openbox is, mert 5 éves az utolsó verzió belőle. De az IceWM-et, fvwm-et rendszeresen fejlesztik.

  • Frawly

    veterán

    Közben meg a Void Linux alapítója elhagyta a projektet. A hírek szekcióban azt írják, hogy a disztrót nem fogja érinteni, mert van elég fejlesztő így is. Nagyon remélem is. Ha ez beleáll a földbe, akkor a systemd ellenére tényleg vissza kell váltsak Archra, ha a Gentoo nem jönne be. Mondjuk Gentoo-val sem foglalkoztam vagy 2 hónapja.

    [ Szerkesztve ]

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #18614 üzenetére

    Egy kompozitor milyen esetben bírhat kötelező erővel? Ezt nem tudom elképzelni.

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #18616 üzenetére

    Úgy bírhat, hogy egyes GPU-kon kompozitor nélkül mindenképp tearing lesz. Vagy valaki akar valami modern effektet. Ergo kell a kompozitor, és ha újabb fajta, a túl ősi WM-eknek meggyűlhet vele a bajuk. Pl. pont az IceWM az, aminél egy csomó helyre nem lehet átlátszóságot adni, és van, akinek ez fontos lenne.

    Nyilván nem úgy kötelező, hogy pisztolyt tart valaki bordái közé, hanem vannak esetek, mikor az idő meghalad bizonyos megoldásokat kompatibilitásban.

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #18614 üzenetére

    Ezek a natív nagyöregek így, ebben a formában nyilván nem léteznek. Amikor linuxot használ ezt meg azt a wm-et használja. De valljuk be, hogy a csaklinus használat és azon belül is egy csak fapados környezet kizárólagossága egy ember életében nem túl életszerű.

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #18618 üzenetére

    Pedig simán életszerű, és léteznek ilyen emberek, lásd páran mi itt a topikban, meg YouTube-on is figyelemmel kísérhetsz ilyen embereket, akik ilyen minimalista linuxos megoldásokat mutatnak be, amit nap mint nap használnak, kizárólagosan. A csak Linuxot használók pl. eleve az OS-ükhöz is vesznek hardvert, meg igyekeznek nem használni semmi zárt kódú, meg DRM-mel terhelt szutykot. Egyfajta más filozófia mentén használják a gépet. Fapados környezet dettó. Teljesen kivitelezhető. Csak tanulni kell hozzá, mert ez a fajta használat nem adja magát alapból egy hagyományos, GUI-s, windowsos/maces használat után.

    Amíg nem vagy benne ebben a témában, addig valóban kényelmetlennek és életszerűtlennek tűnik. Idejétmúltnak, túl konzervatívnak. Aztán mikor benne van, meg megtanultad, akkor meg azt fogod sajnálni, hogy nem hamarabb váltottál. Ahogy anno én Windows után is sajnáltam, hogy nem sokkal előbb váltottam Linuxra, és vártam vele egészen 2014-ig, hogy kizárólagos fő rendszerem legyen.

    Hidd el, teljesen meg lehet lenni Windows nélkül. Sőt, GUI nélkül is meg lehetne, ha böngészésnél mesterségesen nem lennénk rákényszerítve a GUI-s megoldásokra, meg a framebuffer kezelné a vsyncet és hardveres gyorsítást. Ennek hiányában viszont kell a X.org + kompozitor vagy egy Wayland-protokollt használó kompozitor.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #18612 üzenetére

    Join to the Dark Side:
    Installálj MX linuxot. A felesleges cuccokat ki tudod gyomlálni.

    Visszatérni systemd-re amikor van lehetőséged másra is: dumb side.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18620 üzenetére

    Nekem sajnos az MX Linux ezért nem szimpatikus, nagyon kezdőknek van, telepakolták minden szarral, és gyomlálgatni kell belőle. Meg nekem a Debian alap sem jó, mert friss csomagokat akarok. Persze ennek ellenére nem rossz disztró, kezdőknek bátran ajánlanám is, de nekem nem való.

    Az a baj, hogy hiába gyűlölöm a systemd-t, még mindig az Archot tartom a legjobb disztrónak a Gentoo mellett, mert
    1) nincs telepítő, így te telepíted lépésről lépésre kézzel, minimális rendszert összerakva
    2) sok csomag van a tárolókban, ami nincs benn az
    3) AUR-ban ott van, azaz kb. minden
    4) frissek a csomagok
    5) full rolling

    Az a baj, hogy ezeken a pontokon a legtöbb disztró elvérzik, vagy mert nem full rolling (csak half rolling vagy kiadás alapú), vagy nem elég frissek a csomagok, vagy nincs AUR-hoz hasonló megoldás, vagy valami szar installere van, aminek a b4lf4×ságait vissza kell csinálni, vagy előtelepített szemetet kell gyomlálgatni benne.

    Sajnos ilyen tekintetben a Void sem jó, amit használok, mert igaz hogy minimalista meg full rolling, és a csomagok is elég frissek, de
    1) idióta telepítője van, ami nem sokat ér, vissza kell csinálni dolgokat, meg rád erőltet GRUB-ot, meg pucolni kell régi kerneleket a boot partícióról
    2) kevés a csomag a tárolóiban
    3) a xbps-src-ben is kevés a csomag, és csak gyenge pótlása az AUR-nak, nem megfelelő

    Vagy az Alpine meg KISS Linux, amikkel kékluficet próbálkozott, azoknál meg Glibc hiánya, meg kevés csomag a tárolókban, stb..

    Így ha valakinek nincs ideje Gentoo-ra, akkor reális alternatívaként a systemd ellenére még mindig az Arch a legjobb. Sajnos a systemd-mentes Arch-fork a Artix se jó, azt már ki sem próbáltam, mert F34R azonnal elvette a kedvem: igaz, hogy nem systemd benne az initrendszer, de ha felteszed, épp úgy fut benne az Arch-kompatilbitás miatt a sok systemd-s alrendszer, libsystemd, elogind, apjukkaszá’td, és így csak önámítás, hogy hiába nem a systemd initel, mégis használnod kell azt a szutykot, így meg semmi értelme, mert nem kerülted ki.

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #18619 üzenetére

    A Wayland totális mellékszál, a szememben még zsákutca is mellé, de lényegtelen. Benne voltam, vagyok, valamelyik. 25 évbe belefért pár epizód. Van tudod egy, ami a mondás, meg egy másik, ami a valóság - ezt a videókra, meg úgy általában, az emberekre mondom. Van, hogy a mondás, meg a való átfedi egymást teljesen. De többször van, hogy nem.
    Volt konzolos korszakom, szineztem az irssi-t, mplayer adta a webrádiót. Megvan a maga hangulata. Vannak disztrók, melyekben kifejezetten tiltva van alapból a framebuffer lehetősége. Meg ilyen izgalmak.

    Lehet, hogy rám fér youtube-on való figyelemmel kísérése linuxos megmondóembereknek, nem tudom. Rá lehet venni, de rajongó nem leszek. Saját útról szól ez a műfaj, nem messiásokról, szerintem. Persze önmagában nem tud létezni a saját, a követős verzió meg de, egy egyveleget szerencsésebbnek gondolok, a saját felé billentve a mérleget.
    Nem a felhasználás tűnik életszerűtlennek, azaz de, csak hát nem azért, mert ne tudnám miről szól és főleg: hogyan szól. Hanem mert pontosan ugyanaz a keserű utóíz csapja meg receptoraim, ami az ezotériával beoltott legendajóga történeteiben fellelhető: az ember, a naagy jóógi, 30 évet törökült egy barlangban étlen-szomjan. A NASA kisérlete: üvegfallal körbevett jógi teremtett, növényt. Van egy ilyen felhang bennem, óhatatlanul.
    Ettől még vannak elborultak, de tegyünk különbséget és szabjunk határt is. Néha tartok motif-hetet, máskor 1 évig WMakert használtam. De szigorú az ilyen, mert nem szegheted meg, egyfajta társadalmi szerződést kötsz, amiben csak te vagy benne.:D Állítólag trade-nél jól jön ez a a fajta önfegyelem. Kár, hogy az baromság, gépek kereskednek gépekkel és nanoszekundumok számítanak. Na, az sem egy humánműfaj már. Ahogy a linux sem az, azon a hihetetlen, legendásított szinten, amit te csápolsz. Persze kell ez a fajta hangulat az egészbe, hogy később legyen miből kifele lábalni. Esetleg akkor fogsz erre rájönni, ha már kívülebbről nézed, ha bejön egy más élethelyzet vagy más tevékenység veszi át a főhobbi szerepét egy másik irányból. Addig is jó ez, nem mondom, hogy nem jó, de idővel - ha túl sokat foglalkozol vele és nem iktatsz be mást - átmész egy fényképészbe, aki örökké a saját fényképezőgépét fényképezi csak. Körbe vagy érve, nincs feladat, amellett képzavar is a hasonlatom. Mondom ezt úgy, hogy jól tudjuk, kiaknázhatatlan, végére érni lehetetlen a feladatoknak a linux világában. Ha viszont nem élsz mellé, mellette, alulmotivált leszel, nem látsz célokat, lehetőségeket benne, hiába vannak ott azok. Aranyos, meg jópofa körbejárni a WM-ek világában és én is bírom, de lásd a fényképész esetét.

    az OS-ükhöz is vesznek hardvert
    Nem t'om hány éves vagy, de ez tipikusan az a felnézős sztori, amit később levetkőzöl. Van, aki sosem, más meg bele sem esik. Én magam mindig túlzásnak tartottam ezt a fordított gondolkodást. Annyira nem jó a linux, inkább barátnő helyett van már ez a válogatás. Mert ha erősítőhöz vagy bármely elektronikai berendezéshez válogatsz megfelelő kondit, procit, tranzisztort, IC-t, ott van lényegi különbség. Itt csak a kivételkezelés fémes íze köszön vissza, amiből valós profit nem sok van. De ne hidd, hogy nem ismerem a feelinget: a mai napig felbugyog bennem, hogy nonx86-on - tehát amin a Win futtathatóságának még csak elvi síkjának szikrája sem merülhetik fel - volna jó linuxot futtatni. Na, ez elég jó hardver to OS választás? :D Egzotikus architektúrák. Ezzel kezdődik ez a téma, nem Intelen belüli maszatolás, chipseteken és házon belüli, generált elitizmusokon való szőrözéssel. Írhatsz is pár ilyet, egyik sem túl életszerű - már végfelhasználói humángépnek.

    Személy szerint még arra is sikerült rájönnöm, hogy van, amiről társalogni jó és van, amit művelni. A kettő nem kötelezően ugyanaz. Nem biztos, hogy különválik ez 2 az emberben.

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #18622 üzenetére

    A YouTube-ot azért ajánlottam, mert nem ismertem a háttered. De ha rákapsz ezekre a keyboard only terminálos megoldásokra, az nem csak a feelingről szól, hanem a hatékonyságról is, és ha erre rászoktál, akkor nem akarsz visszamenni full GUI bloat megoldásokra, meg egerészni, mert visszafejlődésnek érzed.

    Tehát a minimalizmus az nem olyan, hogy csak társalogni jó, meg YouTube-on megmondóemberkedni, hanem érdemes művelni, a mindennapokban használni is. Persze a minimalizmust is értelmes korlátok között kell kezelni, mert ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a minimalizmussal vissza lehet jutni oda, hogy Altair 8800-on vagy PDP-11-en kapcsolókkal billentgetjük a biteket, meg papíron ceruzával meg abakuszon tologatjuk binárisan a biteket, meg logarléceznénk, ezek már a produktivitás rovására mennének.

    Ez szakmai szint kérdése és felhasználási kör függvénye is, hogy ki milyen minimalizmusig tud visszamenni. A minimalimus nem az elitizmusról szól, hanem a hatékonyságról.

    A hardvert venni Linuxhoz azért írtam, mert azt hittem, hogy drivertámogatottság hiányában akarsz érvelni. Természetesen non-x86 hardveren is lehet linuxozni, csak akkor olyat kell venni, ami normálisan támogatott, nem csak a proci, hanem a benne lévő GPU, hangchip, stb. a SoC-ban. Meg ez felhasználásfüggő is, hogy mennyire van szükséged zárt forráskódú x86 kódokra. A nem x86-os gépeknek egyébként én ott látom a nagy problémáját, hogy a bootloadereik nem nyithatók ki az esetek 100%-ában és nincsenek rendesen szabványosítva. Így meg eszközönként elég lutri, hogy mire mit tudsz feltenni.

    Ha konzolon vagy, akkor meg framebuffer kell, mert ugye képeket, pdf-eket, videókat hogy nézed meg, grafikus oldalakat hogy böngészel? Játék (nem csak a natív, hanem emulált is), akinél van ilyen, az miben fog futni?

    Mert oké, hogy pl. játék nem mindenkinél van, de pl. fő desktop felhasználásnál a kép, pdf, videók nézését nem lehet megúszni, meg hogy néha grafikus böngészőben el kell érni valami JS-egyes, vagy HTML/Flash oldalt, amiről kell valami infó.

    A Waylanddel semmi baj, simán jobb, mint a X.org, de még túl új, kevés WM/DE érhető el rá (kicsit ezekből a választék), kevés progi támogatja natívan (a többi XWayland emulációval fut, ami semmivel nem lesz jobb, mintha X.org-on futna), NV kártyákon nagyrészt felejtős (KDE/Gnome kivételével). Amúgy használható, nem volt vele gondom se Gnome3, se KDE5, se SwayWM alatt. Ami miatt én dobtam, az az, hogy a waylandes cuccok mind dependelnek systemd-re. Elvileg nem lenne kötelező a systemd Waylandhez, simán működhetne anélkül, de mivel modern fejlesztők próbálkoznak csak Waylanddel, ezért ők meg „legyünk modernek” alapon mindig beemelik a systemd-függőséget is sajnos.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18620 üzenetére

    Nem is kellett példáért messzire menni, néhány óra alatt bele is futottam egy újabb Void hiányosságba: nem érhető el rá a SageMath csomag. Se bináris tárolókban, se src portban. Persze MX Linuxra és Ubuntura sincs. Bezzeg az Arch tárolójában ott van, opcionális függőségeinek egy része meg az Arch AUR-ban virít.

    Na, ilyenkor gondolkodok el, hogy visszaállok Archra. Akár systemd, akár nem. Ráadásul fordíthatnám ezt is kézzel, forráskódból, de a neten írják, hogy állati szopó a forráskódból forgatása a Sage-nek.

    Épp így nem elérhető Voidra a Double Commander, persze ezt megoldottam bináris csomaggal, a fejlesztők oldaláról le lehet tölteni disztrófüggetlen tar.gz-t.

    Persze, felrakhatnám Snap-ből, Flatpack-ből, vagy AppImage-ből, de azok meg megint bloatok. Akkor már megint inkább a systemd az Archban :( Tényleg olyan választás ez, hogy az ember jobb vagy bal kezét vágják-e le.

  • Frawly

    veterán

    Na, forgatom a SageMath-t. Eddig nem volt probléma, jól van dokumentálva a függőségei, fordítási procedúrája, mxhkd Gitrágó Rustbuziánó Kárloszka tanulhatna tőlük.

    Egy szopás van vele, marha sokáig fordul, már majdnem 2 órája megy a fordítás, igaz már a végén van, hátulról a 4. modult forgatja. 97 megás csak a törzsszoftver forráskódja, és még behúz egy csomó modult, amit előtte letöltöget, kibont és szintén forráskódból forgat.

    De csak hogy szerepeljen itt példa, hogy milyen sok fáradtság megspórolható lett volna, ha Archot használok. Ha így mindent forráskódból kell pörgetnem, használhatnék annyi erővel Gentoo-t is. Ennyiből nincs sok értelme ennek a Voidnak. Persze, működőképes, meg ha valakinek nem probléma a forráskódból pörgettyűzés, akkor élhető, csak épp így értelme nincs nagyon sok.

    Az is igaz, hogy ez lehet az én hibám is, mert elfelejtettem a make-nek megadni, hogy hány szálat használjon. Védelmemre legyen mondva, hogy azt nem láttam előre, hogy ilyen sokáig fog fordítani.

    Szerk.: ááá, a Sage oldala szerint modernebb gépeken is lehet 5-7 óra a fordítás, 12-15 óra régebbieken. Ezt akkor most kilövöm Ctrl+C-vel, később meg folytatom az összes prociszálat bevonva, majd lefordul, míg alszom.

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz Frawly #18625 üzenetére

    Valamit nem jol csinalsz.
    Azt megtalalod hogy azt irjak sok ido forditani, de a letoltesek oldalt nem?
    Letoltod es berakod ahova szokas (opt,usr/local,home/local, stb), done.

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #18624 üzenetére

    Persze MX Linuxra és Ubuntura sincs. Bezzeg az Arch tárolójában ott van, opcionális függőségeinek egy része meg az Arch AUR-ban virít.

    Mikor így leírod, hogy erre meg arra sincs, akkor ugye nem nézed meg túl erősen? :)

    Bionic tárolóban van. Nyomod már megint ezt a bezzeg az Arch tárolója szöveget, csak hát ez az offtopik, senkit nem lehet ezzel ámulatba ejteni. :N

    Szerintem, ha megunod az önszopatást, rakd fel az új Ubuntut! ;]

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #18627 üzenetére

    A Repology oldala kifejezetten írja, hogy Ubuntuban sincs. Hozta listában az Absent from distros listában. Ezek szerint az infójuk rossz. Azt se felejtsd el, hogy a Bionic (utálom ezeket a neveket, maradjunk abban, hogy ez a 18.04) régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et. A Sage a 9.1-nél jár most, ez az Ubuntu tároló meg a 8.1-et tartalmazza.

    Ubuntut semmiképp nem raknék fel, ha ez megnyugtat. Lassan úgy lennék vele, hogy akkor inkább a Win10. Egyformán bloat úgyis, egyformán céges profittermék, Win10-en legalább fut minden, ha még szar is. Egyébként azt régen is elismertem, hogy a legtöbb csomag Debianra és Ubuntura van, ez tény. Úgyhogy akinek nem számít, hogy adott esetben régi verziósak, csak legyen meg minden csomag binárisan, azoknak erre a vonalra kell rámenni.

    (#18626) Rimuru: ezt nem találtam, hogy le is tölthetem készen. De azért gáz, hogy ilyen sokáig fordul, és nem mellékelik a tárolóban. Nálam lefulladt éjszaka a fordítás, logot néztem, de nincs benne használható. suitesparse modulnál írt hibát. De ez lehet amiatt is, mert megszakítottam a fordítás folyamatát egyszer. Próbáltam make install-t, de erre megint nekiállt valami modulokat fordítgatni. Valószínű újra lefordítva lefordulna, csak mindjárt make -j5-tel kéne indítanom, és nem szabad megszakítani. A sok nagyokos azt irkálja a neten, hogy de izé, megszakítható, mert a make onnan folytatja, ami még hiányzik a fordításhoz. Nem, nem folytatja onnan, ezt tanulságnak is írom a topikba, hogy ha megy a make, ne szakítsátok meg, ha annyira hosszú, hogy mindenképp meg kell szakítani, akkor vagy make clean vagy egész kódfatörlés és újra kibontás után újra kell kezdeni a fordítást, egy olyan alkalmas időben, amikor mindegy milyen hosszan dolgozik.

    Egyébként az a morbid, hogy ezt a Sage-et nem is ismerem, nem is biztos, hogy tetszeni fog, csak kipróbálnám, hogy mivel tud többet, mint egy Octave például. Lehet arra jutok 10 perc próbálgatás után, hogy nem jön be.

    Mindegy, holnap éjszaka nekiállok újra a fordításának. Már csak azért is, kíváncsiságból.

    Igazából ezt most nem is azért blogoltam ide az OFF-ba, hogy panaszkodjak, mert szerencsére profi projekt, tuti le fog fordulni, ha nem szakítom meg, csak példának szántam, hogy disztróválasztásnál ilyen szempontok is előjöhetnek. Ez nem is azt jelenti egyébként, hogy a Void rossz lenne. Azt jelenti, hogy kis disztró, kevés fejlesztő, kevés csomag. Pont. Egykoron az Arch is ilyen kicsiként kezdte még sok évvel ezelőtt.

    Igazából már Kárloszka mxhkd-jénél sem panaszkodás miatt írtam meg a fejleményeket, hanem hogy legyen egy markáns példa, hogy hogyan nem kell szoftvert fejleszteni és publikálni. Csak itt sokan személyes támadásnak vették, nem is értem miért.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #18628 üzenetére

    Azt se felejtsd el, hogy a Bionic (utálom ezeket a neveket, maradjunk abban, hogy ez a 18.04) régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et.

    Sajna csak a Mint tárolójában tudtam megnézni, ott meg bionic x.xx verziót ír, így én is ezt írtam. Tudom, hogy Archos minimalistaként különböző verziók már zavarólag hatnak rád. :D

    régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et.

    Semmi jelentősége a köztes kiadásoknak, mivel a fent említett bionic verzió is gondolom már frissített alverzió számos, legközelebb a pontos verziószámokat is említem majd. A lényeg az volt, hogy valahonnan tájékozódsz én meg megnéztem a futó rendszer tárolóját. Abban tutira biztos voltam, hogy erre azt mondod, hogy ó az már régi. Hát akkor b+ fordítgass meg aludj rá 2 napot, mire elkészül. :D

    Ubuntut semmiképp nem raknék fel, ha ez megnyugtat. Lassan úgy lennék vele, hogy akkor inkább a Win10.

    Biztos voltam benne, nincs is több kérdésem. Rakjál csak fel Wint magadnak. Erre a Kárloszka-ra is azért vagy rácuppanva, mert régen ilyen nevű csinálta a ncore-os tört Winszemetet. (azért írom így, mert az valóban az volt)

    A hónapokig tartó telepítés után most jön a napokig tartó fordítgatások ideje? Ennyire nem lehet kimenni a szabadba arrafelé? meg fogsz zakkani.....ha csak nem vagy meg máris.

    [ Szerkesztve ]

  • Cyrin

    addikt

    válasz ubyegon2 #18629 üzenetére

    a megoldás, hogy tartani kell egy ubuntut a programok kipróbálására, ott feltelepül max fél perc alatt, aztán ha tetszik, lehet napokig forgatni a fő rendszeren :D
    10 perc kipróbálásért napokig várni az durva...
    az jut eszembe erről, amikor gyerkkoromban a Commodore újságból C16-on pötyögtük be a gépi kódokat, aztán amikor két nap múlva kész lett, elindítottuk és egy nagy fekete képernyő lett az eredény, semmi több... :W

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #18629 üzenetére

    De honnan tájékozódjak, ha nem használok Ubuntu-alapú disztrót? Ne idegesítsél már. Jó, tévedett a Repology oldala.

    Igazából a legtöbb program forráskódból pörgetése nem gáz ám. Normál programok (a csomagok 99,9%-a) kb. 5-300 mp. alatt lefordulnak, azok a minimalista terminálos alkalmazások, amiket én használok, inkább 1-10 mp között mindössze. Csak néhány ilyen mamutprogram van, amiket ha forráskódból fordítasz, akkor sokáig tart, kernel, glibc, llvm, gcc, böngészők, LibreOffice, Electron-alapú alkalmazások (mivel Chrome-on alapulnak), Wine, stb.. Meg a Kárloszkás alkalmazások, amikkel nem is a fordítási idő a gond, hanem le sem fordulnak, de ezeket használni sem érdemes.

    Annyi, hogy ezek szerint a Sage is ilyen, ezt nem tudtam. Mondom, nem ismerem ezt a progit, csak ajánlásra próbálnám be. Nem használtam még soha, nem fordítottam le soha. Elvileg épp olyan Matlab-klón, mint az Octave.

    (#18630) Cyrin: ez ilyen. Nyilván nem 10 perc kipróbálásért fordítom, hanem tanulásképpen is. Tapasztalatszerzés. Elvileg még van fent Arch, azon be tudnám röffenteni, de nem akarom, mert törlésre kerül nemsokára, és én ha egy disztrót használok, teljesen fő rendszerként használom, nem disztróhoppolok meg dualbootokoz semmi másra. Úgy csak azt szokod meg, hogy átbootolgatsz menekülőutakra, és nem fogod sose tudni megoldani a problémákat egy adott disztrón. Ennyi. Most min. még 5 hónapig a Voidot tesztelem, ez van, ezen próbálok megoldani mindent. Nem teszek fel n+1. rendszert, meg bootolgatok át állandóan, megfutamodva a problémától. Ha ehhez az kell, hogy napokig fordul a kód, akkor napokig fordul. Egyébként ezen a gépen kb. 8-10 óra alatt fordul le. Most csak azért nem fordult le, mert időhiány miatt megszakítottam a fordítást, és nem tudta pontosan onnan folytatni. Nem kell ezt túldramatizálni. Csak meglepett, mert nem számítottam ilyen hosszú fordítási időre.

    Nem sürgős nekem ez a progi, csak tisztán kíváncsiságból, érdekességképp nézném. Nem ilyen napi szintű használati létszükséglet.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #18631 üzenetére

    https://packages.ubuntu.com

    De honnan tájékozódjak, ha nem használok Ubuntu-alapú disztrót? Ne idegesítsél már. Jó, tévedett a Repology oldala.

    Ez most komoly? Megnyitsz egy oldalt, de egy másikat már nem vagy képes? Jogosan vagy ideges, ha ennyire beszűkültél már. És még nekem mondod, hogy szűk látókörú vagyok. :D

    (#18630) Cyrin

    a megoldás, hogy tartani kell egy ubuntut a programok kipróbálására, ott feltelepül max fél perc alatt, aztán ha tetszik, lehet napokig forgatni a fő rendszeren

    Egy vérbeli exArcser minimalista számára ez istenkáromlással ér fel! AZért is javasoltam a komának gyorsan! :DD ;] Ideje van bőven, kivárja a semmit is szívesen. No de Ubuntut! :Y Már az vészes, hogy verziószáma meg neve is van. Nem beszélve arról, hogy van belőle 19-es is, mint a covidból. Ajjjjjjjjjjjjjjajjjjajjjjjjjj.... gyorsan ecetes csirkelábat ide meg majomhere pástétomot egérfityfirittyel!

    Te raktál fel 20.04-et? Nem lett még semmi bajod?

    [ Szerkesztve ]

  • totron

    addikt

    válasz Cyrin #18630 üzenetére

    tartani kell egy ubuntut a programok kipróbálására
    Az csalás és árulás egyszemélyben.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz lionhearted #18636 üzenetére

    "Virtuális csalás és árulás?"

    Gondolatban vétkezni sem halálos bűn. Legalább is biblia szerint.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #18633 üzenetére

    Oké, hibás vagyok, hogy nem néztem utána, de védelmemre legyen mondva, hogy nem érdekel, hogy ott van-e az Ubuntuban. Plusz a vonatkozó oldal írta, hogy egy csomó disztró tárolójában nincs benne, közöttük konkrétan írta, hogy a Voidéban sincs. Nem volt okom kételkedni benne, hogy hülyeséget írnak, mert Voidnál passzol az infójuk, így logikusnak tűnt, hogy Ubuntuban sincs. Nem kell felfújni. Elhiszem, hogy van benne, de ez az esetemben mégse releváns, mert csak a 18.04-es tárolókban ezek szerint, és ott is régi csomag. Cryin infója szerint a a 20.04-esben is ott van, egy újabb verzió. Hajamra kenhetem az Ubuntut, ezt kell érteni. Gnome3-as bloathalom, telepakolva systemd-vel, Snap-pel meg egy csomó trágyával. Meg mint mondtam, a Sage-et meg csak kipróbálnám, nekem nem húzóalkalmazás.

    Persze annyiból örülök, hogy kiderült, hogy Ubuntuban van, mert így tudom, hogy ez a Repology oldala kamu, téves infók vannak rajta, legközelebb nem használom.

    Elmentem melóba, elindítottam újra egy tiszta fordítást, megint leállt hibával. Nem volt mégse hiába, mert ugyan normális hibaüzenet sincs, amiből meg lehetne fejteni miért, mégis meglett egy neten oldal alapján mi miatt nem fordul a Sage. Úgy néz ki user error, de megint csak félig. A doksi írja is, hogy ./configure-ral kell kezdeni, de nincs ilyen szkript a forráskód kibontása után, ezért kihagytam ezt a lépést. A vicc az, hogy egyszer, mikor már a make lefut, még ha hibával le is áll, utána létrejön ilyen configure script, el is indítottam, és talált hiányzó libeket, amiket a Sage doksija nem jelölt meg függőségként:
    configure: notice: the following SPKGs did not find equivalent system packages: arb boost cbc cmake eclib fflas_ffpack gp2c isl libsemigroups ninja_build pandoc pari_elldata pari_galpol pari_nftables pari_seadata perl_cpan_polymake_prereq perl_term_readline_gnu

    Ezeket kell majd feltennem, néhányat fel is tettem már, csak nem mindegyiket találom a Void tárolóiban, pl. iaz eclib.

    Egyébként nem arról van szó, átbootolhatnék Archra, és 5 perc alatt feltehetném ott, de úgy abból nem tanul az ember, ha a problémákat kikerüli. Ha most Voidot tesztelek, ezen fogom megoldani a gondokat, nem telepítek fel a gépre 500 disztrót, hogy bootolgassak közöttük. Ez van, maradi vagyok, ha én valamit használok, azt tényleg használom, nem divatemberkedek csak vele, hanem kizárólagosan azt használom. Ez nem a Sage-ről szól, hanem elvi kérdés. Oké, most átbootolnék, és feltenném ott, megnézni milyen. Aztán a legközelebbi szoftvernél, ami kelleni fog, és nincs bent a Void tárolóban, akkor majd mindig átbootolgatok. Kösz, de ilyet nem játszunk, élből komolytalan lenne.

    (#18635) Rimuru: értékelem, hogy segíteni próbálsz, de nem kell. Nem, nem teszek fel Ubuntut. Nem is értem, hogy miért tukmáljátok rám. Világosan leírtam számos topikban, számos hozzászólásban, hogy miért tartom komolytalannak, csak nagyon kezdőknek ajánlom. Meg azt is komolyan gondolom, hogy nem használok menekülőutat. A virtuális gép is csalás, igen. Megint a probléma megkerülése ahelyett, hogy megtanulná az ember megoldani. Ezt pont neked kéne tudni, hogy így nem lehet hozzáállni, mert így nem lesz fejlődés, ha mindent menekülőúton kerül ki az ember. Mondom, Archon simán feltehetném, az ott van még dualbootban, de ezen a héten törölni fogom, mert kell a hely. Csak azért volt meghagyva, ha a Void-dal lenne valami, bootképtelen lenne, akkor ne maradjak pótrendszer nélkül, meg ha meg kell nézni valami beállítást, akkor esetleg hasznos lehet bebootolni. Kiderült nem hasznos, csak a helyet foglalja, ezért törölni fogom. Nem vagyok rászorulva sem az Ubuntura, sem az Archra, Voidon is meg fogom tudni oldani.

    (#18630) Cyrin: szerintem azért ne hasonlítsuk össze a Commodore 16-tal a helyzetet. Egyáltalán nem látok semmi párhuzamot. Értem, hogy ezt önszopatásnak hiszed, de nem az. Még ha nem is jön be a Sage, akkor sem fogom elvesztegetett időnek elkönyvelni, mert minden ilyen problémamegoldásból tanul az ember. Pl. ebből máris megtanultam azt, hogy ha egy doksi ír egy lépést, amihez hiányzik fájl, azt akkor sem szabad átugorni, máskor hiányzó ./configure szkriptnél be kell nyomatni neki egy make configure-t. Plusz pl. kiderült, hogy a Repology egy kamu oldal. Meg hogy a Sage ilyen sokáig forduló megamonstrum.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #18640 üzenetére

    Rimuru: értékelem, hogy segíteni próbálsz, de nem kell. Nem, nem teszek fel Ubuntut. Nem is értem, hogy miért tukmáljátok rám.

    AZér' B+, mert ez egy qrva offtopik és mindenki poenból irkálja ezt az Ubuntutrakjáfel dolgot! :DDD

    Legalább minden 500. hsz-ed nem lenne véresen komoly, mindjárt tovább élnél 15 évvel.

    Az a matekos program dolog se komoly, nyilvánvaló, hogy bármi is csak Arch-ban lehet fenn, sehol másutt. :K

    Az önszopatás persze tényálladék esetedben. Szóval lazujjá....gyün a virus úgyis és visz. :Y

    [ Szerkesztve ]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #18640 üzenetére

    Nagyon fordítva ülsz a lovon. Alapelv, hogy amit valaki már megcsinált, nem csinálod meg még egyszer, hanem használod. Ha vmi disztróban benne van, ami érdekel, feldobod virtuális gépbe, kipróbálod, jóccakát. Ismét: nem az OS farigcsálása a számítógép létének értelme, hanem a produktív alkalmazások futtatása.

    Apropó: jelezted a Sage doksijának karbantartója felé, hogy ez meg az hiányzik belőle?

    https://www.coreinfinity.tech

  • totron

    addikt

    válasz sh4d0w #18642 üzenetére

    Ez jó kezdőüzenet lehetne programozótanoncoknak.:D Huncut sajátambíció nélkül nem tartanánk itt ma sem. Igaz, hogy már mindent megírtak és ez örvendetes tényállás a klasszikus endusernek. A többieknek nem.

    Ubuntuhoz: van egy olyan, hogy ne viseljünk övet és hózentrógert egyszerre. Win-Linux esetére szokták ezt előhúzni, én mégis az Ubuntu-szenvedős szubdisztró esetére is ráilleszthetőnek érzem. De vehetnénk a párválasztást is: ha mindig van egy főt kiegészítő, mellékúrásos lehetőség, !úgy könnyű! - azt pedig ki akarja? Jó, a nap végén néha akar ilyet az ember. Aki mindig visszaszaladna Ubuntuföldanya szoknyája alá, az ne menjen linuxistának.

    [ Szerkesztve ]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz totron #18643 üzenetére

    A huncut sajátambíció pont a már meglévő dolgokra épít, nem akarja újra és újra feltalálni a kereket.

    https://www.coreinfinity.tech

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #18640 üzenetére

    Amit a minap és az elmúlt X hónapban itt blogoltál már az a szintű filozófia, ami túllép a racionalizmuson.
    Már évek óta csak állítgatod, finomhangolod az épp aktuális OS-t.

    A célod a minimalizmus, mégis nagyon bloat gondolkodásod van = értsd: erőforrás pazarló. Az OS-ed ugyan minimalista, de pl. nagy, bloat kommenteket írsz azaz masszív energiákat használsz el arra, hogy azt keresed ami nem létezik.

    Emellett még potenciális disztróhopper is vagy: Arch > Gentoo > Void > Arch > utána mi lesz?

    Ez egy bloatos hozzáállás. Ez a sok idő és energia amit a maximalista minimalizmus és idealizmus szellemében áldozol fel egy örök bootloopba vezet, ami soha nem ér véget.

    Mikor lesz az, hogy minden be van állítva és kész van, és csak használod a programjaidat?

    Szerintem kezdd a legelején, és juss dűlőre, hogy egyáltalán milyen OS-en szeretnél lenni.
    A leírtakból azt látom, hogy se a Void, se a Gentoo nem jön neked be. Nekem se jönne be. Nézz szét distrowatchon, írd össze egy papírra/füzetbe hogy melyik disztró lehet alkalmas az igényeidhez a legjobban (tökéletes nem lesz).

    Tudom poénkodtam a minap az MX-szel, de szerintem neked akkor is az Arch lenne a legjobb.
    Igen, a systemd szar stb. de ott ez lesz az egyetlen kompromisszum kb., az Arch minden másban a legjobban illik hozzád. Végtelenségig testreszabható telepítés, széles csomagkínálat, amik a lehető legfrissebbek, és nem kell örökkévalóságokat kivárni egy program telepítéséhez. Ezeknek semmilyen más disztró nem felel meg.

    Az meg, hogy lesz (marad) egy user, aki systemd-s rendszert használ, semmin nem változtat. Ha akarja asstering és hívői, úgyis android szerű windowst fog csinálni a linuxból.

    Szóval rakd fel Archot/bootolj be rá, és maradj is ott. Rakd fel dwm-et, akármilyenwm-et, próbáld ki, mérlegelj, válassz egyet, és maradj ott.
    Javaslatom (az általad leírt tapasztalatok alapján) i3, aztán ha majd fejlődik a wayland, akkor max átmész sway-re, és a konfigjaid nagy részét is megtarthatod.
    Mindenhol lesz, ahol van valami, ami nem tökéletes, de ez így van az élet összes területén.

    Csak döntsd már el végre, hogy mit szeretnél, és tarts ki mellette.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • cami][us

    senior tag

    válasz Apollyon #18646 üzenetére

    Igen, a systemd szar

    Amikor még nem reddit mém volt, akkor még ment openrc-vel is. Talán ma is működik.

  • 0xmilan

    addikt

    válasz Apollyon #18646 üzenetére

    A ziharom nemjo, mer nem tuc olyat h full screen appbol valtasz nem full screenre es vissza egy workspeszen belul. :DDD

  • leviske

    veterán

    A Gnome fejlesztőknek vajon mit árthattak a felhasználók, hogy ennyire hevesen el akarják űzni őket? :DDD A 3.36-al már a Zorin-féle tray sem működik (viszont a MartinPL-féle igen). Nem értem mi értelme volt a kiterjesztéses megoldásnak, ha minden egyes frissítés során összetörik a kiegészítőket.

  • Rimuru

    veterán

    válasz 0xmilan #18648 üzenetére

    Amugy is bloat a ziharom, minek vannak benne workspacek ha senki se hasznalja oket? ;]

    Vigyázat, csalok!

Új hozzászólás Aktív témák