Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Assetto Corsa Competizione
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
-
GAMEPOD.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
lestyanrobi
tag
Hali mindenki! 20 éves fejjel úgy döntöttem, hogy hamarosan veszek valami jó erősítőt zenehallgatásra, és ebben szeretnék segítséget kérni. Főleg rock kéne, hogy jól szóljon rajta, abból szinte az összes fajta dire straits-től a pink floyd-on át a hányós metálig. Mindenképpen 70-80 ezer alatt kéne valami, ez a teteje! Ezért valami jófajta használtra gondoltam, mondjuk mission cyrus I-től III-ig (azt hallottam, hogy mind a három jól szól). Valószínűleg valamikor nyáron akarok venni, ha összejött a pénz, addig is tudnátok még pár hasonlóan kellemes hangzású erősítőt ajánlani a cyruson kívül? Egyébként majd gépről lesz használva, külső hangkártyáról. Hangfalat meg majd később veszek valami jobbat, külön az erősítőhöz akarok választani.
-
AMDFan
addikt
válasz contaxg #15500 üzenetére
"Nem hívnám igazán elektromos zenének a rockot."
Teljesen nem is az, de én például kétlem, hogy a gitárokat mikrofonnal rögzítené egy mai rockzenekar akár egy átlagos stúdióban. Talán a dob az ami még nem elektromos, de ugye a dob hangját is változtatják nagyon sokan. Amit pedig az egyszeri ember hall egy rockkoncerten, az pedig már megint csak nem a dobok eredeti hangja, hanem a kihangosított forma. Ezért nehéz a rocknál és metálnál arról beszélni, hogy hogy kellene szólnia. Ahogy az összes elektronikus előadó úgy ma már a legtöbb rockzenekar is variálja a hangzásokat, ide egy kis torzítás meg oda egy kis effekt, és máris van egy sajátos hangzásuk. Ha már a Metallica szóba került, ott volt a St. Anger aminek azért valljuk meg elég egyedülálló hangzása van, főleg a dobok tekintetében
Én pedig személy szerint hallgatok vadabb rockzenéket, amiket inkább metalcorenak vagy hardcorenak neveznek. Azokhoz azért kell, hogy legyen egy kis "dög" a hangfalban.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz lestyanrobi #15501 üzenetére
Szerintem inkább fordítva ugorj neki a dolognak, és a hangfalhoz válassz erősítőt, mert a legjobban a hangfal határozza majd meg a hangzást, másodsorban az erősítő. Régi erősítők közül 40-50-ért elég jó dolgokat ki lehet fogni.
-
törölt tag
válasz AMDFan #15494 üzenetére
"A legtöbb zenében általában 42-46 Hz között van tapasztalataim szerint a legmélyebb basszusmenet"
Mostanában sok népzenét, folkrockot hallgatok és bizony még ott is megszólalnak néha 30-35 Hz környéki hangok.
"a lábdob és a basszusgitár is a 45-200Hzes tartományba van keverve tapasztalataim szerint."
A lábdob jellemzően 50-60 Hz, a basszusgitár 40-200 Hz, de minden hangszernél bőven vannak al- és felharmonikusok is, tehát ezek a számok csak az alaphangra érvényesek. 30 Hz környékén nem nagyon van hangszeres alaphang, leszámítva a nagy orgonákat és a zongora alsó húrjait, amiket elég ritkán használnak.
[ Szerkesztve ]
-
lestyanrobi
tag
válasz AMDFan #15503 üzenetére
Köszi! De azért akartam erősítőt elöször, mert hangfal van, de erősítő most épp nincs. De megfogadom a tanácsod és olvasgatok egy kicsit hangfalakról. Hasonló árban hangfalpárok közül tudsz valamit első nekifutásra ajánlani? Csak hogy hol induljak el. Meg hogy érdemes-e használtat nézni és hogy max hány éveset érdemes megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz lestyanrobi #15505 üzenetére
A helyedben megpróbálnék minél több cuccot meghallgatni, és vidd a saját zenéidet. Ha hörgős metalt hallgatsz akkor vidd azt, és mindenképpen hallgasd meg, mert hiába fog egy hangfalon gyönyörűen szólni Diana Krall, attól még egyáltalán nem biztos, hogy a te zenéid is úgy fognak szólni ahogy szeretnéd. Épp ezért nem is mernék olyat ajánlani amim még nem volt, és nem tudom hogy hogyan szól.
-
contaxg
veterán
válasz lestyanrobi #15507 üzenetére
Kéredzkedj be mindenhova ahova csak lehet!
Egy üzletben soha nem fog úgy szólni a motyó. mint otthon.A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
zoltanz
nagyúr
Kaptam egy VIDEOTON Disco Baby erősítőt, kis modifikációt szeretnék rajta majd végeztetni (esetleg előfok csere egy jobbra) mit érdemes ésszerű keretek között? Hol érdemes érdeklődni ezügyben?
-
nagyúr
Sziasztok!
Nemtudom jó helyre írok-e, ha nem, bocsássátok meg eme tévedésem
Van nekem itton egy LG DR6900-as asztali dvd-író, amihez kapcsolódik egy 5.1-es hangrendszer is. A kérdés az lenne, hogyan tudnám ezt összekötni a PC-vel, úgy hogy az 5.1-en szóljon a zene, film, stb.?
Előre is köszi a válaszokat!Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
törölt tag
válasz AMDFan #15495 üzenetére
Egyébként nem hiszem, hogy véletlen az, hogy a legtöbb ilyen audiophile tesztcédén még csak hírből sincs rock vagy metal.
Azért van ebben egy nagy adag sznobizmus is, amiért nincs.
Amúgy lehet referencia nincs, de azért egy zeneibb hallású ember valahogy ösztönösen érzi, mikor harmonikus, zenei a megszólalás. A zene bennünk van. Ez nem csak egyfajta felkapott közhely. Élő (akusztikus) zenében is lehet csapnivalóan hangszerelni ugye, az sem lesz okvetlen zenei és harmonikus. Attól lesz az, hogy a komponista "megálmodja", minek min kéne megszólalnia.
-
nagyúr
válasz eclipse006 #15512 üzenetére
Találtam optikai bemenetet az erősítőn, és van optikai kimenet az alaplapon, remélem ezzel meg lesz oldva a probléma is! Köszönöm a segítséget!!!!
Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
AMDFan
addikt
válasz #56474624 #15513 üzenetére
"de azért egy zeneibb hallású ember valahogy ösztönösen érzi, mikor harmonikus, zenei a megszólalás"
Mit jelent a zenei hallás? Nekem van zenész ismerősöm (több is) akik sokpontegyen hallgatnak zenét, vagy vacak füleseken, vacak számítógépes hangszórókon. Egyszerűen nincs igényük arra, hogy otthon jó minőségben hallgassanak zenét. Nekik az a hangzás kell amit a próbateremben is átélnek, csöves gitárerősítők stb stb...
-
nagyúr
válasz eclipse006 #15516 üzenetére
Igen ez volt a cél, bocsánat ha rosszul fogalmaztam
Sikerült is a dolog koax kábelen át, csak elég nehezen tudtam megszólaltatni a dolgot, ez a realtech progi nincs a helyzet magaslatán ilyentéren, vagy csak én vagyok nagyob béna. Mind1, szól az a lényegMinél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
törölt tag
válasz AMDFan #15515 üzenetére
Ugye nem az volt a kérdés, hogy tud-e vacak hangrendszeren hallgatni zenét (én is tudok/tudnék), hanem hogy meg tudja-e különböztetni a sz*rt a jótól. A zeneien szólót a szemétdombra való vacaktól. Amúgy zenészből is van pár fajta. Mert valaki jól tud bulizós rockzenét játszani, még nem biztos, hogy egy líraibb darabot is értékelhető szinten elő tud adni.
A zenei hallás az az számomra, hogy az illető egyénnek van egyfajta érzéke a hangok harmonikus, rendezett megszólalására, és érzékenyen reagál a diszharmóniára. Mozart például állítólag rosszul lett/megbetegedett a csúnya hangoktól. Komoly, érzelmeket közvetítő előadóművész zenei hallás nélkül nem lesz senkiből. Jó karmester, zeneszerző meg pláne nem.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz #56474624 #15520 üzenetére
Szerintem ha valaki megszokott bizonyos hangzást, például a próbatermi csöves Marshall gitárerősítőjének a hangját, annak egész mást jelent a jó és a szar. De ez szerintem már nagyon elméleti
Abban egyetértünk hogy nagyon sokféle zenész van, és ahogy észrevettem a legtöbb rockzenész például elég szűklátókörű zenei téren.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz AMDFan #15521 üzenetére
Visszatérve az eredeti témához. Szerintem szeretik túlbonyolítani ezt a hifi témát is az egyéni ízléseket túlságosan belevonva. Én amondó vagyok, hogy egy jó rendszernek ha nem is úgy kell szólnia, mint egy stúdiómonitornak, de valamerre abba az irányba kell/illik mutatnia (kevésbé analitikusan megszólalva). Pl. a 2-300 ezres Xavian számomra nem jó hangfal, egy jó vastag függöny (sőt már inkább fal) mögül zenél. Amit lehet szeretni, meg mondani, hogy milyen zenei, tényleg az. De a valósághoz nem sok köze van, a high fidelity nem azt kellene jelentse, hogy egy fal mögé bújtatjuk a zavaró részleteket. Aztán meg csodálkozik az illető, metálon miért nem hasít.
Szóval lehet itten jönni, ki hogy szeret zenét hallgatni, játszanak az ízlések. De egy hangfalnak szerintem azt illene hellyel-közzel leközölni, amit a stúdióban összeraktak. Lehet valaki úgy szeretne komolyzenét hallgatni, mintha a hangversenyen a leghátsó sorban ülne, és hozzuk ki ezt minden zenéből. Na ez szerintem nem hifi. Persze ezt is annak nevezik, meg audiofilnek, stb., én azért igyekszem maradni a valóság közelében (amit többféleképpen is meg lehet természetesen fogni egy adott szinten; de: időnként azonos árkategóriában lévő cuccok is egész más szinten mozognak e tekintetben, valamikor egy lényegesen olcsóbb cuccnak több köze van a valósághoz, mint egy "audiofilek kedvencének"). Eddig még egyébként sem hallottam jobbat. -
AMDFan
addikt
válasz #56474624 #15522 üzenetére
"Xavian számomra nem jó hangfal, egy jó vastag függöny (sőt már inkább fal) mögül zenél. Amit lehet szeretni, meg mondani, hogy milyen zenei, tényleg az"
Ezt nem teljesen értem. Ebből nekem az jön le, hogy tompa, dinamikátlan a hangzása, és nincs magasa.
"Szerintem szeretik túlbonyolítani ezt a hifi témát is az egyéni ízléseket túlságosan belevonva"
Én is így gondoltam, de egyre bizonytalanabb vagyok ebben a kérdésben. Egyszerűen az emberek ízlése iszonyatosan más. Ez a fülestalálkozón is nagyon jól látszott, az embereknek más tetszik, más és más dolgok fogják meg őket még ugyanazon a zenén belül is.
Nekem az etalon hangzás az AKG K601-em egyelőre. Egyszerűen bármit lehet vele hallgatni, mindent tudok rajta élvezni. Hangfalban még sajnos nem hallottam olyat ami minden igényemet kielégítené. Ráadásul hiába a jó hangfal, ha gyenge a szobaakusztika.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz AMDFan #15523 üzenetére
Ebből nekem az jön le, hogy tompa, dinamikátlan a hangzása, és nincs magasa.
Valami olyasmi (dynaudio után feltűnő volt a különbség nagyon, bár azelőtt is hiányoltam a legtetejét), aztán mégis megtehetik, hogy audiofil címszó alatt forgalmazzák, azon egyszerű oknál fogva, mert van rá igény.
-
Oibacsi
őstag
válasz #56474624 #15524 üzenetére
Hasonló dologgal foglalkoztam hétvégén:
Visszakötöttem a régi szélessávúmat (tl) aminek mérés és fül szerint is kevesebb a magasa. Tátva maradt a szám, hogy mennyivel durvább a mostani saját elektronikám, mint pl a jungson vagy akár az lm3875 volt. Namármost az a furcsa, hogy hiába kevesebb a magas a gyári adatlap és a fülem szerint is (15khz és felette) mégis sokkal kevésbé volt fedett mint a fountek szélessávúval. Meg tudja ezt nekem magyarázni valaki? -
AMDFan
addikt
válasz Oibacsi #15525 üzenetére
És az biztos, hogy egy zenében a legmagasabb hangok 15Khz felett vannak? A 15Khz feletti hangok már abszolút nem lehetne durvák szerintem. A legtöbb zenében a cinek alaphangja például 10Khz alatt van, szerintem maximum 6-8Khz körül.
Szóval szerintem annyi a magyarázat, hogy a 15Khz feletti hangokból hiába van kevesebb, azokat egy átlagos zenében nem igazán érzékeled.
-
AMDFan
addikt
válasz Oibacsi #15528 üzenetére
De pont ez az, hogy a cinekhez mi köze a 15Khz feletti tartománynak? Nem attól fog tisztán szólni szerintem, hogy 15Khz felett tisztán szól. Ott már inkább felharmonikusok vannak csak.
A kevesebb pedig néha több. Hiába sok a magas, adott esetben csak visítás meg sziszegés lesz a végeredmény. A hangminőséget nehéz mérni.
[ Szerkesztve ]
-
Colos1
őstag
válasz Oibacsi #15528 üzenetére
Az emberi hallás fiziológiája.
Nem csak az a lényeg, hogy az egyes frekvenciák milyen hangerővel szólnak, hanem az is, hogy ezek milyen arányban állnak egymással. Pl. a mélyhangok mennyisége/minősége kihatással van a magashangok érzetére is, és fordítva.
Az is számít, ha már nem hallható hangok vannak jelen (>20KHz), mert attól függetlenül, hogy nem hallod, befolyásolja az összképet. (pszichoakusztikus redundancia)[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
törölt tag
válasz AMDFan #15529 üzenetére
A "csak" szót indokolatlannak érzem, mivel egy hangszer hangjában nagyon fontos szerepe van a harmonikusoknak. Ettől függetlenül egy 15 kHz-nél lekonyuló átvitel nem akadályoz meg az élvezetes zenehallgatásban. A hangsugárzók többsége nem is teljesít felette. Sokkal fontosabb az alatta lévő spektrum egyenletessége és torzítása.
Amúgy a hangminőség mérhető, mértéke a torzítás (és itt most ne csak a harmonikus torzításokra tessék gondolni).
-
orbano
félisten
válasz Oibacsi #15531 üzenetére
gyere le egy autóhifis talira, megmutatjuk neked, hogy menynire másképp hangzik ugyanaz a magas, ahogy babrálod a mélyet és a közepet. aktív keresztváltóval és jelszintszabályzással egy 2, vagy 3 utas rendszerben nagyon érdekes tapasztalatokat lehet szerezni. olyan, mint ha percenként terveznél egy új hangfalat.
A vér nem válik VAZZE!™
-
baluka26
nagyúr
válasz orbano #15534 üzenetére
Autóhifinek amúgy mennyi "értelme" van?
Akusztikailag nem szar egy kocsi belső tere?
Szélzaj, motorzaj satöbbi...ennek ellenére érdemes sokat költeni erre?
Csak érdeklődöm, ezt rég óta meg szeretném kérdezni egy autóhifistától.They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
orbano
félisten
válasz baluka26 #15535 üzenetére
ár/érték arányban egy autóhifi sokkal drágább, mint egy otthoni, bár gondolom ez nyilvánvaló. viszont nagyon jó minőséget el lehet érni. és igen, vannak korlátai, a menetzaj, a belső tér viszontagságai, de ennek ellenére nagyon nagy élményt lehet elérni. jó példa erre a tavalyi humma győztes (?) seat leon. Ültem abban a kocsiban még előtte, beszélgettünk a tulajjal. Elmondása szerint a hifije is tud neki élményt adni az otthoni után. Pedig otthon valami nagyon komoly elektrosztatikus cucca van. És sokaktól hallom ezt amúgy, hogy egy pici szokás után, amit javarészt a színpad mérete közti különsbég okoz, nem nagyon érzik azt, hogy "jajj ez most a szar autóhifim".
Persze b*zi nehéz egy ilyen rendszert összerakni. Nekem pl. benne áll vagy 300e forintom, és úgy szól, mint egy ötvenezres, mert még nincs jól beállítva. Talán fél év alatt eljutok oda, hogy belegyen.
Egyébként a kocsi kusza belső tere: sokat kell játszain a vágásokkal, fázisállítással, időkorrekciókkal és a hangszórók megfelelő elhelyezésével, mire kimagasló ereményed lesz.[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
törölt tag
Ma végre megcsináltam, amit már évek óta halogattam: feltöltöttem a hangfalállványaimat homokkal (pénzügyileg nem egy nagy befektetés, ellenben a kezemet így edzetlenül megviselte kissé a 25 kg össz. 1 km-en át tartó cipelése ). Egyértelműen javulást hozott (pedig hát a szobaakusztika...). Szkeptikus voltam kissé a dologgal kapcsolatban. Nagyon jót tett a hangzásnak (annak ellenére, hogy elégedett vagyok alapvetően az itthon hallott hanggal, mégis mindig van tér némi javulásra, finomításra), bár még sokat nem volt alkalmam tesztelni, beesteledett idő közben sajnos. Itt zárt doboznál valószínű még többet is számít, mint reflexesnél, eléggé megrezegtette az állványokat, sőt még most is jól megrezegteti, még mindig lehetne csillapítani, csak már nem tudom, hogy.
Főleg mélyek terén hozott persze javulást, de az ember úgyis úgy érzi, hogy az egész hangtartományban javult, tényleg azt érezni, hogy simább lett a hang, nagyon meg vagyok most elégedve. Majd a jövőben még egy hangfalkábel, meg IC-kábel csere, aztán mondhatjuk, hogy kész a rendszerem.
[ Szerkesztve ]
-
L4D1K
őstag
válasz AMDFan #15489 üzenetére
A rock és metal szerintem nem éppen audiofül tesztelésre való zene.
Javaslom hallgass bele Tarja Turunen – What Lies Beneath c. albumába. Nagyon komolyan előjönnek benne a mélyek, és abszolút kiváló tesztelgetésre is. Tegnap adtam vissza 2 Bodor Audio tápkábelt, amit kölcsönbe kaptam hallgatózásra. Nem hittem volna, de volt érezhető különbség, az más kérdés hogy az újonnani áruk majdnem többe került mint az erősítő + hangfal a lakásomban
# ANTAL Tuning #
-
L4D1K
őstag
válasz #56474624 #15544 üzenetére
Ez egy bonus szám ezek szerint a cd-n, még meg se hallgattam eddig...de most kíváncsiságból belehallgattam, illetve meghallgattam az eredetit. Hát lehet hogy jobban járnának ha csak saját számokat csinálnának... a női énekhang meg végképp nem jó a számhoz.
[ Szerkesztve ]
# ANTAL Tuning #
-
L4D1K
őstag
Nem. Habár úgy hoztam el őket, hogy ha valamelyik tetszik lehet meg is veszem, de most másra kell a pénz ( D.A.M. Match bot ). Mindenesetre jó volt velük zenét hallgatni, de annyi változást messze nem hoztak mint anno az ic vagy hfal kábel cseréje. Valószínűleg ebbe a rendszerbe nem voltak jók, úgy emlékszem vki azt mondta, hogy a bodor kábelek a bodor saját rendszerében érzik igazán jól magukat.
Tápkábel csere is hoz(hat) javulást, de összes kábel közül itt a legnehezebb hallható eredményt elérni. Z.É.T. Laci igyekezett elmagyarázni nekem miben javíthat egy tápkábel csere, de általánosságban az jellemző hogy a mélyek valamennyivel megfogottabbak lesznek, emellett jótékony hatással lehetnek a térre és a dinamikára. Nekem a mélyek egy picit részletesebbeknek tűntek.
# ANTAL Tuning #
-
bajnokpityu
félisten
inkább úgy mondanám,h szinte lehetetlen jó minőségű zeneanyagot találni,legyen az akármekkora név,előadó.
miota megvan a kultúrált minőségű hifim, azóta annyira kihozza a felvételek hibáit,hogy rossz hallgatni rockot. és nem a lánc szól rosszul,csak a zene felvétel ilyen silány.
megjegyzem cserébe olyan zenéket kerítettem, hogy nem hiányzik a zúzás.pedig azért pár éve még én is pogoztam az első sorban...
eladó topping dac
-
PuMbA
titán
válasz bajnokpityu #15549 üzenetére
Nálam is ugyanez a helyzet: ~1 éve van belépő HiFi-m és már nem hallgatok 20xx évjáratú rockot vagy metált. Régen simán kibírtam a kiemelt basszust meg a rossz dinamikájú zenéket, de mostanában nagyon kevés olyan számot hallgatok ahol nincs dinamika, mert bántja a fülemet: pl. Dream Theater-ből már csak a régi albumokat hallgatom, mert azok nem statikus csörömpölésből állnak. Viszont a régi rockkal nincs gond és lehet velük tesztelni is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs