Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Frawly #17410 üzenetére

    Na, Torvalds sem tétlenkedett, gondoskodott róla, hogy ki legyen használva a 128 szál:

    Csak azért, ha valaki emiatt álmatlanul forgolódott volna éjszaka. Legalább most már Linux kernel fordításával ki lehet használni ennyi magot, szálat :DDD

    De ugyanez jó példa a Windows és a Linux különbségére. Windows alatt még legalább fél-egy évig nem lesz kihasználva, majd ha a MS valamelyik patch kedden elérkezettnek látja az időt, hogy kiadjon ilyen frissítést, vagy valamelyik windowsos szoftver fejlesztője lép ilyet. Majd akkor, valamikor, esélyesen a távoli jövőben.

  • Frawly

    veterán

    válasz Vladi #17450 üzenetére

    Pontosan ezt írtam nekik én is, windowsosodik ezekkel a Linux. Meg voltak sértődve, hogy nem, csak én beszélek félre. Pedig tényleg szép fokozatosan Windowszá válik, ami nem csak szomorú, de rettenet felesleges is, mert windowsoszni már ott a Windows, meg ha valaki nem akarja azt feltenni, akkor a MacOS is párja.

    Egyébként nekem ezzel a flatpakkel és snappel nem lenne bajom. Aki akarja használja. Én nem használom. De sajnos az Ubuntu rálépett arra az útra, hogy a Snap default telepítve van, innentől idő kérdése, hogy mindenki rákapjon, mint a systemd-re. Onnantól viszont mindenki szívni fog az ilyenek miatt.

    (#17449) sh4d0w: nem tudom, nem nextcloudozok, meg nem felhőzök. Ha tennék is ilyet, akkor is hagyományos megoldások mentén, nem ilyen dokk meg kontéres szerencsétlenséggel.

  • Vladi

    nagyúr

    válasz Frawly #17452 üzenetére

    "De sajnos az Ubuntu rálépett arra az útra,"
    Sajnos fedora és redhat is. :(

    Végül én is rákényszerülök. Felteszek egy centos 8-at meg azt a 2 appot ami beszerezhetetlen. Aztán 8 évig haggyatok békén. :DDD

    Utána nemtom mi jön, talán freedos, azt soha senki nem fogja tudni megtörni, mer monotask rendszer. Vagy openbsd vagy nemtom.

    Egyébként ez már filozófiai kérdés. Az emberiség megy befele a maga alkotta virtuális világ szemetébe, miközben a valóságtól távolodik erősen.

    Ez a sok marhaság tök felesleges. Már rég nem eszköz, hanem cél a szoftverfejlesztés.

    Nézzük: grub2. Most komolyan kell szkripnyelv egy boot managerbe. Boot manager bszod! :W bootoltasson be oszt viszonthallásra. A mór megtette a dolgát, a mór mehet.

    pulseaudio. Nagyonjó. Néha nincs vele hang kommersz hangkártyán, de nagyonkell. alsa mindent tud, amit a userek 110%-ának szükséges. De legyenmerkell.

    systemd. Köszi, mire megtanultam a zinitet dobták. Ez kell mert nemtommér, dekel. Indítsd el bakker a szükséges démonokat legyél egyértelmű és átlátható, ezt követően mehet a mór.

    Ne túráztassuk már a usert. Használni akarom nem örülni a csillivillinek. :W

    Jó tudom kőkorszaki vagyok. Meg másszak má le a fára. De tudjátok mit? Ahogy a világ halad másznék én má visszafelé. :(

    Eskü le tudnám élni az életem fedora core 6-al. :))

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • totron

    addikt

    válasz samujózsi #17409 üzenetére

    Már hogyne lenne köze a(z élet)korhoz. Akit az assembly-s szűkhelyűség nevelt teljesen másképp gondolkodik, mint aki az agyatlan terebélyesedést engedő, sőt azt szinte kötelezővé tévő korban kezdte. Ez nem a gép felhasználásánál kezdődik vagy ér véget: a fogyasztóiság szellemében mindenhez szerelőt hívsz vagy magad is ötletelsz? Halmozod az igazi funkciójukat fél óráig betöltő nylonzacskókat vagy igyekszel értelmesebb anyagfelhasználással élni? És így tovább.
    Egy hosszú nap után én is azt várom el, hogy lehuppanva a gép elé csak működjön az OS, meg úgy minden, egyébként mehet a mók

    A hülyének nézést nagyban segíti a Discovery-n futó, anyagiakba kissé vagy nem is annyira kissé belézakkant életfelhasználók bemutatása, Extrém Spórolók néven talán. Mosogatógépben készült, erősen vizenyős lazannya, naponta leengedett fagyasztó és ilyenek. Sokan ezzel mossák össze azt, ha valakit zavar a sokgigás függőségi erdő; nem értik, hogy pazarlásban, nagy fokú optimalizálatlanságban élnek. A szemben álló példák, nézetek tetszés szerint helyettesíthetők, területtől függően. A témának mindig megmarad a nagy fokú szubjektivitása, mert hát honnan nézve minek van értelme és mi a pazarlás, ki ér rá karcsúsítani, ha elhízni is lehet / minek elhízni, ha nem visszaélve a kajával/tárhellyel/erőforrással normálisan is lehet. Csak ezek a személyek szinte soha nem tudják megmondani, hogy hova is sietnek, mivel a célok kívülről betápláltak és ritkán van igazi értelmük, hasznuk. S ezt a jófajta, modern életfelfogási különbséget nem azon kell lemérni, hogy valaki nem olvassa el a hibaüzenetet, hanem minden irányba veri a palávert, mint egy fába szorult (persze eshet is egybe a kettő).

    Míg a megoldásokat, optimumot kereső belülről fűtött. Ami egy idő után elmarad, megváltozik a hormonháztartás, vele a célok is, illetve kimaxolja a területet és vált.

  • Frawly

    veterán

    válasz Vladi #17453 üzenetére

    FreeDOS semmiképp, 16 bites, 1 feladatos. Sok mindenre nem lenne jó. Az egy legacy OS opensource implementációja. Max. csak technikai érdekességnek jó, mióta nyílt lett a Caldera/Open DOS is, meg abandonware lett az MS-DOS. Persze a FreeDOS-t nem is arra tervezték, hogy azt használd fő OS-nek a fő gépeden, hanem legacy appot futtatni, meg retrózni.

    Nekem BSD-k közül a NetBSD a legszimpatikusabb, de a driverek és fejlesztők számában a FreeBSD sokkal jobban áll. Nekem ez van eltéve tartalék tervnek, ha a Linux teljesen elwindowsosodna.

    GRUB2-őt nem muszáj használni. MBR bootnál pl. lilo is elég. UEFI bootnál meg nem kell egyáltalán bootmaganer, lehet systemd-boottal bootolni, ha nem akarsz systemd-t, akkor EFI stub boottal, ilyenkor simán a kernelbináris bootol be. Így nem csak a szkriptnyelvet úszod meg, de az egész GRUB2-zést is.

    A Pulseaudiót Gentoo-n ki tudtam váltani apulse-szal. A systemd hiánya viszont mindenképp szopós. Lehet elogind-vel meg hasonlóval szórakozni, de az csak félmegoldás.

    A fára visszamászás nem opció. Nem mintha az ősemberes avatarodhoz nem illene, de szépen kivágják majd az összeset :DDD

    Fedora Core 6-ot nem ismerem, de ha a CentOS 6 még november végéig támogatott, és az systemd-mentes. Utána Artix, Void, MX Linux lehet alternatíva. Mivel neked a konzervativizmus jön be, ezért a helyedben a Devuan-nal próbálkoznék leginkább, az ötvözi a régi Debian konzervativizmusát a systemd-mentességgel.

  • Vladi

    nagyúr

    válasz totron #17455 üzenetére

    Egyébként jah, ezeket mondom én is.

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • Vladi

    nagyúr

    válasz Frawly #17456 üzenetére

    "Nem mintha az ősemberes avatarodhoz nem illene, de szépen kivágják majd az összeset"

    Dehogy. A héten ültetek még 2 meggyfát, már van 2 kicsi, pár év és meghívhatlak jó kis meggypálinkára. :R

    "Fedora Core 6-ot nem ismerem, de ha a CentOS 6 még november végéig támogatott, és az systemd-mentes."
    Az volt az első linux, amit kizárólagosan használtam. 3-4 hónapig nem bootolt a gépem wint. Szép egyetemista legényévek... :( Később reinkarnálódott centos 5-ben. :D

    "Nekem ez van eltéve tartalék tervnek, ha a Linux teljesen elwindowsosodna."
    megnéztem, első blikkre minden van a portsban ami app nekem kell. Majd még alaposabban átnézem. 12.x elvileg támogatott 2024-ig. Szal...

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • ubyegon2

    nagyúr

    Nekem is, de mindenkinek van egy olyan szakasz az életében, amikor készített egy snapshot-ot és azt szeretné, ha az adott pillanat/kor úgy maradna örökké. Nem, semmilyen területen nincs ilyen, sajnos. Másrészt meg nem sajnos, mert ha ez így működne, ha mondjuk az ősember bölcsész lett volna, akkor neki a jól megszokott fabunkója jött be és azzal fejbe is csapta volna a többit, amikor a köveket kezdik el pattingatni! Neki az úgy volt jó, hogy suhintott egyet a bunkójával és akit leterített, vagy megette vagy meghágta.

    Ma sem bölcsész mindenki, szerencsére, bár sok esetben talán jobb lenne. A világ viszont halad, leszarja, kinek melyik kor/állapot befagyasztása tetszene. Nekem is jobban tetszett sok szempontból, amikor tinikoromban otthon még vonalas telefon sem volt, de nem vagyok akkora marha, hogy az azóta megteremtett technológiai szintet elutasítsam. Az is megmosolyogtató, ha valaki elutasítja az okostelókat, de az egy szinttel azelőtti mobiltelókat használja megelégedéssel! De miért? Miért nem utasítja el azt is, hiszen 20 évvel azelőtt semmi nem volt és azt szerette.

    Szóval mindenki őrizgesse a saját kedvenc korának snapshotját és dédelgetheti is, mások meg haladnak tovább, a fabunkós párkapcsolat építés ideje lejárt.

    Ha lesznek még későbbi korok, a mostanit akkor az egoidiotizmus korának fogják nevezni. De nem lesznek későbbi korok, mert az egoidióta elutasítja például a honvédséget, persze ha baj van, akkor őt azonnal védje meg valaki, ha neki kéne magát vagy bárkit megvédeni az országban, akkor meg inkább elmegy innen. Na de mindenki csak nem lehet migráns a világon.

    [ Szerkesztve ]

  • Vladi

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #17459 üzenetére

    "ez így működne, ha mondjuk az ősember bölcsész lett volna, akkor neki a jól megszokott fabunkója jött be és azzal fejbe is csapta volna a többit"

    Ööööö.... igen? ;]

    A gond itt az abszurd tempóval van mostmár, ha csak 8-10 évente kellene új rendszert feltegyél, meg 15-20 évente elég lenne számítógépet vegyél újat, akkor semmi problémánk nem lenne ezen a téren. Jó oké értem, hogy ez most extrémnek hangzik, de valójában a tempó extrém és tök felesleges. Pár évvel az ezredforduló után elértük azt a szintet, ami az embereknek tényleg szükséges. Azóta csak a marketing tolatja ránk a szemetet.

    "Az is megmosolyogtató, ha valaki elutasítja az okostelókat, de az egy szinttel azelőtti mobiltelókat használja megelégedéssel! De miért? Miért nem utasítja el azt is, hiszen 20 évvel azelőtt semmi nem volt és azt szerette."

    Akkor mosolyogj rajtam nyugodtan. A probléma itt:
    - túlzott a tempó, mostmár rég az elővilág rovására megy az egész hajcihő.
    - tudni kellene, hogy van olyan, hogy elég. Van egy pont ahol már nem nagyon kell jobb.
    - felismerni a valós igényeit az embereknek.

    Egy okosteló milyen előnnyel jár??? Komolyan kértem, mert 10 év alatt nem sikerült nekem mutatni egyet se. Jó oké évente van 5 perc, amikor fél órát tudnék vele spórolni. De cserébe el kellene viselnem, hogy:

    - baromi sérülékeny. Múltkor gyorsan kellett egy szerszámot hegesztenem, sötét volt a hely, hát oda tettem mellé a telómat világítani. 5-10 centire fröcsögött tőle a cunder. :DD Namost erre nagyon kell a 300 ezres ájfón.,
    - Aksi szinte semmit se bír. Az asszonynak 10 éve nem volt olyan, hogy nem tud elérni engem, mert lemerült a telóm. 6 éve gyerekeink vannak, olyan nincs, hogy nem érjük el egymást. Devan mert az övé havonta 2x merül le úgy, hogy épp felhívnám... :W
    - lassul, vírusos, bonyolult. Buta telón 2 gomb, hogy hívjak valakit, vagy felvegyem. Most képzeld el, hogy nyakig olajos vagyok, de elkezdem simongatni a képernyőt...

    [ Szerkesztve ]

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • totron

    addikt

    válasz ubyegon2 #17459 üzenetére

    Nem a ragaszkodással van a baj, hanem az elutasítás módjával: az az arrogáns pökhendiség és alázat hiánya, amivel védi a magáét, az a nem jó. Meg amivel elvárja, hogy minden működjön, 1 neuron odébbmozgatása nélkül. És amiről nem fogja föl, hogy eleve fals az elképzelése. A nosztalgikus beragadottság ehhez képest semmi.

    Minden kornak megvolt és van és lesz is a rákfenéje, de én érzek azért pár egzakt pontot:
    - fogyasztóiság általi agyhalála az egyénnek + internet: ne gondolkodj, ne emlékezz, ne akard tudni mitől működik a doboz = satnyul az agyi állomány, az affinitás szűnik meg minden irányba, nincs kreativitás (legkisebb eltérés az megszokottól már megborulást eredményez)
    - elérhetősége a mindennek is, élelmiszerdömping kiegészülve az igazi és egyéni célok hiányával, nincs küzdelem igazán semmiért, csak primitív könyöklés szintjén a munkahelyen max. = ösztön szintű önjutalmazásba hajlik, kész is a cukorbetegség vagy hasonló kaliberű bármi
    - a világ másik részén meg csak a kilátástalan küzdelem jut
    - meg aztán ezt a műanyag-dolgot is igen erősen sikerült elszúrnunk (szemét, valós újrahasznosíthatatlanság igen sok területen)
    - üvegház-hatás: senki nem enged a maga és mikrokörnyezete jólétéből - könnyű azt mondani fejlett országból vagy nem 3. világból, hogy ne akarjon fejlődni, akinek még van hova

    Összességében ezekről objektíve elmondható, hogy sikerült összehozni egy nem túl fenntartható állapotot. Valami döcögés kevesebb létszámmal biztos lesz, de ne mondja nekem senki, hogy ezek egyike is jó irány.

    Az ősember ösztönből cselekedett, mi már tudatból, elvileg. Ilyenformán a kettő végállapot nem összevethető. A jövőbeli "vég"állapotot meg nem tudni, nem élünk már akkor.

    Nem lehet kivonatolt igazságabszolútumot megállapítani, majd valamikor valaki végigpörgeti felgyorsítva a történetünket, a Nagy Humán Logot és röhög egy jót, mit össze próbálkoztunk. Röviden: van egy életciklusa az evolúciónknak. Nem túl lényeges, kinek mi volt vagy van beakadva. Felróni sem érdemes: mindenkinek az vésődik, amilyen impressziók fiatalon érték. De mi a nagyobb hozzáadott érték: egy korszak érzéssel való megélése vagy droidként használni a mindig aktuális technikát érzés nélkül?

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Vladi #17460 üzenetére

    Lehet elfelejtettem írni, hogy igazad van abban, amit írtál, csak sajna nem működik ez így .
    A marketinggel kapcsolatos véleményeddel teljesen egyet kell értenem!
    A politikussal együtt a világ legkártékonyabb mocsadékságának tartom. Legalábbis jelen formájában.
    Gyakorlatilag régen is keletkezett hulladék a termelés/alkotás folyamatában, de ma már konkrétan hulladékot gyártanak és ügyesen elérik, hogy a népek ezt nagyon akarják is megszerezni maguknak.
    Ki fogunk pusztulni, mint a dinoszaurusz. Legalábbis a fogyasztói társadalmak jó része. Bölcsészek maradnak azért bőven! ;]

    [ Szerkesztve ]

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz totron #17461 üzenetére

    Igen ezt én is észrevettem. Képzelőerő teljes hiánya, mondjuk amilyen keveset olvasnak sajnos.
    A világ nem a miénk, csak kölcsön kaptuk a a gyerekeinktől.
    Semminek nincs már értéke, ami pénzben nem fejezhető ki.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • samujózsi

    tag

    Ti a systemd-től féltitek a jövőtöket linuxot. Néztétek már közelebbről a snap nevű borzalmat?
    Csak friss példa: Ubuntu 18.04.
    A teljes GUI (gnome3) snap telepítésű, ha eltüntetem a rendszerből a snap szoftvert, akkor megszűnik a GUI-m is (időlegesen, mert apt-vel vissza lehet tenni)
    Ahány ilyen csomagot felrak az ember, annyiszor 3 loop device keletkezik lassanként, mert megőrzi az update-ek során a korábbi változatokat.
    Hiába próbálom az apt-vel telepített csomagok update-elését kézben tartani, letiltva az automatikus update-et, ez a nyomorult a háttérben update-eli a saját telepítéseit. (jó, ez valószínűleg a lustaságom következménye, ott is lehetne változtatni talán)
    Ami viszont úgymond kiverte a biztosítékot, mert erről eddig nem tudtam: a snap-core tartalmaz egy saját /etc könyvtárat, benne egy csomó olyan konfiggal, amibe a jelek szerint semmi beleszólásom...
    :W
    Ezt úgy mégis hogy??? Mi használja az itteni beállításokat? Mi van, ha mondjuk én a névfeloldást kicsit másképp képzelném, mint a snap készítői? (lásd /etc/systemd/resolved.conf vs ugyanez a snap-core saját rootjában)

    sh4dow?? Ezekről te tudtál, tisztában vagy vele, mindez hogy működik?

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • Vladi

    nagyúr

    válasz #20749568 #17464 üzenetére

    Köszönjük Emese. :P

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • Vladi

    nagyúr

    válasz samujózsi #17465 üzenetére

    ezeknek most fel tudnám sorolni a windowszos megfelelőjét. A win frissítés csinálta azt, hogy csinált visszaállítási pontokat. Néhányat. 2 év használat után már 20+ gigányit. Törölni nem tudod, mert összedől a rendszer...

    "ez a nyomorult a háttérben update-eli a saját telepítéseit."
    Hátjah. Mennyit szidtuk a wint, hogy random újraindul mikor úgy látja jónak. Persze menetsz mókolni a rendszert a nemtudod hová már, például: regedit. Regedit. Hm... regedit.... :F

    Jahigen! Regedit!
    "a snap-core tartalmaz egy saját /etc könyvtárat, benne egy csomó olyan konfiggal, amibe a jelek szerint semmi beleszólásom..."

    Lassan itt az idő szedni a sátorfát. Már feliratkoztam egy freebsd videó csatornára. Megnézem mithogykell csinálni. 5-6 év szupportja van a cuccnak és eddig minden csomagot megtaláltam a portsban amit használok. :P

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • samujózsi

    tag

    válasz Vladi #17467 üzenetére

    Én használtam egy darabig FreeBSD-t, de nagyon meg kell válogatni, milyen hardvert tolsz alá, plusz egy csomó szoftver csak azzal a linux-compability csomaggal érhető el, ami BSD-n kb annyira idegen, mint linuxon a wine. :)

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • Vladi

    nagyúr

    válasz samujózsi #17468 üzenetére

    A legfiatalabb gépem 6 éves. De azért átnézem a támogatott hardverek listáját.

    "egy csomó szoftver csak azzal a linux-compability csomaggal érhető el"
    Eddig minden program ami kellett portsba benne volt, szóval nem aggódok. Jó oké gnome-commander az nincs. :DDD

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • samujózsi

    tag

    válasz Vladi #17469 üzenetére

    PyCharm és társai?
    Natív böngészőből mennek a videómegosztók?

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • cigam

    félisten

    válasz Rimuru #17407 üzenetére

    Ha nem ért hozzá, akkor hogyan lehet, hogy
    - a RedHat-nál van főállásban?
    - a RedHat épít a koncepciójára, mondhatni a rendszerük megkerülhetetlen alapköve
    - ugyanezt teszi a többi distro is.

    Ugye te sem gondolod hogy a RedHat-nál(és az összes többi nagy distro készítő csapatnál) csupa hozzá nem értő dolgozik?
    Akkor továbbra is kérdés hogy miért? Nem akarok párhuzamot állítani, de anno Németországban volt egy szobafestő, akinek fura ötletei voltak ...

    Ugyanakkor ez is olyan mint a szuperzöldek tiltsuk be a nylon zacskót kampánya. Megy a sopánkodás, de életképes alternatívát nem mutatnak fel, hogy pl. a hűtött nedves termékeket mibe tegyük?! Nincs életképes alternatíva. Nem arra a pár lázadóra gondolok, hanem hogy a nagy disztro készítők miért zárkóznak el attól, hogy _bármilyen_ init rendszert használhassak? Ez kb olyan mintha nem támogatnák a Cinamon- vagy Unity, LXDE, i3,...desktop-ot mert "elveszik az erőforrásokat" a mainstream fejlesztésektől.

    Vladi
    Nem érted. Én azt mondta, hogy a függőségek méretét is számold hozzá a VLC-hez. Nem a konténerek között, hanem az alap rendszerben. Legyen az egy komplett Python/Java futtatókörnyezet, vagy a gstreamer könyvtárak a rendszerben elszórva, adott esetben már telepítve. Igen, ennek ára van, amit a csomag méretében fizetsz meg. Az meg egyéni ficam kérdése hogy a hátrányait vagy előnyeit preferálod.

    Majd veszel nagyobb ssd-t ha nem férsz, több ramot, meg erősebb proccot. Majd megint veszel stb.
    Köszönöm erre ott a windóz.
    Nana... Ne csinálj úgy, mintha a Linux rendszerben annyira optimalizált, a végletekig polírozott programok lennének. Hírtelen egy program sem jut eszembe amit a kiadás előtt hónapokig optimalizáltak. Örülnek hogy elinudul, és már ki is adják. Ez platformfüggetlen dolog. Régen egy CD-re ráfért egy telepíthető live rendszer, ma már DVD/pendrive kell hozzá, pedig nem lett annyival okosabb, pláne nem gyorsabb. Igaz a CPU-k évek óta csak pár %-ot gyorsulnak, mégis egyre lassabb programokkal találkozok. Emlékem régen amikor 1,48,64kB-ba(ZX81, Spectrum, C64) kellett beleférnie mindennek. Addig gondolkoztak, próbálkoztak, trükköztek, míg végül megoldották. Én csak tudom, egy 1kB-os ZX81-em volt. Ma már ez elképzelhetetlen, és platformtól függetlenül HW-esen kell kompenzálni.

    Bocs, de erre 25 évig volt disztribőtor millió disztróban, most nincs?
    Hogy mi nincs? Csomagkezelőre gondolsz?
    Az nyílvántartja melyik programnak melyik verzió kell, és ha frissül az adott csomag mi történik?
    - telepíti az új csomagot, törli a régit (lehet ettől nem indul el az adott program)
    - telepíti az új csomagot, és meghagyja a régit (nem ettől a bloatságtól rettegtek annyira?)

    Meg azért tegyük már hozzá, hogy ezzel kinyitják a kaput a 3rd party csomagoknak. Így nagyjából a linuxok 5 előnyéből 3-at azonnal dobunk is. Nem kérem köszönöm.
    Melyik az az 5 (és abból melyik 3-at dobjuk)?

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • samujózsi

    tag

    válasz cigam #17471 üzenetére

    Régen elfért egy cd-n egy live rendszer. Ma is.

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz samujózsi #17465 üzenetére

    Nem tudtam, de nem is tudom hány évvel ezelőtt otthagytam az Ubuntut, aztán a rá épülő Linux Mintet is. Ha jön a homed, a Debian is erre a sorsra jut.

    https://www.coreinfinity.tech

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Vladi #17460 üzenetére

    A hsz-ed másik felét csak most látom.

    Akkor mosolyogj rajtam nyugodtan. A probléma itt:
    - túlzott a tempó, mostmár rég az elővilág rovására megy az egész hajcihő.
    - tudni kellene, hogy van olyan, hogy elég. Van egy pont ahol már nem nagyon kell jobb.
    - felismerni a valós igényeit az embereknek.

    Ki az amúgy, aki megmondja melyik az a pont, mikor már elég? Ki ismeri fel a valós igényeinket? Hát ez az......

    okostelóról....

    - baromi sérülékeny. Múltkor gyorsan kellett egy szerszámot hegesztenem, sötét volt a hely, hát oda tettem mellé a telómat világítani. 5-10 centire fröcsögött tőle a cunder. :DD Namost erre nagyon kell a 300 ezres ájfón.,

    Nem bántásként, de ezt csak egy bölcsészről tudom elképzelni. :DDD Hegesztenie kell( :Y ) de nincs világítás és semmilyen arra alkalmas eszköz a telón kívül. Csoda, hogy élsz még, mert gondolom az őséleti körlümények preferálása miatt mindent próbálsz Te megcsinálni. :N

    Azért jó, hogy egy hordozható és zsebbe is elférő telefon egyéb plusz tudásának is hasznát tudod venni, de ez az amiről szó esett már. Lettél volna bajban, ha nincs mobilteló, sőt tekerős is csak az orvosnál meg a papnál van no meg a tanácsházán.

    Egy okosteló milyen előnnyel jár???

    Szerintem tudod ezeket, csak most még meg tudod oldani, hogy elekrülöd, mivel mindent megoldasz másképpen. Nyugtass meg, hogy például ha autózól idegen helyre, akkor kihajtogatható autóstérképet használsz. Mert ha nem, bukott az egész. :D

    Az akksinak nem is kell többet bírnia, ennek is millió oka van. Egyrészt sok funkció, látható képernyő miatt hatalmas fogyasztás van, másrészt ide ez az akku megfizethető, lenne más tech szinten lévő is, de minek. Max 2 évre tervezik ezeket a telókat, ez van.
    A lemerülése meg nem érdekel. Amíg egy női táskában 78db bizbasz elfér, majd 3-4 kiló, akkor férjen már el egy apró 10000 mAh powerbank is. Férfiember is csak megoldja valahogy. Én már őskövületkorú leszek lassan, de míg itthonról eljutok a belvárosi melóhelyre és onnan újra haza, 4-féle töltési lehetőségem van. Érted? 4, négy különbüző! Aki nekem óvodásnak számít, ne nyekeregjen ilyenek miatt. ;]

    Most képzeld el, hogy nyakig olajos vagyok, de elkezdem simongatni a képernyőt...

    Persze, mert nyakig olajosan felkapkodod a hagyományos telót. Aham. Minek tanultál bölcseletet, ha állandóan nyakig olajos vagy meg hegesztesz?
    Látod már Te is benne vagy az új marketingkorban, mert evidens, hogy ha csörög meló alatt a teló azt fel kell azonnal kapni! Mi a halál f/száért? Vagy csak én dolgoztam jórészt olyan helyen, ahol fegyelmezettség is ismert volt, mint fogalom?

  • samujózsi

    tag

    válasz F34R #17473 üzenetére

    Hát le vagyok maradva e téren is.
    Az utolsó Xubuntum még ráfért egy CD-re, ha szűkösen is.
    Most nézem, 18.04-es már 1.3G... :(

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • samujózsi

    tag

    válasz sh4d0w #17474 üzenetére

    Ja... csak mert a múltkor olyan határozottan írtál itt valamit snap témában, hogy azt hittem, nyakig benne vagy. :(
    Na mindegy, nem tudok mit tenni, mert a pycharm-ra szükségem van, azt meg csak snap-ből tudom felrakni, ha repot akarok mögé.

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17464 üzenetére

    Mi a ragya ez? Már máshol is olvastam valami blogban, valami sorozat kimaradt nálam?

    ***************************

    Ja, az előbbiekhez meg ahogy látom más hsz-ek miatt is le kell írnom, a 2020. évben járunk.

    [ Szerkesztve ]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz samujózsi #17477 üzenetére

    Régebben jobban benne voltam, az utóbbi időben kissé másfelé néz az érdeklődésem, de ez nem jelenti azt, le vagyok maradva a legújabb agymenésekről technológiáról, legfeljebb a mély technikai oldalt nem ismerem mögöttük.

    Ellentétben egyes fórumtársakkal...

    [ Szerkesztve ]

    https://www.coreinfinity.tech

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz totron #17461 üzenetére

    De mi a nagyobb hozzáadott érték: egy korszak érzéssel való megélése vagy droidként használni a mindig aktuális technikát érzés nélkül?

    Ja, hogy csak e két véglet van. OK.

    Ez a világ egyik részén ez van, a másikon meg semmi.....hát ez azért bonyolultabb ennél, de kíváncsi lennék mi lenne, ha egy felépített normál méretű élhető lakatlan városkába egy-egy részeibe betelepítenén különböző rassz szerinti csoportokat, legyen tetszőleges, de mindenképpen legyen 3. világbeli is. 5 év múlva mindenki elhagyná a városkát és lenne egy nagy bejárás. A feltételek egyformán adottak mindenkinek, mégis......szerinted megtippelhető, hogy simán ki lehetne találni, kik melyik körzetben éltek?

    Gyakorlatilag szinte életképtelen nemzedék kezd kialakulni és azt kell mondjam, nem ők tehetnek róla. Ha jön az utcán egy tini pár, ne kelljen már rendőri igazoltatás ahhoz, hogy az ID-juk alapján lehessen tudni, melyik a lány és a fiú.

    Még egy megosztó téma. Miért és meddig van az, hogy a tücskök egyre inkább alapjognak tekintik, hogy a hangyák márpedig az ő jólétükről is gondoskodjanak? Ugye itt szinte csak az arányokon múlik ki kit tekint szolgának és ki az valójában.

    Szóval ha valaki nagyon aggódna, hogy a technológiai fejlődés szintje tesz be nekünk, ne tegye. Nem csak az és bizony nem csak ezen a területen belül kéne annyira odafigyelni a kártevők elleni harcra. :)

    Összességében ezekről objektíve elmondható, hogy sikerült összehozni egy nem túl fenntartható állapotot. Valami döcögés kevesebb létszámmal biztos lesz, de ne mondja nekem senki, hogy ezek egyike is jó irány.

    Valamit tenni kéne, de a töredék létszám nagyban attól is függ, mikor és kik fognak tenni valamit.

    (#17480) Aweriot

    Köszi! ;] Szerintem ez is maradhat abban az egyre nagyobb zsákban, amiben vannak az eztqrvárafeleslegestudnom cimkés akármik.

    [ Szerkesztve ]

  • Vladi

    nagyúr

    válasz cigam #17471 üzenetére

    Vigyázz azért a redhattal, mert nemrég ibm tulajdonba került. Kvázi egyre inkább forprofit a viselkedése. Manapság minden ami forprofit, egyre távolabb kerül az emberek valós igényeitől, egyre inkább fogysztóvá nevelés és kényszerkiszolgálás a cél.

    "csupa hozzá nem értő dolgozik? "
    Mint minden más korporésönben egyre kevesebb a mérnök és egyre több a pénzügyes és marketinges. Ezzel el lehet hitetni a bullshitet és ki lehet pattintani pénztárcát. A free szoftver nem ezért van.

    Itt egy kontinuumot látok:
    - egyik vég a free software, ahol a mérnök célja, hogy az emberekneke készítsen valamit, amire szüksége van.
    - a másik vége a corporation, ami célja, hogy terméket értékesítsen fogyasztónak. Ehhez marketinges kell, a mérnök másodlagos. A fogyasztót meg fel lehet készíteni arra, hogy tudassák vele az igényeit.

    E két véglet között mozgunk jelenleg a második felé.

    "a hűtött nedves termékeket mibe tegyük?!"
    Ebbe most ne menjünk nagyon bele, mert nemsokára jön a heti rendes zöldflém a blogoutra, majd ott kitártyaljuk, ha akarod.
    Erre most csak annyit mondanék, hogy: pincébe. :DD

    "Nem érted."
    De értem. A lényeg, hogy csomagkezelőnél a klasszikus modellben 1x teszed fel a függőséget, pl: libgnome és az egész userspace összes appjával együtt annak a verziójához igazodjék. Ezt csinája a disztribútor.
    Ezekben az új módszerekben meg minden app hozza magával az összes cuccát. Legrosszabb esetben 20 apphoz 20x teszed fel a libgnome-ot.

    "Nana... Ne csinálj úgy, mintha a Linux rendszerben annyira optimalizált, a végletekig polírozott programok lennének."
    nem, de van különbség az összegányoltunk valamit, a kicsit optimalizáltunk és a végletekig csiszoltuk között.
    Ez is 2 véglet között mozog. Ha rá tudod venni a usert, hogy vegyen még 16 giga ramot, nincs vele munkád. De ettől ez a gyakorlat nem lesz jó, pláne nem a linuxra jellemző.

    "Hírtelen egy program sem jut eszembe amit a kiadás előtt hónapokig optimalizáltak"
    Naazért ese ennyi szélsőséges. A konkrét folyamat:
    - programozó csinál appot, kiss elve alapján gyakran ad ki. Tehát van 0.1,0.2 stb verzió.
    - ezután a disztrubótor beforgatlja a csomagjai közé és leteszteli. Fedoránál konkrétan ez rawhide - alfa - béta - release útvonalon megy. Persze van rá kapacitása, hogy pecselje ha kell. Meg átvegye például a debian pacheit, vagy vica versa.
    - S az enterprise linux fejlesztése csak ez után kezdődik.

    Ez itt hány tesztelési ciklus volt? Ha konténerbe vágod oszt olyan, amilyen, akkor a disztribútor nem cisnált semmi mást, csak konténert... :U

    "Hogy mi nincs?"
    Humánerőre gondolok. Leseggelés és csomagfaragás, disztribúció tesztelés.

    "Melyik az az 5 (és abból melyik 3-at dobjuk)?"
    Oké, ez nagyjából hasraütés volt, de
    1. a csomagkezelés egyik előnye, hogy ellenőrzött a forrásod. Amíg csak a disztribútor tárolóját használod valaki tartja érte a hátát. amúgymeg: link.
    2. nem teljesíted a kisst. csak a hibalehetőségeket gyarapítod, márpedig ott a hiba is gyarapszik.
    3. nem lesz rendes tesztelési ciklusod.
    4. nehezebb lesz megtanulni, átlátni, megismerni. Megcsinálni.
    Ez máris 4. :P

    (#17475) ubyegon2

    "Ki az amúgy, aki megmondja melyik az a pont, mikor már elég? Ki ismeri fel a valós igényeinket? Hát ez az......"
    Nagyon ideje lenne megtanulni, hogy mi az. Ami egyértelműen látccik, hogy már nagyon régen átléptük a határt.

    "Nem bántásként, de ezt csak egy bölcsészről tudom elképzelni."
    Ez nem a bölcsész sajátja, ezt úgy híjják, hogy magyar kisvállalkozó.

    "Csoda, hogy élsz még, mert gondolom az őséleti körlümények preferálása miatt mindent próbálsz Te megcsinálni."
    Jah, mert az élet rákényszerített. Tese nagyon akartál mostanában fröccsöntő szerszámot készíttetni...
    De millió példát mondhatnék. Egyszerűen a magyar ipar erőforrásai elfogytak, mindent felzabált a nyugati gyártási igény. Vagy megcsinálod magadnak amit megtudsz, vaggy sehová se jutsz.

    "Szerintem tudod ezeket, csak most még meg tudod oldani, hogy elekrülöd, mivel mindent megoldasz másképpen."

    Ha meg lehet oldani másként, akkor végül is van bármi amiben kizárólagos? Nem, nem tudom az előnyeit, mert amit eddig hallottam, azok vagy:
    - marhaság
    - nem kell nekem
    - leszarom
    - megoldom máshogy ugyan akkora erőfeszítéssel

    "Egyrészt sok funkció, látható képernyő miatt hatalmas fogyasztás van, másrészt ide ez az akku megfizethető, lenne más tech szinten lévő is, de minek. Max 2 évre tervezik ezeket a telókat, ez van."
    sok felesleges funkció megeszi az aksik. Oké vigyeek powerbankot. Meg aksit is lehetőleg. :DDD Vagy hagyd a francba az egészet, és mondj le az egyébkélnt se létező igényidről. Lehet rajta fészbúkozni, meg küldhetek fotókat gyorsan. egyiketsekarom. :O

    "Minek tanultál bölcseletet, ha állandóan nyakig olajos vagy meg hegesztesz?"
    Erre vitt az élet, ha már kíváncsi vagy. :)) Ilyen van. Én ennekr örülök, hogy így alakult, te meg nyugodtan irigyeld csak tovább a rendkívül sokszínű műveltésgemet, ami nem csak humán, de tehcnológiai téren is jelentős. :P

    "meló alatt a teló azt fel kell azonnal kapni! Mi a halál f/száért?"
    őőőő tanál azért, mert ügyfél hív és ez része a munkámnak?

    "Vagy csak én dolgoztam jórészt olyan helyen,"
    Ahol én dolgozom, jónéhány előnye és hátránya van. Gyakorlatilag akármikor telefonálhatok, ez egyik előnye annak, ha a munkahelynek a tulajdonosa és a főnöke is vagyok. :P

    Ugyanakkor sok tekintetben magunkra vagyunk utalva, ha bedöglik egy gép, akkor meg kell cfsinálni. Azonnal. Ha hegeszteni kell, akkor veszem a pajzsot, testkábelt, elektródát és go. :DD

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • Frawly

    veterán

    válasz samujózsi #17476 üzenetére

    Ez ilyen, egyre bloatabbak. Pedig megértem Xubuntuékat is. Nekik bárki igényeire kell gondolni, meg a kezdőkre is, ezért inkább rátesznek mindent. Meg ugye egyben live rendszerként is lehet használni, és hasznos, ha bele van készítve minden, úgy lehet használni netezésre, backup készítésre, particionálásra, stb. De valóban, erre a sok szutyokra, ami benne van, a tört részére nincs szüksége egy kicsit is haladóbb linuxosnak. Ezt nem értette ubyegon, hogy ez csak addig jó, amíg annyira kezdő valaki. Utána már csak teher, hogy telepítés után le kell szedni egy csomó dolgot. Ha nem szeded le, akkor ez a sok szutyok minden update-kor frissülget is.

    Ja, a snapról is volt szó a topikban, hogy mekkora bloat. Le lettem oltva, hogy nem értek hozzá, mert nem nextcloudozok, hanem a kövek alatt élek.

  • Frawly

    veterán

    válasz cigam #17471 üzenetére

    Jól írta előttem ősember kolléga. A Red Hat-tel, Google-lel meg a többi multival az a baj, hogy torz, üzleti a szemlélete. Nekik a csilivili bloat fekszik, mert azt el tudják adni marketinggel, meg a sok corporate bullshit öltönyös-nyakkendős cégvezetőnek, és nem szakmai szempontok, hanem trenddivat meg cégek lustaságának és rugalmatlanságának a kiszolgálása mentén fejlesztenek.

    Pedig a Linux nem erről szól, hanem az opensource technikai fejlődésről, meg a szabadságról, teljes rendszerkontrollról. Ha corporate bullshit kell, arra már ott van a Windows. Ezek a multik sajnos elbarmolják pont azt, ami a Linuxnak a lényege lenne.

    Még egy példa a bloatra, amit tegnap tapasztaltam. Ugyebár az Arch telepítésem minimalista. De torrentnél még nem álltam át qBittorrentről rtorrentre. Sajnos hiba volt, mert pl. tegnap lehúztam 6 darab torrentet, 4,5 GiB összméretben. Egyszerre csak egyet, úgy van beállítva a qBittorrent, hogy egyszerre csak egyet töltsön, utána következhet csak a következő. Az alkalmazásban 64 MiB lemezcache + szabad OS cache volt beállítva. Na már most a 4,5 GiB torrenthez és 64 MiB lemezcache-hez képest megevett 15 GiB (!!!) memóriát, cache-nek. Azt hittem, hogy kivágom az ablakon. Oké, legalább valami kihasználta a 16 giga RAM-ot, nem maradt parlagon, de azért durva, hogy mindez 4,5 GiB-hoz lett elhasználva. Már most látom, hogy úgy lesz letörölve a qBittorrent, hogy csak nyekken, az összes Qt-s meg egyéb, 15 giga cache-elős cuccával együtt, ki a büdes vérbe lesz vágva. De nagyon durván, kellő polkorrektséggel.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Vladi #17482 üzenetére

    Ez nem a bölcsész sajátja, ezt úgy híjják, hogy magyar kisvállalkozó.

    Ugyanakkor sok tekintetben magunkra vagyunk utalva, ha bedöglik egy gép, akkor meg kell cfsinálni. Azonnal. Ha hegeszteni kell, akkor veszem a pajzsot, testkábelt, elektródát és go.

    Ahol én dolgozom, jónéhány előnye és hátránya van. Gyakorlatilag akármikor telefonálhatok, ez egyik előnye annak, ha a munkahelynek a tulajdonosa és a főnöke is vagyok.

    Ezt a hármat egybevéve aszondom, hogy így már sok mindent értek. Amit nem értek, az az, hogy egy kisvállalkozásban miért a tulajdonos és főnök hegeszt, de ami jóval inkább megrettent, hogy miért telefonnal kell világítani, ha hegesztesz? :D

    sok felesleges funkció megeszi az aksik.

    Igaz, de félve mondom, elég sok mindent ki is lehet kapcsolni, tudod okosteló. Minap olvastam a Mi 9 SE topikban, hogy valami notifybuddy nagyon eszi az akksit egy komának! Mondták neki, hogy kapcsold ki, .....-áááá nem, mert azt úgy megszoktam, de hát az akksi mégis..... Mindegy, felrak marhaságokat és utána nyavalyog.

    Vagy hagyd a francba az egészet, és mondj le az egyébkélnt se létező igényidről. Lehet rajta fészbúkozni, meg küldhetek fotókat gyorsan. egyiketsekarom.

    Ajaj, megbocsájtható ez a rendkívüli ismerethiány, mivel nincs mobilod. :P Facézni mobilon szerintem qrvára nem szükséglet, de az már igencsak qrva sokat segített, hogy fotókat tudtam küldeni, például dokumentációt fotóztam. Mondok egy példát is: autómobil kicsit deformálódott az elején, ott maradt a melóhelyem előtti placcon, ahová a vontató lerakta XV.ker-ben, nekem Debrecenben volt dolgom, de másik jármű biztosítása miatt hívott a kárszakértő, hogy mérjük fel az autót. Aszongya, hogy jujjj......hát mert ekkor meg akkor....., mondom neki, higgadalom, rám van szüksége vagy az autó adataira, állapotára? Kulcs főnökömnél, kimegy kinyitni járművet és megoldható volt, hogy valami Viber vagy akármelyik másik vacakkal átküldjem a forgalmit meg még valamit lefotózva. Ezt záros határidőn belül intézni kellett, én Debrecenben szerettem volna tartózkodni, ameddig jól esik. Okosteló lehetővé tette.

    Másik példa: - hirtelen kellett banktól kölcsön, ebédidőben tudtam csak kiviharzani, sorra kerültem, minden OK és mondja az ember, hogy kell egy közüzemi számla! Mondom neki, nincs olyanom, minden elektro.....nem baj mondja, Plazaban van Telekom és kérjek számlamásolatot és jöjjek vissza! No ez annyit jelentett, hogy erre nem volt már időm, szóval ugrott volna a dolog, de beugrott, hogy van okostelóm, kérdem tőle, jó-e, ha a számla hivatalos pdf-jét letöltöm és mond egy email címet, ahová átküldöm. Kicsit meglepődött, gondolkodott és végül az lett az eredmény, hogy az úgy teljesen jó. 3 perc múlva már jöttem kifelé, minden el volt intézve.

    Hirtelen ezek a példák ugrottak be, amikor igen jót tett az okosteló és tegyük hozzá, hogy én telefon meg net, sőt számítástechnika nélkül szocializálódtam és nem nagyon szeretek semmit intézni okostelón, de van amikor csak ez a megoldás. Mint írtam már, 2020-at írunk. Hiába vagyok matuzsálem szinte.

    te meg nyugodtan irigyeld csak tovább a rendkívül sokszínű műveltésgemet, ami nem csak humán, de tehcnológiai téren is jelentős.

    Dehogy irigylem! ;] Egyikért megdolgoztál, a kényszer szülte techno ismeretekkel kapcsolatban szkeptikus vagyok és félek, mivel fene se tudja mennyi bölcsész csinál iparszerűen pénzért technológiai skillt igénylő munkákat! Itthon bajban vagyok, régebbi melóhelyemen egyszerűbb volt, mert jött a csapat, hogy végzik majd ők itt a munkákat, mutassam hol a munkaterület.
    Aham, csak nyugalom, szerződések, munkavégzők adatai, okmányok, szakvégzettség igazolása, etc. Hát majd jön a tulaj, azzal intézzem őket ez nem érdekli.....nem nyújtom ezt a részét. Jött a menő vállalkozó, hogy szóltak neki az emberek, valaki itt akadékoskodik, mutassam a munkaterületet, mert ez közbeszerzés meg kötbér meg amúgy is, de hívja is ő XY nagyfejűt nem szarakodik velem. Imádtam, ha presszionálnak, de végül 3 óra elmúltával hozzákezdtek a munkákhoz. Nem valami szivélyesen nyujtott át minden dokumentációt az ember, de ez ilyen. Legalábbis akkoriban nagyon nagy mellényűek voltak a menő vállalkozók. Mer'hogy ők végeznék a munkájukat......azt persze nem értette, mikor mondtam, én is a munkámat végzem.
    Az a fej, ahogy rámnézett, mikor köszönés nélkül elviharzott végül....... :D Persze volt egy másik arca is ám az embernek, ezt akkor mutatta be, mikor már tudta, ki fogja aláírni a teljesítésigazolást a felújítás befejezte után. :D

    Tese nagyon akartál mostanában fröccsöntő szerszámot készíttetni...

    Tényleg nem. :N

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #17483 üzenetére

    Ezt nem értette ubyegon, hogy ez csak addig jó, amíg annyira kezdő valaki. Utána már csak teher, hogy telepítés után le kell szedni egy csomó dolgot. Ha nem szeded le, akkor ez a sok szutyok minden update-kor frissülget is.

    Szerintem értette az, csak úgy van vele, mint a portás azzal, hogy a sas magasan repül. :DD Ha valami zavarja, leszedi, service-t kikapcsolja és hát valóban, amik fenn maradnak csomagok, frissülgetnek is időnként. Szerintem idén tuti vagy 5 perc elment erre a fránya frissítgetésre, valamit most már ki kell találnom! ;] Azon töröm a fejem, hogy ebbúl a frissítésre elpazarolt időből mennyit tudnék megmenteni, persze nem kell ezzel foglalkoznom, max annyit, mint amikor 5 s a frissítés, de akkor is......szerinted ha nekiugranék Gentoo-projeknek, az menne? A Te műveleti naplód alapján kb 17000 munkaóra alatt szerintem simán megcsinálnám úgy, hogy évi 25-30 perccel kevesebb lenne a frissítés ideje. Belekezdjek, mit gondolsz?

    Olvasva mit galádkodik nálad a Qbittorrent, behoztam ide mellém a samukalapácsot, mert én is Qbit használok, így ha meg akarná enni itt is a 15GB memót, azonnal lecsapok rá.
    Mondjuk az is igaz, hogy 6 éve használom és tucatnyi torrent is jön-megy egyszerre, de nem ette sose a memóriákat. Lehet, hogy én nem kezdek el mindent össze-vissza konfigurálgatni, hanem csak hagyom, hadd működjön? Képzelem mi lenne nálad, ha nem állítgatod mindenfelé és egyszerre nem csak egy torrentet engednél....... tényleg mi lenne? Ugye 12x nem tudná felzabálni a 15giga memót......ne mindegy, nem értek én ehhez. Te? :P Nyugtass meg, hogy nem humán végzettségről nyergeltél át Te is hirtelen techno területre!

    De most tényleg! Mi a fene dolga lenne egy végzett bölcsésznek, ha mondjuk így akarna elhelyezkedni? Vagy így senki nem akarna? Minek akkor bölcsész szak? Azt kitalálom magamtól is, miért arra jelentkeztek emberek...... Maga a megnevezés is elég mulatságos ezzel a két szó összeakasztásával. Kicsit olyan, mint a megölőgyilkos, persze ilyen nincs.
    Volt kollégám médiapedagógusként végzett, nyíltan megkértem, vázolja nekünk 5 percben, mi is ez a nemes skill.......gondolkodott rajta erősen, végül elküldött a csába. :Y

    [ Szerkesztve ]

  • zoltanz

    nagyúr

    Sztem még nem kell temetni a Linux-ot, persze nézegetni más irányba sosem árt. Elég aggasztó az irány, de nem lefutott a meccs. Én annak örülök, hogy van létjogosultsága, stabil bázisa Linux-nak az átlagfelhasználásra. Más kérdés, hogy ez főleg az MS balfékségén múlt.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17487 üzenetére

    Aham, szóval ezért. Ahogy látom akkor a bölcsész az úgy tanulgat, aztán az általad felsoroltakra szakosodhat, csak mert ezek konkrétan....na mindegy, amúgy is de qrva hasznos ez a politológus nevű madárfajta is. Tehát azt mondod, hogy önmagában még a bölcsész végzettség, mint olyan nem jó semmire? Már persze nem úgy értem, persze nem ártanak a pallérozott agyak*, de úgy szakmaként. Gyakorlatilag tanulsz, kapsz egy diplomát és ezzel már ki tudod találni, mit akarsz tanulni ezután. Fasza.....ez mondjuk mindig fura volt sokaknak a libradikál korszakból, hogy lehetett levet hűteni akár 10-12 évig is ingyen felsőfokú intézményekben. :(((

    *egy két fiatalabb diplomással azért beszéltem már, aki alapból tudatlan idióta maradt.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17490 üzenetére

    Oké. Ha most ezek ketten vegyész diplomával rendelkeztek volna, akkor most éppen a vegyészeket utálnád?

    Miből következett az, hogy én ezeket utáltam? A médiapedagógus kollégámat is kifejezetten csíptem, de általában azért nem utálok senkit, mert lütyő. sokkal inkább azokat, akik mondjuk nem hülyék, de lenézik a nem annyira okosakat vagy azokat, akik nem végeztek felsőfokút.

    Tényleg az, csak sajnos érteni kell amit le szoktak írni

    Lehet, hogy igazad van, de én a hasznosságuk alatt azt értettem inkább, hogy kb a jelenlegi számuk töredéke lehetne hasznos, szóval a tömeg/társadalmi hasznosság együtthatóra gondolok.
    Bár talán mégis haszontalan úgy általában is, mert akit nagyon érdekel a politika, annak talán segít, hogy ezek magyarázzák, mit is csinál miért is csinál a politika. Főleg akkor jó ez nagyon, mikor ugyanarról teljesen mást állítanak, persze pártszimpátia alapján. No de ha így van, akkor mégiscsak mi hasznuk van? Gyakorlatilag szaron ülő verebek, ha nem lenne ennyi szar, tizedennyien se lennének. Lásd Skandinávia.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #17492 üzenetére

    hogy "akkor most a vegyészek lennének az aktuális kereszteshadjáratod célpontjai?"

    Ja, ha azt kérdeném, hogy mit csinál a vegyész a vegyész diplomájával, akkor lenne igazad. De szerintem ezt úgy általában lehet tudni, legalábbis egész jól behatárolható. De kérdezz meg egy tucat átlagembert, ha gondolod, hogy mivel foglalkozik a bölcsész konkrétan. ;) Én nem tudom, soha nem is tartottam megfoghatónak, de ettől még nincs velük semmi bajom. Hiányos általános műveltség, van ilyen.

    Az egy nagyon rossz irány, hogy minden foglalkozást ami nem termel közvetlenül GDP-ben mérhető hasznot, haszontalannak bélyegzünk.

    Ezt se tenném, mivel huszonévig hallgattam, hogy mi* improduktív népek vagyunk meg rengeteg idiótaságot még ezen felül.

    Azokat a foglalkozást végzőket nem kedvelem, akik itt nálunk főleg, abból élnek, hogy képmutatóak, kifejezetten egy oldal fizetett *.i, holott tanult szakmájuk alapján erre nem lehetne módjuk. Mocsadékoknak tartom azokat a papokat, akik beviszik a politikát a templomba, ahol már csak azt nem teszik meg, hogy a megváltó képét/szobrát nem cserélik le o1g-re. Politológus is csak fizetett megmagyarózómajom, legalábbis hazánkban. Ügyvédek legalább mindenütt ugyanolyanok. Néprajzost meg történészt se vennék annyira egy kalap alá. Szóval nehéz ez, mert egy nagyon speciális országban élünk.

    *MH

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    Redmi Note 8T - látta már valaki élőben?
    Én pár napja hallottam róla, árához képest nem rossz, de a Telekom ezt is túlszárnyalta. Ha valakinek olcsón kell egész jó kis teló, nézzen rá a weboldalon, egy felesleges Domino-t átváltva előfizura, 27500-ba kerül a telefon! Nem vicc, a minimál előfizetéssel, ami csat net-SIM.

    Nem 275000, hanem 27500, persze egy mezei kommersz, de ennyiért tutira super.

  • Rimuru

    veterán

    válasz ubyegon2 #17494 üzenetére

    Nem akarom latni, eleg volt ennyi hozza: Kijelző átlója 6,3 hüvelyk :DDD

    Vigyázat, csalok!

  • cigam

    félisten

    válasz Vladi #17482 üzenetére

    A debian-nal (slackware,suse,...)senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez(na jó talán Ian Murdock-al példát statuáltak ;] ), hogy akkor térjen át systemd-re. Nem is buta emberek rakták össze, felügyelik, oszt mégis áttértek rá úgy, hogy a dobták a többi támogatását.

    Ez itt hány tesztelési ciklus volt?
    A tesztelés nem optimalizálás!

    No és mi a helyzet akkor, ha a distribben nem fellelhető programra van szükségem? Plusz ott vannak a nem hivatalos csomagtárolók. Ubuntu-n a kismillió ppa, ...
    Hiába biztosítaná a distro integritása, hogy a lib-ek nem ütköznek, ha ez n+1 esetben nem megvalósítható.pl. a Resolve egyetlen distro-nak sem része.
    Hiába van a distró csomagtárolójában x program, ha az nem a legfrissebb (és itt most nem pár nap, hetes csúszásra gondolok, hanem éves lemaradásra), akkor használod a régit ami talán nem is támogatja a z új HW-ed pl. Ubuntu 18.04LTSben 1.0.5.-ös az Arduino verziója, míg az oldalukról már az 1.8.1 verzió is elérhető, ami az azóta megjelent új HW-eket is támogatja. A Fedora-ban bent sincs.

    Ez csak 2 példa az elmúlt hónapokból biztos lehet még többet felsorolni, ami miatt nem biztosítható a distro integritása. Ekkor igenis jó megoldás a konténerezés, mert a distro is konzisztens marad, és az adott program is futni fog (feltéve ha van konténeres kiadása).

    Frawly
    Pedig a Linux nem erről szól
    Ha nem erről szólna, Torvalds már a szokott nyers stílusában rég kiosztotta volna őket.

    Ha használva van az a baj, ha nincs, az a baj. :P

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • cigam

    félisten

    válasz cigam #17497 üzenetére

    Ja, és akkor nem beszéltem a discontinued programokról, vagy azokról amiknek direkt elraktam az x.y kiadását, mert az újabbak már nem úgy működnek ahogyan az elvárható. Pl. az eddig jól működő mpeg2 de/kódert lecserélték ffmpeg-re, és onnantól kezdve rosszul kezeli az mpeg2 fájlokat az avidemux.

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • Vladi

    nagyúr

    válasz cigam #17497 üzenetére

    "A debian-nal (slackware,suse,...)senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez(na jó talán Ian Murdock-al példát statuáltak"

    Ezzel azért csak óvatosan... vannak itt olyan folyamatok, amire a szabad szoftveres közösség nem mindig figyel eléggé, vagy nem ismeri fel a jelentőségét. A free kódok egyre durvább százalékát már fizetett mérnökök írják. Ha most például a redhat úgy dönt (mostmár sajnos az ibm, ami veszélyesebb) hogy xy fejlesztést nem támogat tovább, nem kell neki, az jó eséllyel elhal. Kiszállt az initből és pénzt told a systemd-be. Látjuk az eredményét.

    "No és mi a helyzet akkor, ha a distribben nem fellelhető programra van szükségem? Plusz ott vannak a nem hivatalos csomagtárolók. Ubuntu-n a kismillió ppa, ..."

    Persze, mindig van példa, de ezek nem általánosak. Inkább azt nézd, hogy miaz ami a tárolóban van. El lehet viselni, hogy x programot helyettesítened kell. Én is valahogy majd túlélek hosszútávon gnome-commander nélkül...

    "Hiába van a distró csomagtárolójában x program, ha az nem a legfrissebb (és itt most nem pár nap, hetes csúszásra gondolok, hanem éves lemaradásra), akkor használod a régit ami talán nem is támogatja a z új HW-ed pl. Ubuntu 18.04LTSben 1.0.5.-ös az Arduino verziója, míg az oldalukról már az 1.8.1 verzió is elérhető, ami az azóta megjelent új HW-eket is támogatja. A Fedora-ban bent sincs."

    Mondjuk ez réteg igény. A verziószám nem mindig jelent problémát. Oké találtál egy esetet - ami egyébként rossz példa, mert az arduino ide pont olyna, hogy gyak. portable módon használathod szinte minden disztrón, úgy van gyárilag forgatva - de van mellette rengeteg példa, amikor jól hazsnálható. Most az smplayer 3 évvel korábbi verzió, de lejátsza neked a filmeid 100%-át. Akkor mér érdekel a verziószáma?
    amúgy meg fedorában is van.

    "Ekkor igenis jó megoldás a konténerezés,"
    Nem, mert pont a példád az, amit portable módon meg lehetett oldani. link.

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

Új hozzászólás Aktív témák