Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kro
tag
válasz Hasaggymeg #274300 üzenetére
Nem tudom, én csomó bringán látok ilyen spirál cuccot. pl.: [link] Te nem használsz semmit ami kicsit igazítaná, rögzítené az egymás mellett futó vezetékeket, ne zörögjenek, ugráljanak?
Lehet nem ez a cucc a legjobb rá, de akkor mi kellene oda?[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Hasaggymeg #274300 üzenetére
Én láttam az első linken lévőt több bringán gyárilag is. A második viszont nekem sem vált be, elcsúszkál és idővel eltörik, a Jagwire picit tovább bírja, de ezt leszámítva ugyanolyan.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Ixion77
addikt
válasz Hasaggymeg #274293 üzenetére
Gondoltam menjünk biztosra, úgyhogy leszedtem és megmértem:
Az FC-MT512-1 hajtókarszett tömege a T32-es fogaskerékkel együtt: 836g
Bal oldal: 277g, jobb oldal: 458g, fogaskerék és a 4 csavar: 101gAz FC-M7120-1 SLX tömege az itteni mérés szerint: 535g
Plusz a fogaskerék kb. 100g, tehát összesen 635g.
Szóval a különbség majdnem pontosan 200gVolt pár érdekesség amit megfigyeltem a szétszerelés során:
1, A tengely végig volt kenve zsírral. Nem igazán értem hogy miért. Ha már leszedtem, megtisztítottam, így most nincs rajta zsír. Mielőtt visszaszerelném, megvárom a tanácsotokat: bezsírozzam?
2, Fölöttébb meglepett, hogy ahogy mosogatószerrel lemostam a zsírt, a hajtókarról is elkezdett lejönni valami vékony, de egyenletesen felvitt wax-szerű réteg. Gőzöm sincs miért volt rajta, alkohollal letöröltem róla. Kellene vajon rá?
3, A Mindkét oldalon volt egy 5.5mm-es távtartó. Megtehetem hogy a bal helyett vékonyabbat, a jobb helyett vastagabbat rakok hogy így kijjebb kerüljön a fogaskerék? Merthogy akkor tudnék rá rakni 36-os fogaskereket, nem akadna bele a hátsó villába.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz jjeahh #274302 üzenetére
Nekem megkotyogósodott és nyomásra összepattant húzásra meg szétjött 1-1 mm-t a 2 karom összekötő része, ami pattogó hanggal járt.
lxion77...1.igen, végig talán nem muszáj, de ott ahol felfexik a csapágyra és a ricni ahova megy a hajtókar tegyél.
2.Nemtommiaz.
3.Megteheted.Fall-N...nálad a 636 kevesebb mint a 700?...vagy én nem értek valamit jól? Az viszont biztos, hogy semmi Funnért nem adnék egy SLX Shimit.
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Fall-N
veterán
válasz Ixion77 #274262 üzenetére
Ne azt vegyél, hanem FUNN hajtóművet ha fontos a súly [link]. Nekem is a Solo Comp van, kicsivel több, mint 700g (pontosan 667g + 52g = 719g a legnagyobb 36T NarroWide tányérral, ha kisebb a tányér, akkor nyersz még +5, +10 grammot ).
Könnyű, merev, jó minőségű és a gyártó akár DH-ra is ajánlja, így ha azt kibírja akkor mindent. Eredetileg nekem is Shimano Deore M5100 volt tervben, de jobb a Funn. Árban sem drágább. Viszont fordítva, ha hasonló tömegű XT-t akarjál az jóval többe kerülne.
-
Fall-N
veterán
-
Fall-N
veterán
Szerintem a kábelvezetők a legjobbak. [link] Ez bepattintós fajta a legjobb, ilyet használtam régebben. Fillérekért kapni Alin, nem ezt a BBB-t kell megvenni. Nekem Spyral "márkájú" van, ami ugyanúgy kínai.
Hasaggymeg: Elsőre valami 885 grammot írt, mostmár látom a 600 pár garmmot. Azzal hellyel - közzel pariban vannak, mert ezek átlag értékek, amit a Funn is megad, lehet +/- eltérés. Egyébként a FUNN minőségi darab élőben, semmi szégyenkeznivalója nincs a Shimi mellett. Itthon kevésbé népszerű, csak extrém ágon ismert inkább. A többi cuccok is igazi minőségi darab.
[ Szerkesztve ]
-
chubby2o6
senior tag
válasz Hasaggymeg #274298 üzenetére
Én most rendeltem két ilyet [link] , remélem, hóban jobbak lesznek valamivel, mint a Race King. Mondjuk pont nem nyerek súlyban, sőt. ( 545g vs. 670g )
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz chubby2o6 #274310 üzenetére
Race King a legkönnyebb XC gumijuk, azt aligha lehet überelni, de mondjuk aprómintás, gyors is, így a Cross King nagyobb bütykeivel biztos jobb lesz hóban.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Ixion77 #274304 üzenetére
...1. ...sőt, mikor az jön szóba mennyit is tart egy hajtómű és érdemes-e cserélni a lánckereket rajta akkor a leggyakoribb érv a teljes csere mellett a tengely esetleges kopása a csapágyfelfekvéseknél (hiába szorul meg valamennyire, ott sok elforgás történik a csapágy belső gyűrűje és a tengely között), és esetleg a menet tönkremenetele a pedáltengelynél. Vagyis kell oda a zsír.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Hasaggymeg #274312 üzenetére
Furcsálltam is hogy miért nincs ott valami vájat vagy recézés, ami megakályozná hogy elforogjanak egymáson.
Lehet, hogy szabadalmaztatnom kellene eme forradalmi gondolatot? Nyilván senkinek sem jutott még eszébe.
Kapott Sram Buttert, remélem szereti.[ Szerkesztve ]
-
chubby2o6
senior tag
válasz Ixion77 #274314 üzenetére
Oda valami sűrűbbet kellett volna, föleg a tengely tövére meg a bal hajtókar alatti ricnire. A sramvaj inkább a teló szimmeringje alá, meg összeszereléskor a becsúszókra való. Meg én a hátsó agy csillgracsnijait is azzal kenem, de általános szerelőzsírnak jobb a sűrűbb, ami a vizet, koszt jobban kívül tartja.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Be kellene szerezni valami sima csapágyzsírt, drága ilyen helyekre a vaj...és nem is igazán jó, de persze elmegy, sokkal jobb mint a semmi.
-
Ringman
nagyúr
láncokhoz a quicklinket mennyire lehet keverni (azonos sebességen belül)?
pl. ehhez a 11 sebis (egyirányú!) shimanos lánchoz [link] jó a kmc/sram/etc is?hg701 és hg601 között van érdemi különbség? [link]
But the other difference is in the low-friction surface treatment they put on the other parts of the chain. Shimano uses something called "Sil Tec" which can be thought of as a durable PTFE plating process. All three (901, 701, 601) have this "Sil Tec" coating on the roller link plates (these are the inner link plates, B in the image). The 901 and 701 also have this coating on the outer Pin Link Plates. And finally, only the 901 has the coating on the rollers themselves.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Csokicsibesz
tag
válasz Ringman #274318 üzenetére
Szerintem nekem már sikerült keverni 11-es quicklinket és nem történt semmi. Egyszer valahogy láncsere során elkavartam az egyik oldalt és csak úgy tudtam kicserélni, hogy a másik lánc quicklinjét használtam. Utána meg ha jól emlékszem akkor külön gyűjtöttem őket, és ha valami ilyen szitut csináltam akkor csak kivettem egyet és kész.
Hozzátenném, hogy nem vagyok 70kg se és nem bikázom be 400w+ on a bringát, szóval nekem még láncszakadásom se volt soha.
-
Oktaan
csendes tag
válasz Ringman #274318 üzenetére
Shimano láncra én is használok kmc patentszemet, ami ráadásul egyszer használatos, de már számtalanszor szedtem szét és raktam össze. Persze senkit nem bíztatok erre, nekem még nem volt vele gond. Most egy Connex láncot vettem, amihez járt többször használatos patentszem, melyet szerszám nélkül tudsz szerelni, azt merem ajánlani.
...
-
Fall-N
veterán
Én vettem egy kis tégely 100 grammos Shimano Premium Grease-t (az a klasszikus zöld zsír, amit a Shimano használ az alkatrészeken), azt használom mindenre, főleg az összeszerelésre. De ugyanúgy jó a Motorex általános kenőzsírja is. 100 gramm sokáig elég, elég sokat használtam már és több, mint fele még megvan. Pedig az egész biciklit ezzel raktam össze. Többször , mert közben jöttek-mentek az alkatrészek.
Vettem előtte valami olcsó cseh szerelőzsírt, de túl sűrű volt, így nem vált be (leesik a csavarról, olyan sűrű ). Lehet kónuszos csapágyakba jó lett volna, de az már nincs egy sem a biciklimen.
Oktaan: Én is saját bőrömön tapasztaltam, hogy a KMC jó Shimano lánchoz, a SunRace viszont nem, nem egyforma furcsa mód a lánccal és ugrott. Sajnos vagy nem sajnos 10 sebességes Shimano patentszem nem létezik, így marad a KMC. Én többször bonthatót vettem, mert szerintem semmi értelme az egyszer használatos fajtának. Bármikor le kell venni a láncot, akkor rögtön vegyek újat.
Ringman: Shimano lánc mellé szerintem a KMC, ami 100 % hogy jó. Mondjuk nem csoda, a Deore szint alatti láncokat, mind ők gyártják a Shimanonak. Ahogy írtam SunRace csak a saját láncával jó, amit nem gondoltam volna. Connex is jó lehet, de nem tudom Shimano lánccal jó-e.
[ Szerkesztve ]
-
Friczy
senior tag
válasz Dark Archon #274290 üzenetére
Komooton tervezek útvonalat, igaz, nem 27" monitoron, csak 25" Nekem bejön, jónak találom a megtervezett útvonalakat, és kényelmesen tudom módosítani is. A Garminra meg simán áttölti.
Igaz, a Komooton is kellett egy egyszeri díjat fizetni, de minimális összeg volt -
Ixion77
addikt
válasz chubby2o6 #274316 üzenetére
Igen, igazatok van. Utólag mikor átgondoltam, én is arra jutottam hogy itt a fő feladat a víz és koszkiszorítás, a hézag sem feltétlen olyan kicsi, erre valami sűrűbb kell. Szerencsére nagyon könnyű ezt a hatóművet szérszedni, ellentétben a négyszögesekkel, úgyhogy ma kicserélem.
-
HEAHEA
aktív tag
Ma láttam ezt a videót, AliExpress -es bringás kiegészítők, olcsón: [link] Lehet, jeahh fórumtársnak nem újdonság.
-
szimpláncsak
tag
Nah megtörtént az 1x11 szeresítés. Mivel rossz lyukkörű NW lánctányért rendeltem, szerelőnek meg csak 34T volt otthon, így 36T helyett az lett elől. 34x11 kíváncsi vagyok mire lesz elég Nekem eddig 40/30/22 volt a hajtóművem, de abba 45-ig simán bele lehetett lefelé tekerni. Csütörtökön tervezem, majd hoszabban kipróbálni, majd beszámolok róla Ja, ugyanitt 3x9 XT/deore váltás, új lánccal eladó olcsón (A képen azok a macska játékai, nem a bicajé ) U.I: Bocs a képért , máskor benne leszek a tükörben alsógatyában, félmeztelenül
[ Szerkesztve ]
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz szimpláncsak #274326 üzenetére
Végre rendes "bükki" bringa.
-
6030D
Ármester
válasz Hasaggymeg #274327 üzenetére
34/42-vel? Biztos jó lehet mondjuk az Ördögoldalon
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz 6030D #274328 üzenetére
Ja, azt nem is néztem, az outijával szemben gondoltam...nekem ott már a 32-51 sem túl granny.
-
addikt
válasz Friczy #274322 üzenetére
Köszi!
Lehet, ha lejár a Strava előfizetés, én sem fizetek be tovább. Néztem TrainingPeaks-et, ott 125$ (~114€) az éves díj Vagy tényleg veszek egy Garmin 530-at a SZÉP kártyás pénzemből, de még úgyis ku**a drága.
szerk.: kipróbáltam az tervezőt, hát ez egy agyrém... túl önálló akar lenni, mikor én tudom, merre akarok menni.
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Dark Archon #274330 üzenetére
Én innen vettem, ha kivársz januárban talán olcsóbb lesz.
-
addikt
válasz Hasaggymeg #274331 üzenetére
Köszi, ráérek amúgy. Spanyolok elfogadnak SZÉP kártyát?
-
parandroid
félisten
válasz Hasaggymeg #274331 üzenetére
Ennyiért már jó vétel. Gyakorlatilag két év strava előfizu, ha teljes áron veszed az utóbbit. Akciósan 3.
Amúgy a legjobb akcióik nekik szoktak lenni: [Hannes Hawaii Shop]. Most éppen nem sok érdekes van, de érdemes benézni néha, gyakoriak az akciók, és jól le bírják nyomni az árakat. Viszont szállításról nem találtam infót, úgyhogy nem tudom, olyan messze is elvisznek-e valamit.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Dark Archon #274332 üzenetére
Nem, de azzal bevásárolsz karácsonyra és szilveszterre zabálnivalót meg petárdát a madaras teszkóban, a pénzzel meg amit zasszonytól kaptál bevásárlásra veszel magadnak puccos kompjútert. ...ha lebux nem én tanácsoltam!
[ Szerkesztve ]
-
HEAHEA
aktív tag
válasz Hasaggymeg #274325 üzenetére
Simán elképzelhetőnek tartom. Inkább hagyatkozzunk jeahh fórumtárs gyűjteményére és tapasztalatára, úgy mint szimpláncsak most tette, fényképpel (fotózást nagyon érti) csak annyi módosítássa, hogy " (A képen azok a macska játékai, nem a bicajé ) ", szöveg helyett a medvéjeim és a falka "bornyúkutyáim " játékai megjegyzés szerepel.
Dark Archon: "Spanyolok elfogadnak SZÉP kártyát?" Ha SZÉPen kéred őket akkor igen. Amúgy milyen computer(ek) a kiszemeltek. Nekem is van szép kártyám,
bár én inkább Penny-ben vásároltam le belőle,szétnézek a neten hátha látok valamerre olyan boltot ahol kapható a kiszemelted. -
addikt
válasz Hasaggymeg #274335 üzenetére
Úgy veszem ki, nagy gyakorlatból írod
HEAHEA: van olyan bolt, csak ott 125 ezer. Azért 50 rongy különbség, és a SZÉP kártyás pénz is pénz. Az egy heti bevásárlás
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz HEAHEA #274324 üzenetére
A Ridenow belsők outis haveri körben nagy slágernek számítanak. Olcsó, könnyű, működik. Tipikusan olyan cucc, ami szvsz hamarosan német webshopokban is kapható lesz, bár lehet már most így van. Mtb-hez nagyon hosszú körökre pótbelsőnek majd én is beszerzek egyet, pick 3 & save akcióban is szokott lenni. A karbon kulacstartót is kipróbálnám innen, az IGPSport komputert szintén.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
semmiho
tag
válasz Dark Archon #274330 üzenetére
Nem olvastam vissza részletesen, de hátha hasznos infó.
Edzéstervezéshez a TrainingPeaks és főleg Strava helyett jól működhet a GoldenCheetah. Anno ingyenes volt, nem vagyok képben, most mi a helyzet. [link]Útvonaltervezéshez passz, mi használható jól. Strava nekem bevált és a My Routes tudtommal nem fizetős feature - legalább is nekem ingyenesnek mutatja.
Amennyiben mások .gpx logját töltené le valaki, a legtöbb böngészőhöz létezik kiegészítő, ami Stravából képes kinyerni a .gpx adatokat.
-
rétisün
veterán
elméleti kérdés, mert a Di2 az utolsók között szerepel az esetleges fejlesztések között (előbb vennék a 'boltbajárósra' karbon villát+nyeregcsövet)... szóval, a nyeregcsőbe szerelt akkut hogy töltik? mindig ki kell venni a nyerget+nyeregcsövet, hogy hozzáférjenek az akksihoz?
[ Szerkesztve ]
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
Ringman
nagyúr
válasz jjeahh #274338 üzenetére
karbon kulacstartó az kb tök felesleges (súly miatt is), ha tényleg karbon, akkor törik is egy idő után. [link]
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz szimpláncsak #274342 üzenetére
Itt talán elmenne a 34/51, de ott pl. a bélapátfalvi tótól a katonasírokhoz, Szilvásváradról a Millennium kilátóhoz a tanösvényen, Lillafüreden a libegő alól az Ózon ösvényen fel a libegő tetejéhez, vagy éppen a már említett Dédési várrom leágazástól fel az Ördögoldalon nekem még a 32/51 sem tűnik túl pörgősnek.
mauimagic...+1, ha esetleg beletekersz a videóba hirtelen nem is érted mi köze a kígyóméregnek a könnyített belsőhöz.[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz Ringman #274344 üzenetére
Én mióta személyesen is ki tudtam próbálni ismerős boltjában azóta Fidlock rendszerű kulacstartót (MonkeyLink) [link] fogok szerezni. Hatalmas előnye, hogy mágnes húzza a helyére és oldalra kell kifordítani a kulacsot, így bármilyen szűk vázhelyen elfér, nem karistolja össze a kulacsot. Az is bónusz nekem, hogyha nincs a kulacs a tartóban, akkor szinte nem is látszik a tartó, mert egy lapos valami. Kicsit borsos ára van (tartó+ kulacs kábé 15ezer), de megéri szerintem.
Alapból a kulacsra van szerelve a mágneses adapter, de lehet kapni univerzális adaptert, így bármilyen kulacsra, termoszra rá lehet tenni, ami ugyanúgy működik a Fidlock zárral.
Egyedül az a hátránya, hogy alap kiszerelés az csak az áttetsző szürke, semmilyen más szín nem elérhető.
[ Szerkesztve ]
-
6030D
Ármester
válasz szimpláncsak #274342 üzenetére
Ohh, azt hittem a Shimi sem csinált ilyen nagyot 11 sebiben. Az már úgy élhető, kb mint a régi 22 kistányér + 34-36 végű sorok.
Előző kérdésedre: én a 32/10-be olyan 52-54 km/h környékéig bírok beletekerni, de max ilyen 10 mp-eket. A 34/11 meg még pörgősebb lesz.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Fall-N
veterán
Na annyit volt téma az egyedi bicikli építés, hogy csináltam egy Excel táblázatot, kíváncsi voltam mennyibe fájt. Az apró kiegészítők nélkül 306.705 Ft-ra jött ki a bicikli. Az A2Z cuccok még kb. 20 körül jöttek ki, így szerintem nem lett rossz áron a bicikli. Természetesen nem számoltam a mellékvágányokat, amiket idő közben jobbra cseréltem (KLS kormány, Altus váltó és kar, régi 26-os kerekek stb.).
Szerintem egy 1x10-es Deore hajtású, integrált hajtóműves 27,5"-ös gépért nem rossz ár. Ha van rá igény akkor megosztom a PDF-et.
Alkatrészlista:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5