Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Én is kíváncsi vagyok... A régiben legalább tudni lehet, hogy FPL53 van, erről viszont semmi infó. Csak azért lesz ez, mert szembejött olyan áron, amennyiért a régi 80ED szokott menni, s ebben a régi 2" Crayford helyett, amit csak a súrlódás tart a helyén, már egy 2.4"-es fogasléces kihuzat van, ami stabilabb, nem csúszik; valamint egy kicsit nagyobb a lencse és rövidebb a fókusz.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Mifelénk sokan lehetnek, akik hozzád hasonlóan nagyon nézegetik a harmonikákat, mert hirtelenjében a brit használtpiacon egyszerre HÁROM HEQ5-öt is látok, már Rowan-szíjasan, szép állapotban is látni 800 font alatt. Annak ellenére, hogy tudom, h kb a világon talán a legproduktívabb asztrofotós mecha, nekem nemigazán fűlik hozzá a fogam, mert b.szottnehéz ahhoz, ami. De lehet át kéne nevelnem magam, mert erre az éghajlatra (==szél, szél és szél) kell a súly (ezt ugye az itt élő hölgyemények testalkatából is hamar kikövetkeztetheti az ember).
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
A harmonikát fizesse, akinek 3 anyja van. Jók persze (ha viszel melléjük egy traktorakksit), de ha utazás közben ellopják/baja lesz, az instant agybaj.
Egy új sw-ről tudok: AL55i, hagyományos czucc, 700 fontért árulják már. 400ért 'használtba' az is jó lenne sztem, de az még fél év.
EQ3-as ellensúlyaim vannak minden mennyiségben, ez nem akadály.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Hú, most nézegetem vissza egy kicsit a topikot, nekem egy ilyen mecha KELL . 3-400 font körül már vesztegetik mifelénk használtan, ennyit be mernék pakolni egy repülős becsekkolós bőröndbe a 90/600 meg már jött velem kéziben. Tele van a t-köm a felhőkkel, utazni meg többször is fogunk a következő egy évben.
-
VivienR
tag
Az igencsak barátságos. Én Fox Halo 48k-val voltam kint legutóbb. -10 fok volt a Garmin Tempe alapján, és az elvileg 150Wh kapacitása, hát... khm... nagyjából 4.5 óra alatt megadta magát. Persze lehet később javulni fog, még "bejáratós".
Szivargyújtós Y elosztón a SA GTi, a másik oldalon meg Szivargyújtó-USB átalakítón ment a D850 dummy battery-ről. Plusz a két USB-A portján ment 1-1 usb-s fűtő alacsony beállításon.
Persze lehet, hogy az szivargyújtós ág zabált fel feleslegesen sok energiát....
Táp bemenet a GTi-nak lehet kisebbre kellene benne cserélnem az 5A-s biztosítékot
Szivargyújtó-USB átalakítás
Pára mentesítő
A Fox ajánlása alapján nem ildomos a szivargyújtó és a Type-C-s kimenet együttes használata, így kellett az átalakító, hogy megfelelő teljesítményt kapjon a D850
Lehet a páramentesítők külön power bankot kapnak... -
PSasa
tag
Kiváncsi leszek erre a hordozható tápra. Neten már én is nézegettem, majd várok véleményt róla. Hogy bírja a hideget, mi a valós kapacítás? Megkérdezhetem, hogy honnan rendelted?
Amilyen bizonytalan az idő, nehéz előre tervezni a kitelepülést. Ha éppen az ég tiszta menni kell!
Én ide Csömör mellé szoktam kijárni, mert ez kb 20 perc alatt elérhető. Már nem Bp-i ég, de azért vannak korlátai -
-
.mf
veterán
Villamossági / elektronikai / barkács boltok, standard 2.1 x 5.5 mm csatinak néz ki.
T72: aliról???? Ilyen filléres minden második bokorban megtalálható dolgot fél világon átutaztatni, hetekig várni rá???
-
t72killer
titán
Aliexpress. Ami ott nincs, az vagy nem létezik, vagy még nem lopták el a tervrajzát a pentagonból. 5.5/2.1 mm jack? Ilyen csavartetminálos czucc is van, ha valami marhahosszú saját kábelre akarnád kötni.
-
.mf
veterán
Pedig a background extraction, amit csináltál, az szerintem nagyobb belenyúlás, mint az, hogy a csillagokkal a nagyon nagy fényerő-különbség miatt egy külön rétegen dolgozunk, majd újraegyesítjük a rétegeket
Értem, amit mondasz, sőt, teljesen egyet is értek vele, engem is nagyon zavart, hogy pl. most amikor Izlandon voltam, orbitális szívás ment a képekért bringával, sátorral a bitangpusztulatosan ótvar időben, és kaptam rá pár lájkot, alig nőtt az oldalam párszáz fős követői tábora; majd jött valami "B B Photography", egy hét alatt kocsival kényelmesen végigfurikázta a szigetet, lőtt pár képet, majd a nappali képekről az előteret besötétítette, az eget kicserélte egy csillagos égre ami nem is hasonló gyútávon és nem is ott készült (olyan csillagokkal, amik onnan nem is látszanak), majd festett rá egy kis zöldet mintha sarki fény lenne, amikor pedig kommenteltem rá, hogy ez nem ott és nem úgy készült, egyből letiltott - és kapott rá ugyanabban a csoportban többszáz lájkot; és ehhez hasonlóan kamu képekkel van tízezer feletti követője...
Szóval "normál" képeknél a szerkesztés / manipuláció / belenyúlás engem is nagyon zavar, mert azt otthonról, mesterségesen meg lehet csinálni, nem kell ott lenni, tervezni, várni, elkapni. Én azokat nem is tekintem fotónak.Az asztro nehezebb ügy. Van persze olyan, ami szemmel is látható, pl. az M42, Trifid, Lagúna, vagy maga a Tejút íve, ez sima fotón is át tud jönni; de sok halvány objektumról készült képen már nem azt látod, mint amit szabad szemmel látnál. Nyáron a távcsöves találkozón belenéztem gigantikus 560-as Dobsonba is, és pár ködöt még ott is csak halvány szürke felhőfoszlány-szerűségnek láttam - legfeljebb formájukban hasonlítottak azokra a részletes, nagyon szaturált színes képekre, amiket látni róluk. A NASA, ESA pedig sokszor készít hamis-színes dolgokat, hogy a szemünk által nem érzékelhető UV, IR tartományt tanulmányozni lehessen. Nekem ez inkább digitális kép, mint fotó kategória.
Persze itt is lehet túlzásokba esni, mint amikor a Tejutat annyira túltolják kontraszttal, szaturációval, hogy majd' leugrik a képről.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
popey37
addikt
nem azért csinálunk star maskot/csillagos képet/ meg külön ködös képet. a feldolgozás során ha valamihez hozzányulsz az az egész képet vátoztatja. ha külön van a ködösség és külön a csillagok, akkor mindkét képet külön tudod finomitani. pl. a csillagoson az esetleges szineltolodást, a csilagok kicsinyitését, mert a hosszu exponál kissé felfuvodnak, söt még a szinhelyességet is tudod állitani. mindezt ugy, hogy a ködösség marad a régi. a ködös képeken meg elö tudod ugy hozni a finomabb részleteket, hogy közben a csillagok maradnak alapon. ha mindennel végeztél,, a két képet össze lehet ura rakni.
ha a komplett foton állitasz mondjuk szineket, az mindennek ad, annak is aminek nem kellene, ezért bontjuk szét a fotokat.
a fotosorozat összeadása meg nem manipulálás: egy képen nincs annyi adat mint 30-50 db-on, viszont minden képen ugyanaz van, csillagillesztéssel összerakod és sokal részletesebb lesz. az utolagos modositás/ pixinsight,photoshop, siril/ csak felerösiti amit a szenzor lefotozott persze el lehet szállni rossz irányban is.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
-
.mf
veterán
Hááát... szerintem az, hogy az elején csináltad a background extractiont, kiszedted vele a halványabb csillagokat is. Sirilt még nem próbáltam, bár tervben van (most épp a DaVinci Resolve-ba beletanulás van soron az utazásról az aurórás time-lapse-ek, videók összerakásához, majd utána következik a Siril), de amiket láttam videókat róla (pl. Nico / Nebula photos), ott a stretch után volt a background extraction. Bele is pörgettem a videóba, GHStretch -> Starnet star removal (background extraction), majd utána jöhet a többi, amit már csak megemlít de nem részletez.
-
.mf
veterán
Nájsz
Igen, én is ezen nevettem, hogy amikor végre volt párszor tiszta éj, akkor van Telihold...
A kevés csillagból azért árulkodik a background extraction..."Sirilben 3-4 lépésben korrigált és nyújtott fotó."
3-4 lépésben? Ki kéne már lassan próbálnom ezt a Sirillt... Nálam DSS -> GIMP a folyamat, DSS is elszüttyög egy ideig, a GIMP-ben pedig 6-8-akárhány levels nyújtás kis lépésekkel, miután már látszik, mi merre van a képen, crop, majd 2-3 kör colors curve, utána még egy kis contrast-brightness, egy kis saturation, végül pedig unsharp mask és noise reduction.
-
f.lorand
Topikgazda
Jóval, itt az átmérő ilyen fotografikus minőségben nagyon - nagyon számít. Ez egy 16"-os, minden feszültséget már rég kihevert, 50 éves amerikai tükör most nagyon jó állapotba hozva. Mindez egy olyan kifejezetten komoly mérnöki munkával (erről írok is) készített csőben, ahol semmilyen terhelés-feszültségi probléma nem lesz, a körülményekhez képest valószínűleg ki tudom hozni képalkotásban a maximumot. Arra számítok, hogy a képeim egy szintet fognak lépni.
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
.mf
veterán
"De majd egyszer harmonika AM3-ra be fogok nevezni az tuti "
Remélem majd az is jól muzsikál
De ha már, én inkább az AM5-re mennék - 900k vs 1.1k, viszont 8/13 kg vs 13/20 kg, szóval teherbírás/ár arányban az AM5 sokkal jobb, nagyobb teret enged, ha később valami nehezebbre (pl. Newton) váltasz.
Miután itthon lecsúsztam egy 155k-s GTi-ről, amíg az astronomie oldalon jóváhagyták a regisztrációm, ott is lecsúsztam egy 400€-sról. Remélem harmadszorra majd összejön...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Én úgy vagyok a monóval, hogy amíg nem leszek profi a színekkel, fotózok fekete-fehérben .
#7996: ki a 'zisten engedélyezi ezeket a 💩rokat? Amúgy a fotózásnak "csak" kellemetlen, pláne ha a modern cmos kameráitokkal rövidebb subokkal dolgoztok, sigma-clip oszt csókolom. Nekem a ccd-vel, hosszabb subokkal azért lehet húzósabb lesz.
-
popey37
addikt
hát az SW-nél nem dolgoznak semmi újitáson, sőt inkább a régi dolgokat rotják el mégjobban. egyre rosszabb az sw mechanikák minősége egyre drágábban. a heq-5 pro-m tele volt megmunkálásból eredő fémdarabokkal meg azzal a kinai csodaragaccsal amit ők zsirnak neveznek.
-
.mf
veterán
Ok, de ez az AM5 párja, aminek mégiscsak nagyobb a teherbírása, mint az AM3.
A cloudynights fórum alapján készül egy kistestvére is UMi 14 néven, feltételezem az lesz az AM3 párja. És különbenis, nem vagyok milliárdos, a HEQ5 árát is sokallom
Most az AM5 és AM3 robbant be a köztudatba, de ahogy múltkor kicsit utánanéztem, jónéhány más cég is gyárt már ilyet, és most is láttam ismerős nevű cégektől eddig még nem látott darabokat (pl. Sharpstar mk III, Artesky BH-17). De a CN thread alapján úgy tűnik még jópár számunkra ismeretlen gyártó van Kínában, amik még csak most kezdenek felénk eljutni (UMi 17, EM31Pro, Warp Astron WD-17S). A CN fórum alapján kicsit olyan ez, mint az elektromos autógyártók: ott az elektromos motorok és az akkuk, itt az ipari robotokban is használt strain wave motorok és áttételek kommersz alkatrészek, sokkal könnyebb belőlük összerakni egy komplett egységet, mint a sok alkatrészből álló és fejlesztést igénylő belsőégésű motorok. Most még az újdonság-felárat fizetjük érte, de remélem majd elkezdődik egy árverseny.T72: "sima ügy kicentizni" a lóf@szt, pont a centizés volt a gond LX3-on gömbfejjel x-edszerre is célra állítani a fényképezőgépet telével (mert mindig volt valami, ami nem volt elég jól meghúzva vagy elmozdult, és x-szer kellett levenni, eltekerni a gömbfejet a nézőke útjából (LX3 konstrukciós hibája), újra pólusra állni, majd utána a fényképezőgéppel megint célra állni), azt hittem megint ugyanarra a csillagra sikerült szemmértékkel ráállítani a gépet, ahol az előbb is volt, a kijelzőn kb ugyanott volt két fényesebb csillag, de nem ugyanazok voltak, a nebula pedig lelógott a képről. Örültem annak a néhány percnyi tiszta égrésznek, maximálisan ki akartam használni, mert 250-en már úgyis sok kép kuka, ezért csak a végén néztem meg, miután beúszott egy felhő, és akkor láttam, hogy mellé... Aztán jött még több felhő, mire tisztult, kezdett világosodni ahogy kelt fel a Hold, már nem lehetett újralőni. Szóval klasszikus facepalm eset lett, amit egy goto pont kiküszöbölt volna. C'est la vie. Legközelebb okosabb leszek és majd valami más, kevésbé triviális hibát követek el.
-
Zyrius
aktív tag
Tegnap eset nagyon szuper idő volt. A korábbi fotómat (az eddigi első és egyetlen nem hold/nap fotómat) egy M50 canon géppel csináltam, ami sajnos nem kompatibilis az ASIAIR rendszerrel. Hiába vettem guide kamerát és scope-ot, azt elsődleges kameraként kellett használnom a navigáláshoz. Tudom, hogy ez megosztott téma, de azért kezdtem bele mert ez leegyszerűsít mindent. Szóval a lényeg, hogy lecseréltem a kamerát egy 533MC pro-ra, és gondoltam megnézem újra az M101 galaxist és az M27 dumbell nebulát.
Annyira szuper flottul ment minden, kipakolással fókuszraállással guide setup, mindennel együtt 1 órán belül sikerült beízzítani a rendszert és leesett az állam az első képek alapján.
A guidingnél nem tudtam, hogy mi történik, amikor ment a kalibrálásSajnos azt még nem tudom, hogy milyen szoftverrel fogom az utómunkálatokat végezni, de az biztos, hogy tegnap sikerült lőni 30x180sec M101-et és 30x120 sec M27-et.
Az alábbi kép asiair autostretch 1x120sec.
Skywatcher 80ED
Skywatcher Star Adventurerr GTI
ASIAIR mini + ASI 533MC Pro
SvBony guide scope + ASI 120MM mini
Az egész felszerelés 4,7 kg az állvány elvileg 5kg-ig terhelhető.
Nagy a boldogság, és hulla fáradt vagyokedit, nagyon le van butítva a feöltött kép :/
[ Szerkesztve ]
https://StellarGear.eu - amatőr csillagászat és asztrofotós bugdácsolások
-
t72killer
titán
Rugdosd meg legalább photoshoppal, ezek a tablet játékszerek nem képfeldolgozásra valók.
Nálunk is 100% felhő, rossz országba költöztünk . De azért a nova nem szalad el, 1-2hétig elvileg még fogja bírni. Megvettem vna időközben a Starlight h694et, de sajna csak kintmaradt hirdetés volt . Egyelőre egy QHY9 (kaf8300) van értelmes áron a piacon, kb a most divatos asi 1600mm paramétereit tudja több kiolvasási zajjal, lehet bepróbálom, nagyon viszket már a tenyér egy fekete-fehér kamerára .30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Video_rodeo
újonc
Nos, valóban hasonló cipő, a cél kb pont ugyanez nekem is. Viszont az élet közben megadta a választ, mert szembe jött egy anyagilag rendkívül kedvező ajánlat, egy 200/1000 newton tubus és egy NEQ5- pro goto kombó képében, amit nem tudtam otthagyni. Volt mellé egy wifi adapter (kézivezérlő mellé) 7 Ah-s skywatcher power tank is, pár szűrő, és egy plusz okulár, mindez pár évesen de nagyjából zéró használattal. Szóval elhoztam
Értem, hogy egy HEQ5 lenne az igazi, de az nem most lesz :-/Én rendkívül boldog vagyok ettől most, ezzel elkezdem, aztán meglátjuk, hol, mi lesz a szűk keresztmetszet, és hogy azzl együtt tudok-e élni, vagy sem. Szerintem 3 évig ezzel elleszek, vizuális észlelés és asztrofotó alapok. 3 év múlva pedig meglátjuk, ha olyan erős a vágy, és a lehetőségek is adottak, akkor tovább lépek...
Köszönöm mindenkinek a segítséget, infókat!
-
popey37
addikt
én mindenképpen a 2. verziot választanám:
nagyobb teherbirás, ergo stabilabb
késobb tuningolhato
200/800 newton vagy 120/1000 akromát nem probléma a számára ha kásobb tubust váltasz.ha az 1. variáciot veszed meg x összegbe kerul.
késobb fejlesztéskor max 60%-on tudod eladni és nem fog pillanatok alatt elkelni, amig használod a hozzá valo kiegészitok: EQ ék stb.. legalább mégegyszer annyiba kerulnek hozzá.a 2. variácio alapbol drágább, de örök élet meg egy népmese mire kinövöd, ha kinövöd.
nekem volt 72/432 ED-m HEQ-5 pro goto-n. 60km/h-ás szélben fotoztam vele szolnokon az Uránia csillagvizsgálobol/ tudni kell, hogy a csillagda a 23 emeletes toronyház tetején van, ott nincs olyan, hogy szélcsend./én azt mondom, hogy gyujtsd a lovét és lesd a bazárt a 2 bolt oldalán, szokott lenni, ha nem is surun, elado HEQ-5/ én tavaly 250 körul vettem az enyémet/
-
ati3x
Topikgazda
Nem. Kell. Asiair. Ha van egy laptop akármilyen, azzal már elvagy. Egy apt, nina ami ingyenes, meg ascom és kész. Ja kellm majd egy eqdir kábel. Vezetőkamera, nos az kell. Amugy az sw80 heq5 kombó atombiztos. Én arra szavaznék. Azasiair árából meg bőven kapsz egy jó vezetőkamerát. Pláne használtan.
-
VivienR
tag
Szerk - visszanézve 200-as obival próbáltam, az 500g-al könnyebb, holnap ha lesz időm akkor összeszerelem a 150-600-al is.
Elbírjhatja a GTi. D850 +Tamron 150-600 G270-200 G2 + ASI 120MM-S + Swbony guide scope + mindehez szerelvények és Raspberry Pi 4, még benne van a gyári ellensúlyban. Egyedül annyi bajom volt, mikor legutóbb összeszereltem, hogy nem volt megfelelően összehangolható powerbank kombóm és valami mindig kikapcsolt, így élesben még nem sikerült kipróbálni.
Bár lehet az RPi cserélve lesz egy Mele Quiter 3-ra NINA-val a jövőben. Bár mostanság az időjárás inkább bajom...[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
azt a tubust el ne add, baromi jo, akkora látomezöje van, hogy ihaj, nekem a nagytesoja van, örök darab.
a gti mecha azzal a cuccal már tul lesz terhelve: tubus, dslr, vezetocso, vezetokamera, flattener, ellensuly,/ bár ezt nem szokták belevenni, de rajta van a mecha fején és terheli/Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Zyrius
aktív tag
Egyébként szerintetek mennyire van értelme egy SW SA GTI mount-hoz egy ASIAIR mini + Guide scope + guide kamera csatlakoztatásnak?
Az a gond, hogy az M50ii egy baromi jó kamera DSLR-ek között van ez a mértékegység quantum efficiency- amiben az egyik legjobb értékeket hozza DSLR kamerák között ez a szenzor, de sajnos az a gond vele, hogy az ASIAIR nem tudja vezérelni, mint mondjuk a 600D / 700D-t.Kérdés, hogy önmagában ahhoz, hogy az állványt + guiding van e értelme felszerelni több súlyt (ezzel elérve a limitet a SW SA GTI állványnál ~5kg) vagy többet árt, mint amit használ a plusz súly miatt.
De ha meg már megveszem az ASIAIR mini-t + kamera + guide scope + GTI , már majdnem ott vagyok hogy a HEQ5 pro is kijön belőle.... nem tudom mi a jó megoldás
https://StellarGear.eu - amatőr csillagászat és asztrofotós bugdácsolások
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl