Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
T_Stark
őstag
Lehet hogy már az agyatokra megyek de azon töprengtem, hogy lehet mégsem zárom ki azt a 700-as Denont. Ha a NAD-ot vagy CA-t venném a Mission mellé, nem lenne az úgy már túl "kemény"?
Azon gondolkodok hogy mi lenne ha ahelyett hogy még zúzósabbá teszem az M74-eket, inkább lágyítanék rajta a Denonnal, abból vajon mi sülne ki... -
törölt tag
válasz T_Stark #40001 üzenetére
Nem lenne túl kemény, sőt.A NAD eleve viszonylag lágy, a CA nem lágy,de nem is kemény, hanem inkább pontos, szikáran izmos. Ha már szinergia, akkor már inkább az vethető fel, hogy a Missonnél eleve meglévő enyhe mosottságot a Denonnál szintén meglévő enyhe mosottság még egy kicsit mosná, de az sem vészes.
Most már azonban akármit fogsz választani, ott fog bujkálni benned a kisördög, hogy hátha mégis a másik még jobb lett volna - tehát különösen fontos lenne a meghallgatás, hogy a saját szád íze szerint dönthess, persze az esetben is ott bujkálna benned utólag a kisördög, mert hallanád, hogy mindegyik jó a Mission-höz, csak mindegyik másképp.(#39999) raven12 Úgy tűnik, általában hifi szakirodalmat akarsz olvasni.
[ Szerkesztve ]
-
contaxg
veterán
-
gyurczy
őstag
válasz contaxg #40003 üzenetére
FTP szerverként, NAS-ként és HTPC-ként viszont tök jó. Zenélésre előbb-utóbb lesz valami dedikált eszköz, addig meg megteszi ez is. Ha gyengus, ha nem, én egyenlőre elégedett vagyok. Persze nem volt még szerencsém összefülelni semmivel, max egy Dell Inspiron Mini lenne erre a célra itthon.
Persze felajánlásokat szívesen veszek.
-
contaxg
veterán
válasz gyurczy #40004 üzenetére
Én zeneszerverként használom a routeren keresztül. A DELL laptopod közvetlen USB kiszolgálásra jó eséllyel jobb lehet ennél.
[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
T_Stark
őstag
válasz #71562240 #40002 üzenetére
Akkor a 3 közül szerinted még mindig a Denon lenne a legkevésbé jó?
A CA pontosabb mint a NAD? Jobb szerinted? Az egyébként 35K.Hát igen jó lenne nagyon meghallgatni őket, de a 3 közül a legközelebbi is durván 130km-re van tőlem, és még akkor is ott lenne az hogy a saját láncomban lehet hogy nem is úgy szólna.
Azért annyiból jó, hogy akárhogy is döntök jól fog szólni, csak másképp jól. -
törölt tag
válasz T_Stark #40008 üzenetére
Nem feltétlenül a legkevésbé jó a Denon, ez itt már nagyon az aktuális benyomások, a hallgató személy és a készülék közti szinergia területe. A legelbűvölőbb a NAD lenne, a legenergikusabb-legkorrektebb a CA, de lehet hogy a Denon lenne a hosszabbtávon probléma nélkül hallgatható. A NAD-dal szenvedélyesebb lenne a szerelem, néha összevesznétek, de annál édesebb lenne a békülés; a Denonnal higgadtabb, bensőségesebb lenne a viszony, lehet hogy kevesebb forró csók csattanna el, mint a NAD-dal, de hangos szó sose esne köztetek; a CA jobb parti lenne, több apportot hozna a házasságba, nagyobb biztonságban éreznéd magad mellettte.
-
Sziasztok!
Akusztikailag mire érdemes figyelni, hogy ne b*szódjon szét a hangkép? Most költöztem albiba nyárra, és elég szerencsétlen a szoba kialakítása.
+-----------+-----------+
| 1 2 | |
| |
| |
| |
| |
| | |
+-----------+-----------+A számokkal jelzett helyeken vannak a hangfalak, de nagyon nagyon kiemelődik pár 200-400Hz körüli frekvencia, gondolom főleg szobát kettéválasztó csonka fal miatt.
Sajnos csak sufnituning (esetleg áthelyezés) jöhet szóba, próbáltam alájuk rakni 1-1 laptop-doboz rezonancia-csökkentésre, valamivel talán jobb lett, de nem az igazi. Még mindig belepofázik a "magasmély" a hangképbe és olyan hangzást kapok, mintha 500 forintos hangfalpáram lenne. A szoba jobb felében viszont viszonylag jó, csak ugye a kis falacskák levágják a mélyet.
Esetleg valaki tud valami útmutatót adni / linkelni / bármi?
szerk: arra gondoltam esetleg, hogy a bal oldalra áthelyezni az egészet, hátha jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
gyurczy
őstag
válasz lezso6 #40010 üzenetére
Én a rövid falra tenném a hangfalakat, az asszimetrikus elrendezés
sosemritkán jó.Egy kis olvasmány mellé.
A kiemelések vélhetően azért vannak, mert nem optimális a dobozok elhelyezése, illetve kevés a hangot elnyelő, megtörő bútorzat a szobában, üresek a falak, stb.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Küldtem szakcikkeket email-ben.
Ez a szoba eléggé veszett fejsze nyele a csonkafalaival, de ha nem túl mélyen lógnak be azok a csonkafalak, akkor a hosszanti elrendezéssel próbálkoznék, úgy még előnyös hatása is lehet a csonkafalaknak.
Ha laptopdoboz alatt azt a papírdobozt érted, amibe a laptopot becsomagolják, akkor az felettébb rossz ötlet, mert az csak növeli a rezonanciát, de nagyon. Hangdoboz alá hangdobozállvány kell, vagy legalább ahhoz hasonló szerkezet. -
nebulo5
senior tag
Nem adtad meg a "csonka fallal" leválasztott helység méreteit, de ha legalább 3,5 - 4 m. a hossza, akkor (véleményem szerint) megérne egy próbát, hogy azok elé/mellé rakod a hangsugárzókat. Így a háttér generálta visszaverődések megoldódnának. Persze, így kissé zűrös lenne a zenehallgató helység berendezése... De akusztikailag jóval előrébb lennél.
Azokhoz a dobozokhoz a legideálisabb lenne valami állvány.
[ Szerkesztve ]
Üdv: nebulo
-
törölt tag
válasz raven12 #40005 üzenetére
Magyar nyelven jelenleg nem létezik olyan élő szakirodalom, amiből biztonsággal meg tudnál tanulni hifiül, ezért elküldtem emailben a 20-40 évvel ezelőtt megjelent Hi-Fi Magazin elektronikus kiadását, ez ugyebár elég régi, de ma is minden cseppje kincs, és mindent színvonalasan megtanulhatsz belőle a hifiről (és rengeteget a zenéről is), kivéve persze az azóta megjelent újdonságokat. Időrendben olvasd végig a lapszámokat.
Óvatosan, megfelelő forráskritikával válogatva lehet találni érdekes írásokat a Hi-Fi Piac és a Sztereó című szaklapokban, ezenkívül vannak hifi témájú blogok is, amelyek azonban már tapasztaltabbaknak valók, akik felkészülten, megfelelően tudják értékelni az ezekben levő egyéni nézeteket, hibákat. Ezen topik várhatóan jövő héten megjelenő témaösszefoglalója természetesen csak nagyon alapfokú bevezetést fog nyújtani a hifibe. -
Köszönöm mindenkinek!
Közbe átrendeztem a rövidebb oldara (kb 3mx6m-es szobáról van szó), ég és föld, csak annyi hibája van, ha közvetlen előtte ülök, akkor 80 Hz-es HP szűrést kapok. Papírdobozokat kiveszem a hangfalak alól, eredetileg az volt a célja, hogy ne az asztal rezegjen, ami alatta van. Esetleg rezonancia-szűrő (vagy milyen) szivacsot érdemes alárakni? Annyiba még befektetnék, állványnak sajna nincs hely, meg egyelőre keret sem, pedig sejtem, hogy az lenne a legjobb.
Zs
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
gyurczy
őstag
válasz lezso6 #40019 üzenetére
Először is ne ülj közvetlen előtte. A hallgatási pozíció és a két hangfal egy egyenlő oldalú háromszög csúcsaira essen (vagy ehhez közelítsen). A hangfal aljára vegyél ilyen öntapadós polifoam vagy posztó anyagot amit a bútorok lábára árulnak (Baugaus-ban van vagy 10 féle méretben pár100 forintért). A legjobb lenne, ha tüskéznéd, de tűzoltásnak az öntapadós cucc is megteszi.
Hangfal állványra mindenképp beneveznék, 15 rugó környékén már lehet apróban kapni, a jó hanghoz elengedhetetlen lesz.
-
törölt tag
válasz lezso6 #40019 üzenetére
Rezonanciaszűrő alátéteket természetesen érdemes a hangdoboz alá tenni, ezek persze nem szivacsok szoktak lenni, mert a szivacs nem biztosít szilárd alátámasztást a hangdoboznak. A hangdoboz alátámasztása nem csak rezgéscsökkentő kell legyen, hanem szilárd is, hogy a membrán mozgása ne mozgassa a hangdobozt.
Állványnak mindig van hely, ez axióma. Saját kezűleg semmi munkával nagyon olcsón lehet készíteni egészen jó állványt. -
válasz #71562240 #40022 üzenetére
Értem. Lehet most meg fogtok kövezni, de elsődlegesen asztali PC-hangfalnak használom a cuccot. És amíg nincs fix kéglim (kollégista egyetemista vagyok még), addig nem látom értelmét állványnak, így marad a gányolás kisebb helyszükségletű eszközökkel. Eddig viszonylag szépen szólt, csak a mostani nyári albérletben adódtak komoly problémák.
(#40020) gyurczy: Ja, igen, nem kéne előtte ülni, ezért le is vettem az asztalról, beraktam a rövidebb oldal két sarkába bútordarabokkal megemelve ( ), most szinte tökéletes az eddigi megoldásokhoz képest, a 300Hz alatti shelf filternek kellett egy -2dB, a túlzott mély frekvenciák miatt, de egyébként van minden, gondolom a szemben lévő cuccok jól elnyelik a hangokat, nincsenek brummok meg elveszett / idegesítő hangfoszlányok.
Az állvány tényleg elkélne, el is férne most így, de csak két hónapig leszek itt...
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
matyi94
senior tag
-
törölt tag
válasz MasterMark #40024 üzenetére
Volt már szó itt ilyesmiről, legutóbb nemrég. Nem topikidegen a téma, bár vannak kifejezetten DIY topikok is, de azokban én még nem vettem részt. Mindazonáltal a lényeget múltkor leírtam privátban, persze attól még lehetnek további kérdéseid, mondandóid, szerintem itt is megoszthatóak. Lehet, hogy be is másolom ide, amit múltkor neked írtam, merthogy többen is érdeklődtek már a probléma iránt olyanok, akik olcsón szeretnének jól használható állványt.
Szerk.: lásd Matyi rögtön meg is jelent, vérszagra gyűlő éji vadként, engedelmeddel akkor kiindulópontként idemásolom, amit neked írtam, gondolom nem minősül indiszkréciónak, és így akár vitatni is tudják mások a megállapításaimat."Én még a "hifi pályám" nagyon korai időszakában vettem egyszer gyári hangdobozállványt, azóta mindig magamnak csináltam, mert így potom pénzért, alig munkával van olyan állványom (illetve hifi asztalkám), amelynek hangminőségéről úgy vélem, hogy úgy általában 80-90%-ra megközelíti a 30-40 ezer forint körüli hangdobozállványok hangját.
De nincs semmi ördöngösség abban, ahogy ezeket meg szoktam csinálni, csak néhány, józan paraszti észen alapuló megfontolás, mármint ahhoz képest, hogy ismerem a tipikus gyári konstrukciókat, tehát azon konstrukciókhoz hasonlító konstrukciót alkalmazok a sajátomban is. Ilyen gyári hangdobozállványokat te is ismersz többfélét, azokhoz hasonlíts, amikor gondolkozol a konstrukción.
Ár-érték arány és a könnyű megmunkálhatóság tekintetében adja magát az MDF lap, ezt is ismered, közepes sűrűségű farost, elég népszerű a hangdobozgyártásban, de a tömör falap se sokkal drágább, persze keményfának kell lennie. A házilagos állványépítés céljára fémet választani már jelentősebb szakértelemet kíván (lásd hegesztés), illetve drágább is.
Jellemzően ugyebár négy részből áll egy hangdobozállvány:
1.; A hangdobozt alátámasztó lap - ez lehetőleg legyen éppen akkora, mint a hangdoboz alja.
2.; A padlóval érintkező lap - amely lehetőleg legyen akkora, és olyan alakú, hogy minél stabilabb alátámasztást biztosítson, elsősorban előre-hátra irányban legyen nagyobb a kiterjedése, oldalirányban elég, ha egy kissé kiterjedtebb, mint a felső lap, azaz mint a hangdoboz alja.
3.; A függőleges "tengely" (vagy "tengelyek"), amely az állvány megfelelő magasságát biztosítja, ez lehet középen vagy az állvány lapjainak sarkaiban (más-más előnyök, más-más hátrányok) - fontos, hogy minél merevebb(ek) legyen(ek) a tengely(ek), ne rezegjen(ek), tehát az alakjukat eszerint kell megválasztani, például 10cm szélességű és megfelelő vastagságú "léc", és ebből akár több összeragasztva, esetleg az éleiket egymáshoz képest eltolva. El kell gondolkodni, hogy adott konstrukcióban a tengely milyen megoldása biztosítaná a hangdoboz minél rezgésmentesebb alátámasztását.
A fenti három részegységhez általában érdemesebb a 19 vagy a 22mm-es vastagságú MDF-ből vagy ehhez közeli vastagságú tömörfából vágatni az idomokat az asztalosnál vagy a barkácsáruházban, vagy akár két ilyet összeragasztva dupla vastagságban is az alsó és felső laphoz. Általában az a jó, ha a felső és az alsó lapot és a tengelyt csak ragasztásos úton rögzítjük egymáshoz, mert ha esetlegesen csavarokkal is megerősítjük a rögzítést, az persze jót tesz az állvány tartósságának, de a hangminőségre általában jobb hatással van, ha csak ragasztóval rögzítünk (bútorragasztó, Palma faragasztó...).
4.; Alátétek, például kúpos fémtüskék. Kell a hangdoboz alá, illetve az állvány alsó lapja és a padló közé, ezek segítenek a rezgések elvezetésében, csillapításában, illetve hangolják is a rezgéseket.
Az én legutóbbi konstrukcióm 22mm-es vastagságú MDF lapokból álló, "középtengelyes" állvány. A felső lap egy 240x240-es lap, az alsó lap pedig két, összeragasztott, 300x450-es lap. A középtengelyt úgy oldottam meg, hogy 600mm magasságú, 100mm szélességű "lécekből" összeragasztottam ötöt, úgy, hogy 40mm-el fedik át egymást, tehát az egymás melleti lapok egymáshoz képest eltolva vannak, 60mm lóg ki előre-hátra, a szélsők és a középső lóg ki előrefelé, a további két darab belső léc pedig hátrafelé lóg ki. A hangdoboz kúpos fémtüskékre támaszkodik, az alsó fémtüskéket pedig réz facsavarok testesítik meg olymódon, hogy az alsó lapot átfúrtam merőlegesen, és abba csavaroztam bele a csavarokat, értelmeszerűen úgy, hogy a hegyük nézzen a padló felé, így a csavarozás szabályozásával a vízszintezést is könnyen meg tudom oldani. A csavarhegy és a padló között van még a tüskék alá való, középen kicsit befúrt (kis gödröcskét kialakítva) alátét. A tüskék-alátétek 80-100 forintos darabár környékén kezdődnek, például a Hi-Fi Barlangban, Ká-Csa Audió-nál... találni ilyen olcsókat."[ Szerkesztve ]
-
-
MasterMark
titán
válasz #71562240 #40026 üzenetére
Igen, lennének majd további kérdéseim is, ha szabad.
MDF lapot hol kapok? (OBI-ba megyünk most délután, ott is jó?) Ragasztáshoz kell valami speciális lefogató, vagy ha csak könyveket pakolok majd rá az is jó?
Ja és hozzájárulok a privát megosztáshoz, nehogy ebből bajod legyen.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
törölt tag
válasz MasterMark #40029 üzenetére
OBI-ban szokott lenni MDF, én is többször vettem már ott. De nem mindegyikben és nem mindig kapható, megfelelő asztalosnál nagyobb az esély.
A ragasztásnak persze általában jót tesz a minél erősebb nyomás, de kézi rányomásos-rátehénkedéses összenyomás utáni könypakolás elég kell legyen, nem létszükséglet a felfogatás.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #40031 üzenetére
Írtam, bútorragasztót vagy Palmatex-et. Kevés is elég, konstrukciótól függően kicsi vagy nagyon kicsi a ragasztandó felület - lásd a tengely(ek) vagy az alaplap esetleges többrétegűsége esetén kicsi, egyébként nagyon kicsi.
-
törölt tag
válasz MasterMark #40033 üzenetére
Nem árthat az ilyen tengelyhez a dupla lap (ekkor persze növekszik egy kicsit a ragasztandó felület) illetve a tengely belsejének feltötlése homokkal vagy hasonlóval. Én egy kicsit kisebb kaliberűre méretezném az ilyen tengelyt, részben hogy kevesebb anyag kelljen hozzá, részben hogy kisebb legyen az "űrtartalma", amit ugyebár belül csillapítani érdemes, hogy ne "döngjön" belül.
(Úgy látom, Monitor Audio hangdoboz áll ezen. )[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #40035 üzenetére
Nem kell!!!, - sőt, általában inkább kerülendő az üregesség, de ez a példány nyilván belül üreges, illetve az ürege esetleg ki van tömve valamivel - de szinte biztos, hogy nem sok-sok lapból összeragasztva nőtt ekkorára ez a tengely, hanem belül üreg van. Lehetnek-vannak az üreges konstrukcióknak is előnyei, de az üreg méretezése már kifinomult hangolási műveletet kíván, ezért házilagos fusimunkánál valószínűleg inkább az üreg nélküli konstrukciókkal érdemesebb próbálkozni, illetve mint említettem, az esetleges üreg kitömésével. Én eddig mindig üreg nélküli konstrukciókat gyártottam magamnak, nem véletlenül!
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
-
törölt tag
válasz #71562240 #40036 üzenetére
Ilyen jellegű az én jelenlegi konstrukciók tengelye:
Mint írtam, nálam 10cm széles lapok vannak egymáshoz ragasztva, de kissé (4 centiméterrel) elcsúsztatva egymáson, tehát 6 cm-nyi sávban érintkeznek, kevesebb ragasztó kell, zegzugos felületet képeznek, ami csökkenti a visszaverődéseket, és stabilabb is így a megtámasztás, mintha teljesen átfedőleg ragasztottam volna egymáshoz a tengely lapjait.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #40039 üzenetére
Nem tudok képet róla, pincében elzárva "pihen", távoli városban.
Neked inkább mélyebb, mint szélesebb állvány kellene. Mint mindenkinek. Tehát a fenti képhez hasonlóan egymás "mellé" ragaszd a lapokat, több okból is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #40041 üzenetére
Akkor is, az állvány "irányultsága" és alaplapja mélységi legyen, mert a hangszórómembrán előre-hátra mozog, és azt meg kell támasztani. A hangdoboz alapjához alkalmazkodván a hangdoboz alatti lap lehet szélességi irányultságú, de csak az. Az állvány alaplapja mélységi legyen, és a tengely is - vagy legfeljebb négyzetes, de inkább mély.
(Érdekesebb probléma lehet az olyan hangdoboz, amelynek oldalt is van hangszórója... )
(Illetve cseréld le a hangdobozodat egy normális alakúra. )[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Voltam az OBI-ban, de MDF lapot nem láttam sehol. Viszont láttam fenyőből ilyen deszkákat több szélességben is. Ez keményfának számít, ebből lehetne csinálni?
Switch Tax
-
Dorian
félisten
válasz MasterMark #40044 üzenetére
A fenyő mióta számít keményfának?
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Toobee
veterán
A fenyő puha, ha nem csalnak az emlékeim.
-
törölt tag
Kifejezetten puhafa a fenyő. A puhafának is vannak bizonyos előnyei ilyen célra, de jóval több a hátránya, nem szokás puhafából se dobozt, se állványt készíteni - kivétel a kivétel, például bizonyos balzafa konstrukciók, de te inkább a keményfás főáramban haladj szerintem (puhafából készíteni ilyesmit megintcsak kifinomult hangolási-méretezési téma, amire nem vagy felkészülve). Dió, bükk, tölgy, ilyesmi jöhet leginkább szóba. De van asztalos a közeletekben, ott biztos kapsz MDF-et is. Persze nem muszáj MDF-ből, a keményfa, vagy keményfából rétegelt lemez még jobb is lehet.
"...MDF lapot nem láttam sehol." Gondolom azért meg is kérdezted a faáru részlegen, a lapszabászatnál, ahol a vásárló által kért méretre szabják a nagylapokat?! Már csak azért kérdezem, mert gyanús ez a "nem láttam sehol" kifejezés, nem is látni kell, hanem a lapszabászaton megkérdezni, hogy van-e, és ha van, akkor a kért méretre szabatni.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz #71562240 #40048 üzenetére
Rendben, csak olyan jól nézett ki.
Nem kérdeztem meg, de úgy tudom ott amúgy is drága a vágás. Keresek akkor valami asztalost itt a környéken és utánaérdeklődőm.
66 centi magasra gondoltam az oszlopot (2 méteres lap tulajdonképpen harmadolva), és 18 centi mélyre, 11,4 szélesre. (6 darab 19 mm-es lap egymás mellé).
Felső lap 22 cm x 21 cm.
Ez így oké?
Alulra így mekkora kéne?Festeni lehet ezt? Vagy hogy lehet elérni a linkelt képen lévő matt színt?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
lemmy9
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- További aktív témák...