Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doky586
nagyúr
válasz JNashville #36095 üzenetére
Akkor NE legyen rákötve gáp induláskor.. Ez ilyen egyszerű..
-
Frawly
veterán
válasz JNashville #36095 üzenetére
Nyugodtan kidobhatod. Halott SSD-ről senki nem fogja a személyes adataidat lelopkodni. Ha nagyon paranoiás vagy, szereld ki az SSD nyákot a 2,5 colos házából, és törd össze kalapáccsal vagy hasonló megoldással. Vagy a NAND chipet leforrasztod róla, és használod dísznek kilógatva, mint mások a CD-t.
A sima 840-esek sajnos megdöglenek egy idő után, ez most kezd tömegesen előjönni ennyi év után a topikban. A Samsung eddigi leggyengébb szériája. Sokat már úgy se ér, nem drágák az SSD-k, lement az áruk. Nem tragédia, ha beadja a kulcsot, főleg, ha ilyen hosszú idő után, azért sok éves modell már.
A mai háttértárak nem javíthatók már, se szoftveresen, se hardveresen. Ha megdöglött és nincs már rá gari, csak a kidobás marad. Vagy hogy elteszed emlékbe a vesekő vagy hasonló mellé
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz phoenix64 #36092 üzenetére
Nézd meg mi az a folyamat, amihez 150 MB/sec van írva. Innen nem látszik, takarja a másolás ablaka a screenshoton.
De lehet meg is van a hiba, szoftveresen fogja valami az SSD-t, valami vírusirtó vagy egyéb, azért lassul be. Sokszor még a feladatkezelő sem mutatja jól a lemezterheléseket. Ilyen nálam is van, hogy Win10 tekeri a lemezt, 100% lemezhasználat, közben meg ha Feladatkezelővel nézem, olyan nagyon intenzíven egyik folyamat sem ír, hogy 100% legyen, max ilyen 4-10 MB/sec-kel. És biztosan nem SSD, mert többnél is előjön, meg HDD-vel is előjött. Igaz nálam ilyen 4 MB/sec-re egyik SSD sem lassul be, ahogy nálad.
Amit még megpróbálnék, hogy a disabledeletenotify engedélyezésével tiltanám a TRIM-et, csak tesztképpen, úgy belassul-e.
[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
válasz JNashville #36098 üzenetére
Próbáld ki másik (más paraméterű) gépben is.
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
MCs88
aktív tag
válasz Emperor_ #36091 üzenetére
Így egy nap alatt, egyelőre még nem nőtt a száma a hibáknak.
Én ezzel kapcsoltam ki: (ms ahci driver)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\Parameters\Device] "NcqDisabled"=dword:00000001
AMDs driver esetén:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_sata\Parameters\Device] "AmdSataNCQDisabled"=dword:0000000F
"AmdSataQueueDepth"=dword:00000001Naponta néztem, majd kiderül, hogy ez volt a megoldás vagy csak épp nem volt rajta olyan fajta load ami a hibákat okozná.
-
Amazonas
senior tag
válasz Raymond #36096 üzenetére
Erről ez a jelenet jutott eszembe...
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz Doky586 #36112 üzenetére
Én mondtam neki, hogy próbálja letiltani próbaképpen. Hátha a TRIM lassítja be, hogy a vezérlő későbbre ütemezi, és azzal molyol a háttérben, ahelyett, hogy a OS felől érkező lemezműveletekkel foglalkozna, de kiderült, hogy nem ez az eset áll fenn. Így érdemes visszakapcsolni a TRIM-et.
De a Win7 telepítése sem rossz ötlet, egy próbát megér.
[ Szerkesztve ]
-
Amazonas
senior tag
Úgy látom, bővült a WD termékpalettája - legalábbis, nekem ezek viszonylag újnak tűnnek:
WD PC SA530
WD PC SN520
WD PC SN720[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Amazonas #36119 üzenetére
Nem véletlenül van a WD Outlet sekcióban, amúgy ugyanaz, csak közben a WD beindult, elkezdi számozni/elnevezni a SSD-it, ha már saját vezérlőt is dob rá. Elképzelhető, hogy az outlet névtelen még nem a saját vezérlővel jött ki. Sebességben minimális eltérés van, viszont a számozott tipusnál már van 2TB-os.
A számozás is ezt erősíti. Ja és a későbbin van heatsink nélküli is. WDS500G3X0C
WDS500G2X0C
WDS500G3XHC van heatsinkKülönben egy videón láttam, hogy az ottani mérések alapján gyorsabb a WD Black a 970 EVO és 970 PRO-nál.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Motion_Blur
félisten
Sziasztok!
Korábban klónoztam HDD-t SSD-re a Samsung gyári progijával, amivel nagyon elégedett voltam.
Most ugyanez a feladatom csak Kingston SSD-re. Mit használjak a Samsung progija helyett, melyik progi a legmegbízhatóbb?
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Raymond
félisten
válasz Motion_Blur #36121 üzenetére
Macrium Reflect Free: [link]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
joysefke
veterán
Sziasztok nem tartozik szorosan a topikba, de érintőlegesen mégis és nem tudok jobb helyet ahol megkérdezhetném, ezért itt teszem fel a kérdést:
M.2 formátumú SSD-hez van valami bevált ajánlat olcsó kínai külső USB Type C / M.2 ház adapterre?
TRIM megy ezekkel?
-
Amazonas
senior tag
-
galervin93
őstag
válasz Amazonas #36125 üzenetére
Azért ezek elég kemény tények, durva... Pedig egy-két éve még az egyik leginkább ajánlott márka volt az Adata az alsó szegmensben (persze egy rossz típus/széria nem kellene jelentse az egész márkát, de úgyis ez lesz).
Kis SP 920 szerencsére tök jól megy két és fél éve rendszermeghajtóként, maradjon is így.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
czanga
őstag
Sziasztok!
850 EVO esetében is voltak/vannak problémák AMD lapoknál? Konkrétat nem találtam sajnos, hogy az enyémmel lesznek a bajok, de várható volt, így a Magician ki is írta, hogy hoppá, lehetnek gondok..
Mac mini-ben bővítettem egy nagyobb 860 EVO-ra, így ez felszabadult, gondoltam betolom a játékokra használt gépbe.lap: Asus M5A97 EVO R2.0
-
Ciccuka
veterán
-
nagyúr
Sziasztok!
Jól gondolom, hogy egy ssd-től igencsak vékonyka ez az eredmény?
Intel Pro 1500 Series 180Gb SSDSC2BF180A4H
Oprendszer Win10
AHCI módban vannak a sata portok.
HD Sentinel
Alaplap
Lehet ezen gyorsítani valamit? Ha igen, hogy?
Köszi![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Doky586 #36135 üzenetére
Köszönöm!
Jé, tényleg, most nézem, "4 x SATA 3Gb/s connector(s)". Na, ezt se tudtam, hogy csak sata2-es a lapom. (Elég vicces, hogy kb. két hónapja vettem újonnan a 2012-es alaplapot. Az előző lap meghalt, és csak egy ilyen régi lapnak van a meglévő procihoz megfelelő foglalata.)
Egy 7200-as hdd-hez viszonyítva ez így mennyivel gyorsabb? Érdemes ssd-t használni így is? (Lenne helye ennek az ssd-nek, van egy másik gépem, az tutira sata3-as.)[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
-
nagyúr
válasz joysefke #36138 üzenetére
Értem, köszönöm!
(#36139) Doky586
"Csak van egy HDD-d is.. Mérj rajta egy ugyanilyen CDM tesztet."OK, mértem. Igaz, másik gép, más alaplap:
SATA2 SSD
SATA3 HDDValaki konyhanyelven leírná nekem, hogy mi az a Seq, és a többi, ami 4KiB? (A "Seq" szekvenciális akar lenni? Mit jelentenek ezek a számok a napi gyakorlatban?)
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz liszi70 #36140 üzenetére
A 4KiB a 4KB (négy kilobájt) hippszter neve. Arra van, hogy a háttértár gyártók átverjenek a méretekkel.
A Seq azt jelenti, hogy szekvenciális átvitel, tehát egybefüggő területet írsz/olvasol.
Akkor van rá szükség, amikor nagy fájlokat, pld film, ISO lemezkép stb. másolsz egyik háttértárról a másikra.
Ez az egyetlen kategória, ami a merevlemezeknek értelmezhetően megy, értsd, a sebességbeli lemaradásuk az SSD-khez képest itt kevesebb mint egy 10-es számrendszerbeli nagyságrend.
Ahol ilyen-olyan KB-értékek vannak megadva, azok a véletlenszerű (= nem szekvenciális ) hozzáférés sebességét jelentik, tehát, ha a háttértáron véletlenszerűen elhelyezkedő 4KB-os fájlokat kell írni/olvasni, akkor ezek az értékek a mérvadóak. Deszktopon ezen belül is a Q1T1
A Q-T értékek azt adják meg, hogy egyszerre hány különböző művelet elvégzésére küld az adott tesztben oprendszer utasítást. Mivel a háttértárakban van egy vezérlő ami egyszerre több utasítást tud befogadni és azokat a számára legoptimálisabb sorrendben végrehajtani, ezért a nagyobb Q-T értékekkel növekszik az átviteli sebesség.
Az operációs rendszer szubjektív fürgeségére/pattogására ezek vannak a legnagyobb kihatással. Itt az SSD-k sebessége lazán lehet 100X-os a HDD-s értékekhez képest.
----------------------
Egyébként az igazán lényeges különbség HDD és SSD között nem az átviteli sebességekben van, hanem a válaszidőben. Mire egy átlagos HDD előkerít egy 4KB-os fájlt, az nagyságrendileg 10ms. Egy jobb SSD válaszideje ennek mondjuk az 1/20-a max.
[ Szerkesztve ]
-
Motion_Blur
félisten
Üdv!
Több partíció tartalmát szeretném SSD-re klónozni, de egy partícióba.
Ha így elindítom a klónozást akkor rendben lesz?
Vagy inkább másoljam az E kötet adatait át a C-re és akkor csak a C-t klónozzam?
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Atomantiii
addikt
Az mennyire normális CrucialBX500 esetén, hogy kb 1 hónapja használom és 1%-ot esett HD Sentinel szerint a kondíciója, illetve SSDDOK szerint is 100 / 99 %-os.
Ez idővel romlani fog?
-
King Unique
titán
válasz Motion_Blur #36143 üzenetére
Eleve több partíció van a HDD-n (?), beleértve a Windows számára létrehozott kisebbeket is, elég abszurd lenne mindent egybe klónozni... Ha így elindítod a klónozást, akkor jó eséllyel nem fogja engedni a Macrium, mivel eleve eltérő a forrás- és a célmeghajtó kapacitása, és a partíciók mérete. Ahhoz előtte csökkenteni kellene olyan mértékben, hogy ráférjen az SSD-re. Vagyis pl. drag & drop módszerrel áthúzogatni a célmeghajtóra a partíciókat, majd pl. a E méretét megváltoztatni (csökkenteni), ha engedi így a program. Vagy az E-ről a C-re átmásolni az adatokat és akkor csak a többit klónozni, az E-t nem.
-
Motion_Blur
félisten
válasz King Unique #36145 üzenetére
Köszi!
Közben már rájöttem hogy csak a C-t klónozom és a többi particióról majd átmásolom az adatokat
-
King Unique
titán
válasz Motion_Blur #36146 üzenetére
Mármint az addig oké, hogy E partíciót nem. De ez esetben nem kizárólag csak a C-t, hanem nyilván az előtte lévő kicsi system partíciót is kellene. Meg ha az utána lévő helyreállítási partíció is ehhez a telepítéshez tartozik és nem egy korábbi "maradéka", akkor azt sem ártana. Viszont ez esetben lesz utána egy kb. 100 GB-os nem lefoglalt (unallocated) terület, amire a C-t nem lehet majd kiterjeszteni a Windows lemezkezelőjével a 2 között lévő helyreállítási partíció miatt. De külső particionáló programmal már inkább. Vagy másik megoldás létrehozni ott egy új partíciót és oda másolni a korábbi E partíció tartalmát. Vagy a klónozás előtt megnövelni a programban a C méretét annyival, hogy a WinRE a lemez végére kerüljön. Vagy esetleg drag & drop módszerrel a C elé rakni, esetleg. Vagy át sem másolni...
[ Szerkesztve ]
-
Motion_Blur
félisten
válasz King Unique #36147 üzenetére
"De ez esetben nem kizárólag csak a C-t, hanem nyilván az előtte lévő kicsi system partíciót is kellene."
Úgy csináltam!
A többi amit írtál nekem kínai, de köszi
próbálom felfogni
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest