Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz enginev3.0 #23862 üzenetére
Az asuscomm már régebben is egy retek volt. Én ezért tértem át vagy 2-3 éve no-ip-re. Persze havonta confirmolni kell a hostot, de legalább rendesen működik.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
őstag
Valakinek van valami információja vagy elmélete arról, hogy mik ezek az Asus logónál összekarcolt, alul matricahiányos (vagy összekarcolt matricás) Asus routerek, amik az utóbbi hetekben elárasztották a hardveraprót és a jófogást?
(Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek hardver/szoftver szempontjából pontosan ugyanazok, mint amit boltban lehet kapni, vagy arról, hogy ezek nem valami gyártás folyamán leselejtezett példányok.)
-
őstag
Szerintem hétköznapi használat során esélytelen, hogy elfogyjon a szabad memória. Én nem tartom magamat hétköznapi felhasználónak, mégis csak a fele foglalt az 512MB RAM-nak a TUF-AX6000 routeremben. (De pl én nem futtatok a routeren torrent klienst, qos-t, vagy sambat. Véleményem szerint ez nem a router dolga.)
Szüleimnél RT-AX55-öt üzemeltetek. Abban 256MB RAM van, amiből jelenleg 194MB használt, úgy, hogy a VPN szerver funkció használva van rajta. Sose volt gond vele.
Véleményem szerint hétköznapi használat során semmivel nem leszel előrébb 1GB RAM-mal. Max. akkor lehet jó, ha 1000+1 egyéb dolgot futtatsz a routeren, vagy ha téged megnyugtat, hogy ott áll sok szabad RAM.
-
őstag
válasz enginev3.0 #23530 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a 36-64 csatornákat használva rosszabb a lefedettség, mint a 100-112-es csatornákat használva (a 116-128-at pedig ugyebár nem engedi használni).
Tehát szerintem inkább a csatornák határozzák meg, hogy jobb vagy rosszabb-e a lefedettség. A sebesség különbség pedig csak annak tudható be, hogy míg a 36-64 csatornákon használható a 160MHz, addig a 100-128-on nem, mert a 116-128 nem használható.
-
őstag
Én is bátran tudom ajánlani a TUF-AX6000-et. Gyári firmware-rel használom, és egy rossz szót nem tudok rá mondani. Mindent tud amire nekem szükségem van, így én nem éreztem, hogy OpenWRT-t kellene rá raknom (de ismerősöm OpenWRT-vel használja, és nem panaszkodik rá).
Ami a GT-AX6000 mellett szólhat:
- van rá Merlin firmware
- 1GB RAM van benne a TUF 0.5GB RAM-jával szemben (szerintem nincs jelentősége a többletnek, de e-peen növelőnek bizonyára jó)
- egy teszt szerint gyorsabb a WiFi (ami nem feltétlen jelenti azt, hogy a jelerősség is jobb)Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
őstag
válasz mokus1 #22208 üzenetére
Ez esetben a probléma jó eséllyel az adott PC-vel lesz. Nagy eséllyel a nem megfelelően megválasztott vírusirtó tud ilyet okozni, vagy esetleg (önhibán kívül) telepített cFosspeed. Utóbbit néhány alaplap gyártó szoftvere magától felrakja. Ha esetleg ez a helyzet, uninstallálni kell.
-
-
őstag
válasz enginev3.0 #22163 üzenetére
"Egyszer cserélem majd ax routerre ezt is"
Mondjuk hogy nem az AX/AC különbözőség okozza problémát, az 200%. Így ez ebből a szempontból irreleváns.
-
őstag
válasz enginev3.0 #22139 üzenetére
Nekem is AX-es router-en (RT-AX55) van egy RT-AC57U (v3), aimesh node-ként. Igaz, én nem kábellel kötöttem össze őket, hanem vezeték nélkül.
-
őstag
válasz enginev3.0 #22137 üzenetére
Ezzel a gombbal próbáltad kézzel átrakni a megfelelő mesh node-ra?
Nálam ez teljesen jól működik, pedig több klienst is fixáltam adott node-ra.
-
őstag
Hát ez esetben viszont a router és a T-s egység közötti UTP-re van a legnagyobb esély.
Minimális sanszot adnék arra, hogy esetleg a router WAN portja, vagy a T-s eszköz LAN portja rossz. Az pedig szerintem kizárható, hogy az Asus router egyik beállítása okozza.
-
őstag
válasz tobias40 #21013 üzenetére
Annyi pénzért inkább ASUS TUF-AX4200. Újabb, Cortex-A53-ra épülő SoC van benne, így kitol magából OpenVPN-en ~300 megabitet.
Ettől függetlenül az RT-AX58U v2 is kiváló router, de VPN sebességben valószínűleg kevesebbet tud. (kb. mint a TUF-AX5400 a linkelt képen)
-
őstag
válasz Tsebacsi #20949 üzenetére
Szerintem érdemes lenne megnézni, hogy ha szétbontod a 2.4GHz-es és 5GHz-es hálózatot külön-külön SSID-re, és a telefonokkal csak az 5GHz-es hálózatot jegyezteted meg, akkor hogyan alakul a lakásban a lefedettség.
Bár lefedett terület szempontjából rosszabb az 5GHz, sávszélességben jóval többet nyújt, mint a 2.4GHz. Így ha a hálószobáig esetleg nem ér el az emeleti eszköz 5GHz hálózata, talán csatlakoznak a telefonok a földszinti eszközre, ezúttal 5GHz-en, és jóval gyorsabbak lesznek, mint 2.4-en. De ahogy fentebb is írtam, a nagy kérdés az, hogy úgy általában mennyire képes 5GHz-en lefedni a lakást a két router.
Érdemes egyébként az 5GHz-es hálózat vezérlőcsatornáját 100 felettire állítani (pl. 108), mert azok nagyobb lefedettséget tudnak biztosítani, mint a 100 alattiak.
-
őstag
válasz TeeJay #20844 üzenetére
Némi Google keresés után azt találtam, hogy a WPA2-Personal-t át kell állítani WPA2/WPA3-Personalra. Miután ezt megtettem, megszűnt a random újraindulás.
Ezen felül a "professzionális" almenüben letiltottam a "Barangolás asszisztenst", ami alapból engedélyezve volt, és 70-re volt állítva az értéke. Amíg nem tiltottam le, addig mikor 2 szobával arrébb mentem, telenyomta a logot azzal, hogy a telefonom jelszintje 70 "alá" esett. Részemről teljesen felesleges, hogy erről log bejegyzés készüljön, mert még így is bőven stabil ott a jel, és 400 megabitet mérek. A barangolás asszisztensnek pedig úgyis csak akkor van értelme, ha mesh hálózat működik. Így letiltottam, és azóta természetesen nem fossa tele (tök feleslegesen) a logot.
Külön érdekesség, hogy az RT-AX58U-ban is 70 volt ennek az értéke, de ott soha nem került a logba erről szóló bejegyzés. De lehet, hogy abban a routerben valamiért alacsonyabb részletességűre volt állítva a logolás.
-
őstag
válasz TeeJay #20842 üzenetére
Ár szempontjából verhetetlen a TUF-AX6000, mert ez a legolcsóbb router, amin 2.5gbps-os a WAN, és van mellette 2.5gbps LAN port is. Egyetlen hátránya, hogy nincs rá custom firmware (pl.: merlin), de akinek ez fontos, az vegyen 23k-val drágábban GT-AX6000-et. Én teljesen elégedett vagyok a gyári asuswrt-vel.
Egyébként pár napja tesztelek egy TUF-AX6000-et. Alapvetően minden rendben van vele, de hajlamos random újraindulásra, ha nincs "megfelelően" beállítva a WiFi. Ez a tulajdonsága sajnos nem túl felhasználóbarát, mert egy laikus felhasználó nem feltétlenül fogja a router logot túrni azért, hogy megpróbálja kideríteni mi okozza az újraindulgatásokat. Mindenesetre mióta beállítottam a WiFi-t, minden oké.
-
őstag
válasz TeeJay #20840 üzenetére
Ez a "teszt" egy nagyon ocsmány ferdítés. A kép alján a jelmagyarázatból látszik, hogy amíg a TUF-AX6000-et 2.5gbps klienssel tesztelték, addig az RT-AX88U Pro-t csak az 1gbps-ossal. Még le is írják az adott kép alatt, hogy (google translate): "Az eredmények közvetlen összehasonlítása az RT-AX88U Pro-val nem teljesen helyes, mivel az utóbbi a Gigabit Ethernet portban lévő LAN klienssel működött."
Elég finom megfogalmazás a részükről, hogy "nem teljesen helyes", mert ennek az összehasonlításnak így a világon semmi értelme. (Kivéve persze ha az a céljuk, hogy megvezessék az olvasókat, ahogy elsőre téged is sikerült.)
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz TeeJay #20837 üzenetére
Teljesen rendben vannak a BCM6755 és BCM6756 SoC-ok. Én RT-AX58U v2-t és RT-AX56U-t használtam. Teljes értékű HWNAT van bennük, nem úgy, mint a régi Broadcom-ok esetén. Az RT-AX56U-m jelenleg 172 napos uptime-nál jár, és semmi gond nincs vele. Mindkettőt nyugodt szívvel merem bárkinek ajánlani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest