Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31520 üzenetére
Látod Szten, Rock-hoz nem csak a gitárválasztásban, hanem a dühben is segítünk.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31492 üzenetére
Viszonylag kevés keményműanyag gitárt látok. Vajon a hangszergyárak kivágnák-e azt a több millió köbméter fát, ha a céljuk a tökéletesen nem rezgő gitártest lenne? Az elektromos gitár működése számokkal és matematikai egyenletekkel valószínűleg jól leírható. De érdemes?
Nem titok, hogy én a téma misztériuma miatt is jelen vagyok itt. Evvan.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31492 üzenetére
OK.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31482 üzenetére
Ez tesztkérdés?
Te is érzed a hasadon az akusztikus rezgését. A mestergitároknál pl. rendesen hangolják a fa alkatrészeket is az összeállítás, összeragasztás előtt. Tehát annyit farag, csiszol le belőle a maestro, hogy azt megkopogtatva tiszta hangokat adjon, harmonikusan rezegjen. Az elektromos gitároknál is. Feltételezem, hogy a Gibsonnál a maha test és nyak összedolgoznak, „eggyé válnak” a ragasztástól. Tudom, az örök csontszemöldök vs. műanyag, rezeg-nem rezeg kérdést súroljuk.
Stratnál jellemzően különböző a test és nyak anyaga. Meg, ügye ő a gitárgyártás T-Modell-je.
Szerk:
Egy szóval; Szusztéjn, köszönöm. ...ami ugye, a Stratnál kevesebb. (Ezért is adtam el...)
-
Eastman
addikt
válasz
sutyesz96 #31477 üzenetére
Nem kérdezel hülyeségeket. 80-100 szerintem kell ahhoz, hogy ne csalódj. Pengetők, (tok, állvány)*, heveder + kb. 10. Egy kis gyakorló erősítő minimum 30. ...tól a csillagos égig. Ha PC-n keresztül használod, nyilván ez nem lesz költség.
Ha nagyon nagy szerencséd van, 100-120-nál megállsz.
*(nem szükségszerű, inkább csak opcionális).
-
Eastman
addikt
válasz
sutyesz96 #31473 üzenetére
Sajnos nem. A Les Paul a ragasztott nyakkal „működik”. Leegyszerűsítve; a ragasztás adja át a mahagóni nyak és test rezgéseit egymásnak. A csavarozás az nem LP, hanem csak „olyan mintha”.
A Strat-nál OK.
Ez már ragasztott.
Szerk:
Ha az SG forma tetszik, erre rá lehet repülni...
Illusztráció: balra az SG jobbra az LP (Les Paul)
-
Eastman
addikt
Szolgálati közlemény!
Szolgálati közlemény!
Szolgálati közlemény!
Pörgessük meg kicsit ezt a videót kattintásokkal, like-okkal, facebook megosztásokkal, pozitív kommentekkel. Látszik, hogy ügyesek, sok energiát fektettek bele a srácok és csak 160-an láttuk másfél év alatt. 0 hsz.! Nincs szerencséjük, de úgy látom, hogy ennél többet érdemelnének.
Tegyünk jót velük, hadd legyen egy jó hetük, R&R!
Mit szóltok hozzá?
Szolgálati közlemény!
Szolgálati közlemény!
Szolgálati közlemény!
-
Eastman
addikt
válasz
sutyesz96 #31432 üzenetére
Szerintem fogjatok össze V.Stryker kollégával, ő is most pont „belépő” Stratot keres. ...nemrég kezdett elmélyedni a hat húr rejtelmeiben, viszont van már jó egy-két éves rutinja. Remélem, nem haragszik meg érte, de dumáljátok meg, hogy egyszer ellátogattok az Eldorádóba (Nyugati pályaudvar) vagy a Gitárcentrumba (a Blaha Lujza tér közelében van). Jó móka, mi Molemannal szoktunk így garázdálkodni a hangszerboltokban.
Azért is lenne jó, mert először kultúrsokkot kapsz a nagy választék láttán, aztán pedig szépen leülepednek az elképzeléseid.
-
Eastman
addikt
válasz
sutyesz96 #31423 üzenetére
Új Les Paul forma.
Új Stratocaster forma.
A legolcsóbbakat hagyd, középártól, vagy felfelé keresgélj...!
Aztán irány a Nyugati téren az Eldorádó hangszerbolt! Ott sokfélét kipróbálhatsz. Pengetőből vegyél 5-6 féle keménységűt, kisebbeket, nagyobbakat is! Aztán majd használat közben kitapasztalod, hogy melyik a kényelmes, melyikkel pengetsz könnyebben vagy melyikkel szól jobban a megpengetett hang. Kábelt csak újat vegyél!
Keményok, állvány, gitárpánt/heveder: --> használtpiac, jófogás, vatera
Pengető, húr --> vatera, aliexpress Csak újat, természetesen!Kérdezz bátran, szívesen segítünk.
-
Eastman
addikt
válasz
sutyesz96 #31420 üzenetére
„Olyan zeneboltot keresnék, ahol nem lenézően bánnak velem, mint kezdővel, hanem...”
Sajnos erre elég nehéz válaszolni. Húsz év során begyűjtöttem egy-két rossz tapasztalatot.
Itt a fórumon esetleg meghatározhatjuk a fő irányt:
- kik a kedvenceid; együttes, gitáros,
- kedvenc stílusod,
- mit szeretnél játszani,
- melyik forma / kategória (színvilág) tetszik? Azért kérdezem, mert könnyebben gyakorolsz, ha örömmel veszed az öledbe a hangszert.
-
Eastman
addikt
válasz
V.Stryker #31395 üzenetére
Ha "klasszik" vintage Strat tremolód lesz, azt kétféleképpen is átalakíthatod problémamentesre;
1. Olyan erős rugókat teszel bele, amitől a tremolótőke avagy blokk nem "lebeg", hanem hátul felfekszik a testre. Ezáltal a mozgása csak egyirányúvá válik, tehát a karral csak lazítani tudsz a húrok feszességén. A megpengetett hang mélyül.
2. Hátul kiékeled egy darab keményfával mint Clapton és Moleman kolléga. Ekkor a kart nem tudod használni, a híd nem billen. Problem solved.
Mindkét megoldás "mellékhatása" az, hogy a húrok rezgése jobban felerősíti a gitártest rezgését, ezáltal javítja a hangkitartást, dejáknevén; a sustaint.
-
Eastman
addikt
„2: Pisztolypáka
Az egyik legjobb módszer, funkcionálisan is tönkreteszi a gitárodat, legalábbis a hangszedőjét. A pickupban ugye mágnes van, a mágnes pedig nem valami állandó, stabil dolog: egy másik mágnessel meg lehet változtatni a tulajdonságait. Minél erősebb a másik és minél közelebb van a hangszedőhöz, annál biztosabban mágnesezi át. Itt jön képbe a páka: egyes cégek nem gondolnak azokra, akik a gitárjukat szeretnék tönkretenni és olyan forrasztóeszközt készítenek, amelyben nincsen trafó, vagy ha van is, akkor külön dobozban. De miért, kérdezheted?! Hiszen a trafó elektromágnesként viselkedik, azzal pedig, mint láttuk, pickupot lehet gyilkolni! Szerencsére a gondosabb forrasztástechnikai vállalatok gyártanak pisztolypákát, amelynek a nyelében van a trafó. Így ha ügyesek vagyunk és elég közel visszük a pisztolypáka nyelében lévő elektromágnest a pickuphoz, akkor mehetünk a Twangmartba új szedőkért, mert a régit ügyesen lenulláztuk.” -
Eastman
addikt
Hétállású Stratocaster mod. Avagy szóljon együtt a három singlec. vagy a két szélső is! + kommentek...
-
Eastman
addikt
válasz
FockeWulf #31342 üzenetére
„Adapted from liner notes
Paul McCartney – vocals (1–14), guitar (1–5, 8–11, 13, 14), bass guitar (1–4, 6, 8–13), percussion (2, 4, 5, 6, 10–13), synthesizers (2, 4, 10, 11, 13), celeste (2, 12), glockenspiel (2), Play-Me-A-Song book (2), cigar box guitar (3, 7), piano (4, 6, 8, 12), drums (3, 7, 10, 11, 13), lap steel guitar (4), Mellotron (4, 6, 8, 11), upright bass (5), harmonium (5), harpsichord (6), Wurlitzer piano (6, 10), bouzouki (6), keyboards (7, 8, 12, 13), tape loops (9, 10), tubular bells (13), ngoni, washboard and thimbles (14)”
Is!
-
Eastman
addikt
...
vs. Paul McCartney stúdiózott vele.Elment mellette a stúdióban és elismerően bólintott; hú, de f@sza gitár!ON:
Usa Strat 330.
-
Eastman
addikt
Jimmy Page másolat + megpengette, aláírta vs. Paul McCartney stúdiózott vele.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31337 üzenetére
A'szondják, a Fenderhez karcos a Fender kombó, mert 'szott sok magasat ad. LP-hez viszont nagyon ajánlják a Fender erősítőt, mert a mahagónit meg jól kiegészíti a magasaival. A kismarsik, meg hát nem'tom. Egyre nagyobb rajtuk a logó.
Molemannal titkon Laney-fanok vagyunk. Ha lesz kedve, beszámol majd a kis kedvencéről.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31334 üzenetére
...annyi, hogy nálam nem "nőtte ki" a kereteit.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31332 üzenetére
...ja, és ha a használtpiacon látsz egy ilyen kis előfokcsöves Kustom 12A-t, azonnal vedd meg, mert telt hangja van és akkorát szól mint az állat!
Az első szériás arany/libaf#s-zöld betűs, ovális-csúnyalogós a nyerő - mer' aztán már olcsósítottak.
Elő fog kerülni jobb kondíciókkal is.
De „valamiért” tartja még az árát. Ha éppen nem emelkedik...
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31332 üzenetére
A nyakprofilt szerintem sok helyen ki tudod próbálni. Eldorádó, Coda, stb.
Csak pénz nélkül menj, nehogy rádaggassanak valami mást...
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31329 üzenetére
Én is szemeztem vele anno. HH, hardtail, egy darab jávorból a nyak. Majdnem ez minden ami nekem kell egy Fendertől. A régi Stratom fogólapja gyönyörűen erezett volt - szintén egydarabos-jávornyakas. Azt gondolom, hogy ez a világos színeknél szempont. Láttam már kacifántosat. (Ha rendelsz, kérsz a konkrét darabról 10 fotót...)
De kemónak is igazat kell adjak; jó is legyen.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31324 üzenetére
...legalább próbáld ki Pesten valahol...
-
Eastman
addikt
Ez vicces. ...majdnem a végéig.
-
Eastman
addikt
Hangszedő magasságának hatásai a gitárhangzásra.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs #31284 üzenetére
Kéccá. ...vagy ha a kényelem is szempont, akkor valami PRS...
-
Eastman
addikt
Egyébként visszakanyarodva a real Gibson, japán ál-Gibson témára - a Lepin vs. LEGO topicból ide-oda látogatva jutottam arra, hogy - szerintem ha a Gibson 40 éve veszi a pénzt és fáradtságot arra, hogy a legnépszerűbb modelljük egyetlen egy alkatrészét a Föld összes országára kiterjedően levédeti,
és minden gyártót beperelt volna aki felteszi a gyűrűt bármilyen Les Paul másolatra, kézben tudnák tartani a „hamisítást”. A vásárlók egyértelműen az eredetit keresnék, hiszen messziről láthatóan azzal együtt frankó a kultikussá, ikonikussá vált gitár. Ennyi.
Egy Gyűrű mind fölött.
(Tudom, tudom, a Gibson sem teszi fel minden modelljére, de most egy hipotetikus időutazásra célzok, „mi lett volna, ha” elv mentén.)
-
Eastman
addikt
válasz
NeoPampalini #31247 üzenetére
Ja, most a kazi fut.
-
Eastman
addikt
GFS pickups.
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
Hát Tokajban!Debrecenben? -
Eastman
addikt
válasz
schawo #31206 üzenetére
...melózni kell, mert lemaradnak. Az aki GITÁRT szeretne venni, szerintem már nem elégszik meg a logóval...
-
Eastman
addikt
válasz
schawo #31206 üzenetére
A Robot Guitar és a G-force óta láthatóan már "az őstermelők retinájának fotonokkal való bombázása" folyik. Aki a Gibson logót akarja látni - kompromisszumok néľkül, az beszpta.
De stabilan ott volt, van és lesz a Tokai mint minőség és a Heritage is; azoknak akiknek kell a Kalamazoo feeling. Más kapcsán már húsz éve mondogatom, hogy; van aki brandet épít, és van olyan aki ehelyett vagy eközben dolgozik. A két kezével.
Túlfújták a lufit, ennyi.
-
Eastman
addikt
válasz
schawo #31204 üzenetére
2010 után már elindultak a lejtőn.
-
Eastman
addikt
válasz
schawo #31199 üzenetére
Így is több van a kelleténél. Rengeteg pörög a használtpiacon, nem kell ettől parázni. Bárki bármilyen Gibsont vehet ott magának.
12000 ember már meg is könnyebbülhet.
'20-ig meg rendbeteszik.
No para.
-
Eastman
addikt
Kuka.
-
Eastman
addikt
...mivel ott egy szamurájkard a szoba közepén, én nem is vitatkoznék vele.
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
Artiphon. E' most a sláger.
-
Eastman
addikt
Epi Explorer 140k
-
Eastman
addikt
Itt a pózerkedés mellett kiemelném a dobos munkáját is!
-
Eastman
addikt
A szép Laura.
-
Eastman
addikt
válasz
GoTReX #30831 üzenetére
...ami az előző gondolatmenetből kimaradt, az az, hogy a nem papírra írt dalokat többen, többféleképpen próbálták már lejegyezni hallás alapján - jól vagy rosszul. Tény, hogy ugyan azt a hangot több helyen is le tudod fogni a gitár húrjain, így sajnos egy-egy jól ismert dalra több variáció is létezhet. A jó TAB (és kotta) tartalmaz minden apró részletet.
Egyszerűbb kotta: [link]
Részletes kotta, TAB-bal, és zárójelben az akkordmenettel: [link]
(A jazz-ben pl. sokszor csak az akkordmenetet jegyzik le a zenészek, tehát az Em, G, Am, Em, Bm, Bb, Am, G, Asus2, Gsus2, Fsus2, C6, D akkordok váltásaival le tudod kísérni a Little Wing-et, anélkül, hogy a szólót, vagy a virga részét pontosan megtanulnád. Az is lényeges infó, hogy legtöbbször pusztán ezeket az akkordokat lefogod a nyak megfelelő helyén, un. fekvésben és a linkelt kottán látható sok szám, hangjegy, bisz-b@sz „csak” az akkordbontás, tehát a jól ismert akkord különböző sorrendű pengetése a hat húron.)
Így tudtam leírni, kérdezz nyugodtan, ha nem érthető.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Eastman
addikt
válasz
GoTReX #30831 üzenetére
Szia!
A kotta vagy a TAB pontosan úgy tartalmaz(hat) minden hangot ahogyan a dal szerzője „megírta”, értsd; kitalálta. A könnyűzene esetében persze leggyakrabban nem kottára íródnak a zeneszámok, viszont a Földön minden dal (a madárdal, vagy a legegyszerűbb népdal is) később - szakértők, zeneértők által - lekottázható, vagy akár tabulatúrára írható. TAB, ha a gitár a hangszer amin előadod.
A kottának és a TAB-nak is van egy egységes „kódrendszere”, amit megtanulva „papírról” bármelyik dalt le tudod játszani.
-
Eastman
addikt
válasz
eszement24 #30748 üzenetére
PitchLab Light. Perfekt.
-
Eastman
addikt
válasz
Plazmacucci #30742 üzenetére
Gyárilag egyenlő távra vannak, de valamennyit kotyognak, úgyhogy oldalra csúszhatnak a feszítés iránya szerint. Pár tized, max egy milli.
-
Eastman
addikt
válasz
Plazmacucci #30738 üzenetére
Dimebag sem ott fent a fa tetején kezdett hangolni (húrozni), pedig az ő gitárján még érthető is lenne.
Meg lehet ezt reformálni, csak minek. (?)
PEACE!
-
Eastman
addikt
válasz
Plazmacucci #30738 üzenetére
Úgy a logikus, ha a hozzád legközelebbi húrt a legközelebb eső kulccsal hangolod. A túlsó sor szimmetriája pedig az egyenletes húzóerők miatt lehet fontos. Szerintem.
LP-t sem ott a messzi távolban kezded hangolni
Stratot is csak ha fordított fejű...
-
Eastman
addikt
válasz
Plazmacucci #30733 üzenetére
Ja, hát én is rakhatnám a két E húrt a dobok külső szélére. Majd legközelebb...
+ illene levágni a túllógó húrvégeket. Sebaj. Nekem ez a "locking" fűzés nagyon bevált; szinte semennyire sem hangolódik a gitár, pedig tolom rajta a Blűzt. (Bár manapság inkább a hangerient a 16 húroson.)
-
Eastman
addikt
válasz
eszement24 #30723 üzenetére
A fejen, a D húr rögzítésénél láthatod, hogy a "locking" módszerrel a húr végét visszahajtom, így a rácsévélt menetek azt többszörösen szorítják. Ez különösen a három nejlon húrnál fontos azért, hogy ne csússzanak meg a hengeren. A G-t például a D-hez képest tükrözve képzeld el, tehát ott a húrvéget balról jobbra hajtom, és úgy kezdem a csévélést.
A hídnál a három nejlonhúrt szintén gondosabban kell rögzíteni, az egyszerűbb, azt látod a képen.
Én úgy húrozok, hogy a hídnál befűzöm, az óramutató járásával ellentétesen kialakítom a rögzítését, a további lépésekhez azt mindvégig enyhe húzás alatt tartom. A kulcshoz szükséges húrhosszt úgy állapítom meg, hogy a jobb kezemmel megmarkolom a húrt, és a mutatóujjammal rámutatok a 12. bundra, mintha egy íj húrját feszíteném a nyíl kilövése előtt. Ez meghatározza azt, hogy hol kezdjem a kulcs "dobján" a csévélést. Átdugom a lyukon, majd felhajtva (a magas húroknál az óm. járásával ellentétesen, a mély húroknál az ómj. járásával megeggyezően), átfűzöm a feszítendő szakasz alatt. Van szebb is, jobb is.
Találsz erről száz youtube videót, ha ez így leírva bonyolult lenne.
Üdv.
-
Eastman
addikt
válasz
eszement24 #30723 üzenetére
-
Eastman
addikt
OK, nem kell összerombolni a srácot, részben azért vagyunk itt, hogy tanuljunk egymástól.
Abból nem tanul semmit, ha mindannyian elmondjuk, hogy rosszul van felhúrozva. Van rajta még annyi anyag, hogy visszavágható.
Szerk:
Hazaérek ĺövök egy képet a hídról, ha addig senki nem előz meg...
-
Eastman
addikt
válasz
eszement24 #30714 üzenetére
Kérünk fotókat a húrbefűzésről, hídról, nyeregről (szemöldök), kulcsokról, nyereg nutjairól, vájatokról. 2 db fotó ez.
Sima egyébként, mert szemre és tapintásra is a legvékonyabb húr kerül a szélső "slotba". Viszont feszítéskor a nyereg nutján vagy bármilyen sorján felakadhat.
-
Eastman
addikt
Uraim!
A most futó erősítő balhé tanulsága az, hogy mindig fotózzátok le a hangszerek és hangkeltő eszközök gyári számait, lehetőség szerint írjatok adás-vételi szerződést, otthon azt is fotózzátok le és a fényképező (vagy telefon) adattárolója mellett mentsétek el még két helyre, illetve küldjétek el magatoknak email-ben a fotókat! (Ez esetben rögtön percre pontos dátum is szerepel a levelezőrendszerben.)
Boltoltam már közismert, hivatásos zenészekkel, velük - tiszteletteljesen írom és gondolom is - különösen fontos ez a momentum. Gondolj arra, hogy ha később tőled lop egy rossz-szándékú, tolvaj, betörő, a hatóságok pedig a gyári számok alapján a művésznél kötnek ki, akinek a birtokában esetleg eredeti számlák (illetve tanúk százai) vannak. Nem kis bonyodalmat okoz.
Két-három-négy-ötszázezres tételek esetén mindkét fél jól becumizhat bármilyen félreértést, ez nem lehet kérdés.
Saját érdeketekben kerüljétek a „túl jó” ajánlatokat, a félárú hangszereket! Majdnem minden instrumentumnak fél órán belül megkereshető a neten a reálértéke. Persze bármikor adódhat „szerelemgitár”, kihagyhatatlan ajánlat, vagy rugalmatlan eladó, abban az esetben tanácsos mérlegelni, hogy mennyit nyerhetsz vagy veszíthetsz az összekacsintós adás-vételen.
-
Eastman
addikt
Boldog új évet kívánok a Szaktársaknak!
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
next time...
-