-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
őstag
válasz adriankoooo #24648 üzenetére
89-94?
Én CM-et 94-96 között húztam eddig Gaggia-val.Mit tapasztaltál 89-91 fok körül? Mivel volt másabb az íze?
-
Daneeka
senior tag
Arra figyeltem fel, hogy ismeretségemben az idősebb generációk gyakorlatilag az egységesen a következő módon kávéznak:
-vesznek egy nagyobb adag gyárilag eszpresszó őrölt kávét, segafredo-t stb. mert az "igazi olasz"
-átöntik egy kávétartónak nevezett valamibe aminek van egy szanaszét repedt teteje ami persze nem zár már évek óta, ebben ha kell hónapokig áll az őrölt kávé
-teletömik vele a mokkát, összenyomják mert látták, hogy a kávét össze kell nyomni, túl töltik a mokkát és addig égetik amíg ki nem jön minden víz belőle mert akkor jó
-tejjel, cukorral fogyasztjákNa szerintetek nekik előrelépés lehet ez a "tablettás" Nespresso vagy nem? Én azt hiszem, hogy mindenképpen de soha sem ittam még ilyet. (abból indulok ki, hogy az ilyenben végig zárt a kávé a kapszulában egészen a főzésig és talán az extrakció is jobban be van lőve a gépben mint az előbb említett minden mindegy eljárásnál)
Páran az előbb említett csoportból kérdezték tőlem, hogy vegyenek-e olyat.
-
enterlaci
senior tag
válasz Daneeka #24655 üzenetére
Hi!
Én ittam egész sokáig (kb 1év ) kapszulás kávét, Nespresso-t. Azt kell mondjam, nem igazán előrelépés, sőt kimondottam egyirányú haladás egy durván drágább kávéfogyasztási utcába. A kapszulásak közül egyébként a Nespresso és az Illy a legjobb, ha mindenképpen ragaszkodnak - de ezen a fórumon szvsz kb ennyi a max ami kijön a témából.
Ajánlani fognak talán POD gépet, az tök jó továbblépés lehet, vagy még javaslom a Brikka és egyéb Bialetti kotyogókat. Gondolom egyértelmű, igazából kell külön kávédaráló és espresso képes kávéfőző ahhoz hogy jó kávét tudjanak készíteni.
A tej és cukor szerintem ízlés kérdése, attól még fontos a kávé minősége és készítési módja.
A ledarált kávé meg sajnos elég hamar elveszíti minden előnyét-bedöglik, oxidálódik..[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Surda-
őstag
válasz Daneeka #24655 üzenetére
Nálam van itthon egy használtan vett nespresso, hajnali kelésekhez használom,mikor nem akarok őrléssel zajongani + erőm sincs
Szerintem eléggé egyforma íze van a kapszuláknak, pedig próbáltam már egy csomót.
A másik,hogy piszok drága.
Egy kapszula 100-120forintra jön ki.
Ha ketten isztok reggelente két presszót, az kb 500 forint, ami az általad említett omniás körnek egy hétre elegendő kávé ára.
Ízre se biztos,hogy tetszeni fog nekik, ugyanis nagyon távol áll a méregerős, rommá égetett kotyogós ízvilágtól.
Én lebeszélném őket róla.
Legfőképp a a költségek miatt, eszméletlen mennyiségű pénzt lehet elkölteni a kapszulákra, egy zseni volt aki ezt kitalálta.
(egyébként abban igazad van,hogy valószínűleg jobb kávé készíthető vele,mint a klasszik, régi kotyogós+ egy hete szellőző omnia párossal)[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
-
-
Surda-
őstag
Te meg hajlamos vagy a túlzásokra
Hogy ezek a mostanában divatos kávézók sokszor a hely szűke miatt nem tetszenek,az igaz.
Utálom az olyan helyeket,ahol nem tudok kényelmesen ellazulva kávézni,mert szó szerint fapados a hely, vagy a mellettem ülő minden szavát hallom és/vagy minden ki-be tévedő ember hátbavág ahogy elmegy mögöttem.
Nekem az a furcsa,hogy ez csak engem idegesít
Egyébként pl a cirkuszt vagy a szentendrei úti TP-t kifejezetten szeretem.
A baristákat nem szoktam bántani,max ha nem baristák,hanem kiszolgáló személyzet.
Tény,hogy nekem fontos az is,hogy kedvesek legyenek abban az egy percben,amíg felveszik a rendelést.
Nem hiszem,hogy bármelyik elvárás túlzás lenne, nem is értem miért mondjátok ezt.(Az "Odeás" meg nem odeás volt, valami régebbi saeco és elképzelésem sincs mitől olyan hihetetlen,hogy hányinger kávét kaptam belőle. )
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
mutyi
őstag
Néha én is megkapom vagy furán néznek az ismerősök, hogy mennyire egy finnyás kis sznob lettem a kávézás terén,de igenis,ha az embernek kialakul egyfajta ízlésvilága, akkor a rosszat nem szívesen fogyasztja.
Ezzel én is így vagyok,ahol régen minden nap espressot ittam,mert utáltam itthon a szarvasit, azóta ott kényszerből iszok,ha épp úgy alakul,de már csak tejeskávénak hívom,mert annyira jellemtelen sz... -
kaligula
tag
Üdv!
Tud valaki jóféle barista képzésről Debrecenben?rovidkv.reblog.hu
-
ronin s8
senior tag
Nekem ilyenkor, mikor egymást osztjátok, annyi ingerem támad, azt sem tudom, hány ingerem van...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Surda-
őstag
Siminek köszönhetően már nálam is egy PID-es Baby díszeleg a konyhában.
A bojlert is átnézte,nem volt egy matyóhímzés,köszönet neki!
Paljoc Yirga és Brazol yellow bourbon van itthon, szerintetek kb mennyire állítsam a PID-et?
Ugye ez a bojlernél mér,nem a fejben, mennyit hül vajon a víz, mire a kvhoz ér?
Mondjuk egy 94 fokot kedvelő kávéhoz hány fokra állítsam a PID-et?"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
válasz Surda- #24675 üzenetére
az is lehet, hogy a fejhez érve melegszik a víz. ki kell tapasztalni, nincsenek abszolút referenciaértékek, még két ugyanolyan setup mellett is eltérhetnek az értékek. sőt, nálam is változik a gép annak függvényében, hogy mennyire vízköves stb., volt már 93 fok is a joker, mostanában inkább 90 fok. próbálkozz, aztán kitapasztalod.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #24675 üzenetére
Én megkérdezem tőle, ha olyan kávét veszek, amilyen még nem volt mióta pid van (mindíg olyant veszek, amíg végig iszom a kínálatát). Pontos ertéket senki sem fog tudni mondani, de annyit, hogy kb hol keresd, igen. A Sidamo 96c fokon indult nálam, a vége felé emelnem kellett 98 C-ra. A Yirga vsz hasonlóan kissé átlag felett lesz valahol. A brazilt meg valahova átlag alá tippelném, bár amikor próbáltam, még nem volt pid.
Gratula a géphez. A Babykben jól néz ki a belső pid, majd meglátjuk, hogy bírja a meleget (nálam naponta több órát megy). A bézs babyért kicsit irigyellek, sokat kerestem anno
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Surda- #24679 üzenetére
nem megúszható a kísérletezés. viszont pár kávé után szemre megmondod már az első húzás előtt, hogy kb. mi lesz jó, ez 80%-ban működik is, a többinél meg még egy-két húzás és ott vagy. a korzó sem szentírás egyébként, azt sem tudom, hogy ott ki és hogyan méri meg, hogy "93 fokon frankó a cucc" (nincs scace filter senkinél a csapatból kb.).
ráadásul az őrleményfinomság is befolyásolja, hogy mi a jó hőfok. be köll lőni otthon, bátran, nem félve, nem megúszásra játszva.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #24686 üzenetére
neked is csak azt tudom mondani, hogy két azonos típusú gépnél sem igazán összevethetők az értékek. ahogy az sem, hogy ki milyen finomra darált. ahogy az sem, hogy kinek melyik arca ízlik igazán a kávénak, a 2 fokkal forróbb, durvábbra vett, rövidebb ideig engedett lefolyású? vagy épp inkább lassítom, túl finomra őrlöm és kevesebbet teszek a kosárba? egyszerűen nincs értelme megpróbálni megúszni azt, hogy magad kitaláld. és félni sem kell tőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
válasz Surda- #24683 üzenetére
Ezt ki kell tapasztalni, minden gép más - másféle PID beépítés stb. stb.
Ez egy Don Cortez Decaffeinato, 96.5 fokos PID beállítással. 90-99 között jártam vele, most így a zacskó végén ez a 96-97 fok tartomány a legjobb neki.
DE: az előző kávé Molinari Decaffeinato pld. 80 (!!!) fokos PID beállításon volt bomba!
Szóval nagyon nagy kilengések lehetnek.
.:. bl4ze .:.
-
salapp
addikt
válasz Surda- #24667 üzenetére
Kellene neked egy villa, benne egy 12m2-es WC, egyik irányba egy nagy panorámaablakkal a saját erdőségeidre, a másik irányba egy átadóablakkal, amin keresztül a saját bérbaristád átnyújtja a napi mesterműveit.
Ellazulás és ízélvezet a maximumon.
😃
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
-
mutyi
őstag
Szerintem totál szubjektív dolog ez a hőfok beállítás, nemcsak a gépek különbözősége miatt,de az ember ízlésvilága végett is.
Én 90 fok alá nem is merek menni,mert annyira langyos a kávé tejhabbal,hogy az nálam a kihűlt kategória.
Én eddig 90-96 között próbálkozom,de mire tesztelnék több hőfokot adott kávéból,már el is fogy. -
WiZARD
addikt
Nekem Gaggia Babyvel ujhullamosokhoz 100-104 fok körüli beállítás a nyerő...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
jolti
senior tag
válasz WiZARD #24696 üzenetére
Nekem kaveja válogatja, de olyan 87-94 között szokott mozogni.
Most nagyon melepodtem, mert 80-81fokon nyomom a Lollo 70/30-asát!
Ilyen alacsony hőmérsékleten még nem is nagyon készítettem kávét.
Ja ez nem neked ment volna, hanem mindenkinek, csak rosszra nyomtam rá. :-)[ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
válasz Surda- #24693 üzenetére
Ugggyanolyan hardvered lett,mint nekem! Istenem....de jó!
100as arabicákat 95fokon szoktam kezdeni,onnan általában plusz-minusz
1-2 fokon belül mehet a játszás.Sötétebb pörkölések,robusztás cuccok 92-93 és onnan lefelé.
Volt nekem is amivel le kellett mennem 84 fokig. De már nem annyira
iszom ilyen kávékat!Ja igen! ...a sz@rbaxos kávétól amiből nagylelkűen nekem is adtál,
szó szerint nekem is hányingerem lett. A zacskón keresztül áradó dögszagtól.
Szóval van ilyen..megerősítem![ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."