Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz MaxxDamage #37100 üzenetére
Mert miért lenne gáz? Csak a modell van ráírva, meg gariztatási célt szolgál. De az SSD típusa megállapítható anélkül is, legfeljebb egy kicsit keresőzni kell a chipekre és nyákra írt infó alapján. Még szívességet is teszel az új tulajnak a matrica eltávolításával, egy jobban szellőző, jobban hűthető SSD-t tudsz neki eladni. Garanciát úgyse adsz tovább vele, mert már neked sincs rá.
-
nagyúr
Hát azért eladáskor egy 1024GB -os NVMe -t lehet gáz lenne eladni matrica nélkül (ha úgy alakulna)
Igazad lehet, tutira sokan inkább vennének egy házilag visszaragasztgatott, összecsirizelt SSD-t!
Mindenkinek magánügye amúgy, de én még soha nem feszültem egy eszközöm állapotáért olyan szempontból, hogy milyen legyen, ha majd eladom. Ezek szerint nem mindenki használni vesz dolgokat.......
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ciccuka
veterán
Mindenképp értékcsökkentő tényező, hogy nincs rajta matrica, vagy le lett szedve már.
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
MaxxDamage
félisten
Köszönöm mindenkinek!
Értem én na◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #37104 üzenetére
Tényleg nem kötekedésből írom, de már az egymagában nagy értékcsökkentő tényező, hogy
1) használt
2) nincs rá gariInnentől fogva a matrica hiánya vagy megléte már nem nagyon tud sokat csökkenteni vagy növelni az értékén, akkor sem, ha vissza van ragasztva.
Ráadásul SSD-t nem muszáj eladni, át lehet tenni másik gépbe.
-
Frawly
veterán
válasz UberMutant #37107 üzenetére
Azért nem egészen, mert ha van még rá gari, akkor nem szabad a matricát bántani. VHS kazettán erre nem kellett figyelni. Igazából SSD-re felesleges garimatricát is tenni. Mit tudnának vele csinálni, amivel ugrana a gari? Chipeket úgyse lehet észrevétlenül újraforrasztani rajta. Mást meg nem lehet vele csinálni. Egy nyák az egész, pár chippel, nincs rajta mit szétszedni. A 2,5 colos SATA modellt is csak a házából lehet kicsavarozni, és épp olyan nyák az is, mint az mSATA, M.2 SATA. Nagyon előrébb nem lesz vele senki, nem lehet vele trükközni.
De ha már VHS, nemrég néztem meg a YouTube-on a casette come back csatornán, hogy brit fószer megbontott egy ritka Type IV metál audiókazettát, de már előre sírt, hogy a fólia eltávolítása után a felére csökken az értéke
[ Szerkesztve ]
-
snake1977
őstag
Sziasztok, a kérdésem következő lenne, normális hogy a win10 a win7-hez képest közel 2-2,5x annyi adatot ír az ssd-re mint a windows 7? Pár napja költöztem új ssd-re és váltottam win10-re, a rendszer naprakész, a driverek fent vannak de sokallom a lemezhasználatot, átlagosan ~12GB/nap és szinte csak a böngészőt használtam illetve filmet néztem (merevlemezről), win7 alatt egy hasonló napon a felét sem írtam az ssd-re.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
snake1977
őstag
válasz UberMutant #37111 üzenetére
Rendben köszönöm.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Frawly
veterán
válasz snake1977 #37110 üzenetére
Igen, normális, ezt én is meg tudom erősíteni. A Win10 sokkal lemezintenzívebb OS, jobban tekeri a háttérben a meghajtókat. Az a 12 GB/nap még nem is sok, az átlagos felhasználói átlag kb. 20-30 GB/nap között van, ezt mutatják az SSD-s topikok statisztikái. Ezeket bőven bírja még a legkisebb írásterhelhetőségű SSD is hosszú évekig. Nem kell miatta aggódnod, meg kímélgetni sem kell.
-
Frawly
veterán
válasz Zlin50 #37114 üzenetére
Pont ez a baj, hogy nem tudni. A TRIM-nek két összetevője is van, egyszer a kernelnek ki kell küldeni, másodszor a drivernek közvetítenie kell a meghajtó felé. A legtöbbi progi csak azt nézi, hogy a kernel kiküldi-e. Ugyanezt kérdezi le Parancssorban a fsutil behavior query DisableDeleteNotify is.
Egyedül az SSDOK van olyan alapos, ami nem csak a kerneloldalon nézi, de a driver oldaláról is.
-
Zlin50
senior tag
válasz Frawly #37115 üzenetére
A HDS is. Ha azt írja , hogy támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez, akkor az SSDOK-hoz hasonlóan van is. Ilyenkor 100%-os a teljesítmény, különben csak 80. Nálam egy SATA III vezérlővel csak a szabványos AHCI driverrel van meg a Trim, a saját driverével nem megy. Van még egy SSDcheck is , de az kissé körülményes.
[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
Frawly
veterán
válasz Zlin50 #37116 üzenetére
Sajnos a HDS sem nézi meg elég alaposan. Az is csak annyit néz, hogy elvileg az SSD támogatja-e mint funkciót, és hogy a kernel kiküldi-e a TRIM parancsot. Azt szépen elfelejti megnézni, hogy a driver is továbbítja-e.
Nem viccből szoktunk probléma esetén SSDOK képet kérni.
De abban igazad van, hogy rosszul írtam. A TRIM-nek nem kettő, hanem 3 összetevője is van:
1) az SSD-nek is kell támogatnia, bár ez elég elméleti, mert jó pár éve mindegyik támogatja, csak az őskorban voltak olyan modellek, amiken nem volt elérhető
2) Az OS kernelnek ki kell küldeni a TRIM parancsot
3) a kiküldött parancsot a drivernek közvetítenie kell az SSD felé.Ezekből a legtöbb progi csak 1-2 pontot néz át, így nem lehet biztosra venni, hogy megy-e a TRIM, hiába írják.
[ Szerkesztve ]
-
Zlin50
senior tag
válasz Frawly #37117 üzenetére
A HDS azt írja, hogy az SSD Trim funkciója támogatva de inaktív, például külsőként használt SSD-nél (USB -n). Ebből lehet tudni , hogy Trim nincs, és a teljesítmény is csak 80%, miközben a rendszer meghajtónál azt írja , hogy aktív. Ilyen formában is van összehasonlítási alap.
Bosszantott is amikor a HDS kiírta , hogy Trim nuku a SATA III vezérlő saját driverével.
Az SSDOK azért valóban nem árt.[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
*Ropi*
félisten
Sziasztok!
eVtran26s 256 GB-os USB3.0 pendrive SSD-vel (vagy a benne lévő Toshiba lapkával) van valakinek tapasztalata megbízhatóság tekintetében?
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Dtomka
veterán
Keveslem az eredményt 1 Samsung 970 EVO Plustól:
SSDOK nem támogatja:
Van ötletetek?
Köszönöm előre is!(#37124) Raymond
Rossz helyre dugtam? Vagy a bios (uefi) ben kell átállítanom?[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
MX500 240Gb 2.5" SATA
Megfelelőek ezek a sebességek?
Egy B450-es lapban Ryzen 5 2400g mellet van.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Frawly
veterán
válasz Czimby #37125 üzenetére
SSDOK-kal is csinálj képet. Az írásnak többnek kéne lennie, 500 MB/sec környékén.
(#37123) Dtomka: Az SSDOK csak SATA, M.2 SATA, mSATA SSD-khez való. NVMe-vel nem tud mit kezdeni.
Vagy HD Sentinellel vagy a Samsung Magiciannel nézz rá. Valóban úgy néz ki, hogy a PCIe x2 módban megy az SSD az x4 helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli-bácsi
senior tag
Sziasztok,
kicsit off, da ha felteszek egy chipset drivert az SSD miatt, utána vissza tudom állítani ha mégsem lenne jó?
-
-
Dtomka
veterán
Átállítás után (x2--->x4) eltűnt a HDD
Most visszaállítottam és így ok. Ez így normális? -
Dragon3000
veterán
válasz Dtomka #37134 üzenetére
Alaplapod leírásában szerepel.
"Az M.2_2 foglalat egy M.2 PCIE eszköz x4 módban való használatakor megosztja a sávszélességet a SATA_56 csatlakozóval Állítsd be a BIOS-ban az M.2 PCIE eszközök x4-es módú használatát"
Ha 4x sebességre állítod, gondolom az 5-6-os sata-t letiltja.
A másik m2 foglalat, meg a sata1-gyel osztozik, de itt azt írja, ha sata ssd van az m2-ben.[ Szerkesztve ]
-
Dtomka
veterán
válasz Dragon3000 #37135 üzenetére
Értem, így már világos! Köszi szépen!
-
Panthera
őstag
válasz Frawly #37122 üzenetére
Múlt héten balga módon IDE módban raktam fel egy Win7-et, sima HDD-re. Utána kiderült, hogy SSD is lesz a gépben, így Macriummal 2 lépésben átraktam az image fájlokat (rejtett partíció + rendszer).
Ha jól tudom, csak a registry-t (Start értéke "0"), majd a BIOS-ban a módot kell módosítani utólag AHCI-ra, ezek megvannak, de akkor is pciide-BAD fogad a tesztnél. Az eltolás mértéke az jó. -
Frawly
veterán
válasz Panthera #37138 üzenetére
Igen, a registryt kell módosítani.
Egyébként HDD esetén is érdemes figyelni, hogy AHCI-ben legyen telepítve lehetőleg. Annak is segítség a kötegelt feldolgozás pl..
Az IDE mód arra lett kitalálva, ha valaki 2k/XP-t vagy ennél is régebbi OS-t futtat, amihez nincs SATA drivere vagy az OS nem támogatja a SATA vezérlőt, akkor legyen egy ilyen legacy emulációs mód, amivel életre kelthetők a háttértárak.
-
Frawly
veterán
válasz Raymond #37143 üzenetére
Szerintem ez nem a 0fill miatt van. Egyszerűen azt veszem észre, hogy néhány alaplapra ócska SATA vezérlőt integráltak, hiába SATA3-as, az olvasási sebességet valami miatt limitálja kb. 50-70%-ára annak, amit az SSD tudna menni. Vagy valami chipset driver okozza.
Amit még megpróbálhatna, hogy az Intel SATA drivert leszedi, és a Szabványos MS AHCI drivert teszi fel a helyére.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest