Új hozzászólás Aktív témák

  • coocoo

    csendes tag

    válasz csirkemano #731 üzenetére

    Csülök pékné római tálban

    Római tál ha nincs venni kell egyet (cserép edény), be kell áztatni pár órát, majd üresen be kell tenni a sütőbe, hogy jól átizzon. Tudni kell még, minél többet sütsz benne annál fincsibb lesz minden.
    Tehát, ha adott a tál csülök 2-4 személyre: két másfél kilós hátsó csülök, fűszerek, sertészsír (mangalica ha van a boltban), krumpli, hagyma.

    A csülköket megmossuk, sóval alaposan bedörzsöljük és 1-2 órát állni hagyjuk. Ezalatt fél deci olajba teszünk egy csomó fűszert ami van otthon és passzol hozzá (fokhagyma,bors, babérlevél, fokh. stb.) és összepaszírozzuk. Ha igazán finomat akarsz koriandert tegyél hozzá. Ezzel fogjuk időnként meglocsolni a húst.
    Ha eleget állt a sóban a csülök, kézzel lehúzzuk a fölös sót, megkenjük ezzel a páccal, beletesszük az edénybe. Zsírt teszünk az aljára egy keveset és max. fél deci vizet, bele egy kettévágott hagyma. Az edényt nem árt beáztatni míg a hús áll sóban. Be a sütőbe, óránként megfordítjuk és a pácunkkal locsolgatjuk. Normálban 3-4 óra míg megsül, függ a sütőktöl, gázos, villanyos, csülök frissességétől..., de akkor jó ha a hús omlós, a bőr pedig vöröses-barnás, roppanós és hólyagos. Az utolsó félórában köményt lehet tenni a lébe és 5-10 percenként kenegetni vigyázva, hogy ne nagyon égjen rá.

    Köret: ezalatt a krumplit megfőzzük, majd olajban pirítjuk ízlés szerint. Mielőtt kivennénk hagymát vágunnk bele (nagyobb szeletek, darabok) és pirítjuk a krumplival, végülis ettől pékné. Úgy időzítsünk, hogy amíg a köret készül, a csülköket legyen idő tányérra szelni, és már mehet is mellé a hagymás pirbur.

    Az egész elkészítése nem igényel munkát max 1 óra (krumpli, sózás, pác), nem kell lesegetni míg sül, csak időnként megforgatni és meglocsolni. Jó étvágyat! :C


    És ahogy a legjobb: ha van otthon kemence a kertben akkor abban kell megsütni, akár télen is lehet, mi ebben szoktunk szinte mindent sütni ha igazán jót akarunk enni. A recept maradhat uez, csak vigyázni kell, jó kemence hamarabb süti meg. Ha vki csak tervez egy kemencét a kertbe sütni, grillezni figyeljen az alábbiakra: nagyon fontos az alap, sok üveg>>jó meleg; sok samott>>jó hőtartás. Nem érdemes ezeken spórolni, mert soha nem lesz jó kemence. Ne legyenek sarkok, félgömb a legjobb. Ha tényleg jó kemencét akarsz, az égéstér legyen a sütőtér, az az igazi. Ilyenkor ha leégett a fa, kihúzzuk a parazsat a tartójába, kicsit kimossuk az alját ne maradjon sok hamu és mehet be a kaja. Tipikus parasztkemence ilyen. Ez kicsit OFF volt :)

Új hozzászólás Aktív témák