Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
-
GAMEPOD.hu
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz Melorin #26796 üzenetére
Ugye nem gondolod, h a képen látható szöveg volt a kérdés? A rendszer honnan tudhatná, melyik könyvhöz milyen szótárat kell alkalmazni szó kereséskor, milyen elválasztási szabályokat (és jó esetben ott is milyen szótárat) kell alkalmaznia?
Természetesen minden könyvhöz tartozik sokféle metaadat, többet között a nyelv is, ez volt a kérdés, hiszen ha ez hibásan van beállítva (ami nem ritka különösen innen-onnan letöltött anyagoknál) akkor természetesen ezek sem működnek jól.
Az ingyenes Calibre erre is jó, h ellenőrizhetőek és könnyen szerkeszthetőek vele ezek a metaadatok. -
HardRic
addikt
Megjött a PW5, egészen elképesztő a kijelző a PW3-hoz képest. A fényeloszlás teljesen homogén, a kontraszt sokkal jobb, és tükröződés is kevesebb.
Az Amazon support pedig ilyen gyorsan még sosem szedte le a reklámokat, konkrétan írtam egy üzenetet, rá pár másodpercre már jött is popup, hogy nincs több reklám. -
BBéci
legenda
válasz Degeczi #26791 üzenetére
Számomra az e-bookok legnagyobb előnye az, hogy nem kell az olvasásukhoz szemüveg. Akkorára állítom a betűméretet és a fényerőt (4-7 között), hogy pont kellemes legyen.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Degeczi
nagyúr
Még jó a szemed. Később, ahogy az idősödéssel gyengül, nehezebben olvasható az alacsony fényerőre állított telefonkijelző, mert a kevesebb fény miatt tágabb pupilla csökkent mélységélességet jelent.
E-book olvasónál ez nem szempont, hiszen azt olvasószemüveggel használja akinek szüksége van rá, telefont azonban ha csak lehet, inkább anélkül, ott ezért is gyakoribb a nagyobb fényerő. -
bwoay
nagyúr
válasz HardRic #26787 üzenetére
amit az öreged csinál, azt én sem bírom. sőt, azt vettem észre, hogy az átlagnál vagy 60%-kal alacsonyabb fényerőre állítom a kijelzőimet. így megesik, hogy valaki más telefonja kerül a kezembe, és úgy csinálok, mint Drakula gróf, amikor a szemébe süt a nap.
[ don't... don't believe... don't believe the hype ]
-
hampidampi
senior tag
válasz Melorin #26788 üzenetére
Bár én nem használok KOReadert, de ilyen akkor szokott lenni, ha
1. Nem szótár, hanem szabály szerint választ el.
2. Nem magyar szótár szerint választ el (hanem mondjuk angol szerint).
3. Nem jó magyar szótár szerint választ el.
Én megnézném a rendszerben be lehet-e állítani valahol, hogy megfelelő magyar szótárat használjon elválasztásra. -
HardRic
addikt
Irigyellek, hogy rád nem hat így.
Apám olyan, hogy a vaksötét szobában max fényerőn nézi a laptop kijelzőt és nem zavarja, én meg szöges ellentéte, az irodában is barna árnyalatos, sötétített szemüvegben ülök. A fehér világítás ami korábbi munkahelyemen volt, pedig garantált migrént okozott estére. Pedig nem villódzós neon volt.Amúgy elég könnyen lehet találni cikkeket a témában, ha rákeresel arra, hogy “blue light, tired eyes, retina damage” és hasonlók. De ahogy az interneten minden, itt is lehet mindenre és minden ellen is cikket találni. Ezért mondtam, hogy én inkább a saját tapasztalataimra hallgatok.
[ Szerkesztve ]
-
bwoay
nagyúr
válasz HardRic #26784 üzenetére
azért terjedt el, mert a hideg fény képes bezavarni a cirkadián ritmust: az agy a hatására kevesebb melatonint termelhet, ami rosszabb minőségű alvást eredményezhet.
nem vonom kétségbe, amit tapasztaltál, csak nem találtam még tudományos cikket erről.
Melorin:
nem igazán szoktam állítgatni, nem tapasztaltam még, hogy számomra különösebb jelentősége lenne a különböző árnyalatoknak, és meggyőződésem, hogy nem is egyformán reagálnak rá az emberek. én igazából azt vallom, hogy csak akkor kell bekapcsolni a világítást, amikor nagyon muszáj, mert egyébként az e-ink kijelző egyik legnagyobb előnye, hogy megvilágítás nélkül is jól olvasható.[ don't... don't believe... don't believe the hype ]
-
Melorin
addikt
Attól függően érdemes beállítani a kindle színhőmérsékletét, hogy milyen a világítás ahol olvasol. Például ha meleg színre állítod az olvasót meleg fényű lámpa alatt, az bántja a szemet. Ilyenkor elkezdem a hideg felé állítani a kijelzőt egészen addig amíg elkezdem kékesnek látni a kijelző fényét, és ekkor eggyel visszább állítom a meleg felé.
Ugyanez igaz fordítva is.[ Szerkesztve ]
-
HardRic
addikt
Szerinted miért terjedt el az összes digitális eszközön a night light / night shift / warm light, és még millió néven elnevezett feature? Persze, hogy létezik ilyen. Biztosan lehet rá találni tudományos cikkeket, de nekem nem kell, én magamon tapasztalom.
Mondjuk lehet a fárasztás nem a leghelytállóbb kifejezés, de nekem fizikai fájdalmat, diszkomfort érzetet okoz a hideg monitor és LED fény.
[ Szerkesztve ]
-
bwoay
nagyúr
válasz HardRic #26782 üzenetére
ez komoly? létezik ilyen, hogy egy bizonyos színhőmérséklet (tartomány) konkrétan fárasztja a szemet? én azt hittem, hogy ezt maximum a vibrálás okozhatja, mint a Kobo Forma esetében a PWM, de a Kindle olvasók között tudtommal nincs PWM megvilágítás.
[ don't... don't believe... don't believe the hype ]
-
HardRic
addikt
válasz HardRic #26781 üzenetére
Hát na mindegy, előrendeltem a Scribe-ot. A pénzt, mint kiderült, nem egyből emeli le, szóval megnyugodtam. Így viszont december elejére jósolja, hogy itt lesz, ami tökéletes lenne.
Magamnak mert Hardverapróról rendeltem egy PW5-öt ma Nagyon várom már. PW3-am imádtam, kivéve este, mert borzasztóan fárasztotta a szemem a hideg fényű LED.
-
HardRic
addikt
Van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy uj Kindle megjelenese elott mennyivel szoktak kijonni a tesztek? Nem igazan talalok infot az embargorol a Kindle Scribe eseteben. Karacsonyi ajandek lenne, nagyon jo lenne, ha idoben megerkezne, de nem szeretnek olyat rendelni, ami esetleg nem felel meg a jegyzetelős elvarasoknak.
Szoval felek, hogy a tesztek csak megjelenes utan jonnek ki, es akkor keszlethiany miatt mar nem fogom tudni idore megvenni. -
Tündike25
tag
Sziasztok.
Wifin keresztül szeretném csatlakoztatni a PW5-öt a PC-s Calibre-hoz (WIN10), de sehogy sem akarja elérni a webservert... Ha az ugyanezen a wifin lévő telefonról indítom az szerver címét (192.168.1.104:8090) akkor ott simán bejön, de a Kindle-en vagy homokórázik (Loading, please wait) vagy be sem jön az oldal... Egyéb URL-eket el tudok érni a Kindle-vel csak a Calibre web szerverét nem. (user+pws-el megadással is próbálkoztam)
Van ötletetek mit kellene még állítani?
Köszönöm! -
huberpe
aktív tag
feltettem az egyik régi pw-re én is ezt a koreader-t. valóban brutálisan testreszabható.
én vagyok láma vagy a mobi fájlok fejezeteit nem kezeli alapból? az epub-ok tökéletesen működnek. -
pepimama
tag
Használja vki a "Send to Kindle" nevű Google Chrome-bővítményt? [link] Ha igen, akkor megbízhatóan működik a híroldalakon? Leginkább netes cikkek olvasására használnám majd a Kindle-t, de gép nélkül nem tudom kipróbálni
-
BBéci
legenda
Nem értem az összefüggést. Mi alapján feltételezhető, hogy aki sokat olvas, annak kevés pénze van?
Az utóbbi időkben a Calibre egész jól konvertálja AZW3-ra a PDF-eket. Ettől függetlenül inkább e-könyv formátumban szerzem be az olvasnivalót.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
matti70
tag
Igen, a Kindle saját szoftverét tekintve a KFX formátumra lehet mondani, hogy már egész jó a lapkép, megjelentek azok a szolgáltatások, amik másutt, pl. KOReader-ben is vannak. Csakhogy KFX esetén nincs font méret hack (üdv Kindle limitációk), így mégis maradtam az AZW3-nál, könyvenként betéve a feltételes elválasztásokat, negatív margót, stb.
A KOReader-ben a CREngine epub motor nagyon szép lapképet ad. Szótár alapú elválasztás, finomhangolható szóköz elosztás, font hinting, kerning és ligatúrák használata. Ahogy írod, öröm ránézni
Én még azt szeretem benne, ha esetleg valamit elrontottak vagy valami nem tetszik egy könyv formázásában, akkor a korábbi Calibre szerkesztés helyett itt elég állítani a KOReader egyedi stíluskorrekción (oké, ez már a haladóbb szint, de van rá lehetőség), és a forrásba belenyúlás nélkül máshogy fogja mutatni a könyvet.
-
pzg
tag
válasz matti70 #26734 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom. A KOReaderrel mindenfajta hókusz-pókusz nélkül tökéletes az elválasztás, kis margó, kétoszlopos megjelenítés, stb. Évekig a Kindle saját olvasóját használtam, de mindig is idegesített, hogy nem tudja normálisan kezelni a magyar elválasztást. Személy szerint a balrarendezést csúnyának találom, sorkizártan meg ott vannak a méretes szóközök, köztük a dialógusok kezdő gondolatjele utáni méretes is, ami rendkívül csúnyává teszi a szöveget.
Évekkel ezelőtt jailbreakeltem a PW2-esemet, és akkor lehetett rá margócsökkentő meg egyéb hekkeket tenni, de egyszercsak valahogy update-elte magát, és vége lett.
Aztán nemrég felfedeztem, hogy már újra működik rajta a jailbreak, és miután megcsináltam és raktam rá egy KOReadert, egész más élmény ránézni. Néha csak gyönyörködöm a szöveg képében, olyan, mint régen a papírkönyveknél. Még ilyen „függő írásjelek”, vagy micsoda is van benne, ami a sorvégi írásjeleket félig kihúzza a margóra, hogy még rendezettebb legyen a szövegkép, nagyon profi. Még lemosni is kedvem volt a kijelzőről az évek alatt rágyűlt maszatot.
A Kindle-nek magyar szempontból egyértelműen a saját szoftverének a borzasztó primitívsége a hátránya. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy aki megteheti, cserélje le.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz Degeczi #26767 üzenetére
Magyar "piac" és könyv"vásárlási" sajátosságok. És persze az e-könyvek elég magas ára, amit a 25% ÁFÁ-val indokolnak a kiadók (szemben a papíros könyv 5% ÁFÁ-val), pedig ez is csak párszáz forinttal csökkentené az e-könyvek árát. A kiadók szerintem az e-könyvek árával próbálják némileg csökkenteni a papíros könyvek árát, de nem hiszem, hogy számottevő lenne az e-könyv kiadás.
Senki zsebében nem akarok turkálni, de több magyar szerzőtől hallottam, hogy pár éve egy teljesen magánban intézett könyvkiadás durván ezerpárszáz forintra jön ki egy átlagos könyvnél. Nyilván ez esetben ők spórolnak a szerkesztőn (ahogy a kiadók is), a borítón, a nyomdát és a szállítást, illetve tárolást is maguk intézik, ahogy a könyvek marketinjét is. De "anyagköltségen" ennyibe kerül egy könyv. Az e-könyv költsége meg néhány száz forint, bár egy regényt EPUB-á konvertálni nem nagy dolog, ha megvan az eredeti Word doksid.
De aki sokat olvas, vagyis van ideje rá, az általában nem túl gazdag, tehát nincs pénze megvenni a könyveket, hanem inkább letölti helyette. Sokan fel se fogják, mekkora kárt okoznak ezzel, és hát, ahogy én látom, Magyarországon az e-könyv az még mindig "megvan PDF-ben?". Nem értem, miért, de még ha ott van mellette az EPUB, sokan akkor is PDF-ként töltik le, és olvassák el a könyveket. Érthetetlen. Miközben hivatalosan általában nem is tudsz PDF formátumban könyvet venni, csak általában EPUB és MOBI.
Innentől nem csoda, ha ennyire sokan próbálnak PDF-et olvasni olvasón.
-
Degeczi
nagyúr
válasz beller #26766 üzenetére
És pont ezt jelzi frappánsan az az egyetlen vessző: e-book formátumnál nem lenne ilyen gond, mert ott az egyik alapvető követelmény, h a szövegben ne legyenek sortörések, hiszen a megjelenítés teljesen eltérő kijelzőkön, betűméretekkel fog történni.
A PDF azonban fixen készre tördelt (még szöveges változatban is, ha meg scannelt oldalképek sorozata, akkor pláne), már elsősorban ezért sem e-book formátum. -
beller
aktív tag
válasz Degeczi #26765 üzenetére
Valóban visszatérő a pdf probléma. Én - bár többször olvastam róla - sajnos eddig nem foglalkoztam vele, mert nem volt rá szükségem. Továbbá így leírva, hogy gond van a pdf-fel nem jelzi azt, hogy a konvertálássával van gond, hiszen nem lehet normálisan konvertálni. Tehát igazából a pdf fájlok konvertáslása a gond, mert ha az megoldott lenne, akkor a továbbiakban minden ok volna (elég zavaros, de azért remélem érthető)
-
Degeczi
nagyúr
Tényleg egy ilyen topikban (ahová azért jórészt olvasott tagok járnak) lenne szükség Captain Obviousra?
Visszatérő téma itt a PDF probléma, és nagyon elegáns volt egyetlen vesszővel jelezni, h e-book olvasón nem kellene szenvedni vele, ha nem muszáj. -
BBéci
legenda
válasz hampidampi #26762 üzenetére
Nyelvtanilag is úgy helyes, valamint a mondat értelmét változtatná, ha nem lenne ott a vessző.
-
beller
aktív tag
válasz hampidampi #26756 üzenetére
Köszi szépen, akkor elengedem.
VEGYSZER: Köszönöm neked is, de ennyire nem fontos a dolog. -
vegyszer
addikt
válasz beller #26755 üzenetére
Egyszer régen találtam egy érdekes PDF nyomtató appot. Tudott olyat, hogy előre beállított méretű "lapra" nyomtatott PDF-ben. És volt benne vágás funkció. Azaz a papírra optimalizált PDF-ben tárolt tartalom már valahogy kinézett az akkori Nook Simple Touch kijelzőjén. És elég jól lehetett paraméterekkel felvértezni. Jelzett, ha valami az új PDF nyomtatási tartományán kívülre került.
Sajna nem tudom mi volt az app neve, illetve hogy ezek a ficsörök mennyire vannak más appkoban benne.
Ez se volt tökéletes, de azért sokkal jobb volt, mint a forrás olvasási élménye.
"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
-igu-
addikt
válasz hampidampi #26756 üzenetére
Köszönöm a vesszőt a más szó után.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
beller
aktív tag
Hozzájutottam egy pdf könyvhöz. Calibre-val konvertáltam AZW3-ra. Calibreval bemásoltam a Kindlebe, de az eredmény egy oldalon egymás mellett két oldalnyi szöveg lett. Elrontottam valamit vagy pdf-fel ez van? (természetesen bemásoláskor kiválasztottam az AZW3-at).
-
Laslow
senior tag
válasz Degeczi #26752 üzenetére
És az egyes eszközökhöz külön-külön kindle.com-os email címet kell regisztrálni, hogy azon keresztül a konkrét olvasóra küldhessek könyvet?
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
Degeczi
nagyúr
válasz zsoltzsolt #26751 üzenetére
Persze, ez az egész célja. Az Amazon-tól vásárolt könyvek DRM-je is ezt engedi, a fiókodon belül lévő eszközökön olvashatóak, ehhez vannak aláírva (mondjuk még ezen belül is van egy asszem 6 eszközös limit, max. annyin olvasható egy DRM-es könyv, és annál több olvasót tudsz beregisztrálni, de kevesen meríthetik ezt ki)
-
Degeczi
nagyúr
válasz Laslow #26748 üzenetére
Az Amazon devices alatt tetszés szerint állítgathatod az eszközeid emailcímét.
Tökmindegy, honnan rendelted, és az ingyen reklámtalanítás szempontjából az is, hová, csak a fő címed, beállított országod a fontos, vmikor a múlt héten is volt szó róla. Az is rengetegszer előjött már itt, h a mailboxde.com egy bevált, nem túl drága továbbküldő cég, az ő tizenpár EUR szolgáltatásukkal tudod rokon nélkül rendelni -
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Amazon.com-ról van egy régi Kindle 4-em. Erre egy kindle.com-os email címen keresztül szoktam könyvet küldeni. Ezt a készüléket a jövőben a feleségem használná, én pedig vennék egy PW 5-öt.Kérdés:
1. Az új készülékhez egy új kindle.com-os postafiókot kell majd készítenem?2. Az megoldható vajon, hogy a régi készülékhez állítok be új címet, az újhoz pedig a Kindle 4 mostani címét?
3. Gond-e email cím szempontból, hogy a PW 5 már amazon.de-rôl lenne? Vagy ahhoz kindle.de címet lehet majd regisztrálni? Hogy van ez...?
4. Amazon.de-ről csak német címre enged rendelni, magyarra nem. Él rokonom Németországban, de amúgy vajon hogy szokás ezt megoldani, hogy mégis kiküldjék Mo-ra?
5. Ha német címre rendelek reklámos verziót, annak a reklámjai utólag kikapcsoltathatóak, vagy csak ha magyar címre rendeltem?
6. Black Friday alkalmával gondoltam megvenni, mert nem sürgős, és akkor talán kicsit olcsóbb lesz. Ez gondolom helyes várakozás?
7. Bár csak itthon használom majd, szeretnék rá tokot is. A gyári bőrtokra gondoltam. Ám az - szerintem - marha drága, és azért sok csalódott kommentet olvastam, hogy minőségre a PW 4 gyári bőrtokjának a nyomába sem ér. Viszont én nem szeretnék béna kínai műanyag tokot rá - van ajánlott alternatíva, ami hozza a prémium érzést, amit jó érzés megérinteni, ami esetleg felülmúlja a gyári bőrtokot?
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
matti70
tag
válasz mAtThEw0319 #26744 üzenetére
Tényleg jó, hogy többféleképpen is rátehető a könyv, szerintem az OPDS is nagyon jól használható.
Két dolog miatt viszont én mindig Calibre-ből teszem rá wifin keresztül:
- nem kell a mappákkal törődni, a Calibre a szabályoknak megfelelően létrehozza őket ha kell, és jól nevezi el a fájlokat is (ez utóbbi annyira nem érdekes, mivel úgyis a metaadatokat mutatja)
- használható így az olvasón a Calibre metaadat keresés, benne a listázási lehetőséggel sorozatokra és címkékre -
Oldman2
veterán
válasz matti70 #26745 üzenetére
A gond az, pontosabban a látszólagos ellentmondás abból származik, hogy ha valaki egyszer kipróbálta a KOReader-t, az nem hasonlítja semmihez (legyen az sokkal jobb bármilyen ismert eszköznél), hanem a célja legtöbbször annyi, hogy melyik az a készülék, amire a KOReader a legkisebb nehézség árán feltehető.
És ezt az érzést nehéz megérteni, ha nem használt valaki huzamosabb ideig KOReader-t.
A Kobo-k olyanok, amire „szinte csak rá kell másolni”, de egyre nehezebb őket beszerezni.
[ Szerkesztve ]
-
matti70
tag
válasz mAtThEw0319 #26744 üzenetére
Pedig te a Libra 2 saját olvasó programjához hasonlítod, ami fényévekkel jobban állítható, mint a Kinde rendszere...
-
mAtThEw0319
senior tag
Egyetértek! Én kb 1,5 hete raktam rá a Libra 2-re, egyszerűen imádom! Magyar nyelv, Calibre-hez kapcsolódik wifi-n keresztül, Dropbox is szuperül működik (bár nem olyan egyszerű beállítani, hogy ne kelljen 4 óránként új kódot megadni H betudj lépni) és ugye a dropboxnál tudsz egy olyan mappát csinálni amihez generál egy email címet: dibookról és calibreből is speperc alatt elküldi a könyvet. Annyi H utána még le kell Neked manuálisan tölteni.. ennyi baj legyen. Belefér.
És ahogy írod, úgy jeleníti meg a könyvet ahogy szeretnéd. Nagyon sok beállítási lehetőség van. Legjobb olvasó program az tuti! -
Tin
veterán
válasz matti70 #26736 üzenetére
Nem tudtam, eddig nem volt Kindle olvasóm. De képzeld el kicsit, hányféle ember van, és próbál beszerezni valamit, azt hányan töltögetik fel ide-oda milyen formátumban, és ugye mivel Magyarországon 70-90e Ft egy Kindle PW, ami amúgy (még 420-as árfolyamon is) 45e Ft, ezért sokan vesznek mindenféle "olcsóbb" olvasókat.
Na ezek között csinálj valami olyat, ami "sztenderd", és lehetőleg senkinek nem okoz gondot, vagy kell odavissza konvertálgatnia. Én is töltöttem már le PDF könyvet, konvertáltam át Wordbe, hogy aztán 4-5 órán át törölgessem az elválasztójeleket, és csináljak belőle egy relatíve olvasható EPUB-ot magamnak, na most képzeld el ugyanezt sok emberrel, és sok különféle olvasóval. Amit csináltam, megnéztem a legnépszerűbb olvasóprogramokkal, és hát a képeket-formázást összevissza jelenítették meg. Ezek után addig kellett egyszerűsítenem a forrásszöveget és a generálás workflow-ját, amíg mindenen megjelent olvashatóan, és a népszerűbb eszközökön meg jól.
Nekem ebből a szempontból az EPUB áldás, és igazából ez az elválasztós dolog, amit most megtanultam tőletek, csak a hab a tortán. Így, hogy tudom, hogy Kindle-re ráküldve ugyanazt kapom, mint a Play Könyvek olvasójában, és máshol is működik, nem kell 3 különböző különböző formátumot generálgatnom, visszaellenőriznem, és így tovább, hanem elég kettőt. Pár példa: keresztreferencia, véletlenül bentmaradt fehér háttér egy bekezdésben, ha mondjuk szépia háttérrel olvasol, a képek áttetszősége, de mondhatom azt is, milyen remek egy vonalas ábrát PDF-be rakni úgy, hogy az nagyítva is vonalas maradjon, és ne pixeles. Nagyon sok szívás van ezzel, és a piacon vehető e-könyvekben sem kevés az olyan ábra, ami egy fehér kocka, és ha a háttered szépia, akkor egy téglalapként jelenik meg. Szóval van vele szívás dögivel.
Így, az én szemszögemből nézve az Amazon lépése egy jó dolog a "sztenderdizálás" felé.
-
-
Tin
veterán
Viszont ha meg úgy nézed, egy korszak ért véget és egy másik kezdődik, hiszen most már a Kindle is támogatja az EPUB-ot, ebből a threadből meg kiderül, hogy natív konverziónál mire lehet számítani.
Én sose értettem, miért olvasnak annyian PDF-et, és rengetegen azt keresik még a rendes formátum helyett is, amit nem is értek igazából. Ha sok az ábra a könyvben, vagy képregény, vagy csak szkennelve van meg, még meg is értem, de amúgy nem igazán. Főleg, hogy csomó PDF-nél, még ha rendes szöveges, akkor is túl kicsik a betűk a jó olvashatósághoz, nagyítani meg halál.
Lényeg, hogy ez a tudás nekem sokat segített a tartalomgyártásnál. Persze kérdés, hogy ezeket a belegenerált elválasztásokat hogy kezeli a többi olvasó vagy program, de nekem már az is pozitív, hogy ez a két "sztenderd" alkalmazás/olvasó jól kezeli.
-
Tin
veterán
válasz Degeczi #26727 üzenetére
Hát, most már végképp nem értem. Nem hagyott nyugodni, ezért az egyik e-könyves Word mintámból konvertáltam egy EPUB-ot, majd a Hyphenate This-el megcsináltam az elválasztásokat is. Két változatot csináltam: balra rendezett és sorkizárt, de mindkettő elválasztott.
A Play Könyvek alkalmazás alapbeállításon azt mutatta, ami a generált verzió (bal/sorkizárt), de ezt a megjelenítést az alkalmazásban lehet állítani. Aztán ezt az EPUB-ot elküldtem a Send To Kindle alkalmazással a Kindle-re, és láss csodát: az elválasztás működik, és a megadottak szerint vagy balra rendez, vagy sorkizárt. De ez a Kindle-n belül nem állítható.
Így aztán végképp nem értem, hogy a vásárolt, elválasztással rendelkező e-könyveimnél miért nem működik Kindle-n az elválasztás. Androidon a Play Könyvekben megy, de ha ráküldöm Kindle-re, akkor eltűnik belőle az elválasztás.
Vagy az van, amit mondasz, hogy a szótár nincs a fájlban, vagy pedig a DRM miatt, mivel ezek ugye eredeti fájlok, a saját magam által generáltakban viszont nincs DRM. Gondoltam arra is, hogy az Amazon felhős konvertere változott az elmúlt napokban, tehát újra ráküldtem egy könyvet, de továbbra sincs elválasztás, csakis Androidon.
Viszont ez a kis pár napos kitérő nekem nagyon hasznos volt, a saját anyagaimat ugyanis most már tudom, milyen workflow szerint generáljam, és külön öröm, hogy az elválasztós EPUB a Kindle natív programjával simán egy elválasztott könyvet (AZW3-at) generál, tehát még csak Calibre se kell hozzá, hogy jó legyen. Ezek után viszont jöhet a sorkizárás is, úgy mégiscsak szebb a könyv.
A vásárolt könyveket meg ha van kedvem, majd átkonvertálom, bár nekem tökéletesen megfelel az elválasztás nélküli balra rendezés is. Röviden: köszi a próbálkozásokat, tanultam valamit, amit hasznosíthatok is!
-
matti70
tag
Valószínűleg ott lesz a félreértés, hogy a megvásárolt könyvben nincs elválasztás, csak a Google Könyvek elég okos és tud magától is elválasztani, ha stíluslap szinten engedélyezve van neki, és te ezt tapasztalhattad eddig. Elég sok magyar könyvet veszek, de nem találkoztam még olyannal, amiben a feltételes elválasztások alapból benne lennének. Most viszont feltöltöttem a Google Könyvekre egy könyvet, amiben nem voltak elválasztások, a css-ben viszont engedélyeztem az auto elválasztást, és androidon és pc-n is elválasztva mutatja. Persze ez más programban való olvasásra nem elég, ha nincs magyar nyelvű elválasztási szótárja beépítve.
-
BBéci
legenda
válasz Degeczi #26729 üzenetére
Most látom, hogy írt nekem üzenetet, belépett a fiókjába és látja. Viszont november közepei szállítással, ami jókora szívás.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Degeczi #26726 üzenetére
Nekem nincs, de a tőlem 400 méterre lakó barátomnak van, heti rendszerességgel vásárol az Amazonról németországi címre, mint a gyerekei kint dolgoznak. Ő is ugyanazt látja, amit én: derzeit nicht auf Lager.
-
-
BBéci
legenda
-
Tin
veterán
válasz Degeczi #26720 üzenetére
Ez működik, félreértesz. AZW3-ban ugyan nem próbáltam, de egy elválasztás nélküli Word-öt kigeneráltam EPUB-ba, majd rányomtam az Elválasztás gombra, és kész is volt az elválasztásos EPUB. Gondolom AZW3-ban ugyanígy működik.
Ami nem működik nekem, az az, hogy fogok egy megvásárolt, elválasztást tartalmazó EPUB-ot, behúzom a Calibre-be, majd Konvertálás és AZW3-ra. A konvertált fájlban már nem lesz elválasztás. Ha itt rányomok az elválasztás gombra, akkor megint belerakja, de az már a saját szótáram alapján, utófeldolgozással.
Én fent arra gondoltam, hogy direktben az EPUB->AZW3 konvertálás esetén elveszíti azokat az elválasztásokat, amiket a kiadó rakott bele, de újra bele lehet rakni kézzel. Legalábbis nekem elveszítette.
-
Degeczi
nagyúr
De pont ezt nem értem, hol veszti el, most ismét kipróbáltam:
- egy régi, elválasztás nélküli magyar EPUB-ba raktam Calibre Hyphenate This-el elválasztásokat
- nyomtam rá egy minden állítgatás nélküli AZW3-ra konvertálást (bár nem látok olyan opciót ami ezek eltávolítására vonatkozna, csak a Heurisztikus feldolgozás alatt van egy "felesleges elválasztó jelek eltávolítása", de elvileg az sem a feltételes, soft-hyphen jelekre vonatkozik, hanem azokra a normál kötőjelekre, amik egy PDF konverzió során széttört sorok összefolyatásakor maradnának rossz helyen)
- a Könyv szerkesztése gombbal kiválasztottam a frissen létrejött AZW3-at, és ugyan a HTML megjelenítő még elfedi ezeket a jeleket (ahogy itt is a hozzászólás szerkesztő, ezért a kép), de onnan szövegként kimásolva már látható, h benne maradtak az elválasztások:
Persze nincs jelentősége, csak furcsa.
-
Tin
veterán
válasz hampidampi #26716 üzenetére
Köszönöm a hasznos tippeket!
Akkor jól sejtettem, hogy csak a KFX tud enhanced typesettinget, az AZW3 nem. A kérdés így az, hogy balra rendezés, vagy sorkizárt + elválasztás.
(+ #26709 Degeczi)
Kipróbáltam a Hyphenate This-t is egy saját íráson, és jól működik EPUB-on, szóval valószínűleg AZW3-on is. Ugyan egyelőre úgy látszik, hogy a Calibre a sima EPUB->AZW3 konverziónál elveszíti az elválasztásokat (vagy én szúrok el valamit), de a pluginnal utólag belerakható az AZW3-ba, szóval ennek nem sok jelentősége van.Mint írtam, engem főleg a tartalomkészítésnél érdekelt ez az opció, és mivel az most már tiszta, így mindenképp hasznos volt ez a beszélgetés.
Kösz mindenkinek, aki segített!
-
BBéci
legenda
válasz hampidampi #26716 üzenetére
Ismerőseim csütörtök este indulnak haza Németországból, tegnap akartam rendelni Paperwhite-ot, elfogyott. Ilyen mostanában a szerencsém.
-
hampidampi
senior tag
Én konkrétan minden könyvemet docx formátumban tárolom a Calibre-ben. Ha szükségem van rá az olvasóra, átkonvertálom azw3-ba (miközben rakatok bele negatív margót), majd ráeresztem az elválasztó plugint és utána küldöm vezetéken az eszközre. 2010 óta így használom és nekem soha semmi problémám nem volt vele.
Szerk.: Az Enhanced Typesettingsre van Calibre plugin. Bár én nem próbáltam, nem tudom mennyire használható.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz Zozo0525 #26714 üzenetére
Köszi, az volt az első, az elválasztás szótárat már le is szedtem onnan, de pl. az enhanced typesetting Kindle specifikus dolog, és ebben a topikban sem igazán találtam megoldást rá.
Biztos van, sok keresgélés után, mert már arra is kerestem a neten, de baromira bonyolultnak tűnik. Ezért is kérdeztem a kollégát, hátha ő mondjuk tudja.
Ha ez itt off, szóljatok, nem kérdezek, de igazából Kindle specifikus dolog.
-
Zozo0525
őstag
Itt keress rá szerintem
[link] -
Tin
veterán
válasz Degeczi #26709 üzenetére
Köszi a részletes választ. Alapvetően asszem az a különbség kettőnk között, hogy nekem a Calibre e-könyvek készítésére van belőve, neked meg a könyveid katalogizálására, és a kettő más feladat. Sose küldtem eszközre könyvet közvetlenül, így az 1-es pontod hasznos infó.
Van amúgy mintám, de ma már nem akarok ezzel szórakozni. Majd ha lesz kedvem, próbálgatom még, de mint írtam, nekem olvasáshoz elég a balra rendezés. A libriben vettem amúgy az e-könyveket, és elválasztósan jelennek meg Play Könyvekben, de ha behúzom Calibrébe és átdobom AZW3-ba, akkor eltűnik róla az elválasztás. Majd ha valamikor még szenvedek vele, lehet, hogy megkereslek privátban, és akkor átbeszélhetjük.
És akkor itt visszatérhetünk az eredeti problémámra, ezt még megkérdezném, mert hátha tudod rá a választ:
Hogyan lehet Calibrével nulláról (Wordből) olyan formátumot előállítani, ami megosztható, és a Kindle tökéletesen kezeli, magyarul rendezhető az eszközön balra és sorkizártan is (vagyis megy az enhanced typesetting), és tudja az elválasztást is. Ha erre van workflow, az érdekelne.
-
s4hu|SyD^
addikt
válasz Degeczi #26709 üzenetére
Hát én próbálom a gyors olvasást úgyhogy nekem jó ha a Kindle közepén van a szöveg a lehető legkisebb hosszban, ami kényelmes nekem olvasni, betűméret is szintén ezért nagyobb. Ezért részemről a margó mindegy, de kinek mi. Valamint fekvő(landscape)-ben olvasok.
"Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!"
-
Degeczi
nagyúr
1. Ha Calibre-t használsz, nincs ilyen szempont, mert a "Send to device" gomb érzékeli, milyen olvasó van rajta, és Kindle esetén automatikusan AZW3-ban fogja ráküldeni (ha nincsen a könyvtárban, magától készít olyat), nem EPUB-ban
3. Van ilyen mintád esetleg? Mert az teljesen biztos, próbáltam, h a Calibre nem szedi ki a feltételes elválasztójeleket konvertáláskor - az pedig furcsa lenne, ha többféle ilyen jel lenne használatban.
A Calibre-vel nem "szórakozni" kell, hanem ha sok könyved van, alapvetően fontos/hasznos a használata, lévén ebben a legkényelmesebb katalogizálni, ebben nyilvántartani a saját e-könyvtárat. Erre tökéletes, erre találták ki - a konvertálás csak egy nice-to-have feature, nem az a fő feladata. Ha meg már ott a Calibre, akkor nem érdemes külön kézzel másolgatni, küldeni.
s4hu|SyD^: félreértesz, nekem semmi gondom a gyári olvasó programmal (leszámítva az elefánt méretű margókat, ami miatt Calibre-ben negatív margókat állítok be ezt ellensúlyozandó)
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Pár könyvet szkenelt pdf-ként kaptam amit olvasnom, tanulnom kellene. ( Kindle PW 10gen)
Eddig nem zavart, mert nem használtam ilyen formátumot. Olvasni nagyon fárasztó, mert margókkal túl aprók a betűk, nagyítva pedig nem látom az etgész sort.
Régebben volt lehetőség konvertálni, gondolom a natív pdf-et, de nem vagyok otthon a témában, ezért kérdezném itt.
Van valamilyen módszer újabban amivel akár más formátumúra konvertálható, vagy a pdf-ből csak a szövegrész valamilyen módon kivágható (csökkentett, vagy eltüntetett margóval)?
Visszaolvastam, de régebbi válaszoknál csak a k2pdfopt jött velem szembe, nem tudom azóta történt-e valami változás etéren.
Köszönöm a válaszokat előre is! -
Tin
veterán
válasz Degeczi #26703 üzenetére
Pár dolog:
1. A Kindle nem kezeli natívan az EPUB formátumot. Send To Kindle-vel vagy emailben küldhető rá, és a szolgáltatás AZW3-ra konvertálja az EPUB-ot, majd azt küldi le az olvasóra. Tehát ha rámásolom az EPUB-ot, nem tudja megnyitni.
2. A felhős EPUB->AZW3 konvertáló pedig változik, lásd legutóbb, hogy most már megjelenít borítókat is. Ez viszont (egyelőre legalábbis) nem kezeli az elválasztásokat, és a sorkizárt/balra rendezést sem. Lehet, hogy utóbbit soha nem is fogja, mert mondjuk az AZW3 ezt nem támogatja. Az elválasztásban bízom, ha felhős a konvertáló, akkor ezt idővel talán beépítik.
3. Engem az elválasztás nem igazán érdekel. Eddig Androidon olvastam, a Google Könyvek olvasója nagyon jó, ha van berakva a könyvbe elválasztás, akkor kezeli, ha nincs, akkor meg egy érintéssel átállíthatom balra rendezetté a szöveget.
Ez viszont a Kindle-n nem megy. A vásárolt EPUB-jaimat, amiben benne vannak a feltételes elválasztások, ha Send To Kindle-vel a készülékre küldöm, nem választja el, és fixen sorkizártan jelennek meg a könyvek, ami zavaró. Kipróbáltam, a Calibre sem viszi át az AZW3-ba a könyvbe épített feltételes elválasztásokat, nem tudom, miért. Lehet, hogy ha a Calibre-ben kézzel belerakom újra a Hyphenate This-el, akko kezeli, nem tudom, nem próbáltam.4. Onnan indultunk, hogy a legegyszerűbb nekem az, ha a megvásárolt e-könyvet ZIP-ként megnyitva kicserélem a CSS-ekben a justify-t left-re, és akkor visszamentve balra rendezettként jelenik meg a Kindle-n. Nincs elválasztás, de jól olvasható, és a nem vásárolt könyvek amúgy is ilyenek, tehát ez nekem tökéletes. Gyorsan megoldható, semmi segédprogram nem kell hozzá.
Erre jött, hogy de a Calibre megoldja. Mert az AZW3 natív és jó, és használjam azt. Viszont ahogy látom, pont ugyanúgy nem oldja meg a Calibre, plusz még másolgathatom fel kábelen a könyvet az olvasóra, mikor az EPUB-ot egy kis machinációval átvihetem kábel nélkül is, és abból is AZW3 lesz, csak éppen az Amazon felhője csinálja a konverziót, nem az én Calibrém.
Hogy érthető legyek: nekem akkor éri meg szórakozni a Calibre-vel, ha többet kapok tőle. Ez esetben pont ugyanazt kapom, tehát nem érdemes. Biztos van, aki így szereti, és mivel korábban nem volt támogatott az EPUB, ezt az AZW3 konverziót még meg is értem, hiszen ha amúgy is konvertálni kell, miért ne a natív formátumra, de ennek vége. Meg tudja enni az EPUB-ot, és pont olyan jót csinál belőle, mint a Calibre, pontosan ugyanazokkal a limitációkkal.
Remélem, így már érthető, miről beszéltem, mert kezdem úgy érezni, hogy elbeszélünk egymás mellett. Olvasni akarok, nekem tökéletes az elválasztás nélküli balra rendezés, az is, hogy kb 1 p-es munkával be tudom állítani így az e-könyveimet, majd kábel nélkül felküldeni a készülékre. Ha konvertálnom kellene (pl Word-ből), akkor talán én is AZW3-ba tenném, de így ez a legegyszerűbb módja.
-
Degeczi
nagyúr
Akkor mégegyszer: a Kindle-ön elválasztással olvasható könyvekhez az kell, h feltételes elválasztások legyenek a szövegben! Ha ilyeneket nem teszel bele Calibre-vel, akkor nem lesz elválasztás, ezen nincs mit morogni, vagy csodára várni, mivel ez formátumfüggetlen tulajdonság (ill. annyiban, h az ősrégi MOBI/AZW formátum nem támogatja, csak az AZW3 vagy az EPUB). Tökmindegy, h másik készülék vagy olvasóprogram képes saját algoritmus alapján is ilyen-olyan (de magyar szótár híján biztosan nem mindenhol helyes) elválasztásra. Ha meg vannak benne ilyen elválasztások, azok Calibre átkonvertálással sem fognak kikerülni belőle, direkt kipróbáltam.
A MOBI-t meg felejtsük már el végre! Régi, bináris formátum, kb. semmit nem támogat, ott bármilyen eltérés előfordulhat. Viszont EPUB-ot AZW3-ra konvertálva Calibre-vel még sosem futottam bele megjelenítési hibába, pedig jócskán akadtak képet is tartalmazó könyvek is.
Az AZW3 előnye, h a Kindle natív formátuma, azzal biztosan nem fordulnak elő olyan inkompatibilitások, amiket az okozhat, h az Amazon nem kezel jól vmit EPUB-ban, hiszen számukra ez csak egy lényegtelen szolgáltatás. Ha amúgyis van Calibre, semmi értelme EPUB-bal vacakolni, ön-szívatni Kindle-ön.
-
BBéci
legenda
"átkonvertáltam"
Bocs, ezt nem tudtam kihagyni!
9 és fél éve olvastok heti 1-2 könyvet sorkizárás és elválasztás nélkül. Egyik sem hiányzik, nem értem, miért rugózol ezeken. Ráadásul az utóbbi simán megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz Degeczi #26700 üzenetére
Na igen, csak éppen amikor te publikálsz valamit, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen a formátuma. Letöltöttem vagy 5 különböző programot a Play Könyvek és a Kindle-n kívül, és kb ez a kettő tudta rendesen megjeleníteni az EPUB/MOBI-t, az összes többi programban vagy a képek helye, vagy a pozíciója nem stimmelt. Napokig szórakoztam vele, mire inkább felraktam egy tök alap változatot, mert az legalább mindegyik olvasón rendesen működik.
Az elválasztás más kérdés, azzal valóban nem foglalkoztam pont a fenti okok miatt. Viszont, vettem már pár e-könyvet EPUB-ban és MOBI-ban, és miközben pl. a Play Könyvek tökéletesen kezeli az elválasztást, a Kindle-re aztán hiába küldöm be az EPUB-ot vagy a MOBI-t, egyiknél sem kezeli az elválasztást, de ami még bosszantóbb, hogy sorkizárt a megjelenítés, és nem állítható, így viszont nehéz olvasni. Így inkább fogtam, és az összes könyvet ZIP-ben a CSS-ben átneveztem a text-align:left-re, így olvashatóak.
Amúgy most kipróbáltam, hogy egy megvásárolt e-könyvet, amiben tökéletesen működik az elválasztás, átkonvertáltam AZW3-ba, és rádugtam a Kindle-t a gépre, majd rámásoltam (mivel ugye az AZW3 nem küldhető rá az eszközre a "Send To Kindle" programmal).
Eredmény: nincs elválasztás és nem állítható a sorkizárt/balra rendezés sem. Szóval átküldöm egy programon, majd kábellel szórakozva rámásolom a könyvet az eszközre, és ennek eredményeképpen tök ugyanazt kapom, mintha az EPUB-ot módosítás nélkül egyszerűen csak ráküldeném.
Innentől nem igazán látom az AZW3 előnyét az EPUB-al szemben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Mielőtt kérdezel, kérünk, hogy olvasd el a téma összefoglalót!
Tiltott témák
● könyvek illegális beszerzése
● 3G modem internet megosztása vagy a korlátozás kijátszása
- iPad Pro 13" M4 - 2024, Cellular, WiFi 256GB, Apple garancia, ezüst, doboz
- Garanciális M1, Apple iPad Pro 12,9 huvelykes (2021-es, 5. generációs) Wi-Fi + Cellular, 256 GB.
- APPLE IPAD 8.GEN /2020/ 32GB Wifi SZÉP ÁLLAPOTBAN ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- Apple iPad 10, Silver, 64Gb, Wifi, makulátlan, garanciális + pencil
- Apple iPad Air 6, M2, 11'' Wifi+Cellular, karcmnentes , garanciális, új, 100% akku.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest