Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    válasz sh4d0w #19101 üzenetére

    A HUP-on olvastam róla, de nem értem. Miért használnám ezt a mezei telepítő, vagy az MSstore helyett?

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz cigam #19102 üzenetére

    Ha jól értem, ez hasonló csomagkezelő megoldás, mint az apt.

    https://www.coreinfinity.tech

  • cigam

    félisten

    válasz sh4d0w #19103 üzenetére

    De windows alatt nincsenek csomagok, csak programok. A "csomag lista" is kész programokat sorol. pl. az https://appget.net/packages/i/aida64-extreme telepítése miben más mint a készítőtől letölteni, telepíteni?

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz cigam #19104 üzenetére

    Ha jól látom, az appget-tel nem csak telepíteni lehet, hanem frissen is tartja a programjaidat, direkten a szezőtől/gyártótól húzza le a programokat (nincs szükség keresgélésre pl. keresőkben, tehát kisebb az esélye a lyukra futásnak), ahogy elnézem, részletesen konfigolható, mit és honnan tépjen le, ha többféle installer is elérhető, melyiket húzza le, auto checksum ellenőrzést tud, kereshetsz vele - elég hasonló funkciókkal bír, mint az apt, eltekintve attól, hogy nem látom, hogyan lehet vele eltávolítani a telepített programokat.

    Persze egy Windows-os csomagkezelő akkor jó, ha azt is figyeli, milyen registry bejegyzések készülnek, hogy maradéktalanul meg lehessen szabadulni a nem kellő cuccoktól, erről nem látok semmit.

    https://www.coreinfinity.tech

  • cigam

    félisten

    válasz sh4d0w #19105 üzenetére

    Eddig is voltak frissen tartó megoldások, nem ő találta fel a spanyolviaszt, csak parancssorossá tette.
    Az egy dolog, hogy telepítéskor milyen bejegyzéseket készít, az meg egy másik, hogy maga a program működése közben miket módosít, a registry-ben ill. fájl szinten. Itt mindegyik takarító program elvérzik.

    Szóval tényleg nem értem hogy miért különb a többinél. Sanszos, hogy besértődött (mert nem tudta megfejni az MS-t?), ezért az ő szemszögéből írja le mi hogyan történt.
    De mi tudjuk, hogy az igazság odaát van... vagy legalábbis a kettő között valahol félúton.

    Ninite meg tömeges telepítésben segít...

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz cigam #19106 üzenetére

    Én azt nem értem, hogy mi nem nyilvánvalóan probléma abban, hogy ennek a csókának a cuccát 1:1-ben lenyúlta az ms, és még csak egy "szevasz fafej" se ment feléje.

    Azt meg már abszolút bagatellizáljuk is el, hogy a ms évtizedek óta ezt csinálja.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Apollyon #19107 üzenetére

    Lehet nem véletlenül vették meg a githubot. Gondolom jó ha van rálátásuk arra is, hogy mi van a privát repókban...

    Buliban hasznos! =]

  • Frawly

    veterán

    válasz cigam #19089 üzenetére

    Jó, akkor mutass egyet. De ne olyat, ami gyárilag írták rá egy matricán, hanem valami mérés készült róla, átviteli görbével Hz/dB. Mélynyomót nagy hangerőn vegyük ki, mert az csalás a frekvenciatartomány alján, meg a high-res témáját amúgy sem érinti. A tetején, kb. 20 kHz felett már csalni sem lehet.

    (#19098) inf3rno: az ECDL nem ér semmit. Excelt kerülni kell, főleg a lokalizáltat. Ha annyira MS Office meg MS platfrom, akkor Visual Basic-ben érdemes írni, amire annyira szükséged van. Egyébként erről már írtam is itt valamelyik linuxos topikban, hogy a függvényneveket, meg prognyelveket nem kéne lefordítani, a világ legnagyobb blafaxsága. Excelnél mindennapos szívás, hogy adott lokalizált Excelben lett írva a makró, lokalizált függvénynevekkel, és nem fog futni más nyelvű változat alatt.

    Egyébként ezt utálom leginkább a MS-ban. Nem az, hogy pofátlan profitmulti, zárt forráskóddal és drága licencekkel, hanem szándékosan mindent antiszabvány módon csinálnak, hogy az ő megoldásuk legyen a szabvány és még véletlenül se kövessen már értelmes szabványt, amit a többi szoftver, OS követ, függvénynevek, utasítások, regexp, stb.. Anno ez volt a böngészőjükkel is, ami pont a nem szabványossága miatt volt kötelező használni. Egyszerűen a világ legszemetebb cége az Apple, Google, Oracle mellett.

    Ugyanezt csinálja az Apple is, a saját szoftvere szutykaikhoz csak a saját hardverük jó, a saját hardverükhöz csak a saját csatlakozójuk és adapterük, csak speciális Torque csavarral rögzítve jobb esetben az egész termék, rosszabb esetben ragasztott, egyszer szétszeded, nem rakod össze, csak Apple szervizben javíttathatod, nem bővíthető, csak a saját OS-ükben, saját szoftverboltjukból csak azt telepítheted rá, amit ők megengednek. Most pl. az iOS-re adtak ki egy átugorhatatlan frissítést, ami a privát zónád megsértve nyomkövetési adatokat küld, hogy kivel találkozták, olyan címen, hogy a koronajárványt kövesék nyomon. Meg a luxus iPadjük, ami eleve hajoltan érkezik, és nem cserélik, mert csak „kisebb esztétikai hiba”, egy 200 ezer forintos eszköznél. Az ilyen genyóságok miatt nem lesz soha Apple gépem, telóm.

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #19091 üzenetére

    Nem tudom, szerintem nem kizáró ok. Viccen kívül pár hete kérdeztem én is ugyanezt egy stallmanos-dedikálós videó alatt. Egy troll csávó írt rá vissza, hogy Windows billentyű nincs, az Tux. Persze nincs igaza, mert a PC/laptop billentyűzetek 99,9%-ra Win logós billentyűt tesznek, amit a linuxos világ Super/Mod4 billentyűként kezel le.

    Bár azért annyiból megértem Stallmant, hogy nem csak az elvek, de pofátlanság, hogy a szabad szoftverről papol, erre odavisznek proprietary szutykot dedikálni neki. Ez kb. olyan, mintha szembe köpnék, de még a nevét is adnia kéne hozzá. A helyében én sem tenném, sőt, haza is zavarnám az illetőt.

    Ez egyébként a másik, amit a MS-ban utálok, hogy az egész PC-s világ hozzájuk van igazítva. A billentyűzeteken Win gomb van, általános elnevezés helyett, meg pl. az SSD-ket, procikat is csak Windowsra optimalizálják, mintha csak az létezne, és PC-re nem is lehetne mást telepíteni.

  • Frawly

    veterán

    válasz cigam #19106 üzenetére

    Ja, ezt meg jó is, hogy írjátok, a Windows legnagyobb rákfenéje, amit mindig is utáltam (a vírusokon kívül), az a nyomorult Registry. Minden belehányva, adatbázis alapon, nem szerkeszthető, csak speciális programmal, mivel adatbázis-tranzakciós alapon megy, ezért rohadt memóriapazarló, lassú, követhetetlen, átláthatatlan, telehányva semmitmondó kulcsokkal, UUID-kel. Linux alatt mennyivel kulturáltabbak a mappába rendezett konfigfájlok, amiket rendesen lehet szerkeszteni, verziókövetni, kommentelni, stb..

    Egyszerűen a világból kikerget a Windows Registry, amióta a Win95-ben megjelent. Már az a Linux mellett egy hatalmas érv, hogy nincs benne ilyen szemét, igaz ne kiabáljuk el, mert Pottering következő alkotása könnyen lehet a systemd-registryd, amit mint jól tudjuk, a fejlesztőknek kötelező adoptálni, pisztoly van a bordáik közé nyomva.

    (#19108) inf3rno: ez meg a másik. Nyilvánvaló, hogy nem szívjóságból vették meg a githubot, nem azért, hogy saját git szerójuk legyen. Ezt az értelmesebb fejlesztők is azonnal láttak, csomóan el is költöztették a projektjüket másik git-megoldásba. Teljesen megértem őket. Bár az opensource lényege, hogy a forráskód mindig nyílt, meg a licenc is többé-kevésbé megengedő, de vannak a githubon zárt forráskódú projektek is dögivel.

    [ Szerkesztve ]

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Frawly #19112 üzenetére

    Amég az öreg élt az Apple-nél nem csak a profit számított, a nagymenő John Sculley -val is ezen különböztek össze.

    (#19110)
    "meg pl. az SSD-ket, procikat is csak Windowsra optimalizálják"

    Ez miben nyilvánul meg?

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #19113 üzenetére

    Ez arra, hogy emiatt más OS, más fájlrendszer alatt nincs kihasználva annyira a teljesítménye, mint lehetne. Értem, hogy a gépek elsöprő többségén az fut, de azért nem a 100%-án, hogy ahhoz kelljen mindent igazítani.

  • cigam

    félisten

    válasz sh4d0w #19111 üzenetére

    Továbbra sem értem. A végén írja, is, hogy a nyílt kód miatt, mindenki láthatta a koncepciót, hogy bárki lemásolhatta, megvalósíthatta. Azt nem értem, ha nem akart belőle pénzt, hírnevet, állást, akkor most mi is a baja, de egészen pontosan?
    Ha a RedHat egyik mérnöke megkeres téged, hogy látta az inti rendszered koncepcióját, kódját, beszélni szeretne veled, elvisz egy felvételi beszélgetésre, majd semmi... Akkor te vársz fél évet vagy még többet amíg jelentkeznek? Ez mennyire életszerű? Már 1-2 hét után rákérdezel, hogy most sikerült-e felvételi beszélgetés, vagy mi van most pontosan hol tartunk min akadt el a dolog? Ha pedig még annyira sem érdekel, hogy rákérdezz, most fél évvel később min is háborodsz fel?
    Amúgy az MS egy cég, nem jótékonysági szervezet. Mi kifogásolni való van abban, hogy a saját embereivel megvalósít egy hasonló koncepciót?

    Amikor a mezei felhasználók kezéből két kézzel kell kicsavarni az egeret, és csak fülvédővel viseled azt a sikítást amit egy terminál megjelenése okoz nekik, majd pont ez a parancssoros áruház fogja megváltani a világot? Még a GUI áruházba sem akarnak becsatlakozni a fejlesztők, vagy majd az MS fogja karbantartani az adatbázisát, hogy éppen melyik program jelent meg, szűnt meg, költözött más helyre, vonta vissza a fejlesztője...

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz cigam #19115 üzenetére

    Írja: az, hogy meg sem említik, hogy a winget az appgetből készült.

    https://www.coreinfinity.tech

  • totron

    addikt

    emiatt más OS, más fájlrendszer alatt nincs kihasználva annyira a teljesítménye, mint lehetne
    Oké, bullshit rész letudva, konkrétan? Engem is foglalkoztat ez a gondolat.
    adaptálni

    Amég az öreg élt az Apple-nél nem csak a profit számított
    Nem a fenét, nem, egy idegbajos, olcsó hajcsár volt, csak a kultusz alaposan elferdítette, felmagasztosította. Tulajdonképpen a rendszer működött és működik: ne azt lásd, ami van, azt lásd és úgy, amiből pénzünk lesz. Ennek része a perszonális porhintés is.
    amíg

    Ha pedig még annyira sem érdekel, hogy rákérdezz
    Általánosan: azért ez nem egészen így megy. Az ember pszichéje idomul ahhoz a sajnos alapjáraton bevett inkorrektséghez, hogy a majd keresünk pofátlan képbe hazudás közhelyére igyekszik nem reagálni, egyfajta önvédelemből, tartásból. Így nem róható fel, hogy érdektelenség húzódott volna a jelentkezőnél. Nem a leírt esetre értem.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz totron #19117 üzenetére

    "Nem a fenét, nem, egy idegbajos, olcsó hajcsár volt"

    Jó volt egy stílusa, de az eredmények igazolták a módszerét, és mégis szerettek vele dolgozni, mert egyéb képességei ellensúlyozták.
    Túlárazottak voltak mindig is túlnyomórészt a termékeik, de John Sculley igazi "vér" kapitalista volt. Olvass utána inkább.
    Legalább normális termékeket támogatott pl. OSX. Nem úgy mint az MS, mikor kijött a Windows a technika már rég meghaladta, és azt görgetik azóta is maguk előtt. Lásd most férceltek hozzá Linux-ot. :DDD

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • totron

    addikt

    válasz zoltanz #19118 üzenetére

    Utána van olvasva, de te kérlek vak vagy. Hagyjuk már ezt a felmentegetést, meg ellensúlyozást. Ne is menjünk bele, csak felbaszom magam.

  • totron

    addikt

    válasz #20749568 #19120 üzenetére

    Haggyad, ő kinyilatkoztatásért van itt, bármiféle - társalgásba illeszthető - "bizonytalanságot" vékony jégként élne meg. Kemény tényekbe futhatsz csak őáltala. Ezért nem is érdemes vele beszélgetni (akarni).

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz cigam #19115 üzenetére

    Nyilván elvárt valamit, ha Kanadából átrángatták USÁ-ba "csak egy megbeszélésre" és még csak a repjegyét se fizették. Ami érthetetlen, ha ms-nél olyanok vannak mint a 9 milliárdért megvett skype amit aztán lehúztak wc-n.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #19122 üzenetére

    Ja, annak is sok értelme volt, a Skype-ot megvenni, mikor már eleve a Facebook miatt hanyatlóban volt. Egyébként a Skype nem volt rossz szoftver, még az elején, mikor az eredeti készítők csinálták, 2003-2006 között. Igaz Windows only volt, de kis erőforrás-igényű, azt amit kellett, normálisan tudta, p2p. Mára sikerült egy agyoncentralizált, bloat webappá süllyeszteni, ami mindent tud, csak azt nem normálisan, amire kitalálták.

    Egyébként ugyanez volt a Virtualbox-szal is. Amíg az Innotek fejlesztette, egész jó volt. Miután hozzányúlt az Oracle, lehetett rá keresztet vetni.

    (#19117) totron: azt mindig is tudtuk, hogy okosabb vagy, de lassan írom, hogy értsed: ahogy ráoptimalizálsz valamit X rendszerre, a többi rendszeren lesz szuboptimális. Tehát valahol a nyereségért árat kell fizetni. Az optimalizáció mindig is így működött. Lehet ez neked ilyen bullshitnek hangzó absztrakt dolog, de arról nem tehetünk.

  • Frawly

    veterán

    Tesztelem egy ideje a Waylandet és hardveres videólejátszást Firefox beta + SwayWM Wayland alatt. Eddig is ezt a WM-et és böngészőt használtam, de a Firefox a default X.org-os beállításokon volt, és szoftverrenderben ment a videódekódolás.

    Kicsit bugos az Arch Wiki alapján bekonfigurálva. Minden ~20. indulásnál crashel a Firefox, persze Restart gombra nyomva minden jó. A videólejátszás meg néha akadozik a videólejátszás/indítás elején, de ilyenkor pause-wait-play-t nyomva megjavul.

    Összességében nem éri meg használni, a prociterhelés max. 20-30%-kal kevesebb, a proci 1-2 fokkal hűvösebb, de nem nagy előrelépés. Igaz ebbe az is belejátszik, hogy régi procin próbálom, i5-2520M, ami mára már inkább muzeális-retró kategória, rég nem számít erősnek vagy relevánsnak.

    Azért tesztelgetem még, érdekességképp. Mennyit javul ez a feature az idők során. Végül is használható, a kisebb bugokkal együtt lehet élni, 1-2 gombnyomásból megjavul, de sok nyereség nincs benne.

    Még mielőtt megint valaki lázadna, hogy magamat szopatom, röviden:
    1) nem szopatom
    2) nem nagy munka
    3) érdekességből tesztelem a jövő technológiáját (Wayland), mert Linux alatt ez is lehetséges, mert L‘oreál, mert megérdemeljük
    4) ez végül is az OFF ellenére még mindig a Linux topik, és még mindig ide való ez a fajta blogolás, mint a windowsos, maces, egyéb szaktopikokba
    5) hátha idetéved olyan, más nem keresővel, akit érdekel, elfér, van, akinek tanulságosak ezek az early adopter tapasztalatok.

    Plusz másnak is érdekes, hogy ha ilyen régi IGP-n próbálja, akkor nem nyer vele sokat. Csak azért írom, mert szokott menni a siránkozás sok topikban, hogy jajj, xaralinux, mertnemmegyen a hardveres dekódolás, bezzegvindóózon. Nincs bezzeg, ha régi hardver, vagy nem combosabb dedikált GPU, sok nyereség nincs vele, akinek nem megy, ne bánkódjon, nem marad le sokról. Aki meg kedvet érez rá, tesztelje, számoljon be róla.

    Szerintem itt csak én és kékluficet használunk Waylandet, de hátha.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #19124 üzenetére

    Nem, még mindig offtopic itt. A Linux haladóknak topic, vagy a Logout a megfelelő hely erre, szemmel láthatóan nem érted.

    https://www.coreinfinity.tech

  • cigam

    félisten

    válasz Frawly #19123 üzenetére

    Egy sata parancson mit lehet optimalizálni? Honnan tudja, hogy az adott szektor olvasása parancsot neki gyorsabban kell végrehajtani, mer a Windows küldte?

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #19123 üzenetére

    Általában konkrétumokért kell rimánkodnom, de most kivételesen kár volt bármihez is kötni: alapvetően úthenger üzemmódban működsz, ezt próbáltam közölni. Csak gondoltam kevésbé hengeres módban nagyobb sikerélmény is lehetne a fórum. Na persze írj csak tovább, ahogy eddig, ez csupán egy meglátás volt.

    [Robog]

    Szerk.: várjál, nem is jóra reagáltam. Ne a keresztplatform alapvetését pengesd, hanem ezen túl van-e valami eredő, hardveres satnyaság a linuxok részére? Az említett CPU+SSD fronton, de gondolom egyebekre is áll akkor. Na? Tényleg érdekel.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz cigam #19126 üzenetére

    Nem a SATA parancsokat optimalizálják, a SATA/AHCI csak kommunikációs nyelv a gép és az eszköz vezérlője között. Az SSD-knél az SSD saját vezérlőjét szokták firmwareszinten Windowshoz és NTFS-hez optimalizálni (hogyan cache-eljen, hogyan végezze a garbage collectiont, stb.). Ami pofátlanság, ha nem Windowst használsz rajta.

    Nem tudom, lehet ti élvezitek, ha a gyártók arcba szarnak titeket megtiszteltetésképpen, de engem zavar, hogy mind a drivereket, mind a firmware-eket, mind a vezérlőket egy olyan zárt, proprietary OS-re optimalizálják, amit nem használok. Igazságtalan. Nem kéne a Windows és a PC közé egyenlőségjelet tenni.

    Ez ugyanolyan pofátlanság, mint mikor egyes intézményekben olyan szoftver használatát írják elő, ami vagy fizetős, vagy még súlyosabb esetben csak Windows platformra van. Anno a NAV-nak is nehezen ment hogy az AbevJava menjen normálisan Linuxon, de sok iskolában és hivatalban is feleslegesen van előírva a doc, docx, xls, xlsx formátum. Aki meg nem ilyen szutykot használ, az rohadjon meg, tegye fel, vegye meg. Ja, valóban ez kell ide, támogassuk csak a Windows only világot.

    A legnagyobb genyóság, amit a Netflix csinál, hogy Linux alatt szándékosan, szerveroldalról korlátozza a lejátszási minőséget. Pedig a közösség megcsinálta, hogy menjen az 1080p, de a cég szándékosan nem akarja, mert az 1080p és 4K azokra a rendszerekre elérhető csak, akiknek a gyártója kifizette a Netflix felé a prémium/exkluzivitást biztosító felárat. Magyarán aszerint diszkriminálják a felhasználót, előfizetőt, hogy milyen OS-t és hardvert használ. Rettenet igazságtalan!

  • cigam

    félisten

    válasz Frawly #19128 üzenetére

    Ez pontosan miben jelentkezik? Hogyan tesztelték ki? Egy szektor írás/olvasásból honnan tudja hogy milyen fájlrendszerhez tartozik?

    totron
    Kempetlen-t meggyőzni bármiről is reménytelen.Kb mint az amcsi elnök. Minden úgy van ahogy ő gondolja, a többi fakenews.
    A szájkarate helyett inkább ignoráld.

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #19128 üzenetére

    A zártság az fix, azon nem lehet sokat szépíteni, nem is kell. Ugyanakkor ebben a kihívást látom. Pofán szarás? Miért kellene ennek személyesnek lennie? Piac van és annak egy iránya, na meg profit. Ez kijelöl mindent. Miért várod te el, hogy a segged alá tegyék a korlátlan szabadságot? Nem úgy édes, ha megdolgozol érte és még akkor sem maradéktalan a helyzet? Lásd a memória- és tárterület korlátokat régebben, különféle portok és protokollok transzformálásait volt ám trükközés! Ha nem szeretsz már trükközni, ülj bele valamelyik kulcsrakész megoldásba és boldog leszel.

    Mondjuk nem tudom ez mennyi hátrányt jelent, lehet, hogy filozófiai puffogni való csupán. Gyakorlatban mit szenvedsz el ezekből?

    Szerintem te az underground érzést kergeted, nem az előírásokkal van a bajod. Tűnhet ugyanannak a kettő. Mac fronton is van valamilyen 1080-as tiltás. Náluk meg a rajongásuk szerint nyirbálják meg őket. Hát istenem. Magam is Winre vagyok szorulva egy ideje. Néha felordítok álmomban, de különben tűröm, néha még jól el is vagyok. Nem szart a számba senki, egyszerűen csak élünk egy világban, ami valamilyen.

    (#19129) cigam, ja ja, ez átjött, köszi a tippet. Csak bennem meg fut egy alap rutin, hogy elvarratlan szálat nem hagyunk. Hát ez ilyenkor nemigen jön jól.:D De törekszem a végére.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #19127 üzenetére

    Szerintem fejezd abba az értetlenkedést. Még lassabban írom: nem lehet konkrétumot írni, mert ahány SSD, ahány modell, ahány gyártó, annyiféle optimalizáció van firmware szinten, ami a vezérlő low level működését érinti, ahogy a NAND lapokat, és benne a cellákat kezeli, meg a NAND és DRAM cache-t. De ugyanez van sokszor prociknál is a mikrokóddal. Nem, nem írok konkrétumot, mert általános jelenségről van szó, ami mögött az elvek számítanak, nem a mm-re pontos, konkrét példás fingreszelés, hogy azon vitatkozzál, hogy nem is 4 hanem csak 2% javulást hozna átlagosan teljesítményben, azt is csak bizonyos workloadoknál.

    Ez kb. olyan, mint ha a Windowsnál is azért vitatkoznál, hogy nem is annyiba kerül a licenc, hanem x ezressel kevesebbe, és különben is jól megyen rajta az Adobe szoftverpakk meg az AAA játékcímek, meg különben is SSD + kicsivel több RAM alatt ugyanolyan jól fut. Ki nem sz4rja le, nem a pénz, meg a Photoshop, meg a +5 fps játékok alatt, ez elvi kérdés, hogy általánosságban zárt forráskódú, vagy egyébként nem nyílt szabványos szutykot ne erőltessen senki, és ne támogassa kizárólagosan, ha nem muszáj.

    Ugyanez van a bloatnál, ezt nem értette múltkor ubyegon, hogy nem az számít, hogy x alkalmazás minimalizmusa szempontjból, hogy a 16 GB RAM-ból 1-10-100 MB-tot használ-e, vagy 10-100 csomag függősége van, vagy 10 vagy 100 MB terjedelmben, a lényeg, hogy ha valami megoldható egyszerűbben, hatékonyabban, kevesebb kódsor, kevesebb erőforrás felhasználásával, akkor az legyen használva lehetőleg, mert a végén a sok kicsi sokra megy, ha valakinek az a hozzáállása, hogy á kicsi, úgyse számít.

    Hardveres satnyaság sok van Linux alatt, igaz ezek túlnyomó részét nem annyira a hardveroptimalizációk okozzák, hanem a driveroptimalizációk, ez rányomja a bélyegét az energiagazdálkodásra, GPU drivereknél, játékoknál a futási teljesítményre a windowsos megoldáshoz képest.

    De ha akarsz, akkor rugózzál rajta még konkrétumokon, hátha megsajnálnak. Hidd el, ha konkrét példa kell, tudnék azt is írni, mint pl. régebbi Samsung és Crucial SATA SSD-k esetén firmwarebug (ami nem bug egyáltaláns, szándékos feature a Windowsra optimalizálás miatt) miatt a Linux kernel a queued TRIM feature-t feketelistára teszi, meg néhány régi gép SATA vezérlője inkompatibilis lesz vele. Biztosan lehetne még több ilyen példát találni, hogy pl. X Intel procira, Y dántumkor kiadott Z verziójú mikrokódfrissítés után Linuxon jelentősebben esik vissza a teljesítmény W alkalmazás vagy benchmark alatt, de mint írom már milliószor, nem a konkrétum számít itt, hanem a pofátlan, zárt rendszerre való optimalizálás, amit elvből nem kéne csinálniuk. Nem azért mert a 2% részedeséként mért szűk linuxos felhasználói tábor hőbörög, hanem szerveren, mikrokontrollerek nagy részén is linuxos rendszer fut már, ez kellően elég ok szerintem.

    Ez nem bizonygatás kérdése, ha nem vagy fogyatékos, akkor általánosságban belegondolva látnod kéne neked is, hogy ez egy gáz folyamat, amit nem kéne sem támogatni, sem erőltetni.

    [ Szerkesztve ]

  • cigam

    félisten

    válasz Frawly #19131 üzenetére

    Amíg nincs egzaktul megmérhető difi, addig csak elképzelés, szellemüldözés. Ennyi erővel az Intel procik mikronkódját is a Windows futtatására optimalizálták (azért van bennük ennyi hiba ;] )

    Bár tény hogy nem olvastam végig, csak átlapoztam, de a méréseket csak Windows alatt végezték, 2 SSD-vel, és nem volt kontrolmérés pl. RAMdrive-al, amivel az adott fájlrendszer kódja, viselkedése miatti difi kiszűrhető lett volna.

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #19131 üzenetére

    Olyasmire gondoltam, hogy linux alatt lassabb a másolás. SSD-re, gyorsnettel való letöltés esetén, azaz olyankor a letöltés vagy hálózati bitküldözgetés esetén egyszeriben csak szűk keresztmetszetté válik a lokális adattárolód vagy csak egyik könyvtárból a másikba konkrétan lassabban mászik át a nagyfájl, mint Win alatt (adott hardverelemmel). Ez egy mindenki számára jól megfogható, látható és gyakorlatban is adott esetben korlátokat állító jelenség. Statisztikai hibahatár alatt maradó jelenségről van szó. Egyébként sem teljesen látom indokoltnak a bosszankodást, hiszen az ügyes linuxkernelfejlesztők a lehető legjobb passzintással igyekeznek hű köztesei lenni usernek és vasnak. A linux erről szólt mindig is. Akik eleve alter rendszerhez vásároltak vasat, náluk persze nem, viszont ott meg el is veszett valami.

    Erre meg csak filozofálsz itt. Azt is kell, de gyakorlati szerepe ennek gyk. nincs. Ha valaki, én vagyok mindig az elméleti ember, aki az elvet nézi, de mivel te rajtam túlteszel, most én nézlek téged túllátónak, túlgondolónak. Azaz értem, de ne unatkozzál ennyire.

    A szutyok azért nem áll rá a számra, mert toronymagasan jobbak a wines megoldások akár nagy csomagok, akár freeware szinten, mint a linuxos összedobottságok. Hangulatilag győzhet a GPL, de egyébként nem.

    A minimalizmust szerintem már mindenki megértette, több soron, vastagon.:D Igen, erre írtam múltkor, mikor volt itt egy elegáns, frappáns megoldás, hogy az elegáns. Csakhogy: rendszerben ezek az egyéni frappánsságok nem működnek. Legtöbbször nem is szabad kiemelve vizsgálni őket, mert az jön ki, amin te bosszankodsz, de feleslegesen. Nem azt állítom, hogy ne lehetne csomó helyen szebb, ne lehetne jobb. Azt állítom, hogy nem tudsz egyszemélyben kollektív fejlesztőgárda és filozófia lenni - felhasználó tudsz lenni. Fejlesztő szellemiség időnként szembe kerül tkp. saját magával emiatt. El lehet ezt fogadni. Reszelgetsz a saját házad táján vagy közösségben, a többi meg van. Nem azért, mert bugyuta hittel viseltetsz és a sorsban hiszel, hanem mert van. Nincs ráhatásod. De nem is kell, hogy mindenre legyen. Korlátokkal izgibb az élet.

    Vagy inf3rno fájlalta, hogy mit szenvednek az amúgy tényleg agyfaszt okozni tudó Excelben, mikor egy alap programnyelvben egyszerűbb lenne ugyanaz. Igen, de a gondolati struktúra viszont nincs meg, amihez viszont a komplett belső világát le kellene cserélnie az embernek, ahhoz képest meg az egyszeri pluszbonyolultság jobban veszi ki magát. Akár a többszöri is.

    Nem gondolom, hogy tudatos támogatásról lenne szó. Igen, a szerverek miatt szempont (honnan tudod, hogy nem az?) A bug meg bug, az nem ebbe a témakörbe tartozik.
    Ahogy én látom elég jól elvan a linuxos világ, mind otthon, mind a géptermekben. Neked meg nő kell.

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz cigam #19129 üzenetére

    Sehonnan. Vannak ilyen vak hívők. Mi biblia? Isten szava. Mi isten szava?A biblia.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    Na, ez most tényleg vicces lett dt-től: hogyan lépjünk ki vim-ből :DDD A videót nézve azt hittem, hogy még csak április 1. van.

  • Frawly

    veterán

    Ettől a videótól letettem a hajam. Nem is tudtam, hogy a modern rockzenét is MIDI-ként rakják össze, megdöbbentő.

    Na, ezért is van értelme a bakelitnek. Nem azért, mert analóg, hanem a régi felvételek és masterek még nem tartalmaztak ilyen gépesítős, meg kompresszálós trükköket, ezért normálisan szólnak. Lehetne ilyet digitálisan is, csak a buzi kiadócéges meg stúdiódivat diktálja ezeket a hülyeségeket.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #19133 üzenetére

    Az írásaidból látszik, hogy egy nagyon Windowson megragadt, konzumer emberke vagy. Pont ott jön le, amikor írod hogy azért Excelezel, mert abban a gondolati strukturát látod, de egy modern multiplatformos prognyelvben nem. Na pont ez a fajta szemellenző az, ami meg fog gátolni, hogy fejlődj IT terén, meg értékeld a GPL-t, Linuxot, minimalizmust, terminálos megoldásokat, vim-filozófiát, stb.. A lényeget mégis megragadtad, ahhoz, hogy normálisan linuxozz és hatékony legyél, másfajta gondolkodás és mentalitás kell. Ez eleinte nekem sem volt meg, ubyegonnak is pont ez hiányzik. A szemlélet, gondolkodás. De ezt lehet fejleszteni idővel, sőt, ha nem áll ellen az ember berögzött hülyeségekkel, és windowsos motívumokhoz ragaszkodással, akkor a Linuxot használva fokozatosan kifejlődik ez a képesség, pont ezt írom, hogy ehhez idő kell, nem lehet erőltetni 1-2 nap alatt. Viszont ha kifejlődött, akkor meg utána már a korábban preferált windowsos, hagyományos desktop DE GUI-s megoldások fognak használhatlannak tűnni, mert azok is.

    Kezdő linuxosok is itt rontják el, és ezért frusztrálódnak, próbálják a Linuxot Windowsként használni, csomó windowsos meg Windows only app Wine-ban, ragaszkodnak a vírusirtóhoz, tűzfalhoz, windows-szerű desktop-metafórás felülethez, MS fontokhoz, weboldalról szednek le binárisokat a tárolók helyett, stb.. Az a szomorú, hogy ilyen Ubuntu, Mint, Zorin típusú disztrók, meg a corporate disztrók (Red Hat, Fedora, Suse) pont ezt szolgálják ki, hogy Windowsként lehessen használni, pont az ilyen Gnome, Software Center, Snap, grafikus egyeninstalleres és egyéb baromságokkal. De így pont a Linux legjobb oldaláról marad le az ember, pont a lényege veszik el az egésznek, amiért érdemes Linuxra áttérni. A saját téveszméik fogja maradnak ezek a kezdők, és hiába használnak Linuxot, nem tudnak a Windowstól elrugaszkodni, csak frusztrálja őket, hogy a Linux nem Windows, és általában meg is törnek egy ponton és visszamennek Windowsra, mert azt már ismerik, az illik a mentalitásukhoz, azt jobbna lehet Windowsként használni.

    Az Excel egyébként a világ legkárosabb programja. A felhasználók 99%-a nem arra használja, amire való. ~70% adatbázist kezel benne, amire adatbázis-kezelő való, ~15%-uk számológépnek (amire számológép-program, matekprogram vagy prognyelv való), 14%-uk meg prognyelvként, scriptnyelvként (amire meg prognyelv, scriptnyelv való). Még ilyen időszaki és statisztikai kimutatásokra sem a legjobb, mert arra is prognyelv való, pl. R nyelv. Csak nagyon kevesen használják arra, amire tényleg való, tényleges táblázatok kezelésére. Lényegében egy nagyon rossz, nagyon nem hatékony valami, ami a felhasználók célszerűtlen gányolását szolgálja ki ahelyett, hogy nem gányolós eszközt adna a kezükbe.

    Ilyen mentalitással nem is csodálom, hogy semmit nem szoktál abból érteni, amiket írok, és azok morbidnak hatnak. Eleinte nagyon haladónak, meg Gentoo-snak és terminálozósnak, régi motorosnak adtad elő magad, ez pedig megtévesztett, azért magyaráztam feléd ilyen intenzíven, de belátom, hogy felesleges volt.

    De ugyanezért nem szokta érteni uby sem, amiket irkálok neki, csak azt látja, hogy hosszú bla-bla, meg viccet lehet csinálni belőle, és az egész felesleges vergődés, mert az ő 16 GB RAM-os HP laptopján kiválóan fut a Mint Cinnamon. Amit nem is tagadott senki, hogy kiválóan fut, az én hasonló felszereltségű ThinkPademen is ugyanolyan jól futna, hanem hogy lehet dolgokat hatékonyabban is használni, a gépen eltöltött workflow-t fejleszteni.

    Ez utóbbiban az a legszebb, hogy ezen a minimalizmuson és hatékonyságon mindig lehet valamit fejleszteni. Ezért szoktam linuxos videókat nézni, pl. pár perce ezt a Luke Smith videót néztem meg. Pedig csak kisebb téma, dwmblock statusbar-ban hogy lehet hatékonyan, függőségek nélkül hálózati forgalomkijelzést leprogramozni. Egy csomót lehetett a videóból tanulni Bash scriptezés és terminálos megoldások terén, ráadásul még a kommentekben is volt egy pár rettenet hasznos dolog, amit nem tudtam, de hasznát fogom venni a későbbiekben, saját scriptnél. Mindez egy olyan 14 perces videóba besűrítve, ami egy olyan disztrón (Artix) futó, olyan ablakkezelőhöz (dwm) használt olyan panelalkalmazáshoz (dwmblocks) használt olyan hálózati modulról szól, amiket nem használok. Ha most én is szűk látókörű lennék, akkor én nem is kattintottam volna ilyen videókra, hanem még mindig Windowson vagy Minten csapatnám az ipart.

    De pl. ugyanezért szoktam retró videókat is nézni, ilyeneket például, amelyeken a fószer Altair 8800 és SWTPC 6800 gépeket mutat be, ezek már ilyen 45 éves gépek, még klasszik terminálról kell őket hajtani, meg lehet lyukszalaggal és teletype-pal is lehet használni. Érdekes, hogy anno a minimalizmus, kevés memória jegyében hogyan oldottak meg mindent egyszerű eszközökkel, OS nélkül, vagy minimalista OS-sel, aminek bele kellett férnie pár KB-ba. Vagy pl. annak a faszinak is érdekesek a videó, aki ilyen régi-újabb Unix-rendszereket mutat be, emulátorban, virtuális gépben, fizikai szerveren, pl. ilyeneket, és hasonlókat. Ezeket a klasszikus, régi Unix-rendszereket azért jó ismerni, mert ezek még elég minimalisták voltak, lehet belőle ötleteket átvenni. Semmi Gtk, meg Gnome, meg systemd, se glibc, se semmi nem zavart még be ezeknél, a nagyon koraiakban még a X.org se nagyon.

  • totron

    addikt

    válasz Frawly #19137 üzenetére

    Fuss már neki mégegyszer + frissítsd fel az emlékeidet vagy olvass vissza a fórumban. NEM én excelezek. Jó ég. Tudod annyira elkeserítő, mikor megvan a maga savanyú szépsége annak, mikor írogatunk itt és akár évek alatt kibontakozik egy kép a másikról, kezdjük látni egymást, te meg alárendeled az eszméidnek a valóságot, félre is olvasod az átfutott szöveget maradandóan akár, hogy MEGINT elkövetkezhessen a minimalizmus a szokásos többivel egyetemben. Az elmúlt vagy be nem következett sikereidet nem ezek ismételgetésével fogod ellenpontozni. Ha most elkezded, hogy az fáj, hogy betaláltál, akkor részint parókámat letépve sikítok, részint tényleg inf3rno írt olyan emberekről, akik bár nem rosszak, nem hülyék, csak kockai véna nélkül születtek, de én botor fejjel megemlítettem őket. Hogy miért választják a bonyolultabb utat, az is érthető. Nem baj, hogy nincs parókám, beszerzek egyet. Az elsőn bekezdésen kívül eső tömbjeidet majd később/soha. Nem csinálsz nagy kedvet hozzájuk.

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Frawly #19135 üzenetére

    Ja hát az közel sem triviális. Azért van olyan konzolos szövegszerkesztő, ami reagál esc-re is, én olyat használok.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Frawly #19128 üzenetére

    Ha igaz, amit a Netflix-ről írsz, akkor azért akár perelni is lehetne szerintem.

    Buliban hasznos! =]

  • F34R

    nagyúr

    válasz inf3rno #19139 üzenetére

    Pl micro?

    (#19140) inf3rno
    Nem perelheted, mert hivatalosan nincs kliensuk linux-ra.
    Egyebkent most koronavirus ideje alatt is visszabvettek a bitrate-t es tiltottak a 4k tartalmakat is, azert hogy maradjon mindenkinek savszel. Nem tudom hogy browser user agent-el at lehet-e baszni a fejet.

    [ Szerkesztve ]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz F34R #19141 üzenetére

    Hát ha böngészőben fut, akkor nem szabadna, hogy függjön az OS-től a video lejátszás. Szóval szerintem jogilag nem lehet rendben, hogy ennek ellenére mégis OS-re diszkriminálnak.

    Buliban hasznos! =]

  • F34R

    nagyúr

    válasz inf3rno #19142 üzenetére

    Annyira nem foglalkoztam vele, ugy is regiokorlat van. Meg azon felul van Amazon, HULU, HBO exclusive sorozat, film is.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #19137 üzenetére

    De ugyanezért nem szokta érteni uby sem, amiket irkálok neki, csak azt látja, hogy hosszú bla-bla, meg viccet lehet csinálni belőle, és az egész felesleges vergődés, mert az ő 16 GB RAM-os HP laptopján kiválóan fut a Mint Cinnamon.

    Mi a ragya van már megint? Én értem amiket Te hablatyolsz, mármint azt a 2%-ot, amit Ubuntu/Mint Bendegúzkáknak szánsz! Azt nem értem, Te miért nem érted, amit én írok, pedig az aztán qrvára nem szokott bonyesz lenni! :N Amúgy meg csak 12giga. Döglött deska a 16giga.

    No de ez nem érdekel, hanem a múltkor szóba került valami Ryzen 3 3200G, sasold csak meg, hogy GA-AB350M-Gaming 3 lapba jó-é az, mert 2 db Quadro 2000 1GB GDDR5 128bit VGA-t elcserélnék akkor az ecsémmel. Még így is copó lesz, mert az eddigi alaplap DDR3-as, így memók is helycseréznek. A 2* VGA 12 rugó lenne, így kb az alaplap is, annyit szerintem megér.

    Ja és F23-as BIOS van a lapon, tőlem kérdezi a birka, melyiket rakja rá! Itt van 16 BIOS, F23-mal jó lesz szerinted ilyen csökkentértelműeknek fejlesztett Mint alá?

    No meg rám akar sózni 2*16 GB G.Skill! memót 105ezerért! 32gigával mennyire nem érteném már a minimalista marhaságaidat, gondolj bele. ;] Lehet már ezért megérné, egyébként mondtam a faszinak, mivel szórakozzon.

    Na ezeket írd le nekem inkább, de rohadt egyszerűen, mert qrvára ebihal vagyok ebben a témában is.

    [ Szerkesztve ]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz #20749568 #19144 üzenetére

    Nincs Netflixem, lehet félreértettem. Most ennek a videoi böngészőben mennek, vagy van valami külön alkalmazás rá? Ha böngészőben megy, akkor nincs semmi okuk arra, hogy Linux alól alacsonyabb legyen a felbontás, tehát ha nem Windows felhasználóknak direkt lebutítják az valamiféle diszkrimináció. Ha asztali alkalmazás, az más, ott annak örülhetünk, hogy egyáltalán van valami.

    Buliban hasznos! =]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz F34R #19146 üzenetére

    2200G is van? B+ lehet, hogy én azzal szemeztem inkább, nem is a 3300G-vel? Azért kéne amúgy, mert a régi lőtézős gamékat le kell most már játszanom, mert nagyon lőtéznék már, COD meg MOHAA, etc. Ha ezek mennek, akkor OK a dolog.

    32GB ramot veszel 60k-ert ujan

    Ha megőrültem, akkor. Már a 2x8 is qrva sok, amit rámsózott a faszi! Most megint duplázza szerintem a RAM-jait a gépekben, ezért gondolta, hogy veszek 32gigát, ami neki nem kell. A 8 is bőven elég volt régebben. ;]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz #20749568 #19148 üzenetére

    Ja jó, az úgy rendben van. Böngészőn kell nézni, aztán kész.

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák