-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
ladybug
őstag
Máglyarakás (gyorsan)
Felszeletelek kb 4-5 zsemlét, vagy 1 fonott kalácsot. Kb fél liter tejbe beleütök 3 tojássárgáját, 3 ek cukrot és 1 csomag vaníliáscukrot. Jól összekeverem, és ebben forgatom meg a zsemleszeleteket. Margarinozott tűzálló tálba teszek egy réteget, majd megkenem savanykás lekvárral (ribizli, meggy), megszórom darált dióval, és reszelek rá almát (kb 3 kell az egészhez). Így rétegezek, amíg el nem fogy. A tetejére zsemleszeletek kerüljenek.
Beteszem a sütőbe. Kb háromnegyed órát sütöm, majd felverem a tojásfehérjét fahéjas porcukorral, és rákenem a rakás tetejére. Visszatolom kb 3 percre, majd lezádom a sütőt.
Kész is.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
Ildika
tag
Nem tudom erre gondoltál-e :
Szezámmagos csirkesaláta (kínai)
Hozzávalók (4 sz.): 3 csirkemell, 2 ek szójaszósz, ½ kk só, ½ ek ötfûszer-keverék, 2 petrezselyemgyökér, 1 ek szezámolaj, 1 ek olaj, ¼ kk gyömbérpor, 1/8 kk bors, 1,5 liter víz.
A szezámmagot pirítsa serpenyõben szárazon 5-8 percig, aranybarnára. A csirkét 1 ek szójaszósszal, a sóval és ötfûszerrel tegye a vízbe, fedõ alatt forralja fel, majd vegye lejjebb a hõt és párolja 15-20 percig. Vegye le a hõrõl, hagyja állni 1 órát a lében. Utána vegye ki a csirkét, szárítsa le, csontozza ki és szeletelje kb. 1,5 cm vastagra. Levét tartsa meg. A petrezselymet szeletelje ferdén, tegye a felforralt csirkelébe, fõzze míg megpuhul (1-2 perc), majd szárítsa le. Nagy tálban keverjen 1 ek szójaszószt a két olajjal, gyömbérrel és borssal, tegye rá a csirkét és petrezselymet, jól keverje össze, szórja meg a szezámmaggal és tálalja.
Hát ezt találtam...''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''
-
ladybug
őstag
Már jó ideje pulykahússal készítem a spagettiszószt. Sokkal könnyebben emészhető és finomabb ízű lesz így.
Próbáljátok ki, érdemes.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
csirkemano
csendes tag
Hű, ez tetszik! Azért leírom, én hogyan csinálom - a legegyszerűbb, bár kétségkívül már alig van köze az eredeti máglyarakáshoz
A sütőt közepes hőfokra előmelegítem. 5 almát meghámozok, kivájom a magházukat, felkockázom őket. Egy lábosban kevés vízzel (1 dl) felforralom, majd (miután elzártam a gázt) teszek hozzá 3 dkg vajat, 1 ek cukrot, 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját. Jól elkeverem, majd egy kivajazott tűzálló tálba halmozom. A tojásfehérjéket habbá verem, majd néhány ek cukoral együtt még tovább verem. Az alma tetejére halmozom, 20 percre betolom a sütőbe, míg a hab zsemlebarnára sül.Aja, kéjsz teját? Akkoj hozz magadnak...
-
_Yvorl_
tag
válasz csirkemano #404 üzenetére
Nekem a következő saját fejlesztésű receptem van:
50-70 dkg csirke, vagy pulykamell
par szem répa
egy alma
25-50 dkg gomba
2 kis fözőtejszin
só bors curry fűszer
2-3 fej hagyma
A húst csikokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk és közepes olajon sóval borsal füszerezve megpiritjuk, majd mikor a hús már kifehéredett hozzáadjuk a lereszelt répákat és a főzőtejszineket. izlés szerint kis vizzel higithatjuk. Ekkor beleszórjuk a curryt izlés szerint. mikor már majdnem megfőtt az apróra vágott és megpucolt almát és gombát is hozzáadjuk és további 5-10 perc alatt készrefőzzük.
Tálalni én kifőzött tasakos rizzsel szoktam amit ha van othon még tálalás előtt elkeverek egy doboz borsóval, vagy kukoricával, illetve ha van mindkettővel.
__________________________________________________________________________
Pácolt akármilyen husi: (én a száraz husokat szeretem, így pulykamellet vagy sertéskarajt használok, de rokonoknak csináltam már zsírosabb husokból is és jó lett)
A húst ujjnyi vastagra felszeletelem majd kiklopfolom.
majd mindkét oldalát megsózom borsozom, illetve izlés szerint tovább fűszerezem:
és magyaros fűszert flekkent és jó sok chilit szeretek még rárakni (de ettől télleg erős lesz szóval csak aki szereti az erős izeket használjon chillit.)
Majd ha kész van mustárral mintha kenyeret májkrémeznék megkenem a hús mindkét oldalát.
Veszek egy jénai edényt kevés olajat öntök az aljára (lehet oliva is az finomabb de ha nincs az étolaj is megteszi.) és ha van otthon kis fehérbort is öntök mellé, majd ráfektetem az elkészült husikat és rétegenként megismétlem az olaj és a bor öntését, majd ha kész lefedem és hútőbe rakom egy két napra érlelődni. Aztan ha megvan elő lehet venni és ki lehet sütni grillrácson serpenyőben tepsiben bárhogy.
___________________________________________________________________________You can't teach new tricks to an old GOD!
-
_Yvorl_
tag
Ez nem saját ötlet de kipróbáltam és finom nagyon:
liszt
élesztő
víz
só cukor
bármilyen sonka, vagy szalonna
paradicsom
rozmaring
mozarella
parmezán
tojás
A lisztből vízből élesztőből só és cukorból kenyértésztát gyúrunk.
Ha van időnk hagyhatjuk kelni pár órát de nem muszály.
Újnyi vastagra kinyújtjuk téglalap formában.
ráfektetjük a sonkaszeleteket majd egymás utána a megfőzött megpucolt tojásokat egészben. Köré rakjuk a szeletekre vágott mozarellát és paradicsomot és megszórjuk kevés reszelt parmezánnal, illetve a rozmaringgal majd a tésztával az egészet betekerjük és nagyjából kenyér formát alakítunk. kívülről megkenjük kevés olajjal. Sütőbe tesszük 20-40 percre közepes lángon. Mikor a teteje elkezd pirosodni akkro jó. Kiveszük és szeletekre vágva tálaljuk, mint reggeli kenyér.
Jó laktatós és isteni kaja.You can't teach new tricks to an old GOD!
-
_Yvorl_
tag
Padlizsánkrém
nyílt lángon meg kell sütni pár szem padlizsánt, addig mig már puha és éppen elkezdené a levét kifolyatni magából. (kicsit maszatos lesz a tűzhely, de ha utána az ember nem hagyja rászáradni még gyorsan el lehet távolitani)
Ha kész le kell húzni a héjját és eltávolítani a szárát.
Ami megmaradt belerakjuk a turmiszba hagymával fokhagymával sóval borssal majonézzel és izlés szerint akár kis mustárral egyetembe és összeturmiszoljuk. Ha kész kenyérrel paradicsommal paprikával vagy csak kanalazva fogyaszthatóYou can't teach new tricks to an old GOD!
-
_Yvorl_
tag
Gyors sütemények piskóta alapon:
10 tojás
Sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
Fehérjét felverjük jó keményre, majd ha kész egyesével adagolva tíz evőkanál cukrot teszünk hozzá, ha ez is megvan egyesével kettesével hozzáadjuk a sárgáját még mindig folyamatos keverés közbe és ha ez i smegvan, akkor 10 púpozott evőkanál lisztet adunk hozzá ugyancsak egyesével és az egészet jól elkeverve.
Ha már jó habos a keverés közbe akkor kész.
A tepsit kivajazzuk és lisztet szorunk bele, amit körberázunk a tepsiben, hogy hozzátapadjon egy része a vajhoz. amikor kész a felesleget kiszórjuk belőle.
a kész masszát beleöntjük a tepsibe és közepes lángon húsz 25 percig sütjük,
Hogy tényleg elkészült e úgy tudjuk leellenőrizni, hogy egy tiszta késszel megszúrjuk a közepét és ha a kés már nem hoz ki magával semmit akkor jó.
Izesítése meg többféleképpen lehet:
Lehet bele még sütés előtt gyümölcsöt szórni (meggy, barack, fahéjjas alma ...) vagy étcsoki darabokat
illetve sütés után meg lehet kenni bármilyen ízű puddinggal
lehet rá tenni gyümölzszselét amibe elötte gyümölcsdarabokat szórtunk.
Illetve az eddigiek izlés szerinti kombinációja is lehetséges.You can't teach new tricks to an old GOD!
-
Loretto
veterán
Helo.
Kéne némi segítség abban, hogy ha ezt kérem, mire számítsak (menüválasztás):
-kertésznő rizs
-kakaskirály húsos rétes
-drávamenti palacsinta
-csőszkunyhó (desszert)
-zöldmártás
-szűzsült Wellington módra
-és a velővel töltött sertészselet pontosan mi
Köszi.Soirée...
-
Den
veterán
az utolsó sertés agyvelőbvel töltött sertésszelet. finom lehet.
a szűzsült valszeg a wellington bélszin sertéshúsos verziója.
itt a wellington bélszín [link]
a zöldmártásnak sokféle verziója van, petrezselymes, tejfölös, stb... itt valszeg vmelyik hús mellé lesz.
a többi az fantázianév szvsz, és azt tudja mit jelent aki kitalálta
a kertésznő rizs a neve alapján vmilyen zöldséges rizs lehet, répa, borsó, kukorica, gomba, stb...www.simson4t.hu
-
csirkemano
csendes tag
Rizottó sajtmártással, a kedvenc kajám (a brassói után)
Tippek: karakteresebb ízt kaphat, ha füstölt sajtot használunk, vagy fokhagymát teszünk bele, bár az alapíz (Trappista sajttal) is nagyon finom!
Hozzávalók:
1 zacskó gyorsrizs
30 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
zöldborsó vagy kukorica
2 gomba
10 dkg reszelt sajt +tálaláshoz
só, feketebors, sáfrány (vagy sáfrány hiányában kurkuma), fehérbors
10 dkg margarin
5 dkg liszt (kb 5 csapott evőkanálnyi)
0,5 l tej
A húst, hagymát, répát, gombát kockára vágom, a gyorsrizst felteszem főni. Egy edényben megforrósítok kevés olajat, a hagymát megpárolom rajta, majd hozzáteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, majd hozzáborítom a többi zöldségfélét is. (Ha konzerv kukoricát vagy borsót használok, azt csak a legvégén adom hozzá!) Pici vizet teszek alá (fél deci), fűszerezem sóval, borssal, sáfránnyal (ettől szép színe lesz), majd lefedve puhára főzöm.
Amíg rotyog, elkészítem a sajtmártást. Egy kislábasban felolvasztom a margarint, beleöntöm a lisztet, elkeverem, majd folyamatos keeverés közben lassan hozzácsorgatom a tejet. Lassú tűzön, keverés közben felforralom (ha csomós lenne, botmixerrel helyrehozom a bajt). Ha felforrt, leveszem a tűzről, belekeverem a reszelt sajtot, sózom, fehérborssal enyhén fűszerezem.
Ha a húsos-zöldséges egyveleg megpuhult, a rizzsel összeforgatom.
Tálaláskor a tányér közepére teszek egy kupac rizottót, körélocsolom a sajtmártást, majd a tetejére szórok még reszelt sajtot.Aja, kéjsz teját? Akkoj hozz magadnak...
-
addikt
Hi!
Nagyon gyors help kellene vagy egy jó császármorzsa recept személyében vagy csak annyit mondjatok, hogy búzadarával vagy lisztel jobb készíteni?
Idáig azt hallottam, hogy búzadarával, szerintetek? -
ladybug
őstag
Nagyon szeretjük a császármorzsát (felénk smarninak hívják), havonta 1x biztosan van nálunk. Párom nagymamája liszttel készíti, én búzadarával. Több okból is: hamarabb készen van, nem ég le, és könnyebben emészthető, nem annyira megterhelő a gyomornak.
Kb 2 pohár búzadarát beáztatok annyi tejben, hogy jól ellepje. Kb fél órára úgy hagyom. Aztán beleütök két tojássárgáját, beleteszek 2-3 ek cukrot és egy csipet sót. Összekeverem, majd felverem a 2 tojásfehérjét, és azt is hozzákeverem. Felforrósítok kb 3-4 ek olajat egy serpenyőben, beleöntöm a masszát, és folyamatos kevergetés közben megsütöm. Ha kicsit tönn időm van, betolom a sütőbe is 10-15 percre. Ha kevesebb, akkor csak lefedem 5 percre, miután elkészült. Kompóttal vagy lekvárral fogyasztjuk.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
Integra
titán
tessék minél több friss halat enni
lazac, lepényhal, szürkeharcsa csupa finomság és egészség!
és pikk pakk elkészíthetőek...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
ipgirl
tag
Mai művem: /nem tudom van-e neve /
Hozzávalók:
1 cs. túró
fél l tej
méz
1 konzerv barack / vagy valamilyen más gyümölcs/
3 cs. vaníliás cukor
1 tojás
zsömle
citrom
vaj
1 ek. tejföl
Kb 1 ek vajat felolvasztunk, hozzáöntünk fél liter tejet, teszünk bele 4-5 kanál mézet, 2 cs vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, és egy tojást. Ezt jól összeforraljuk.
egy csomag túróba teszünk 1 cs. vaníliás cikrot, mézet, citrom reszelt héját, valamint apróra vágott sárgabarackot /konzerben lévő félbevágott barackból kb 3 darabot/, valamint 1 kanál tejfölt. Jól összedolgozzuk.
A zsemléket félbevágjuk. Beleáztatjuk az ízesített tejbe, és a tepsibe tesszük. Ezek után a tetejére halmozzuk a túrót. Ha ez kész, barackszeleteket teszünk a tetejére.
A maradék édes tejjel meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük.
Nagyon finom''Aki az embereknél eredményt akar elérni, kell hogy szeresse őket.''
-
Ildika
tag
Ma inprovizáltunk egy haverral (McKlod) és naggggyon finom lett. Nem is maradt belőle...
Szóval csirkecombot és pulykamell filét bepácoltam tegnap. Egy részét olajos páccal, egy részét mustáros páccal. No de nem ez a lényeg! Köretnek rizottót készítettük:
Olívaolajon megfuttatunk lilahagymát és fokhagymát. Erre ment 1/2 kg rízs és kockára vágott szalonna, majd egy kicsit később 1 maréknyi francia salátának való fagyasztott zöldség. A rízst kb 1 dl fehérborral és kb 1 l húslével locsoltuk folyamatosan. Mikor a rízs megfőtt tettünk még hozzá 1 kukorica konzervet és főztük még 1 kicsit, majd lezártuk a gázt alatta és hozzá kevertünk kb 10 dekányi füstölt sajtot.
Had ne mondjam ezt négyen el is fogyasztottuk.... és még a desszertnek is maradt hely''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''
-
ladybug
őstag
Ma sült csirkeszárnyat sütöttem. Semmi fracni. A pennyben kapható Sült csirke fűszersót használtam. Nagyon ízletes, sokszor használom sokféle csirkeételhez. Szóval a csirkeszárnyat megszórtam ezzel, lefedtem alufóliával, és be a sütőbe. Amikor megsült, kicsit megpirítottam még, majd utána kivettem a tepsiből. Kis húslé maradt benne, ebbe tettem bele 3 nagy almát citromlével meglocsolva. Kb 10 percet pároltam.
Párolt rizzsel ettük. Nagyon finom.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
_Yvorl_
tag
Olasz recept:
Fél kiló gomba:
30 dkg fött füstölt tarja.
egy kis csomag parmezán
1 kicsi főző tejszin
1-2 fej hagyma
1-2 tojás
A hagymát apróravágjuk kevés olajon megdinszteljük
ha megvan rádobjuk a kockáravágott tarját és felöntjük a tejszinnel, valamint teszés szerint kevés vizzel higíthatjuk. (vigyázzunk mert ha friss gombát használink az sok levet ereszt, így nem sok vízre van szükség)
pár perc egybepárolódás után belerakjuk a megpucolt és apróra vágott gombát
tojást felütjük és összekeverjük, mintha tántottát készitenénk és ráöntjük, valamint a kis csomag reszelt parmezánt is beleszórjuk.
4-5 percig rotyogtatjuk.
Bármiylen olasz tésztával tálalhatjuk (spagetti, tortellini, ravioli, gnocci ...)You can't teach new tricks to an old GOD!
-
Ildika
tag
Ez jól hangzik... azt hiszem ki kell próbálnom
Én úgy szoktam tészta-szószt csinálni, hogy mindig ami eszembe jut, azt teszek bele. Így fordult elő a következő: Tesó jött és kérte hogy írjam le neki a múltkori tészta-szósz receptjét... de én még arra sem emlékszem mi lehetett benne Ő elkezdte sorolni, mondtam neki akkor ezeket keverje össze amit felsorolt, erre kiakadt''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''
-
(Bundás)
addikt
ma megcsináltam a csirkemanó féle tárkonyos-gombás sertésragut! nem lett rossz! tudok főzni! általánosságban a sertéshúst mennyi ideig kell főzni, hogy ne legyen rágós?
-
R3ĐßuŁŁ
őstag
Diétás málnás muffin! Ezt főleg diétásoknak ajánlom!
* 10 dkg tk liszt
* 10 dkg búzakorpa
* 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
* 1 cs sütőpor
* 1 kk szódabikarbóna
* 1 tojás
* 2,5 dkg vaj
* 4-5 édesítő
* 2 dl zsírmentes tej
* 15 dkg málna
* 1 ek cukormentes müzli
A lisztet összekevertem a korpával, a fűszerkeverékkel, a sütőporral és a szódabikarbónával. Másik edényben felolvasztottam a vajat az édesítőkkel, egy ecsettel vékonyan bevontam a felolvasztott vajjal a muffinsütőt. A maradék vajhoz hozzákavartam a tojást, a tejet és ezt szép lassan belecsurgattam a lisztes keverékbe. A végén hozzáadtam a málnát is. A sütőbe tizenkét részre osztottam a tésztát és minden egység tetejére szórtam egy kevés müzlit. 12 szép egészséges muffin sült ki belőle, darabja 90 kcal, 15-50-12 g. Reggelire kiváló lesz tejjel.Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!
-
(Bundás)
addikt
Finom tartásmártás receptje? egyet találtam: 1dl étolaj+tojás sárgája összekeverve, aztán hozzá 1dl fehérbor, mustár (de hogy mennyi?), fél dl tejföl, csipenyi cukor, só! de nekem ez túl híg lett, és az íze se az igazi!
-
-
VoDaFoNe
aktív tag
Mindenki ismeri és még fínom is!
Tejbegríz
1liter tej
6 evőkanál búzadara
2 csipetnyi só
1 tasaknyi vanillin cukor
1 kis szelet margarinNémelyek szerint szörnyűséges ember lehetek, de ez nem igaz. Gyermeki szívem van - egy befőttesüvegben az íróasztalomon.
-
Thulcandra
senior tag
válasz VoDaFoNe #440 üzenetére
Én utálom a tejbegrízt. Viszont a grízpudingot szeretem.
De ha már kása akkor rizskása (tejberizs). Igaz nehezebb csinálni mint a tejbegrrrrrízt, de finomabb is" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
-
Nimda
addikt
válasz (Bundás) #437 üzenetére
Az étolajat és a tojássárgáját alaposan ki kell keverni,mint a piskóta tésztáját...(géppel még jobb)...mondjuk két tojássárgához másfél deci olajat kell folyamatosan csepegtetni...bor helyett citromlevet ajánlanék,olyan két evökanálnyit (miután kikeverted a majonézt) és a végén lehet adni hozzá mustárt,sót meg amit még bevesz a gyomrod...
-
Nimda
addikt
Csirkemellet és pulykamellet meddig érdemes sütni,hogy ne legyen száraz?Serpenyös sütöre gondolok elsösorban.......bunda nélkül...
[Szerkesztve] -
(ÉN)közPONT
senior tag
Ez nem így mükődik ..addig sütöd amig szint kap és a hús villa csak úgy belecsúszik.
Én úgy csinálom ,hogy fogom a csirkemellet befűszerezem és hagyom állni 1 órát a sós szöldfüszeres /sáfrányos füszerekben ...utána hevitek egy teflon serpenyőben kb fél deci oliva olajat és beleteszem a csirkemelleket és nagy lángon hirtelen mind a két oldalát kicsit ''''odakapatom'''' épp csak annyira ,hogy szint kapjon ,utána irány a vágódeszka ott ügyesen két vékony szeletre vágom egy igen éles késsel és közepes tűzőn pirosra sütőm !
Ha ügyes vagy nem tudod elrontani így nem lessz száraz + szint kap és kivül / belül is meg lessz az ízhatás.Rocker ... Gibson Les Paul Classic Custom 2008 Black
-
ngabor2
nagyúr
nem nagy kunszt, de nagyon finommá tudja tenni a bundáskenyeret (hú, de bonyolult étel ), ha a tojásba belevágunk/belereszelünk egy kis füstölt sajtot, és só helyett delikátot teszünk bele.
hamarosan megpróbálkozok ismét a palacsintasütéssel. egy időben elég gyakran csináltam, de az már rég volt. -
(ÉN)közPONT
senior tag
-
Nimda
addikt
válasz (ÉN)közPONT #444 üzenetére
Ügyes megoldás,természetesen én is füszerezem elötte,de még sosem vágtam ketté sütés közben...na kiprósza...
Egyébként milyen oliva olajat érdemes sütésre használni?A boltokban rengeteg féle van és nem tudom melyiket vegyem.....én eddig sima olajat használtam...gondolom nem valami egészséges...
[Szerkesztve] -
(ÉN)közPONT
senior tag
Nos ha márkát akarsz akkor nekem a Musa névre halgató hidegen préselt első szüreti oliva van ithon én azt használom...mégpedig azért, mert sütés közben nem ad semmilyen nem kívánt mellékízt a kajának és 180-200 C is birja mig némelyik oliva ott már odakaffan ...de a kukorica olaj is tökéletesen megteszi ! azzal is ugyanannyira jó lessz az íze !
Egyébként az olivát rengeteg gyógyszerbe beletreszik mint alapanyagot mert a mediterrán népeknél kevesebb az infarktus mert az oliva koleszerin oldó hatású ami annyit takar ,hogy az epehólyagban esetlegesen lerakodó koleszterolt oldja persze ez rendszeres használatnál mükődik csak .Rocker ... Gibson Les Paul Classic Custom 2008 Black
Új hozzászólás Aktív témák
- LEDVANCE SMART+BT LED GÖMB okos izzó E27 6,7W 606LM 2700K
- ÚJ Dr. Mayer Ultra Protect szónikus elektromos fogkefe ( GTS2090 )
- RENO PROFI W 16W 1200lm LED Lámpatest kültéri 2 DB Vadi ÚJ
- ÚJ Al-ko ELEKTROMOS HÓMARÓ SNOWLINE 46 E 2000W 46CM 190 FOKOS KIDOBÓCSŐVEL
- Új LUX Testboy TB Profi III LED+ fázisceruza