Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17301 üzenetére

    8? Mert QI töltés? Képernyőben az elég visszalépős, nem zavart? Nekem ez az alul, felül parasztujjnyi inaktív terület gyilkos tud lenni, főleg relatív kis méretű telónál.

    Ja, szóval a 11 az már egész elfogadható, még ez a bumfordi kamerasziget is tetszik. :K

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz zoltanz #17299 üzenetére

    Terminált azért jó használni, mert mindent is el tudsz végezni benne.
    Hátránya, hogy tudnod kell, mit csinálsz, meg fejből a parancsokat. A GUI viszont megsúgja (felajánlja) neked előre az opciókat és semmit nem kell megtanulni hozzá.
    Terminálban minden gyorsabb, illetve ha tilinggel tolja valaki, sokkal könnyebben lehet operálni bennük.
    Nekem itt xfce-n nagyon hiányzik, hogy i3wm alatt két mp alatt tudok nyitni 5 terminált úgy, ahogy és ahova szeretném. (meg még 1000 más dolog) A többi már ízlés kérdése, én személy szerint jobban preferálom a terminálos programokat, mindenből.
    ncurses szerű megoldásokat legfőképp, amik színesek és szagosak, mégis (ASCII) karakteresek.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • F34R

    nagyúr

    válasz aprokaroka87 #17284 üzenetére

    Minek? egy jo minosegu videot is visszabutit, hiaba van meg a 10k bitrata is.
    Azt sem ertem hogy HEVC -et miert nem erolteti, mivel hamarosan mar 8k-t is tamogatni fogja a YT.... nem ehelyett valami olyat eroltet ami lehet bukas lesz.

    (#17277) Frawly

    Egy full armor coverert kiadnak 10+k-t. De az teljesen utesvedelmet ad a telefonnak.

    (#17303) Apollyon

    Nem csak te, heroltom van, hogy ha nem oda es akkor, es olyan meretben nyitja meg az terminalt vagy eppen adott guis appot ahogyan szeretnem... mar csak ilyen vagyok. :DDD

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #17300 üzenetére

    Apt-tal telepítek nem apt-get-tel, eddig nem volt törés vagy más gondom. :U

    Apollyon
    Tudom, és jól lehet automatizálni terminálban, nekem nincs vele problémám. C64, Dos-on szocializálódtam fiatalon, nekem belül van a komfortzónán, soha nem ódzkodtam, informatívabb is olykor.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz zoltanz #17306 üzenetére

    Akkor terminalt használsz, értem. A szemforgató smile-t nem értem, mert attól, hogy nektek nem volt még ilyen, nálam előfordulhatott. Na mindegy.

    Mondjuk átmegyek 50000* a zebrán szabályosan, egyszer sem gázol el autó és majd hasonló szemforgató kétkedéssel mesélem el Gézaúrnak, aki 8005. alkalommal szintén szabályosan ment át és telibegázolta egy kisteherautó. Találd ki, mit fog mondani.

    Annak meg külön örülök, ha Debianon nektek sose volt függőségekkel semmi gondotok. :R Vagy csak szenilisek vagytok néha.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #17287 üzenetére

    De, pont ez az, hogy mindig racionálisan kell megközelíteni, legalább törekedni kell rá maximálisan. Én is ezért nem veszek sose totál csúcs PC-t, meg csúcs telefont, pedig anyagilag kibírnám, hogy egy milliós laptopom vagy fél millás asztali gamer gépem, vagy 300k forintos iPhone vagy Csámcsong csúcskészülékem legyen. Csak értelme lenne 0 az elitkedések kívül. Inkább arra megyek, hogy ár/érték arányban legyen jó, ezért is vettem Ryzen 2600 + RX570-es asztali gamer gépet (most is ezt venném, de már Ryzen 3600-zal és RX580-nal), ezért vannak használt Thinkpadjeim, meg középkategóriás kínai androidos okostelóim. Technikába azért nem éri meg horribilis pénzeket beletenni, mert amúgy is gyorsan avul. A világ legrosszabb befektetése elitprémium termékeket megvenni. A legjobb ár/érték arányt keresem, ahol még a legjobb teljesítményt kapom az árral arányosan, efölött költeni rá már az árhoz képest aránytalanul kicsi teljesítménybeli növekedést hoz, pl. +25% teljesítményért 50-75%-os felárat kell fizetni. Egy szinten túl nem is a töblettejesítményt fizeted meg, hanem hogy a termék prémium, felső kategóriás voltát, rosszabb esetben meg csak a márkanevet/logót.

    A megspórolt pénzt meg inkább elteszem fontosabb dolgokra.

    Plusz a prémium hardvernek van egy olyan overkill jellege, amit nem tudnék kihasználni. Hiába is lenne Ryzen 3950X-es procim, nem használok ki 32-64 magot, hiába tennék a gépbe 32-64 giga memóriát, ha egyszer a 16-ot sem használom ki, hiába vennék RTX2080Ti-t, ha egyszer nem 4K-ban, 8K-ban játszom, hanem csak FullHD-ben. Telón is hiába lenne FullHD-nál magasabb felbontásom, max. FullHD-s tartalmat nézek rajta, hiába lenne rajta 100 nap üzemidő, ha nekem fél-egy nap elég, úgyis töltőn van állandóan. Sorolhatnám ezt a végtelenségig.

    [ Szerkesztve ]

  • F34R

    nagyúr

    válasz Frawly #17309 üzenetére

    Nah igen, de olyan hardware melle tennel egy 4k-s kijelzot is, es akkor tudnal jatszani 60fps-el.
    Egyebkent 580-tol mar jobban megerne talan a 5600xt jatekhoz.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #17309 üzenetére

    Na most van az a helyzet, mikor valakinek egyszerűen csak bejön ez rágottalma teló. :D
    Ez még belefér, de túlzottan ne is ragaszkodjunk a racionalításhoz, mert mindannyiunknál megkerdülne az aletiometer, még nálam is. Most a cc ezer munkaóra Gentoo-ra nem térek ki. ;]
    Ugye itt a racionalítás az a 6+x perc alatti üzemkész disztró lenne.

    Ha úgy nézzük az se racionális, hogy semmi pénzért nem cserélném el az olcsó Mi 9 SE-met Aweriot kávás Alma 8-asára. Max akkor, ha ráfizetne annyit, hogy tudnék venni egy nemsoká kijövő Mi 10 SE-t! ;]

    De nyugi, ettől még nyugodtan mondhatjuk rájuk, hogy sznobok! :K

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz ubyegon2 #17312 üzenetére

    racionalítás az a 6+x perc alatti üzemkész disztró lenne - pipa, eljutsz arra a szintre mint amit az arch is ad ennyi ido alatt. :P
    Igen, hasznalhato lesz, attol hogy nincs DE, stb meg teljesen jol hasznalhato (valahova nem is kellenek ilyenek).

    [ Szerkesztve ]

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Rimuru #17313 üzenetére

    Ha az egyenletet nézzük, akkor igazad van, eléggé szabadon hagytam ott azt az x-et.

    Az ésszerúen telepíthetők közül azért az Arch qrva sok idő, mire felrakod. Elsőre! Ha van scripted az más.

    Ja, hogy nincs DE meg egyéb nyalánkságok! Az nekem már nem használható kategória. :N

    [ Szerkesztve ]

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Frawly #17309 üzenetére

    Arra nem válaszoltál, hogy Milyen internetes keresőt használsz. Google helyett nincs olyan alternatíva, ami magyar oldalakról, releváns, több témájú website-król is eredményeket hozna.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17316 üzenetére

    Nem is baj. Abban azért talán egyetérthetünk, hogy valamilyen szinten jót tesz a piacnak, hogy a Googlenek azért van egy vetélytársa és nem teljesen egyeduralkodó.

    OK, Te se akarsz cserélni akkor. Ezt a piacos dolgot nem tudom értelmezni, mert kínai telóm van, kínában meg nincs google, viszont rohadt sok iPhone-t gyártanak ott. Amúgy meg ja, amit vesznek a népek örömmel, azt gyártani kell, nincs azzal baj.

    Persze, kifejezetten szeretem a Starbucksban ülve villogtatni a 2,5 éves telefonomat (mármint a típus annyi idős) és a Corsa kulcsát

    Ez is jól van teljesen, a multkori hasonló iPhonos vitában meg is lett itt állapítva, kik a sznobok, de nem feltétlenül kell, hogy fogyasszanak kávét. Amúgy is azt említettem, hogy nyugodtan hívhatunk benneteket sznobnak. Ti meg lesz*tok osztjónapot. :D

    Nemrég mi is voltunk ebben a Starbucksban, még jó, hogy nem vettem elő ott a kínai telómat! Hogy kinéztek volna. :Y

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17318 üzenetére

    Arra gondoltam,hogy jót tesz a mobil OS piacnak,hogy valami konkurenciaharcra emlékeztető valami tapasztalható.

    Ja, hogy így, értem. Erről amúgy a google gondoskodik, jól kiszorítják saját magukat teljesen Ázsiából, Apple meg gondoskodik arról, hogy egyre több kis kínai cég gyártson mindenféle márkaneveken telókat, ha már ott készülnek az iPhone-ok, jól kitanulják a mesterséget a kínaiak. Amúgy meg anno a Huawei meg a Xiaomi-ról se gondolta senki, hogy ide jutnak.

    Ó ne aggódj, téged nem a telefonod miatt néznek ki valahonnan

    De nem is néznek ki sehonnan. :D Főleg, ha viszonylag csendben tudok maradni.

    De legalább ez az indiai anyukás poen tényleg jó! Nem is kellett volna mást írnod! :DDD

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #17312 üzenetére

    Azt elismerem, hogy a Gentoo is lehet nem racionális. De ezt azért még várjuk ki. A 6+x perces disztrókkal mindenképp az a baj, hogy bárki igényeit fedik le, és emiatt tartalmaznak egy adott egyénnek csomó felesleges dolgot. A hajamra kenhetem a 6+x perces disztród, ha utána telepítés után 2 napom arra megy rá, hogy minden beállítást átszabok, minden nekem nem kellő szutykot leszedek, több száz csomagot, meg felrakom ami nekem kell. Egyébként egy Archot nem nehéz, hosszú telepíteni, ha tudod mit csinálsz, kb. 30 perc alatt komplett rendszer építhető. Főleg újratelepíteni nem nagy szám, mert akkor nem kell a boot/EFI partíciót újra megcsinálni, a /etc-ből, és ~/ mentésből újra fel lehet használni egy csomó konfigfájlt, így telepítéskor egy csomó lépést ki lehet hagyni.

    De amit nem értesz, hogy nem a Gentoo nehéz. Ha pl. KDE-vel raknám fel, akkor játszi könnyedségű. Akkor meglenne, hogy milyen USE flageket használjak, meg feltelepülne minden, és pont ez lenne a rossz benne, hogy onnantól ugyanolyan lenne, mint egy Arch KDE-vel, vagy egy Kubuntu. A Gentoo akkor nehéz, ha nagyon minimalista rendszert akarsz, de ilyenkor ebben az Arch sem könnyű. A minimalizmus a nehéz, hogy csak annyi legyen fent, amennyi mindenképp kell, és pl. Gentoo csak azok a USE flagek legyenek használva, amik tényleg kellenek, ezt nehéz kitapasztalni, mert mindig utólag jössz rá, hogy ez meg amaz a USE flag hiányzik, és ami ebben a bibi, hogy hiába is pótlod, az összes érintett csomagot újra kell forgatni. Szóval ja, ha még nincs tapasztalatod, meg mindjárt nagy lendülettel az ultramaximalizmusra mész rá, mint én, akkor nehézzé válik. De a tanulópénzt minden rendszeren meg kell fizetni.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #17320 üzenetére

    Az alaprendszere mindenkinek szinte mindig változatlan. Nem nehéz írni egy scriptet, ami megcsinál mindent, aztán feltolod githubra.

    https://www.coreinfinity.tech

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #17320 üzenetére

    Azért a gentoo elég nehéz, tekintve hogy jön egy nagyobb frissítés ami pl. a böngészőt is érinti, és órákig forgatja, nem beszélve arról akinek laptopja van. Persze kinek mihez van türelme, nekem már nem lenne, hogy hetekig állítgassam a kapcsolókat a rendszerben amihez képest nem akkora a disztróval jött nyereség.

    Egyetértek (#17322) sh4d0w-val, pl ez az mx amit én tolok is tele volt nekem nem kellő cuccal, el kell távolítani ami nem kell és kész. Amúgy meg ha ottvan párszáz MB nem kellő cucc a terabyteos SSD-n, na bumm...

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Rimuru

    veterán

    válasz Apollyon #17323 üzenetére

    Az hogy valami sokaig fordul nem teszi nehezze...
    Frissitettem mar egyszerre 300 csomagot, na ez nagy frissites (tartalmilag) ettol meg nem volt nehez mivel semmi interakciot nem igemyelt.

    Vigyázat, csalok!

  • Frawly

    veterán

    válasz Rimuru #17324 üzenetére

    Igen, a hosszú fordítás nem nehéz. A csomagkezelő saját maga intézi. Csak kényelmetlen, hogy sokáig tart.

    Amúgy erdőben bóklászó kopasz a következő videóját is uby-nak dedikálta :DDD Kitér a tanulási hajlandóságról, meg arra is, hogy az Arch és társai nem időpazarlás, meg önszivatás.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #17323 üzenetére

    Nem az a lényeg, hogy ne lenne elég hely az SSD-n. Ezt nem érti ubyegon sem. Nálam is elférne 1 terányi SSD tárhelyen több ezer felesleges csomag, meg a 16 giga RAM-ban is. Akár még az összes tárolót is lesync-elhetném, van neki hely. De ez a sok szar frissül is, eltörhet, csak bonyolítja az életet, lassúvá és bloattá teszi a rendszert. Ezért nem is használnék már ilyen full extrás DE-s disztrót, vagyis csak nagyon vészesetben.

    Gentoo-ban az a jó, hogy nagyon minimalista rendszert építhetsz, se bootloader, se systemd, se pulseadio, se DE, se semmi. Sőt, ha a csomagokat is minimális flag-készlettel fordítok, akkor kisebbek, gyorsabbak lesznek a binárisok. Nem azért, mert a gépedhez vannak fordítva (kicsit azért is), hanem mert ki van belőlük hagyva egy nagy rakat funkció. Az egész rendszer ultralightweight lesz, 0 felesleges csomag, sebes lesz, mint a szél, olyan gyors, amilyen csak lehetséges.

  • Vladi

    nagyúr

    6 év házasság után most derült ki, hogy az asszony nem látott egy star wars filmet se. :DDD
    Mondjuk 3-an lányok testvérek, szal a titanic ment nem az élien.

    Kérdés: Milyen sorrendben nézzük?
    1 2 3 4 5 6. rész, ahogy a történet adja, vagy
    4 5 6 1 2 3 ahogy a világ látta? Mondjuk e mellett szól, hogy így nagyobb fless a lúkájemjorfádör. :DD

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #17326 üzenetére

    Igen, a hosszú fordítás nem nehéz. A csomagkezelő saját maga intézi. Csak kényelmetlen, hogy sokáig tart.

    Gentoo-ban az a jó, hogy nagyon minimalista rendszert építhetsz, se bootloader, se systemd, se pulseadio, se DE, se semmi.

    0 felesleges csomag, sebes lesz, mint a szél, olyan gyors, amilyen csak lehetséges.

    ***************************************************************************************

    Utsó két hsz-edből kivettem a lényeget, de ha magyaráz napestig az erdei kopasz meg ti is kéklufival......

    Azért megnézném két 8 év körüli gépemen(tuti SSD+ sok RAM), mennyivel lassúbb a legbloatabb Mint Cinnamon, de mégha.....kéne nekem ez a se semmi csomag, aminknek a frissítése legalább kényelmetlen, mert sokáig tart.

    Szóval kényelmetlen, sokáig tart a frissítés, semmi nincs benne, de az rohadt gyors, kivéve ha kényelmetlenül lassú frissítések vannak. :DDD Más vonzó tulajdonság? ;] Kezd tetszeni.....

    Kezd érdekelni, hogy az erdei kopasz meg szerinted mi az ami nem önszivatás? ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz ubyegon2 #17328 üzenetére

    Szerintem nem jol kovetkeztettel, van meg felesleg.
    F semmit se szeretne, de olyan dolgokat is hasznal mint pl csomagkezelo... ;]

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17321 üzenetére

    A Huawei egyértelmű volt, ők már az U8500 idejében is big playerek voltak. A Xiaomi tényleg meglepő, ők viszont pont jókor tudták letarolni az indiai piacot.

    Anno olyan írást olvastam, ahol még nem volt big player a Huawei sem, mert hát azért az sem egyből úgy kezdte ám. :D

    Ezeket a előpattanó Kínai cégeket nem lehet kiszámítani, most is valami jobb márka oldalhajtása készül tarolni a telóival, még a Xiaomit is szorongatva. Még a neve sem jut eszembe, de azt se tudom mi lesz ebből az őrült hajszából, ami a telókkal is beindult egy ideje. 7-es, 8-as telókat kezdtem el nézegetni, mire eldöntöttem mi kéne, már 9-es lett és most két hónap multán már vakarom a fejem, mert az ugyanabból kijövő 10-es jobban kéne. Ez nálam kb fél év volt. Nem normális már ez sem. :(

    Megvan, a Realme x2, persze ennek is India a fő piaca, de állítólag qrva jó telók. [link]

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Rimuru #17330 üzenetére

    Frawly koma még az erdő szélén bambul, messze még az erdő közepe! :D

    Csomagkezelő meg minimalista disztró.......jaj ne legyünk már ily szigorúak az elején, majd 2 év múlva piszkálhatod ezzel. :D

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17333 üzenetére

    Hullanak rendesen, a régebbi nagy nevek sincsenek sehol, Nokia, Sony Ericcson, na persze ezek nem eldobható mobilokat gyártottak, mint a maiak. Kicsit bosszant, hogy ebben a nagy rohanásban engem, mint fogyasztót hajszolnak. Fel lehet ugyan venni a karakán ősember arcot, hogy márpedig én nem hajlok, nem kell okosteló, de ezzel nem csak a hátrányaitól mentesülök, hanem az előnyeitől is megfosztom magam.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17335 üzenetére

    felső közép kategória - bár tudnám, milyen élménybeli különbségek voltak anno 2007-től és mostanság. :D Mondjuk nekem a SE D750i után durván jobb volt a SE C902, de a mostani Xiaomik is a 37 és 78 eft-s árukkal messz vannak a felső középtől.

    Azért azt hozzá kell tenni, hogy a régebbi modellek is simán használhatóak

    OK, de én inkább a netképes okostelók előtti készülékekhez való ragaszkodásról beszélek. Mert nagyvárosban élek, kell az okosteló, ha kimennék harci körülmények közé, akkor az eink kijelzős Motorola F3-at vinném.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17338 üzenetére

    Super az a teló, tényleg jó csaliszíne van, de mire horgászol Te ott, cápára? :D

    Mondjuk cáp lenyeli és meglóg, simán lehet követni, merre úszkál, zseniális ötlet.

    Igazi horgászok most ingatják a fejuket ettől, hogy elérhető legyek........

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17340 üzenetére

    Kisgyerekes apukaként azért nem árt, ha az asszonypajti elér, ha ne adja isten van valami.

    Azt gondoltam, hogy emiatt van, de igazi tavaknál meg térerő nem nagyon van.

    Csukát én is horgásztam minap a cipőszekrény aljáról. :D

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17344 üzenetére

    Ügyes. Hosszú házasság egyik titka a messzi messzi galaxis horgásztó! ;]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #17326 üzenetére

    Úgy értettem, hogy nehéz hosszútávon elviselni, hogy felraksz egy programot, és hosszú időkig fordul, mire használni tudod végre. Szubjektív vélemény persze.)

    "De ez a sok szar frissül is, eltörhet, csak bonyolítja az életet, lassúvá és bloattá teszi a rendszert."
    őőő.. most azért, mert fent van xy program, ami amúgy nem automatikusan indul, miért is lassítaná a rendszert?
    Persze pár évvel ezelőtt (6-7-8) volt iltt ilyen "screenfetch verseny", hogy kinek van a kevesebb csomag a gépén, de nem hinném, hogy azért, mert mondjuk rtorrentet használok, de fent van pl. a transmission is (amit sose használok) lassabbá tenné a rendszert, meg bloattá.

    Itt mx-en még sosem volt olyan, hogy nem működött valami. Oké, kicsit még hátulgombolós a dolog, mert még nem szedtem le az xfce-t, de már i3wm alatt tolom, és itt ugyanúgy csak terminál van.
    Nem vettem észre, hogy a diszken "szunnyadó" xfce csomagok lassabbá tennék a rendszert, minden pont ugyanolyan gyorsan nyílik és működik, ahogy anno a csupasz debian+i3wm kombón.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #17328 üzenetére

    Rendszertől függ, hogy hány csomagot fordítunk újra. Egy minimalista rendszernél kevesebb is a csomag, meg azok jellemzően kisebbek is.

    Ettől a te gépeden mennyivel gyorsabb dologtól nem tudsz elszakadni. De ha ennyire ezen erőlködsz, akkor igen, gyorsabb. De nem azért, mert Gentoo, hanem a rendszer minimalizmusa miatt. Eleve ott a csalás, hogy aki ilyen rendszert használ, az a progik 99,9 %-át terminálból használja, karakteres felületű alkalmazásokat, szkripteket, terminálos parancsokat. Ezek olyan kicsit, olyan gyorsak, hogy miután elindítottad, azonnal a képernyőn vannak, nincs időd felengedi a billentyűt. Egy grafikus alkalmazás sose lesz ilyen gyors, azért jó pár ms kell, mire kirajzolja az ablakát az összes ikonnal, menüvel, stb.. Jó esetben másodperc törtrésze. Ezt nem érzed lomhának, mert hozzászoktál.

    Egyébként azért kár vitatkozni veled, mert még nem láttál igazán gyors rendszert. Mintha a vaknak magyaráznád, hogy szépek a színek. És itt jön a poén, hogy ilyen gyors rendszert nem is tudsz letölteni kész disztróként, hogy megnézd magadnak mennyivel gyorsabb. Csak ilyen minimalista építkezésű disztróval tudod megcsinálni magadnak.

    Sőt, még azok a csomagok is gyorsabban futnak, amik azonosak pl. a mintesekkel. Gentoo-n egy magad forgatott kernel, mesa, X eleve kisebb, mert egy csomó minden nincs beleforgatva, ami neked nem kell, a mintesbe bele van forgatva, mert ott nem látják előre, hogy ki mire fogja használni, mire lesz szüksége, inkább belefordítanak szinte mindent. Tehát egy alkalmazást nem úgy kell elképzelni, hogy van a forráskód, és akkor lefordítod, és fejjel lefelé lesz fordítva. Meg lehet adni, hogy milyen feature-öket fordítson bele, miket hagyjon ki. Adott esetben sokat teljesen ki lehet hagyni. Még ha csak a fele funkciót is hagyod ki, az már 300-500 csomagnál tetemes lesz. Nem csak lemezterületre, hanem mivel a bináris fájlméret is kisebb, kevesebb dolgot kell a memóriába betölteni, ami emiatt gyorsabb is.

    Meg ez elvi kérdés is, konkrét gyorsaság nélkül. Egész más egy olyan rendszert használni, amiről tudod, hogy a lehető leggyorsabb, nem létezik nála gyorsabb rendszer a gépedhez szabva. Ez mindig relatív, a te gépedre és felhasználási körödre kell érteni. Az a rendszer, ami nálad a legminimalistább, más gépen nem is fog futni, meg más felhasználónak nem lesz jó. Pl. az a Gentoo, amit én építettem magamnak, az az én inteles laptopomra lett építve. Sandy Bride mobilprocira, Intel GPU-ra, systemd és pulseaudio mentesen. Ezt ráereszted egy AMD GPU-s gépre, vagy egy korábbi procijú laptopra, vagy el sem indul rajta, vagy elindul, de egy csomó eszköz nem fog menni, mert már a hozzájuk való driver ki van hagyva a kernelből, nincs belefordítva, nincs belefordítva a progikba Qt, stb, így akinek a felhasználásához ilyen progik kellenek, azok sem futnának. Tehát csak egy olyan rendszer, ami csak az adott gépen, adott felhasználáshoz jó. De csakis ahhoz.

    Nyilván, ez egy egyensúlyi rendszer, hogy kinek mi éri meg. Gyorsabb lesz, de munkát kell tegyél bele, idő, amíg megtanulod. Meg pl. ha új csomagot telepítesz, és annak kell egy olyan flag, ami miatt más csomagokat is újra fordít a rendszer, akkor az megint idő. Kinek milyen szintig éri meg. De egy Arch + pálcika WM + terminálos alkalmazások szintjéig szerintem nem kell bele sok munkát tenni, az bárkinek megéri. Egy Gentoo-nál lehet vitatkozni, hogy az már nem mindenkinek éri meg, nem tudom.

    Ez a minimalizmus egy olyan dolog, ami mindig fokozatos. Tehát mindig az adott jelenlegi rendszereden kell valamit minimalizálni. Pl. egy bloat GUI-s programot kiváltani egy kevésbé blaot GUI-s alkalmazással. Aztán az utóbbit kiváltani egy idő után egy terminálossal. A full extrás DE-t egy WM-mel, majd azt egy egyre minimalistább WM-mel. Vagy egy full disztró helyett felteszel egy saját magad faragottat, pl. Mint helyett felteszel egy Ubuntu minimal netinstallt, és arra csak azt teszed fel, amit használsz. Lesz azon is sallang, de sokkal-sokkal kevesebb, mint Minten. Aztán ugyanezt megpróbálod egy Arch-csal. Ez ilyen szép fokozatos folyamat, ami évekig tart.

    Amiről egyébként a kopasz beszél, hogy ez a befektetett munka megéri, mert tanulsz. A tanulás, fejlődés öröméért. Megint más, hogy szerintem egyéb pozitív hozadéka is van, nő a hatékonyságod, gyorsabb lesz a rendszer is.

    Pont az olyanokról beszél, akik azt hajtogatják, amit te, hogy őket a Windows is kiszolgálja, vagy egy Mint, mindent meg tudnak csinálni rajta, újat tanulni nem akarnak, mert az minek. Még ha mutatsz is nekik példát rá, arra legyintenek, hogy jó-jó hatékonyabb-gyorsabb, de nekik nem éri meg. És ez az, amivel nem tudsz vitatkozni, mert hogy bizonyítod be, hogy megéri. Pont ez a logikai csapdája a Windowsnak is. Minden megy rajta, kiszolgálja az embereket. Minek váltson egy wines felhasználó. Te, aki már évek óta Linuxon vagy, hiába magyarázod el neki, hogy mennyivel gyorsabb, jobban fut, vírusmentesebb, stb.. arra csak legyinteni fog, hogy terminál, meg nincs C: meghajtó, meg neki akkor is elég a Windows, meg az ő i9-es gépén 32 giga RAM-mal egyébként se lassú. Úgyse lehet meggyőzni, mert makacsságról van szó.

    A képet azért árnyalja, hogy a kopasz devekről és hivatásosokról beszélt, nem az Átlag Jóskáról. De szerintem korlátozottabban vonatkozik ezekre is.

    És itt megint nem arról van szó, hogy a Mint rossz. Hanem hogy ha Linux, lehet építeni hatékonyabb, gyorsabb rendszert is. Ami fölött teljesebb a kontrollod, gyorsabb. Tehát mindig lehet az adott szintedhez képest fejlődni valamit. Bármilyen témában. Akár a használt programokban. Pl. én anno megtanultam használni a vimet. Persze erre azt mondod, hogy hülyeség, mert te gedit vagy franc tudja mivel is meg tudod szerkeszteni ugyanazt a szöveget. Meg hát, itt nem is ez a lényeg. Csak a vim több mint szövegszerkesztő, egyfajta interface és szövegfeldolgozási filozófia, amit a többi alkalmazásra is át tudsz vinni, forradalmasíthatja, ahogy a gépet használod. Plusz nem GUI-s program, ezért minimalistább, gyorsabb, elmegy terminálban, konzolban, SSH kapcsolaton át szerveren, stb.. Megy bármilyen disztrón, nincs nagyon függősége, akár még BSD-n is lehet használni, vagy MacOS-en, de GVim-ként (meg pl. böngészőt vim-billentyűs addonnal) még Windowson is. Tehát többszörös pozitív hozadéka volt, nem arról van szó, hogy előtte nem tudtam volna ugyanazt a szöveget megszerkeszteni. Csak most már egy csomó alkalmazást hatékonyabban irányítok vim billentyűkkel, meg modális logikai kiosztásváltással. Nem volt könnyű megtanulni, de nem mazochizmus volt vele túrázni, mert így utólag visszanézve is megérte, nem volt kidobott idő. Ahogy annak idején pl. megérte megtanulni gépírni, még akkor is, ha nem titkárnőként dolgozok. Megint csak egy olyan dolog volt, amire a legtöbb ember azt mondja, hogy baromság, meg ők nem, mert csak a holltestükön keresztül, ilyennel nem szopatják magukat. Tudnak ők már gyorsan gépelni, meg egyébként mindenre ott az egér. Mikor az egész nem is a gyorsaságról szó, hanem a figyelemmegosztás hiányáról (nem kell a szemnek a monitor és billentyűk között cikázni) és az izommemória kialakításáról. Lehetne még bőven sorolni ilyen példákat, pálcika WM, tiling, stb.. Az ilyesmik anno kezdő koromban nekem is hülyeségnek tűntek, meg meredeknek, használhatatlannak. De mostanra már látom az értelmüket, megváltozott róluk a véleményem.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #17347 üzenetére

    Ettől a te gépeden mennyivel gyorsabb dologtól nem tudsz elszakadni.

    Ne is haragudj, de az egész nálad aróól szól, hogy tusz minél gyorsabb gépet összehozni a pálcikaWM meg a sok hónapos Gentoo-s gyakorlás végére! De én miazanyámért nem szakadok el attól, hogy nekem így is elég gyors a gépem! :W Agyam eldobom mindenfele! :D

    Konkrétan arról van szó, hogy egy ezerszeresen túlturbózott gépet fogsz tartani olyan oprendszer üzemeltetésére, amiben szinte semmi nincs, ami így a napi feladatokban több ponton is ms-ben mérhető előnyökkel bír az én fullbloat rendszeremmel szemben.
    Qrvára nem zavar, hogy ezeket a napi ms előnyöket összevetve a sok hónapnyi belefeccült munkáddal, 15ezer éves lennél, mire equivalencia állna be!

    Hát ezért vagyok én nehezen meggyőzhető, ráadásul az egész rendszer ronda pálcika valami lenne, egész nap hánynék a látványtól.

    Az a baj, hogy nem súrún olvasod Frawly koma hsz-eit a Flash SSD meg annak társtopikjában, mikor hasonló helyes érvrendszerrel magyarázod a delikvensnek, hogy oprendszer alá ne vegyen 980 PRO-t, mert hiába 6x gyorsabb másolásnál, a napi használat során max ms-okat fog ráverni a jóval lassabb(szekvenciálisan valóban) SATA3 SSD-re! Tökéletesen igazad van! Ugyanezt mondom én erre a pálcikaWM meg félévalattgentoomlesz dologra. Persze mire mindent kigyomllsz, jön Pottomfrikk koma homed-je és nekiindulsz Te is a kopasz után az erdőbe! :DDD

    Na persze azt is megemlíteném, hogy ha az én gépemen is ugyanazt csinálnám meg egy ilyen heréltGentoo-n, akkor a megnyitott böngészőben pontosan nulla ms előnye lenne a semmi csomagos Gentoonak! Mer'ugye sok másodpercet várok a paraméterek feltöltésének a szerveroldalról való visszaigazolására. Na akkor milyen qrva ideges lennék, hogy ez a rohadt fénysebességű semmicsomagból álló rakétaGentooo pálcikaWM-mel is itt szopat 10s-ig, mire visszakapom a kitöltött adatlapot azonosítóval.

    Hagynám a francba, úgy döntenék, hogy bambulok valami filmet, de órákig ám! Az én superbloat rendszerem 8 ms-mal később hozza be a playert!!! Na de utána a Te villámpálcikaWMGentoo-d a filmeket is jóval gyorsabban fogja lejátszani? Nem???

    B+, akkor egész napi használattal veszítettem 30s-et a bloat, ezernyi felesleges csomagot tároló qrva Cinnamonos rendszeremmel, mert gyakorlatilag 4-5 programot indítok el, amiben lassabb, de ezek egész nap mennek és ami bennük történik, az pontosan ugyanolyan sebességgel történik, mert rohadtul független a rendszertől!

    Ez neked egy megszállotság szintű hobbid meg az erdei manónak is az, de el kell fogadni, hogy a rendszert nem önmagáért üzemeltetjük, hanem tartalmak futkosnak rajta, azoknak meg bizony mindenütt egyforma a sebességük! Kb olyan, mint ha egy Shelby lennél és fejedbe vennéd, hogy az én Ignisemnél 8x gyorsabb autót építesz évekig. Ezalatt én ellébecolok és amikor készen leszel, mindketten beülönk a saját autómobilunkba és átmegyünk BP délből BP északra. Max fél perccel érsz oda hamarabb. :N

    De ha ennyire ezen erőlködsz, akkor igen, gyorsabb.

    Gyorsabb.....ja, ennyivel.

    (de jó, hogy ez szóba került, pont itt van a Ford v Ferrari a notebookon, meg is nézem unalmamban - ha valaki nem vágná, a kapcsolat a Shelby nevű ember)

    **************************
    aztaqrva......már én is szófosóbajnok leszek lassan :P

    [ Szerkesztve ]

  • F34R

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #17348 üzenetére

    Wm-t azert ket okbol hasznalnak, azert mert lightweight, es azert mert ugy viselkedi es nez ki ahogy ok szeretnek. Sok ezereves gepemen, akkoriban a DE rocogot, winxp-re meg nem akartam visszavaltani, igy nem maradt kerdes, hogy akkor valami WM-el evickelek. Azota sem zavar. A Gentoo ereje meg nem a gyorsasagban van, mert nem gyorsabb mint mas disztro.. semmiben sem. Az igazi erossege a csomagkezelesben van, es itt valljuk be az egyik legjobbak kozott van. (python-t atirhatnak golang-ra) es akkor kvittek is lennenk.
    Egyebkent nem igaz, nem kell hozza raketa gep, csak sok turelem. :DDD

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Frawly #17347 üzenetére

    Engem érdekel a minimalizmus, mindig is tesztelgettem könnyűsúlyú ablakkezelőket, disztrókat, terminálos programokat stb (olykor retró gépen is, mert ott kézzelfoghatóan jelentkeznek a dolgok, és mint tudjuk sok kis megtakarítás sokra megy)
    Nem elsősorban azért, hogy ezeket használjam majd a mindennapokban első számú rendszernek, inkább tanulás miatt, és legyen viszonyítási alapom. Amit pedig hasznosnak találtam és nem járt jelentős kompromisszummal arra átálltam.
    Én is ezért szeretem a Linux-ot mindig van valamire, jobb megoldás. Egyéni preferencia kérdése, kinek melyik előny-előnyök (hátrány) mennyit nyom a latba. Ehhez kell egyfajta nyitottság, és az előítéleteket is fére kell rakna tudni hozzá.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

Új hozzászólás Aktív témák