-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
válasz Peti...(16v) #114944 üzenetére
Nem muszáj, sima használattal is bejáratódik. Csak el tudtam passzolni azt a 3 kilónyi daráltat, és ~7k-t megért a kevesebb elszúrt shot.
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni szűrőkosárral kapcsolatban. A három betűs MO. kávé webshopból rendeltem non-pressurized szűrőkart Delongni dedica EC 685 kávégépemhez és a problémám, hogy a 2 db szűrő amiből az alcsony peremes nem kompatibilis az 51,3 és 51,4 mm-es tamper/distributor-al. A képen a magasabb peremű jó lenne méretben (53 mm), de azt meg nem tudom feltenni a gépre, mert szorul.
A gyári pressurized kosárral tökéletesen működik a tamper/distributor.
Kérdésem, hogy honnan lehet olyan 2 adagos szűrőkosarat rendelni, ami belemegy a non-press karba, alacsony peremes és 51,3/51,4-es tamper/distr.-al passzol?
Köszönöm!
Annál szebb látványt, mikor a non-press szűrő aljából elindul a barna arany, nem nagyon láttam még[ Szerkesztve ]
MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
senior tag
válasz 용 Bob #114957 üzenetére
Igaz ez 58 mm, de én a Quickmillhez egy satu segítségével “peremeztem” a szűrőket. Körbe-körbe forgatva szorítottam össze a satut, így kilapította az íves peremet laposra.
Ilyen volt:Ilyen lett:
Szóval ha csak magas pereműt találnál akkor így meg lehet csinálni.
Nem mondom, hogy szép, de működik.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
용 Bob
senior tag
válasz sz.zs. #114958 üzenetére
Jó ötlet. Ha kicsit hullámos marad a lapítás után, nem tudom, hogy nem veszt-e nyomást a gép. Mindenesetre megtartom B tervnek. Köszi!
MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
iatti
aktív tag
kinél vannak ezek a vasak? ők nem fórumoznak #101755
-
kavezacc
újonc
Sziasztok!
Lelkes kezdőként szeretném a segítségeteket kérni: nem rég vetem naked portafiltert, ez pedig új távlatokat nyitott meg annak tekintetében, hogy mennyi gond van a kávéimmal (tudtam, hogy sok, na de hogy ennyire.. )
Csatolok egy videót, és az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e tanácsokat adni, hogy mivel tudnám egyenletesebbé tenni a lefolyást.
A szerintem hasznos információk hozzá:
Az eszközök + kávé: Iberital Challenge + Silvia, AVX pro 18g-os kosár, benne 19 gr AVX Nicaragua Pacamara (közepesen világos pöri)A munkafolyamat az alábbiakból áll:
1. Kávé kimérése, rá pár csepp víz
2. Darálás (nem a karba, hanem őrlemény tartóba)
3. átöntés a karba
4. rögmentesítés (ez jelenleg - céleszközök hiányában) fogpiszkálóval történik, körülményes és lassú, de jobb mint a semmi
5. disztribútor
6. tamp
7. lefőzés
Van-e olyan lépés, amit még szükséges lenne beépítenem, vagy a videón látható lefolyás alapján tudtok segíteni, hogy mely lépés(ek)nél lehet a hiba?
Sokáig abban ringattam magam, hogy biztos az őrlővel van a baj, mert nem elég konzisztens az őrlemény, meg nagyon rögös, de inkább magamban keresném a hibát, az előbb-utóbb bekövetkező upgrade előtt.És a link: https://imgur.com/a/nTjHx4R
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz kavezacc #114963 üzenetére
Pedig jó helyen kerested a hibát, az Iberital nem a legalkalmasabb őrlő, ha valaki a tökéletes közeli lefolyást szeretné elérni. Nekem is olyan van és alig várom, hogy meglegyen a cseredarab. Illetve az AVX kosarat is cserélném egy VSTre, az említett kávét nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz kavezacc #114963 üzenetére
Dobd ki az AVX PRO kosarat, próbáld újra másikkal Ha ezt valaki a fórumon hamarabb mondta volna, mikor kezdtem, akkor jó pár csomag kávét megspóroltam volna.
Illetve ha jutányos áron eladó lesz a kosár, akkor lehet tennék vele egy próbát Filter 2.0-ra. (Vagy ha esetleg van valakinek kölcsönbe 1 hétvégére, mert áttörő sikert azért nem várok) Arra még akár van is benne potenciál, hogy működjön. De sima presszóra sajnos nem kifejezetten alkalmas.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #114965 üzenetére
Engem azért bannoltak onnan, mert kérdések merültek fel bennem is a szűrővel kapcsolatban. Az volt a válasz, hogy ők telefonban elmondják, hogy naked karhoz nem jó ez a szűrő (ebből adódik, hogy máshoz se). Mondjuk a terméklapon nem említik. AVX szűrő + AVX kávé garantált kudarc, ha világos vonalon mozgunk. Sötét, meg a blendek lehet, hogy működnek náluk is, ezt nem tudom. Egyszer nyúltam bele egy jó kávéba ott, de általában csak fa meg savanyú, amit ott ki tudnak hozni.
https://barbieripnk.hu/
-
kavezacc
újonc
válasz WarLock07222 #114965 üzenetére
Javítanám magam, nem tudtam, hogy van sima pro illetve pro-x kosár is, nekem a 18gr-os pro-x van, nem tudom, hogy ez javít-e a dolgon utánaolvastam a fórumban itt az előzmények között, kevés és eltérő infót találtam.
Minden esetre ebéd után kipróbálom a gyári rancilio szűrővel, ez egy újabb szűrő, ami elvileg jobb mint a nagyon korai verziókhoz kapott, ha ezzel is jobb lesz a lefolyás, akkor egy fejlesztési irány megvan.
És köszi mindenkinek az eddigi meglátásokat!
[ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #114949 üzenetére
Köszi a válaszod!
Akkor lehet erdemes lenne 250g-os tasakokban vasarolnom az egy kilot es abban is tarolni oket?
ugyanitt:
Elromlott sajnos a merlegem, nelkule meg nem az igazi a dolog.. Esetleg valami ajanlas sracok? Timemore merlegeket nezegettem eddig
-
Cathfaern
nagyúr
"A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját."
Na de ha valamit desztillált vízként árulnak, akkor szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól. Gyanítom van erre valami szabvány és előírás, de nyilván ha bizonyos mennyiségen túl tartalmaz nem-vizet, akkor már nem lehetne desztillált vízként árulni."A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől."
Filterezőket nyugodtan számold, mert bár a vízkő kevésbé probléma*, viszont a végtermékben arányaiban sokkal több a víz És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja.*bár had tegyem hozzá, hogy a csapról töltött vízforralót nálunk hetente kell vízkőteleníteni, bwt-vel töltött hattyúnyakút meg elmúlt 2 évben egyszer vízkőtelenítettem, amikor kipróbáltam a Nestle Vera-t és rögtön kiült az aljára. De tény, hogy tönkremenni nem fog semmi a vízkőtől filter esetén.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
válasz Toobee #114966 üzenetére
Én rendszeresen iszok közepesen sötét pörköléseket az AVX-től, szerintem teljesen rendben vannak, naked karral sincs gond. A Columbia Supremo a kedvenc.
Világosból viszont bárhonnan rendelek, nem tudom elérni azt a gyümölcsös ízt, amit kávézókban iszok. (én mindig mindent tejesen iszok, de így az összehasonlítás is ugyanaz) -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #114968 üzenetére
Bár több szeméttel jár, de én mindig 250-es zacsikat veszek. Mondjuk igyekszem mindig mást, tehát az egy kiló az négyféle kv. Bontatlanul ülnek felhasználásig hűvösben, utána meg sima hűtőben, egy extra simítózárasba rakva, levegő kinyomva. 5-7 nap egy zacskó. Ha tovább tartana és világos a pörk, akkor inkább adagonként fagyasztom, de nem tart tovább és lusta állat is lettem
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #114977 üzenetére
Szerintem ezt a vákum dobozos megoldást én is megszüntetem..
Az a verzió mennyire életképes, hogy 1kg zacsi kávét rögtön a nyitáskor beledobok 4 db 250 g-os gyári zacsiba, egyet kint hagyok fogyasztásra, a többi meg vagy spejz, vagy hűtőbe?
Az a helyzet, hogy így nem is keletkezik annyi szemét + sok helyen 250g zacsik 1 kg-ra vetítve azért pár ezer forinttal drágábbak is..
Én jelenleg az olaszos vonalon mozgok, illetve szerintem maradok is.. Kövire PY Choco Madness lesz terítéken..
-
general
addikt
válasz vicces1 #114976 üzenetére
Persze, vágom, nem is akartam én a szűrőről szót ejteni. Csak a közepes pöriről mondtam szubjektív véleményt.
Azert tejjel is van íze egy kávénak, ne mondd már hogy nincsen. Pontosabban fordítva, ha egy kávé karakteres, akkor tejjel is megmarad egy része. Nyilván aki espresso-náci, az hümmögni fog, de azért 30 (-60) ml-en túl is van élet.
Cortadot szoktam egyenként. A latte nem a világom már.sz.zs. Oh, ezt nem is tudtam, király!
-
Zen42
tag
válasz qvik27 #114863 üzenetére
Igazad van ezzel a hústűs dologgal. Sok éve használok WDT-ként egy pezsgősdugót amiben egy rakás fogpiszkáló van. Néha pedig hűstűvel piszkálom Nem túl jó a rögtelenítés terén egyik sem, belátom. Amíg nem volt OCD-m addig jó hasznát vettem mert viszonylag jól el tudom vele rendezni a kávét. De azóta is használom mióta megvan az OCD, pedig az már inkább csak megszokás.
Csinálok majd egy tűset is, hogy megnézzem mire jutok vele. Az újévi Asti pezsgő dugója tökéletes alap lesz. Csak nem szeretném összekarcolni a kosár alját. Árultak régen egy fémből készült rögtelenítő edénykét is (blind shaker) lásd lent, de mára teljesen eltűnt a beszélgetésekből, vélhetően nem vált be annyira. Egy gyári "sün" biztos jó, de nem ismerem ezeket.
Ami egyébként a disztribúciót illeti, eltekintve a rögöktől, volt egy videó amiben sorra vettek néhány technikát lemérve a TDS-t, de kiderült, hogy a hosszabb lefolyásoknál volt rosszabb a kivonatolás és más ellentmondások pl. az OCD-re vonatkozóan. Meg, hogy a magasabb TDS nem feltétlenül jobb. Ember legyen a talpán aki kiigazodik ezeken, de komolyan.
Megkerestem, ez volt az. -
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #114978 üzenetére
ha van szelepzáras zacskód elfekvő (és még jó rajta a simítózár is), akkor simán átporciózhatod, főleg egy presszó blend nem oly kényes kis levegőre. Ill. rendes kispörkölő, pl. paljoc úgyis friss cuccot ad, abban még túlteng a CO2).
general@ miért lenne baj a tejjel? Ha neked úgy tetszik akkor az a jó. Mindazonáltal világosabb pörkök ízét alaposan tompítja, egységesíti és eltolja a savanyú felé, ez is tény.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kzoltann
aktív tag
válasz Toobee #114966 üzenetére
Nehez velemenyt cserelni.
Tudjuk, hogy:
- a Decent gagyi es szar
- Reneka jo
- Loring isten, Májkül profilok jók mert ő a pápa
- 16g kosarban elfer siman 21g kave es 15 bar sem para
- Paragi Gyuri es a felesege velemenye alapjan kijelentheto egyertelmuen, hogy:[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
válasz kzoltann #114985 üzenetére
Rochet 58 hulladék (Racilio, Gaggia szintén)
Niche Zero szénkefés hulladék[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
RetepNyaraB
veterán
válasz WarLock07222 #114989 üzenetére
Uh de perverz
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Flashback
addikt
Mindig agyalok hogy mi lehetne a legkompaktabb presszó szet:
- 9Barista
- Kézi hajtány: Kinu, 1ZP
- + egy kis tejhabosító
Ettől van jobb/kompaktabb utazó szett?Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
SoundON
tag
válasz WarLock07222 #114989 üzenetére
...kérem???
-
kozsy18
tag
-
rastacsz
tag
válasz kzoltann #114985 üzenetére
Ezért duplán ki fognak tiltani. Meg az összes Zoltán nevűt is.
Pedig a csoport szabályzatát nem sérti(mert nincs, szóval lehet kivinni onnan témát, lehet más céget/kávét/eszközt, bármit ajánlani, stb.) Csak az önérzetét. (de ez biztos változni fog! Na nem a személyisége, hanem rittyent egy szabályzatot)
+itt a fórumon valaki elírta a vst-t.
B. meg rézmentes motorokat akar mindenbe. Még mindig nem vagyok benne biztos, hogy a kefementes motorra gondol-e, vagy tényleg alu tekercselésű motor után sóvárog...
Ja, a "proX" kosárral milyen kávét lehet főzni? Hát istenit!
ezekkel a tűgörgős kosarakkal?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #114989 üzenetére
Ezt(et) is recegtetni kell, mint a molart? Hát már senki nem tud őrlőt gyártani?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
kzolisajnos
csendes tag
Kapucziner Kenya AA top Masai
dec. 28-i pörkölésPróbáltam 29-én, akkor még rendes cremát adott, de az amúgy kellemes kávés íz mögött markáns citromlé érződött. (Nem citromillatú mosogatólé, mint amikor csatornásodik, inkább 100% citromlé)
Hőmérsékletváltoztatásra nem reagált érdemben.Rápróbáltam a Pascucci Minivel, azzal is hozta a tolakodó citromízt.
ma újra elővettem, crema alig, rögtön el is tűnt, citromíz megvan.
Létezik, hogy ez ilyen, vagy valamit nagyon elrontok?
-
roBEEsz
csendes tag
PY-féle kávét kézhezvétel után illik még valamennyit pihentetni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...