Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz westlake #35791 üzenetére
Az pont lehet is oka, hogy valami régebbi rendszerben van az SSD, és az nem tudja rendesen 4K-ban kihajtani. Milyen proci van a lapban? Esetleg a chipseten is múlhat, mert az egy dolog, hogy támogat PCIe 3.0 x4-et, de NVMe és NVMe vezérlő között is lehet különbség. Az is lehet, hogy ezek a kicsit alacsonyabb értékek teljesen jók X99-es chipsettel. Végülis nem annyira alacsonyak, hogy amiatt lassú legyen az az SSD.
Az SSD meg ilyen műfaj, gyorsan esnek az árak. Ennyi erővel soha ne vegyen az ember semmit, mert majd csökken az ára és bukik rajta. Nem most vetted, de nem is csak most tudtad használatba venni. Mert aki most veszi, annak valóban 47 ezer 100k helyett, de te már használod egy ideje. Akkor kell megvenni mindent, mikor szükség van rá.
Az biztos, hogy 970 Pro-val mellényúlni nem lehet, de a legtöbb átlag felhaszálónak még a 970 Evo is overkill, és nem mindenkinek éri meg a felárat.
[ Szerkesztve ]
-
meszike91
senior tag
Az a problémám, hogy a bios-ban nem látom az ssd-t. Maga az ssd pirosan világít, úgy sejtem az se jó jel. Az ssd-t most vettem, teljesen új. Már mindent kipróbáltam amit a neten olvastam. Korábban nem volt ssd-m, szóval lehet valami teljesen alap dolgon csúsztam el, de nem tudom elképzelni miért nem látja. Elvileg a bios ahci módban van, a secure boot pedig ki van kapcsolva.
du, du hast, du hast mich
-
Raymond
félisten
válasz meszike91 #35802 üzenetére
A piros LED normalis, az csak aktivitas jelzo (igen, valaszthattak volna mas szint ). Az hogy miert nem latod az alaplap kezikonyveben kell megnezned. Az M.2 SATA allatalaban valamelyik masik sima SATA port-al osztozik a kapcsolaton igy ha abban van mar valami akkor az M.2 nem fog SATA modban mukodni.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
-
TMhun
tag
Sziasztok!
Van nekem egy Kingston A400 240GB SSD-m. Kb. 2 hete került rá tiszta telepítéssel Windows 8.1. A particionálás a Windows telepítőből történt. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a gép irodai célú felhasználású, tehát semmi extra. Az SSD-t a HD Sentinel monitorozza, ezért figyeltem fel rá, hogy kissé sok írás történik, szerintem indokolatlanul.
Feltettem az SSDready nevű progit, ami monitorozza a tényleges diszk írásokat. Itt is láthatóvá vált, hogy míg az SSDready szerint is csak 2,5 GB írás történt 2 óra alatt, addig az eszköz 10 GB-ot regisztrál a SMART-ban.
Természetesen ez nem a "Lifetime NAND Writes", hanem a "Lifetime Writes from Host" attribútum.Szívesen veszek bármi használható ötletet.
-
Raymond
félisten
-
TMhun
tag
-
TMhun
tag
Még egy kérdés: a gyártó által megadott TBW érték az a "Lifetime NAND Writes" vagy a "Lifetime Writes from Host" attribútumra értendő?
-
Raymond
félisten
Valojaban sajat formula utan szamoljak ki mennyi elettartama van meg, ezt a Media Wearout Indicator vagy hasonlobol (van hogy mas neven van) lehet kiolvasni. Ezt belsoleg szamolja a NAN writes es valami mas (gyarto specifikus) adatok alapjan. Az hogy a TBW-t mikent nezik szinten gyarto fuggo, nem tudom itt hogy van.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz redband #35813 üzenetére
Másik topic témaösszefoglalója ismételten...
• szekvenciális írás/olvasás (MB/s-ban): nagyobb fájlok mozgatásánál, videó szerkesztésnél beszélünk erről
• IOPS: másodpercenkénti olvasási/írási műveletek száma véletlenszerű 4KQD32 szegmensben, itt a QD = Queue Depth = párhuzamos műveleteket jelöl.
Példa: egy 80.000 IOPS-os SSD a 4KQD32 szegmensben 320 MB/s környékén tekerhet, mivel 80,000*4K (4096) az 320MB
• 4K írás/olvasás: apró fájlok kezelésének sebessége – ez az érték az igazán lényeges számunkra, de ugye nem is ezzel dobálóznak a gyártók a fenti kettővel szemben..
• elérési idő (ms-ban): ebben szintén hatalmas különbségek vannak SSD és HDD között, nyilván technológiai okokból kifolyólag (memória vs. lemez- és fejkezelés). Viszont SSD és SSD közötti elérési időkülönbségeket nem lehet megérezni, ebben az esetben nem hangsúlyos értékA vastagon kiemelt szövegrészt ajánlom figyelmedbe! 3 nappal ezelőtt ugyanezt másoltam be neked ott is.. Nem olvastad?
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Emperor_
addikt
Raymond
Ebben korrekt a Kingston. Az 5. pontban a szabvány is benne van, ami alapján mérnek, számolnak.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Cyberslider
őstag
-
dugo_
veterán
válasz Cyberslider #35816 üzenetére
SATA2 a többi alaplapi csatlakozó? Az tetőzik 280MB/s körül.
-
Raymond
félisten
válasz Cyberslider #35816 üzenetére
Ahogy a kollega irta SATA2 valoszinuleg plusz a 0Fill-t kapcsold be a CDM-nel a Settings-ben es futtasd ujra.
-
Cyberslider
őstag
válasz Raymond #35818 üzenetére
Sajna egyik sem, nem értem.. Sata3 a port (Asrock H81M-HDS, második sata3 portja), átállítottam a 0Fill-re (valóban afelett elsiklottam, biztos voltam benne,hogy ez a gond, de semmi változás!) Firmware is a legfrissebb. Maradt 280-on.
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Cyberslider
őstag
válasz Cyberslider #35819 üzenetére
Na most nézem a hddsentinelnél valóban, a jelenlegi átvitel sata2. Csak azt nem tudom miért?
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Cyberslider #35820 üzenetére
Szar a kábel,.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Cyberslider
őstag
válasz Graphics #35821 üzenetére
Cseréltem, nem rossz a kábel. Most a BIOS-ban kikapcsoltam az external sata-t (itt észrevettem, hogy enabled volt, ami sata2-re redukál), de most sem jó, pedig a hddsentinel szerint már jó 6gps, de betöltött az intel rapid, szerinte már csak 3gps. Mindjárt lezúzom...
-
Pityu.
nagyúr
válasz Amazonas #35799 üzenetére
Nos az ssd a hdsentinelben nem mutatja az állapotot csak kérdőjelek vannak,meg olyan hibát í ki,hogy virtuálislemez-kezelő fejléccel adathiba (CRC) hiba.
Azt mondja az ismerősöm,hogy windows 10 volt rajta de egyik nap nem jött be a windows.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
dugo_
veterán
válasz Cyberslider #35822 üzenetére
Töröld le az Intel Rapidot és hagyd meg a 2006-os MS drivert, amit automatice telepít a rendszer.
-
Raymond
félisten
-
Brekkk
senior tag
válasz Raymond #35831 üzenetére
Nekem a gyári MS driverrel nem lehetett belőni a Trim-et. Csak manuálisan lehetett bekapcsolni, hogy menjen, de minden újraindításnál kikapcsolt állapotba került. Illetve az összes SATA porton lévő eszköz úgy jelent meg mintha cserélhető lemezek lettek volna.
Sajnos az MS driverrel is van gond.
Nálam Intel AHCI driver oldotta meg a gondot. (Csak AHCI driver!!, mindeféle sallang nélkül)
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz redband #35813 üzenetére
AS SSD Benchmark és ATTO Benchmark. Ez előbbinél főleg az elérési időt kell nézni (ms), a másik progiban meg hogy a 4K méret alatti kis fájloknál hogy teljesít.
De nem csak ez befolyásolja a betöltési időket, hanem hogy a többi hardver (CPU, GPU) mennyire erős, az visszafogja-e a betöltést. Ugyanaz az SSD lassabban fog teljesíteni egy C2D-ós gépben, mint egy i7/Ryzen-es erősebb gépben.
Általában betöltési időkben eléggé együtt van egy ideje az SSD-s mezőny, az olcsóbb és drágább SSD-k is, inkább szekvenciális átvitelnél van közöttük különbség, meg írásterhelhetőségben.
-
Frawly
veterán
válasz redband #35841 üzenetére
Azt sehol, mert az NVMe-nél az alap működési mechanizmusba van beépítve a TRIM, nem külön utasításként van futtatva. Így nem kell vele foglalkozni, ha működik az NVMe SSD, akkor a TRIM is megy.
Ezzel az egész IDE/AHCI/TRIM témakörrel csak PATA, SATA, mSATA, M.2 SATA SSD-knél kell vergődni. Ilyen szempontból az NVMe problémamentesebb, már ha működik valakinek a lapjában és bootolni is tud róla.
-
Frawly
veterán
válasz redband #35843 üzenetére
Így van. Ha megfelelő, gyári sebességeket mérsz, és működik, felismeri a Windows, fut róla, akkor nincs vele egyéb teendő.
NVMe-seknek az a hátránya, hogy a legtöbb SSD-s progi csak SATA-sokat ismer fel. Crystal Disk Info és HD Sentinel ismer 1-2-őt, de csak az elterjedtebb modellek közül. Azon kívül meg csak az SSD gyári progiját tudod használni, ha nyomon akarod követni a meghajtó állapotát.
-
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest