Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cartevo
őstag
-
Viszlát
addikt
válasz lezso6 #121199 üzenetére
Az odáig oké, hogy nem valóak oda azok a szavak adott esetben (szar a szinkron, ez nem újdonság), de a másik fele nagy baromság. Mintha a helyes szóhasználatot a menőségi faktor validálná, jesszus...
Az eszelőssel mi a bajod?
(#121200) vond: nah, te is, mi a baj a szitává lövéssel?
[ Szerkesztve ]
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
vond
MODERÁTOR
válasz Viszlát #121203 üzenetére
Nekem semmi bajom vele, csak mindig elmosolyodok, amikor meghallom. Elképzelem, ahogy szó szerint "szitává lőnek" valakit.
A többivel sincs gondom, csak viccesek. Mondjuk én szeretem a jó szinkront, néha még dob is a filmek élvezeti értékén. Plusz háttértévézésnél is jobb nekem, mint eredeti nyelven hallgatni.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
KaitouP
nagyúr
BTW ha már a Disney-é lett a Fox, akkor olyan vége is lehetne az utolsó Avengers-nek, hogy lejönnek a Predator-ok és az Alien-ek bunyózni a bolygónkra, aminek következtében annyi lesz a szuperhősöknek... nem? Micsoda crossover lenne...
(#121209) csicso82
Mondjuk igaz, bár egy Predator űrhajó még talán tudna bonyodalmakat okozni.
[ Szerkesztve ]
Sonic X Shadow Generations teszt: https://playstationcommunity.hu/sonic-x-shadow-generations-ps5-ps4
-
Cs1csó
félisten
válasz Realradical #121212 üzenetére
ez olyan mint a 24 c. sorozat egy évada 5 percben.
-
törölt tag
Ó B+
-
KaitouP
nagyúr
Ez zseniális.
Sonic X Shadow Generations teszt: https://playstationcommunity.hu/sonic-x-shadow-generations-ps5-ps4
-
spiky03
veterán
Olvastatok, hogy az egyik Russo teso azt mondta, hogy lehe az egesz Vegjatek trailer fake? es egyik jelenet sincs benne a filmben. Azert az durva lenne, hogy igy "atverik" a nepet. igaz igy az egsz film ujdonsag lenne.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
válasz Viszlát #121203 üzenetére
"...de a másik fele nagy baromság. Mintha a helyes szóhasználatot a menőségi faktor validálná, jesszus..."
Nem tudom pontosan mit értesz menőségi faktor alatt, de az biztosan nem helyes szóhasználat, amikor nagyszüleink szlengjét halljuk vissza a náluk több generációval fiatalabb szereplők szájából. Vagy olyan szlenget, amit csakis a szinkronfordítók szűk köre használ, legalábbis másképp nem tudom elképzelni, hogy miért fordítanák így.
Az "eszelős" szó tipikusan olyan, amit szinte csak szinkronokban hallottam. Ha valaki valami baromságot csinál, akkor nem azt fogod rá mondani, hogy "Eszelős!", hanem mondjuk azt, hogy "Hülye!". Meg azt sem mondod, hogy "kiszöktek az eszelősök az elmegyógyintézetből". Vagy hogy ha valami nagyon kifordult beteg dologról van szó, akkor sem eszelőst fogsz mondani. A szinkronban mégis így van nagyon sokszor.
.
Pozitív példának ott az Aranyélet, az nagyon rendben van szóhasználatban és szlengben.[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
-
Viszlát
addikt
válasz lezso6 #121224 üzenetére
Csupán csak azt, hogy az egy dolog, hogy sutyerák fiatalok nem használnak bizonyos szavakat, kifejezéseket (a koridegen használatot én is aláírom, hogy nem jó), de a cikk állításával szemben ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne képeznék az aktívan használt nyelv részét. A cefetül jó példa erre, tény, hogy érthetetlen miért fordították így, de egyrészt nem szleng, másrészt a félrefordítás miatt kijelenteni, hogy ilyet biztosan nem mondana egy 13 éves fiú, elég nagy baromság.
Én rendszeresen használom az eszelőst, például közlekedési helyzetekben sokszor előfordul, hogy egy hülye vagy barom messze nem elég kifejező, meg eleve alapból mást is jelentenek. Olyat valóban nem mondanék, hogy kiszöktek az eszelősök, mert nincs értelme. Az Aranyéletből meg csak a pilotot láttam, az is kínszenvedés volt, úgyhogy nem tudok nyilatkozni.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
válasz Viszlát #121226 üzenetére
Ja, hát az hülyeség, hogy az adott szavakat egyáltalán senki nem használja. A használat módjával van probléma meg azzal, azaz hogy koridegen vagy nem illik a szituációba. Bár azért vannak szavak, amik kimondásával valaki saját magát minősíti az én szememben. Ugyanis ezeket a szavakat azért használja, mert nagyon jóarc akar lenni, de az ellenkezőjét éri el vele. Pont úgy, mint a modoroskodással, pl amikor valaki úgy köszön, hogy "szia uram".
Lehet kor függvénye, te még benne vagy az eszelősözésben, de én már nem. Vagy rossz szinkronokból rád ragadt. Számomra az eszelős szó egy túlgyengített verziója az őrültnek.
Heh, pedig az Aranyélet végre egy olyan sorozat, ami a magyarokról szól, nálam eléggé top.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
törölt tag
válasz lezso6 #121227 üzenetére
Én sem használom az eszelőst, bár szerintem ez attól még elfér.
Igazából én is észrevettem, hogy a szinkronokat másik szótárból fordítják, mint ami a hétköznapi nyelvünk. De nem ez a legrosszabb dolog benne.
A béna, nyivákoló, oda nem illő szinkronhangok idegesítenek a legjobban, valamint ha nincs rádolgozva a hangulatra, és a szájmozgásra. -
válasz #48613632 #121228 üzenetére
"a szinkronokat másik szótárból fordítják, mint ami a hétköznapi nyelvünk"
Na pontosan erről van szó. Nyilván nem ez a legnagyobb baj. Az sokkal inkább a rossz szinkronszínészi játék, s csak ezután jön a rossz fordítás, majd végül az illúzióromboló rádióstúdiós hangminőség. De ezt már milliószor ki lett tárgyalva.
Make Asia Great Again!
-
törölt tag
válasz lezso6 #121229 üzenetére
Szerintem, ennek az oka az lehet, hogy egyfelől kell egy stabil nyelvezet, ami nem változik, nem halad a korral úgymond. Végtére mégiscsak filmművészetről beszélünk.
Gondolj csak bele. Milyen sokan vannak, akik pl leírva megválogatják a szavaikat, esetleg idegen szavakat helyeznek a mondatokba, pusztán azért, mert az megmarad az utókornak, és ezáltal pozitív irányba minősíti az alkotót.
De az életben, egy beszélgetés kapcsán, mondjuk nem alkalmazzák, amikor két pohár vörös burgundy mellett folytatnak erről eszmecserét.Na jó. Valójában két sör mellett dumálják ki, hogy mi a f.sz van ezzel a témával, mikor éppen nem puncikról van szó.
szerk:
Pl ha belegondolsz, az angolban nem is magázódnak. Max a megszólítás "sir" a "mate" helyett. Mégis hány, és hány szinkronban megy a magázódás, meg az önözés. Na pl ez is zavar, de valahol értem, hogy nálunk ez a tiszteletadás jele.[ Szerkesztve ]
-
Viszlát
addikt
válasz lezso6 #121227 üzenetére
Abszolút nem bántásból, de a komplett hozzáállásod a témához a fiatalabb generáció sajátja.
A nyelv valóban folyamatosan változik és megújul, aminek van egy egészséges módja, amikor az archaikus vagy szimplán régies formát leváltja az új (ez általában egyszerűsítő változás), illetve az új fogalmakkal bővül a tárház. Az viszont szimpla hanyagság és korcsosulás, amikor nincs új változata ami ugyanazt fejezné ki, csak kikopik, elfelejtődik. Még 4 évtizede sincs, hogy élek, meg nyilván az én merítésem sem 100%-os lefedésű, de egészen pár évvel ezelőttig sosem találkoztam azzal az egyre terjedő jelenséggel, hogy az emberek saját maguk értelmezése szerinti jelentéssel ruháznak fel szavakat, kifejezéseket. Teljesen értetlenül állok ezelőtt, és sokszor nagyon megnehezíti a kommunikációt. Nagyon nem is értem, hogy ebben mi a jó, az egyetlen logikus - és egyben rendkívül elkeserítő - magyarázat az ultrahumanista fertőből fakadó egoizmus túltengés, mintha derogálna tisztában lenni egy adott szó jelentésével, vagy túl ciki lenne beállni a sorba és definíció szerint használni szavakat, kifejezéseket.
Az ezzel a baj, és elnézést kérek a nyers fogalmazásért (nem kifejezetten ellened szól, csak most épp te vagy kéznél ), hogy ki a búbánatot érdekel rajtad kívül, hogy számodra mit jelent az eszelős? Ugyanígy természetesen kit érdekelne az, ha én vagy bárki más elkezdene saját értelmezéseket gyártani? Úgy tűnik, hogy hiába egyre egyszerűbb a hozzáférés az egyre nagyobb tudáshoz, valahogy mégis sikerül egyre jobban meghülyülni.
Nagyon kéne egy Stephen Fry-hoz hasonló manus a magyar nyelvnek is, mert bizony cefetül állunk.
[ Szerkesztve ]
-
Viszlát
addikt
válasz #48613632 #121230 üzenetére
Pl ha belegondolsz, az angolban nem is magázódnak.
De, magázódnak, csak mivel két teljesen más struktúrájú nyelvről van szó, nem lehet egy az egyben behelyettesíteni az angol formal/informal felállást a magyar magázódás/tegeződéssel, viszont a definíciójuk és funkciójuk nagyon hasonló. Amíg az angol szórenddel és bizonyos szavakkal fejezi ki a formalitást, addig magyarul a legtöbb szó esetében ezt egy külön szóalakkal érjük el.
Szerk: plusz az angoloknál még ott a neutral, ami ahhoz hasonló mint amikor nálunk egy jóval idősebb felajánlja a tegeződést, vagy ahogy az ember a nagyszüleivel tegeződik.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Viszlát #121231 üzenetére
Azért írtam le az eszelős szóról, hogy szerintem mit jelent, mert tudni akarom, hogy ugyanazt értjük-e alatta. Főleg, hogy én nem is használom, így nagyobb a valószínűsége, hogy nem jól tudom, vagy legalábbis másképp. Szóval ezáltal szeretném, ha leírnád szerinted mit jelent, mert te rendszeresen használod is.
Ez a "saját definíció" egyébként mi akar lenni? Mert nehéz szándékosan úgy használni egy szót, hogy csak a beszélő tudja, hogy mit jelent, hiszen ellehetetleníti a kommunikációt. Kinek jó az, ha úgy beszél, hogy senki nem érti meg, amit mond?
Make Asia Great Again!
-
atike
nagyúr
válasz PuMbA #121234 üzenetére
Igaz, és még mindig csak nézek amikor szóba kerül, hogy hogy nem lehet kiváltani a képkockánkénti tárolást bármi másra... Ezek szerint a képtartalom változás alapú tömörítések / tárolások nem elég megbízhatóak a mozik számára. Pedig a h265 már elég durván jó. Azaz ezek szerint mégsem...
-
brownus
veterán
Ez érdekes, erre nem figyeltem fel, tudnál példákat mondani?
Hogy derogal, nem derogal, nem tudom. sztem a mai 10x éves korosztály (2x is?) egyszerűen nem rendelkezik nagy és szép (változatos) szókinccsel.
Vannak akik igen, persze, de ez a kisebb hányad. Nem olvasnak szépirodalmat, kábé semmit... honnan is lenne akkor szókincsuk?
A szülők meg.... fotelbajnokok...[ Szerkesztve ]
-
WayneGace
őstag
Szerintem vannak olyan szituációk, amikor egyes szavakat más jelentéssel ruháznak fel. Vagy esetleg teljesen új kifejezés jön létre, akár véletlenül is. Például egy szerelmes pár beszélget az egyik véletlenül rosszul mond egy kifejezést. Ami vicces és aranyos. Elkezdik használni. Teljesen beépül kettejük szókincsébe és használják. Ha azt egy kívülálló meghallja, akkor vélhetően nem tudja, hogy mit is jelenthet az a szó.
Ha ez egy nagyobb társaságban, de még mindig szűk körben történik és általuk rendszeresen kifejezés jön létre, akkor akár olyan beszélgetésbe is belerakhatják a megszokottság miatt, ahol olyan résztvevők is vannak, akik nem ismerik az általuk használt jelentését.
Vannak olyan szavak is, amelyek megyénkén vagy régióként eltérő jelentéssel bírnak.[ Szerkesztve ]
BestSecret invitációt privátban adok.
-
válasz brownus #121237 üzenetére
Szerintem nagy szerepe van ebben annak, hogy a mai generáció már facebookkal a kezében nő fel, ahol már írni sem kell, elég csak egy lájkot dobni. Vagy ott a twitter, ahol 140 karakterben kell kifejezned magad. Meg legtöbb üzenetküldő alkalmazás grafikus felülete úgy van kialakítva, hogy már egy összetett mondat is wall of textnek tűnik, ami miatt tőmondatokban, rövidítésekkel és emojikkel kell kommunikálni, mert különben a másik oldal bedobja a TL;DR.
Make Asia Great Again!
-
válasz bagyulajuve #121238 üzenetére
Lehet arra gondolsz, amikor a sznobság jelentése kapcsán volt itt fogalomzavar, mert Viszlát a régi, én meg a mai értelmezés szerint használtam, ami Viszlát szerint helytelen, mert csak.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
pohár
félisten
válasz #42308056 #121242 üzenetére
mind kódolva van, amit a lejátszó gépbe téve az dekódol (talán kapnak hozzá kódot), le van védve rendesen
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
Mik76
senior tag
Deepwater Horizon
A veletlen ugy hozta hogy eppen tegnap, a katasztrofa kilencedik evfordulojan sikerult bepotolnom.
Nem tudom mennyire hiteles a tortenet a valosaghoz kepest, mindenki aldozat csak a csunya executive-ok a BP-tol nem... Mindenesetre szamomra hozta a jobb szinvonalu katasztrofafilmek kotelezoit. Mar csak a sajat eletet felaldozo mindenkit megmento hos hianyzott belole, de eppen ezert gondolom hogy nagyon nem rugaszkodtak el a valosagtol.
A latvany pazar volt, ha jol emlekszem a vfx oscaron is rovid listas volt. Teljesen megerdemelten. En birom Mark Whalberget es a tobbi A listas szinesz is remek volt. Peter Berg is jo munkat vegzett, a kedvenc tole akkor is a Very Bad Things marad. A zenejerol nem tudom eldonteni hogy csak felult a szokasos divatra, vagy ez inditotta el ezt a stilust. Remlik hogy mar parszor hallottam ezt a hangzas vilagot. Mindegy is, mukodott. Ezt azert jobb lett volna ha a projektoron nezem meg, de hat ez van. Teven is jo volt.Nem az a tobbszor nezos fajta, de nem azert mert nem jo. Szimplan csak tizenegynehany ember halalat es hatalmas okologiai katasztrofat okozo esemenyeken nem szeretek elvezkedni.
8/10#értékelés
[ Módosította: vond ]
http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mik76 #121247 üzenetére
Én a hang minőségétől és milyenségétől tettem le a hajamat. Nagyon durván szól, pedig csak egy ~20 ezres 2.1 szetten hallgattam.
Úgy egészében is egy korrekt film, jól mutatja be a megtörtént sajnálatos katasztrófát, az emberi sorsokat, és a természet brutális erejét. Az a jelenet a
nagyon erősre sikeredett.kitörésnél [ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Mik76
senior tag
Igen, a hangok is nagyon rendben voltak, mar amennyire egy tv-bol meg lehet itelni...
Nekem ami igazabol meg nagyon bejott az
az esemenyek utan jatszodo resz volt a hotelben. Whalberg szerintem remekul hozta azt amit egy valodi ember erezhet egy ilyen trauma utan. Sokkal hihetobb mint amikor az alkemeny macsok a filmek vegen is ugyanolyan kemenyek mint az elejen, legfeljebb picitt koszosabbak... http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest