Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
A Milyen CPU léghűtést vegyek? topik alapvetően egy hardverajánlással foglalkozik, ahol hűtő vásárlásban segítjük a fórumozókat. Emellett igény merült fel arra is, hogy megosszunk egymással a procihűtőkkel kapcsolatos tapasztalatokat, cikkeket, érdekességeket, teszteket, stb. A jövőben az ezekkel kapcsolatos témába vágó dolgokat ide várjuk.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
veterán
Szuper lett!
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
félisten
Üdv!
Thermalright AXP90-X47-t AM4 és AM5 kompatibilitásra írja a gyártó, de sok esetben a termék dobozán csak AM4 szerepel. Lehet hogy a korai szállítmányok nem tartalmaztak AM5-höz való lefogató, csak egy későbbi termékrissítéssal került be tartozék?
Nem találtam erre vonatkozó 100%-os infót. Szerintetek? :F
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
veterán
Szia,
Gyorsban rákeresve én ezeket az infókat találtam. [link] [link] [link]
THERMALRIGHT® hereby announces that the mounting holes of AM4 and AM5 are compatible, and most radiators can continue to be used. In addition, some radiators need to purchase the AM5 mounting kits, so that our loyal fans can continue to enjoy high-efficiency heat dissipation. .
AM5 procin szeretnéd használni, azért kérdezed? Kérdés az, hogy azokkal a hűtőkkel mi a helyzet, amiken még nincs jelölve az AM5 tokozás? Az addig oké, hogy a furathely ugyanott van, de pl. a készlet csavarjai, távtartói, stb. elegendő méretűek-e hozzá?
Még valami unboxing videót lenne érdemes nézni hozzá, hogy az újabb videókban van-e valami plusz cucc a dobozban, vagy esetleg direktben írni egy levelet a Thermalrightnak. Gyári azonosítószám alapján szerintem tudniuk illene, hogy az adott hűtő felmegy-e AM5-re is? Legalábbis nagyobb cégeknél van egy normális nyomonkövetési rendszer a vállalatirányítási rendszerben, hogy ki csinálta, mikor csinálta, mit raktak bele, stb.
[ Szerkesztve ]
-
-
blp85
aktív tag
Az AMD AM4 és AM5 ugyanazokat a távtartó csavarokat használja (a TR Phantom Spiritnél AM4/AM5 volt a zacskóján). A corrector frame pedig a processzor lefogató helyett kerül be (a processzorral van egy síkban), így nem érinti a hűtő távtartót (gondolom az alaplapi gyári amúgy is lekerül)..
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
szasanyi
félisten
Thermalright Frost Vortex 140 SE hűtésről tud valaki konkrétumokat? A gyártó oldal szerint nem létezik ez a típus, és pontos fizikai méreteket (főleg RAM magasságot) vagy tesztet sem igazán találok róla.
-
Stan648
tag
Gondolom jó helyre írok. Egy 7800X3D-re milyen léghűtés a legolcsóbb ami bírja. A vízhűtést eladtam, mert most jött rám a kicsi-apró számítógép mizéria . Tudtok akár lowprofilt is? Köszi.
7600X + A620 + 32GB DDR5 + 4060 Ti 8GB
-
szasanyi
félisten
ID-COOLING SE-207-XT SLIM (135mm)
ID-COOLING SE-225-XT Black V2 (150mm)
Deepcool AG500 ARGB (150mm)
Ezek normál toronyhűtők, elvileg jók a CPU-ra (bár valszeg nem azonos max. hőfokokra képesek a 7800X3D-n).Noctua NH-L9x65 (65mm, drága) ami low profile kialakítású. Nem tudom hogy olcsóbb és kisebb típusok elegendők lesznek-e. De majd csak jön vki aki okosabb e terén.
-
veterán
-
veterán
Most egészen pontosan 11k körül adják. [link] Persze senki nem használja ~50 dB körüli zajszinten, ez csak egy teszt, ahol bemutatják a hűtő max teljesítményét. Ha 120W körül hozza a halk működést, szerintem az már pont elég.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Én az átlagárra értettem (RGB, nonRGB) bár mind kiváló a saját kategóriájában. Az biztos, hogy a hűtő hővezető képessége átlagon felüli hiába csak 4 hőcsővel rendelkezik. Nem is értem miért nem készült 5 vagy 6 csöves változatban nagyobb hűledó felülettel mert ugy valszeg mindent verne.
Amit még sajnálok, hogy AM5-ön nem tesztelte mert ugye más állatfaj és gyakran különböznek. -
Wilks
tag
Nekem azert ketelyeim vannak azzal kapcsolatosan,h egy "egytornyos" cpu huto kepes kordaban tartani egy 16-20-24 magos procit.Par percre talan.
Maga az Artic Frezzer 36 jo Cpu huto.De valahogy ezek es ehhez hasonlo tesztek nem mutatjak meg a tenyleges eredmenyt.
Ja.250 Watt......es siman elbir vele.Kulonben azt en se ertem,hogy az Artic miert nem csinal "kettornyos" valtozatott,vagy pedig miert nem rak ra tobb hocsovet,amivel egy "szuperebb" Cpu hutot kapnank.
-
arabus
addikt
Nekem a 60 magos 8490H-n egy ilyen Arctic 4U-M van 440W-ot simán lehűt max. 68 fok körül megtartja.
Huszon-párezerért teljesen jó,a dupla tornyos Noctua hozna kb. 3 fokot még,több mint dupla áron.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
Csak az egy tornyos kialakitásra reflektáltam,de természetesen AM5 (borzalmas rossz konstrukció) és 1700 (jobb kialakitás de maga a processzor borzalmas fogyasztás/hőtermelés mutatókkal bir) foglalatokon fizikai korlátai vannak a hőcsövek mennyiségének és méretének.
Nagyon nem mindegy hogy 400w-ot mekkora felületről kell elvonni.
Mig AM5 vonalon legalább a fogyasztás nem gigantikus addig LGA1700-on ez is borzasztó magas,kb. annyi a 32 szálas processzornak mint egy 120 szálas LGA4677 foglalatú processzornak.
A méret pedig hát,inkább mutatom...
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
Nekem is normál asztali gépem van,normál E-ATX méretű alaplappal pont ugyanolyan méretű mint az LGA1700 topikban legtöbbet szereplő Z790 Apex Encore.
Nem gondolom hogy léghűtés topikban a proci vagy lap ára volna mérvadó hiszen konzumer vonalon sem ritkák a félmillás lapok 3-4 százezres procik és ezekre fabrikált épitett vizhűtések tényleg külön-külön is milliós árakon.
(Az árak olyanok amilyenek,sajnos magas infláció melett.Nézz szét használtautó fronton pl:21 éves WW Sharan 1.2 millió.Nem szabad árak alpján megitélni dolgokat.Sőt hozzá kell majd szoknotok hogy egyre inkább emelkedni fognak.)[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Hát igen, ~2,5x nagyobb hőátadó felület. Persze az AM5, sőt azz LGA1700 CPU-k is lehetnének (sokkal) job hűátadó képességgel gyártva (utóbinál a delid utáni 10-15 fokos, esetenként akár nagyobb különségek bizonyítják is).
"Nem szabad árak alpján megitélni dolgokat." Mivel mindenki a saját pénztárcájából él és gazdálkodik - számos más fontos körülményt is figyelembbe véve - így csaklényeges NEKI mit jelent a relatíven kifejezett drága. És ha ki tudok fizetni valamit akkor is kérdéses lehet, hogy ki is akarom-e fizetni. Itt jön képe az, hogy kialakult-e az egészséges értékrend és/vagy mennyi lehetősége van akár pazarló, fölösleges kiadásokra.
-
rxmiss
tag
ma talaltam a ceges elektronikus hulladektaroloban egy osregi pc-t. egy noctua nh-d14 volt benne ventik nelkul (persze).
gyereszepenhazaapucivaaaaal a gtx570 ottmaradt...
(igen, gyakran jarok a villanykukanal) -
veterán
-
rxmiss
tag
pont nemreg beszeltuk h egy 35W koruli procival ilyen hatalmas borda akar passziv v ahhoz kozeli kicsi legaramlassal is el kell tudjon banni, bar ehhez talan hangyanyit tul surun vannak a d14 lamellai. de egy 500 rpm-re szabalyozott venti tuti eleg lenne es abszolut hangtalan.
-
veterán
Az a bajom összességében a passzív üzemű gépekkel, hogy azok az alkatrészek nem kapnak hűtést, aminek jó lenne, pl. VRM, ramok, kondik, stb. Azért valami halk ventit mindenhogy jó rátenni, legalább az kavarja a levegőt odabent. Régebben nézegettem a passzív procihűtőket, de úgy istenigazán nem fogtak meg. A Noctua NH-P1, amit annyira felmagasztalnak, az is egy kisebb toronyhűtő szintjét tudja csak... vagy annyit se. Ha már ráteszel az elejére egy 120-as ventit, az sokat dob a teljesítményén.
[ Szerkesztve ]
-
rxmiss
tag
igen, passziv rendszernel az osszes komponensre jobban kell figyelni. tipikus hiba volt a legelso passziv tapokkal osszerakott rendszerek eseten h mas hibak jottek elo, nem (csak) a tap, mert az emberek hajlamosak elfelejteni h ha pl a tapventi is a hazbol szivja a levegot, akkor az is hozzajarul a szellozeshez.
raadasul egy (vagy tobb) igazan hangtalan 120-as venti mellett szinte mindegy is zaj szempontjabol, ott mas szempontok miatt lehet erdekes.ha pedig nincs helyed, megint mas kerdes. igazan kicsiben passzivat meg ugyis a haz kell hutse, mint borda, az megint masik buli. illetve IP vedelemnel megint mas. az elet kemeny
-
Helsing
aktív tag
Egy Noctua NH-D15 CPU hűtőm van. Középre egyértelműen berakom a ventillátort. A kérdésem az hogy érdemes az elejére is felrakni a másodlagos ventit? Mennyit számít? Egy elég forró procit kellene lehűtenie (R9 Ryzen 5900X). De ha csak 3 fokkal lesz tőle hűvösebb, de cserébe hangosabb lesz, akkor nem látom értelmét.
-
Helsing
aktív tag
Egyelőre semmi konkrétum. Jelenleg csak néha játszok rajta amikor épp rám jön. Cyberpunk, Hogwarts, Baldur's Gate, stb. Főleg netezek, youtube-t nézek, zenét hallgatok. Doksikat szerkesztek. Home Office-ban remote-n keresztül vezérelek pár ezer gépet.
Régebben vágtam filmeket. Csináltam játékvideókat is és azokat is szerkeztettem. De ilyesmit már évek óta nem csináltam.
Jelenleg nem használom ki a procit, de úgy vagyok vele, hogy inkább ne használjam ki két évig mintsem hirtelen kelljen valamire és szenvedjek egy kisteljesítményű procival. Meg én szeretem kb tíz évre venni a gépet. Ez a proci meg még tíz év múlva is bika lesz.
-
veterán
A 2 CCD miatt az 5900X nem az igazi játékra, inkább mindenki 5800X3D-t vagy 5700X3D-t vesz, de mondjuk a 3D cache is olyan, hogy vagy kihasználja adott játék, vagy nem. Igazából ehhez én nem igazán értek, csak próbáltam valami tippet adni.
Munkára mindenesetre jó kis proci. Rendereléshez vagy virtualizáláshoz biztosan bivalyerős.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- SilverStone HELA 1200R Platinum 1200W Moduláris Tápegység 12VHPWR Pcie Gen 5 Atx 3.0
- Asus Rog Thor II 1000W Platinum OLED RGB Moduláris Tápegység
- ASUS ROG STRIX 1000W Gold Aura Edition RGB LED Moduláris Tápegység 12VHPWR PCIE 5 ATX 3
- Corsair RM650x Gold 650W Moduláris Tápegység
- Garanciális Gigabyte ud1000gm modular power supplay Táp 80+gold
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest