Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
válasz Tothgera30 #18328 üzenetére
csak példákat írtam, a lényeg az, hogy próbáljon meg önállóan valami nem a gyerekhez meg a családanyasághoz köthető dolgot csinálni, ami egyébként neki szimpatikus, és kicsit le tudja tenni a szolgálatot. az mindegy mi.
minden élethelyzet más, nem tudom, neki mire van igénye pontosan és hol tart most a folyamatban, nálunk ez vált be (nem a konkrét példák, a megközelítés), ezért mint egy inputot írtam. nagy általános megoldások nincsenek, annyit biztosan megtehetsz hogy biztatod, hogy kicsit lépjen ki a mókuskerékból.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Tothgera30 #18322 üzenetére
fodrász, masszázs, valami "főzőtanfolyam" (ilyen egy alkalmas kurzusok)
nem kell mindent pénzzel betömni, de ilyenkor az kell, hogy egy kicsit "embernek" érezze magát és legyen valami felnőtt, de korlátozottan célszerű programja, ami nem az ideje optimalizálásáról szól, hanem egy picit "dekadencia"
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz venom8888 #18211 üzenetére
jól csináljátok, nyugi, ezek nehéz időszakok.
szerintem semmi baj a gyerekkel sem, meg veletek sem, ezer meg egy oka lehet (ezeket a többiek leírták) szépen türelemmel kell tesztelgetni mi válik be.azt jól csináljátok, hogy nem kapkodjátok ki, ne szokjon hozzá, de szép lassan majd múlik ez is.
nálunk a 10 éves gyerekhez is hetente többször kelnünk kell, mert fáj a lába (sportol, szinte minden hétköznap van edzése, és mellette még gyerek is, tehát futkorász') kenni kell, szóval várható még pár dolog
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dare2Live #18099 üzenetére
Duolingo nálunk nagyon bejött, kb. 3. évfolyam elején kezdte, azóta is napi szinten megy.
Másra nem használja a tabletet, legalább is rendszeresen nem, heti kb. 1 alkalommal van poki és/vagy minecraft mint digitális tartalomfogyasztás, és ezzel kb. kifújt.
Őszintén szólva igénye sincs többre, de teszünk is érte, hogy ne kelljen ehhez nyúlnia azzal hogy van alternatíva (kirándulás, biciklizés, társasozás, stb.).
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dorian #18095 üzenetére
Ez sajnos nem erős érv, mert sok mindentől függ a konklúzió.
Függ attól, hogy épp mi a zeitgeist, mi a gyerekpszichológia éppen mainstream álláspontja (ez időben változó és max. követi a társadalmi berendezkedést, de nem előzi meg), mennyire biasolt, hogy ebből mit vesz át a médium ami hozzád eljut, és mennyire biasolt, hogy ebből te mit fogadsz be, mit fogadsz el, és mit vetsz el akár nem tudatos szinten is.
Feltételezem te sem öt különböző mértékadó gyerekpszichológiai tudományos folyóirat folyamatos követésével és a tanulmányok eredményeinek folyamatos szintetizálásával szerezted a benyomásaidat, csak olvastál helyeken dolgokat.
Amivel nincs is baj, mert én is helyeken olvasok dolgokat, csak ezt igyekszem ennek megfelelően a helyi értékén is kezelni.
-
DeFranco
nagyúr
Nem leszek népszerű de megjegyzem hogy a sok megmondás között azért ne felejtsük el hogy amúgy:
- senkinél nincs ott a bölcsek köve, sem semmilyen univerzális igazságot biztosító egyéb artifact
- senki gyereke nem egyforma sem jellemben sem tűréshatárban
- mindenki, ismétlem mindenki küzd napról napra a felmerülő élethelyzetekkel, mindenki ugyanannyiszor tanácstalan (ha fel tudja érni ésszel az 1. pontot) és mindenkinek más megoldási stratégiái vannak, amik egyforma eséllyel lesznek helyesek vagy helytelenekSz'al szerintem tartsuk meg azt a jó hagyományt, hogy még áttételesen, könyökhajlat alatt sem köpködjük le a másikat csak azért mert más a véleménye és ne menjünk el asszonysuttogós passzív agresszívba. Szerintem.
-
DeFranco
nagyúr
Na ha már ilyen szépen együtt vagyunk: szeptembertől tilos az okosóra meg a telefon az iskolában, épp most amikor adni akartunk a gyereknek, nyomkövetési céllal, mert lassan már önállóan kell közlekedjen, de még szeretnénk látni, hogy valóban ott van-e ahol szeretnénk.
Arra gondoltam, hogy ezt egy airtag szerű eszközzel meg lehetne oldani félig-meddig, de mivel nincs iphone a családban (samsung mobil is csak elvétve) ezért kellene valami anrdroidos nyomkövető tag, ami airtag elven működik. Elvileg a google már elindította vagy elindítja azt a globális hálót, ami alkalmas a lokációkövetésre pont úgy, mint az applenél.
Van már olyan megbízható, hosszú akkuidejű eszköz, ami tudja ezt androidon? Nem dzsunka terméket keresek, ami többet veszít pozíciót mint talál, hanem ha van olyan ahol ez megbízhatóan megy (gondolom BT, és idegen mobil alkotta tracker hálózat alapon) akkor az jó lenne.
Topikja van ennek?
-
DeFranco
nagyúr
válasz TheMarci #17896 üzenetére
A kismotor nem bringa. Én feleslegesnek tartom a sisakot kismotorra de még futóbiciklire is, nincs akkora és nem olyan a lendület meg a pozíció hogy problémás legyen.
Persze sztorik mindenre vannak, meg könnyen ráveszi az ember magát hogy rémeket lásson, de sima gyalog közlekedésben is legalább annyi veszély van, mint egy kismotorban. Nálunk anyához futott a gyerek amikor úgy megfejelte az ajtófélfát figyelmetlenségből, hogy ügyeleten "varrták" össze a nyílt sebet, és a magasított széken mocorogva csúszott úgy le, hogy félig leharapta a saját nyelvét.
Írom ezt úgy, hogy a legelső pedálos bicikli óta kötelező a sisak, gyereknek, felnőttnek, nincs kivétel, két sarokra is ugyanúgy, mint tíz kilométerre, zebrán toljuk a bringát és többet indexelünk mint a windows intéző.
-
DeFranco
nagyúr
válasz f4lcon #17874 üzenetére
ez működik úgy 7-8 éves korig, aztán meg aranyhallá válik a gyerek, mindent megígér, őszintén, majd 10 mp múlva nem emlékszik semmire a dologból.
és van, hogy kifogy az eszköztárnak nem csak a fehér de a szürke része is.
írom ezt úgy, hogy a gyerek egyébként angyali jó természet semmilyen magatartásbeli problémája nincs csak éppen gyerek.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Tothgera30 #17744 üzenetére
Gratulálunk, kívánunk jó egészséget mindenkinek!
-
DeFranco
nagyúr
aldis roller féke nálunk lyukasra kopott, valami spiáter anyag és nem nagyon lehet pótolni
én használt decathlonosat vennék, ahhoz legalább van alkatrész, de ha eldobós kell, akkor mehet az aldis is.
egyábként csak erre a célra én megfontolnám, 750 méteren nem nyertek annyit időben ami miatt megérné logisztikázni vele, és az idő egy részében sár/latyak/víz van amikor nem lehet használni rendesen.
-
DeFranco
nagyúr
válasz lorcsi #17715 üzenetére
este, 9 után van rá idő, amennyit lopok rá az alvásból, egy időben megcsúsztam, most már 11 körül mindenképpen fekvés van, ha lelkiismeretesebb vagyok, akkor hamarabb.
most kezdődik az az időszak, amikor ellenne magában, de nem szeretném hogy elszeparálódjon, amennyit lehet, együtt vagyunk hétvégén, hétköznap meg eleve nincs kb. egy perce sem, mire hazaér.
-
DeFranco
nagyúr
válasz venom8888 #17656 üzenetére
Keressetek egy olyan gyerekorvost, akiben megbíztok, aztán hallgassatok rá. Kevés esélyt látok rá, hogy túl gyorsan hízna, de ő a szakember, adjon ebben tanácsot.
Ti sem vagytok objektívek most, elkél a segítség, én laikusként az általad leírtakban nem látok problémát, de megnyugtató dolgot egy gyerekorvos fog mondani erről.
-
DeFranco
nagyúr
-
DeFranco
nagyúr
Running joke ez már a gyerekeknél az óvodában is, nálunk is valahonnan hazahozta a gyerek az érvelést, hogy Brúnóék a világ összes pénzét budavári kürtőskalácsra költik, gondolom valaki kiszondázza hogy otthon erről beszélnek anyuék, és beviszi a többi kiscsopis atkának.
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz gzbotii #17470 üzenetére
voltunk annó gyermekmentőknél egész napos gyerek-elsősegély tanfolyamon, szerintem az ő tapasztalatuk ebben releváns.
kitértek a témára, azt mondták, hogy a túlélés 80-90%-ban azon múlik hogy van vagy nincs gyerekülés, óriási az előnye akár egy alsópolcos auchanos gyerekülésnek is a 'nincs'-el szemben. az auchanoshoz képest már nagyon pici lépcsők vannak a drágábbak javára.
az érem másik oldala az, hogy a tűzoltók-mentők leginkább túlélésben gondolkodnak, arra nem tértek ki, hogy a sérülésektől mennyire védenek jobban a drágább ülések az olcsóbbakhoz képest.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Gabesz87 #17422 üzenetére
Mi a 140 centis 9 éves fiunknál is tartjuk a gyerekülést, amíg lehet, plusz biztonságot ad.
Ő még nem reklamál miatta, amíg ez így marad, és belefér, marad az ülés.
Tudom, nem ezt kérdezted, de mint input, leírtam.
Egyébként az ülés háttámlája nem szedhető le? A mi cybex-ünk háttámlája lepattintható, és így az ülőlap számomra pont úgy néz ki, mint egy isofixes ülésmagasító.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Tothgera30 #17408 üzenetére
Jó lenne látni a teljes lakás koncepcióját (semmi extra, csak pl. van-e konyha, ott elfér-e egy étkezőasztal, ti hol alszotok, külön háló vagy nappali/háló egyben van, stb.).
Azt tudom leírni, nálunk hogy volt: a gyereknek külön szobát csináltunk, mi a nappaliban alszunk kihúzható kanapén. Eredetileg úgy volt, hogy a gyerekszobában is lesz az elején kanapé, ott is alszunk egy ideig, de ezt nagyon gyorsan feladtuk, mert kényelmetlen, túl sok helyet foglal, és szükségtelen, így azt a kanapét eladtuk és a nappalit vettük használatba.
Éjszakai szoptatáshoz lett egy széles fotel, nem gondoltuk túl, volt a családban egy rattan kagylófotel, azt kaptuk meg "kölcsön", ez tökéletesen megfelelt egy szoptatós párnával.
A gyerekágy először egy rácsos ágy volt, először emelve, majd süllyesztve, később ezt lecseréltük egy dany gyerekágyra (már nem gyártják sajnos, többeknek van itt) ami 180*90-es, ez elvileg kitart késő tini korig, majd ahogy nőtt a gyerek, telt meg a szoba, először pelenkázóval, aminek az alja ruhatároló, aztán erről lekerült a pelenkázó és lett ruhás szekrény, bekerül először 1 majd 2 kallax a játékok tárolására, később ezeket átforgattuk és bekerült egy íróasztal a tanuláshoz, stb.
Az a helyzet, hogy a gyerek igényei folyamatosan változnak majd, akkor jó, ha úgy készülsz, hogy 2-3 évente cserélni kell a szoba egy részét az első 10 évben, addig semmit nem terveznék fixre, max. multifunkciósra, pl. komód/pelenkázó, vagy fekvő kallax/álló kallax, ami először gyerekbiztos és gyerek által is pakolható, később rendes szekrény, ami betétezhető, ajtózható szükség esetén.
Kombinált babaágy/gyerekágy később éjjeliszekrény és íróasztal kombináció ahány ismerősnél volt, annyi dobta ki / adta el az első fázis után, mert jól hangzik, de nem működik. Lehet másnál bevált, az én környezetemben ez volt a tendencia.
Étkezőasztalt én kivinném, ha van helye máshol.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Winner_hun #17393 üzenetére
Nálam a focusban az Mk1 (ami nekem volt) nem volt isofix-szel, legalább is itthon nemigen, az Mk2 isofixe viszont patent módon berakható volt, még a furatok is megvoltak hozzá az alvázon, érdemes utánamenni.
Ha bírja a gyerek a pajzsot, akkor jó lehet, ismerős panaszkodott rá, hogy tiszta dzsuva lett hamar evés, bukás, stb. miatt, meg nyáron meleg volt, viszont kétségtelenül biztonságos.
Isofix nélkül szerintem a pajzsos betehető, mert ott nem az ülés mögött rögzíted az övvel az ülést, majd az ülés saját övével kötöd a gyereket, hanem az autó öve rögzíti a pajzsot és ezzel a gyereket, így az isofix nem nélkülözhetetlen, viszont a gyártók előírják, mert számukra kisebb kockázat a helytelen bekötések miatt és azért nyugaton már nem nagyon van olyan öreg autó amiben nincs isofix, régóta kötelező.
Általában a pajzsos ülések olyanok, hogy amikor kinövi a gyerek a pajzsot akkor már övvel köthető közvetlenül a gyerek, egyszerűen elhagyod a pajzsot.
Ami számomra ellene szól, az az, hogy a gyerek előrefelé néz, ami ütközésnél hátrány, mert kevésbé tartom biztonságosnak mint ha hátrafelé nézne.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz scream #17370 üzenetére
Nálunk ez nem volt gond. Dedikált megoldást nem alkalmaztunk, egyszerűen elmagyaráztuk, hogy a tévét nem szabad piszkálni, és egyébként nem hagytuk egyedül a gyereket, legalább is annyira tartósan nem hogy randalírozzon.
Nekünk térdmagasságban van a tévé, de soha nem bántotta, előszobatükör, szobaajtók üvege szintén, most 9 éves a gyerek, eddig megúszta.
-
DeFranco
nagyúr
válasz zsoltzsolt #17310 üzenetére
És mennyiben fejlődött a diagnosztizálás ez idő alatt?
Nem lehet, hogy eddig volt alul mérve ez a spektrum, és korábban is volt, ha nem is ennyi, de az akkor ismertnél magasabb számú érintett gyerek?
(Nyilván nem lehet mindent ennek a számlájára írni akkor sem, ha valós hatása van, de árnyalhatja a képet)
-
DeFranco
nagyúr
válasz kovacsroli #17269 üzenetére
Suli 2. osztály körül kapott laptopot, főleg Teams-ezni és online kiadott feladatokat csinálni, de Minecraftozhat is rajta, amikor gépideje van (most 9 éves).
Tabletet használhatja Duolingo-ra korlátlanul, class dojo-ra (kis mászkálós játék) kis mértékben.
Gépidő hét közben nullához konvergál, nem is ér rá az egyéb elfoglaltságok miatt, hétvégén elfoglaltságtól függően kb. 1 óra hétvégenként (van hogy 2x1, van hogy 0) plusz amennyit családi játékkal játszunk a wii-n (kb. 1 óra hetente). Hét közben üres időben Duolingozhat, ha akar.
Szóval nincs tiltva semmi, de hátra van sorolva és mivel mindig van más, van egy természetes korlát.
-
DeFranco
nagyúr
Térjünk erre vissza 6-8-10 éves korban.
Nagyon szépek ezek az elvek, csak nem fenntarthatóak, felesleges végletekben gondolkodni.
Én senkinek nem akarom megmondani a frankót, csak a saját tapasztalatomat osztom meg, de a gyereknek az sem jó, ha burokban nő fel. Egyrészt ki fog lógni mindenhonnan, másrészt meg amikor rászakad a szabadság, nem fogja megtanulni a mértéket.
Mi szépen, fokozatosan engedtük a mesét nézni, de nagyon megválogatva, hogy mit és meddig nézhet. Szépen közösen megtanultuk, hogy ordítósat veszekedőset nem nézünk, reklámnál elkapcsolunk, ha nincs semmi a tévében ki lehet kapcsolni és mást csinálni, ezzel eszközt adtam a kezébe, amit most tud használni.
Nyilván ettől még ott felejti magát a tévé előtt ő is, de közben érik neki amit eddig megszokott, és bízom benne hogy felelős nagyfiúként / felnőttként már magától követi a normát.
-
DeFranco
nagyúr
válasz lorcsi #17155 üzenetére
Ami tudja az UVxxx (400?) minősítést. Az UV szűrést a leggagyibb lencse is tudja megvételkor, amit Magyarországon engednek forgalomba hozni.
A gyengébb példányok ezt egy bevonattal érik el, amik pár év alatt lebomlanak és gyengül a szűrés minősége, de mivel a gyerek nő, a szemüveget kb. évente cseréljük ez nem szempont.
Probléma lehet még a lencse torzítása, ezt elsősorban szemmel ellenőrizzük (átnézünk rajta, mozgatjuk, forgatjuk). Mivel rövid ideig van rajta ekkor még (utazás közben, esetleg egyéb, extrém napos helyzetben) ez sem probléma.
Kifejezetten háklis vagyok a napszemüvegekre de ebben nem látok valós problémát.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Mi fóliát nem akartunk, én sem szeretek olyan autóban hátul utazni, ráadásul sokszor van olyan, hogy a gyerkőc kéri, hogy vegyük le, mert inkább nézelődne.
Ha felrakatsz egy rendes fóliát, akkor befelé nem látsz semmit de kifelé teljesen jól átlátszik, egyáltalán nem zavar a kilátásban. Nekem a hátsó szélvédő is be van fóliázva, de még szürkületkor sem zavaró. -
DeFranco
nagyúr
válasz scream #17141 üzenetére
Több megoldás van, az ajtóra húzható "zokni" árnyékolótól a rolón át a fóliázásig, én a roló alá nem mentem szintben, de azt sem szerettem, viszont többnyire megoldást nyújtott.
A tartós megoldás az volt, hogy viszonylag hamar rászoktattuk a gyereket a napszemüvegre, majd egy autóváltás után kapott az autó egy fóliát B oszloptól hátrafelé, mert az nem csak a fénytől hanem a hőtől is véd valamelyest.
Ha van lehetőség én fóliáznék.
-
DeFranco
nagyúr
válasz kovacsroli #17051 üzenetére
ja, és milyen jól működik...
-
DeFranco
nagyúr
válasz f4lcon #17039 üzenetére
és mit szólnál ahhoz, ha felvetődne, hogy ezeket a szuper ellátásokat csak akkor kapja meg az expat ha tud igazolni legalább X év TB befizetést itthon vagy vállalja, hogy teljesít ennyit, ha újra aktív lesz, különben hocivissza.
ez a pénz ugyanis nem a fán terem, maximálisan el tudom fogadni ha valaki kimegy jukéjbe' hollandba' svédbe' (sic!), de azt már kevésbé ha ott adózik és élvezi a vásárlóerőt, aztán amikor meg szoc. ellátás kell akkor hirtelen feltör a honvágy.
félreértés ne essék, egyik oldalra sem vagyok turbó, csak közgazdasági szempontból rakom össze az egyszer-egyet.
-
DeFranco
nagyúr
válasz erdey_a #17011 üzenetére
a spongyabob egy retek trash aminek a célcsoportja a kellemesen beszívott tinédzser és egyetemista generáció, nem a gyerekek.
annak jó, de aki gyereket etet vele, az nem tudja mire fizetett be.
(ettől persze mindenki azt ad a gyerekének amit akar, csak leírtam a véleményem)
-
DeFranco
nagyúr
válasz predakon #16967 üzenetére
Nincs egységes lefutás és nincs egységes megoldás, trial-and-error módszerrel lehet kideríteni, nálatok mi válik be.
A levetésre sírásra a gyerekek rá is tudnak játszani, amit a szülők meg képesek (félig egyet is értve) benyelni, ebben érdemes következetesnek lenni.
Nálunk fogzásra bevált a dologellel való bekenés, nem csodaszer, de tud segíteni. Egy idő után a gyereknek szerintem csak placebo, de megnyugtatja és ez a lényeg.
-
DeFranco
nagyúr
Megértelek, mi is hasonló helyzetben voltunk, ha nem is ennyire durván, de visszatekintve értem, hogy mit élsz meg.
Szerencsére az iskolában nagyon jó közösségbe került, de nagyon sok munka volt azzal, hogy akklimatizálódjon és a hozott megküzdési mintákat el tudja hagyni.
Ez alatt nem azt értem, hogy ököllel ment mindenkinek, mindig is kedves, rendes gyerek volt, de lelkileg megviselte az óvoda még ha nem is élte meg így. Segíteni kellett neki, hogy el tudja fogadni hogy a problémás környezetből egy rendes környezetbe kerül, és nem bántják, zsarolják, negligálják feszt.
Ehhez viszont az kellett, hogy a világ összes kövét megforgattuk, hogy abba az iskolába és ahhoz a tanárhoz kerüljön, amiben erősen bízhattunk, hogy szelektált, jó környezetbe kerül. Bejött.
Semmi garancia nincs arra, hogy a váltással jobb lesz, sajnos az óvodai helyzet átlagosan elég rossz, viszont az iskolaváltásnál tudtok hatni, de nagyon észnél kell lenni.
-
DeFranco
nagyúr
válasz werszomjas #16908 üzenetére
Nagyon jó, nagyon ajánlom, mi is voltunk, nagyon hasznos volt.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Volvo360 #16888 üzenetére
Babamonitor: nekünk volt, csak hangot közvetítő, szerettük, hogy képben vagyunk, kényelmet, nyugalmat ad, van ilyenkor elég feszkó meg para, ez egy segítő eszköz, nekünk hasznos volt. Videóra nem volt szükségünk, ha nem volt akció, akkor úgy is mindegy, ha meg volt akció, akkor úgy is mentünk.
Légzésfigyelő: volt, béreltük (kisebb költség, 0 kockázat, full support) szerettük. Kis eséllyel előforduló, de valós veszély, ami ellen véd, amennyibe került a bérlés, annyiért nem volt kérdés, hogy rászánjuk, sokat spóroltunk máson amit nem vettünk meg.
Pihenőszék: kaptunk, pihenőszékként soha nem vált be, etetőszékként viszont teljesen jó volt az első időszakban, jobban megmaradt benne a baba, mint a rendes etetőszékben. Nem tartom feltétlenül szükségesnek.
Babynest: nem volt, nem is hiányzott, játszószőnyeg volt, közepes sikerrel (néha azért szerette), szoptatópárna (aka. banán) volt, azt a kismama szerette nagyon.
Kutacsvédő: azt sem tudom mi az, nem volt, overkillnek dongolom.
Cumisüveg sterilizáló: kaptunk kölcsön, egy ideig szerettük, aztán megoldottuk máshogy mikróval, de hasonló módon. Ha a kialakítása praktikus, segíthet, de egyébként nélkülözhető.
-
DeFranco
nagyúr
válasz f4lcon #16882 üzenetére
nem azt írtam, hogy nem lehet benne kockázat, hanem azt, hogy szerintem a polihab matracban is van annyi, illetve mellékesen azt, hogy az egyéb környezeti kockázatok mellett szálka/gerenda típusú problémának látom.
a matracgyártásban érdekelt szakértő tudása/véleménye/álláspontja pedig nem objektív. persze rávilágíthat pontos tényekre, világos, értékes a véleménye, de nagy valószínűséggel torzított az egyik (polimatrac) irányba.
szóval szerintem a kókuszmatracot temetni ördögűzés, én nem látok ügydöntő körülményt egyik irányban sem, így jobb híján ennek tudatában döntök azzal ami a rendelkezésemre áll (ráérzés, szimpátia, józan paraszti ész) és próbálom a végleteket a viták során tompítani.
én elég rendesen ráfeszültem és ráfeszülök a gyerek környezetének ártalommentesítésére, a kókuszmatracról is elolvastam mindent oda és vissza (polimatracról is) de a fentieknél többre nem vállalkoznék így sem.
-
DeFranco
nagyúr
válasz f4lcon #16880 üzenetére
Amugy ez a kokuszragasztas mergezes erre van valami megalapozott vizsgalat is (nem a dude trust me i'm from internet fajta) vagy csak elhisszuk a nyomtatott betut a monitoron?
Mindenfajta polisztiruetandehid anyagok lagyitasa hogyan tortenik? Gilingalang tunderek konnyevel vagy valami illekony rakkelto anyagokkal? Kisszemcsek levalnak-e mikromuanyagszennyezes-e?
Gyereknek lagyitott muanyag jateka van-e ragcsalja-e? Ert-e ossze mar ket muanyag jatek tartosan a kosarban es kepezett-e folyos, takony allagu elegyet a dino farka marshal gugya praclijaval?
Fontos kerdesek ezek es meg nem feszegettuk meg a butorlap gyerekagy ragasztasanak parolgasat, es a gyerekszobaban elhelyezett konnektorok es elektromos uzemu berendezesek okozta elektromagneses sugarzast sem.
Tekintettel ezektre en nem a kokusz negyszer (vatelin, angin, matracvedo, huzat) atcsomagolt valojatol eredeztetnem a rettegest. Ez sem kockazatmentes, nyilvan, de nekem eleg fud-nal tunik a sok helyen felhozott halalos ragasztas thread.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz werszomjas #16875 üzenetére
Nekünk full kókusz volt, bevált, gyerek szerette, nem panaszkodott soha, most adtuk el a matracot új állapotban kb.
Szvsz mindegy, valszeg a PU habosat sem fogja kifeküdni, mert kicsi a súlya, amúgy, mindkettő lehet jó.
Én a fullkókuszt választanám, de csak érzelmi alapon, az szimpatikusabb. Ami nekünk volt, ott a kókuszon volt egy vékony vatelines réteg (tényleg mm-ek, komfortot nem adott, csak nem a natúr kókusszal érintkezett a huzat), az talán valamennyire lágyít a sprőd alapon, nem tudom általános-e.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz werszomjas #16873 üzenetére
Próbáltam keresni összehasonlítást, de a 2 Pro-ra még tesztet sem nagyon találtam, a gyártó oldalán pedig nincs fent, sőt, manualt sem találtam ott hozzá.
Tudom hogy nem ez volt a kérdés, de lehet valamivel előbbre visz.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Elemental #16834 üzenetére
egy asztalos simán elkéri ennek az árának a háromszorosát-négyszeresét, egyrészt azért mert megteheti, másrészt azért mert neki egyedi munka, akármennyire egyszerű.
ha viszont van egy gyártó cég, aki sablonokkal, egyenméretekkel dolgozik, az sokkal olcsóbban ki tudja hozni.
a danyban pont ez volt nagyon jó, hogy adtak egy nagyon egyszerű de nagyon jól kitalált, stabil ágyat, gyakorlatilag bagóért és emellett simán át tudtad szintén bagóért méretezni magadnak. mivel három alapmodellel dolgoztak, gyorsan és olcsón tudtak szállítani.
ezt egy asztalos nem képes és nem is akarja megcsinálni, neki nem éri meg.
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz flegga92 #16822 üzenetére
ezzel egy a baj, hogy ha belül a kis S alakú rugó szerencsétlenül törik el és összezárja a dugvillán a nullát a fázissal, akkor az masszívan tűzveszélyes buli. (láttam fotót ilyenről, megtörtént, nem szép)
sajnos olyat még nem láttam belőle amiben a rugó is műanyag.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dr. Mózes #16806 üzenetére
Nagyobb márkáknál van külön isofixes bölcső a hordozónak, illetve van nem isofixes, hanem övvel beköthető bölcső, ami eléggé fixen a helyén tartja magát, és abba már isofix-szerűen csattan be a hordozó ilyesmi. Ezt én jónak tartom, mert a hordozót eléggé kín bekötni, és előbb utóbb az embernek lankad a figyelme, alapossága, így a bázistalp szerintem biztonságosabb, ha isofixes, ha nem.
Általánosságban az isofix egy jó dolog, de nem elengedhetetlen szerintem, nekünk sem a hordozó sem az első ülés nem volt isofixes, a második most már az. Az öv ezeket rendesen tartja, ahol az öv nem elég ott nem az isofix fog dönteni, (szerintem) egyedül az oldalirányú elmozdulásnál van szerepe.
Én néznék egy bázistalpat indulásnak, és aztán majd kitapasztaljátok.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dorian #16684 üzenetére
Feleségemnek lecseréltük (szerencsére kaptunk segítséget, én nem értek a bringákhoz csak tekerem, ha tehetem) a sárnehéz egysebességes hauserét egy kis montira, mert 8-12 kilométeres szakaszokat napi szinten letekerni domborzati viszonyok között azzal már nem volt vidám.
Első kérése az volt, hogy legyen rajta kosár
-
DeFranco
nagyúr
Ez.
Ezért nem veszek drága/értékes bringát a gyereknek, mert nincs kedvem parázni rajta, meg veszekedni vele, hogy hol és hogy teszi le. Így is zárom, és általában összezárom az enyémmel amit egy viszonylag komoly lánc véd, de ha egyedül fog menni vagy épp nem bringával vagyok, nem akarok ezen feszülni.
Majd ha tud rá vigyázni, lesz frankó bringája (ha tudok szerezni) addig meg tekerje a kecsuát.
-
DeFranco
nagyúr
válasz kovacsroli #16672 üzenetére
Használtan keresnék valami vállalható állapotút, nem sokáig fogja használni. Ne lötyögjön, fék fogjon meg a gumik legyenek rendben (drága) hogy ne kelljen rá költeni és 1-2 év múlva csere.
-
DeFranco
nagyúr
válasz kovacsroli #16664 üzenetére
Nincs előttem a méretezés, de ha a határon van, legyen a nagyobb.
Arra figyelj, hogy nem csak a magasság számít, hanem az is, hogy milyen kondiban van, ugyanis ezek a bringák meglepően nehezek tudnak lenni még felnőtt kézben is, azt neki meg kell tudni hajtani és meg kell tudni tartani megálláskor is, nálunk volt hogy elhúzta a gyereket eleinte.
-
DeFranco
nagyúr
válasz lorcsi #16652 üzenetére
Fenntartva, hogy konkrét személyek lehetnek alkalmatlanok / antipatikusak én azért ezzel általánosságban vigyáznék, attól hogy nem rendelkeznek magas végzettséggel még végezhetnek nagyon fontos munkát nagyon jól, végül is csak a legkisebb gyerekek első érzelmi interakciói múlik rajtuk a család után...
...én nem tudnám utánuk csinálni amit nap-mint-nap lenyomnak. Nálunk is volt hanyag dadus, volt amelyik hazudott, volt amelyik nyakig xarosan adta ki a gyereket, de a többség a lelkét kitette a gyerekekért, és azóta is kérik a fotót a gyerekünkről, ha valamilyen okból beszélünk, pedig ez sima állami bölcsi volt, semmi extra.
-
DeFranco
nagyúr
szerintem itt nem a bölcsőde volt a kérdés, hanem az óvoda.
én is vidéken nőttem fel (nem is fejlődött ki az agyam) nálunk a bölcsőde szitokszó volt, ahova a szaranyák viszik a gyereket, nálunk már nem sok választás volt, lévén 2 év a gyed vagy mi.
bölcsőde szempontból nem ítélkezem, szabad a vásár, bár szerintem inkább hasznos volt, hogy járt, mint hogy nem, nem attól marad vissza a fejlődésben hogy pár órát nincs velünk. az óvoda viszont pedagógiai szempontból egy fontos lépés a gyerek fejlődésében és nem véletlenül kötelező.
részemről az óvódatagadókat a kemtrél látókkal és az alternatív oltáskétkedőkkel veszem egy kalap alá, de mint írtam, sokat voltam vidéken...
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dorian #16645 üzenetére
az a legjobb, amikor az ovifolytatás is nehézségekbe ütközik, mert anuta (aputa) annyira nem tudja kezelni a helyzetet hogy kitépték a szívét és mosogatórongy szagú szőrös bábáknak adták hogy ezt először a terem ajtajában majd az igazgatói irodában vezeti le toporzékolva, hogy a kis kentaurkát itt lelkileg megnyomorítják és a bőrén is stigmák jelentek meg mióta oviba jár.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz lorcsi #16633 üzenetére
az, hogy szimpatikus-e a dadus, vagy hogy mennyire érzed, hogy szakmailag felkészült az egy dolog, ezt te érzed, és ez tényleg fontos, de azt szerintem felesleges elvárni, hogy majd a tudományos akadémia helyi tagozata fogja az egyenesági leszármazó nyálát törölgetni, ez sem itt sem máshol nem realitás.
lesznek kompromisszumok, ez minden közösségi rendszerben így van, akár iskola, akár óvoda, akár sport, akár bölcsi, soha nem lesz a nevelő maradéktalanul szimpatikus, és nem ő fogja felnevelni a gyereket, hanem te. ha szerencséd van, valamit fejleszt rajta jó irányban.
nekünk a bölcsivel nagy mákunk volt, mert maximálisan elégedettek lehettünk általánosságban, de így is volt súrlódás, az óvoda utána nagy csalódás volt, pedig ugyanúgy választottuk, mint a bölcsit, az iskola jelenleg jó, de biztos vagyok benne, hogy mire innen kiiratkozuk, itt is telemegy a hócipő. ez ilyen.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Big_Boss #16605 üzenetére
Nos, véletlenül épp ma vettünk egy ilyen orrmosót, beszámolok a többieknek:
A zacskóban színtiszta nátrium-klorid van (aka konyhasó), max. annyiban lehet jobb, hogy nincs benne csomósodást gátló cucc, meg jód meg mittom, mint a konyhasóban amúgy vegyileg azonos, és bármilyen más izotóniás sóoldat megfelelő, de én a salvus vizet is megfelelőnek tartanám.
Az orrmosást kellemetlennek nem mondanám, furcsa, kb. az a szint mint amikor a medencében felmegy a víz, csak pánik nélkül, semmi extra nincs benne emitt bemegy, amott ki, a víz legyen kellemes langyi.
Nekem az orrdugulást nem szüntette meg, érzem hogy jó, meg tisztább és ez egy kellemes érzés, de max. fellazításra jó meg arra, hogy ne gyűljön be az arcüreggyuladásig a baci.
Szerintem ez egy használható cucc, nem csodaszer, de hasznos.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Big_Boss #16600 üzenetére
Mi covid előtt már letoltuk a bölcsit és toltuk az ovit is, akkor sem volt lényegesen jobb a helyzet, sokat voltak otthon a gyerekek. Az én fiam még viszonylag keveset (így is sokat, csak kevesebbet mint a többiek), ez lehet genetika is valamilyen szinten, de összességében akkor is sokat betegeskedtek a gyerekek.
Most a covid után persze valamivel rosszabb, de nem számottevően, tapasztalataim szerint.
-
DeFranco
nagyúr
válasz szotyika77 #16587 üzenetére
Mi most foreveres gyerekvitamint (rágótabletta) aduk a gyereknek, az nem tudom milyen kortól adható, előtte szerintem nem adtunk semmit, max. d vitamin cseppet, meg ami elő volt írva.
Azért ezt mert összevetettük a speceket és ez a legjobb, legnatúrabb meg ebben van a legtöbb jóság, amúgy nincs közünk a márkához leszámítva ezt meg a first-öt.
Egyetértek updog-gal egyébként, szerintem ha nem szkafandert adsz a gyerekre, akkor tök mindegy, a bölcsőde olyan mint egy wuhani petricsésze, örülj amíg ti nem kaptok el valami egzotikusat abból amit ő hazahoz. Cserébe később jobb lesz a helyzet, most tanul az immunrendszere.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz AssAssynn #16568 üzenetére
Vegyél legot. Azt a tartósságot meg azt a biztonságot (nem éghető, nem törik, stb.) nem adja egy ilyen bootleg, és nagyon hamar összejön egy ipari készlet. Vannak nagyon jó basic szettek azokkal nagyon sokáig elvan és csak alkalmanként kell kiegészíteni.
Egy ilyen indulásnak teljesen jó [link] vagy [link]
Persze ha már kinőtt a basic korból.
-
DeFranco
nagyúr
válasz tuareg85 #16558 üzenetére
elég ellenállás van a markolatváltóban szerintem, nálunk inkább amiatt hátrányos a markolatváltó, hogy a puha bőrét hamar kikezdi váltásnál.
térdből rugózni meg tanítsd meg, mert megsérülhet, ha mendencecsonttal, töksivel csillapít, nálunk egyszer volt ráfutásos baleset (nem vette észre hogy fékezek, és a két gumi ütközése állította meg a bringáját), ott is volt erős sírás, meg a mi részünkről szűrű aggodalom.
-
DeFranco
nagyúr
De mindenki vegyen amit akar, úgyis általában mindenkinek megvan a prekoncepciója és csak megerősítést keres
Az remélem azért megvan, hogy az olvtárs kérdezett, és neki adandó válaszként írunk / reagálunk egymásra. Nekem mindegy te mit vettél, max vannak érveim egy más megoldás mellett.
-
DeFranco
nagyúr
Egy ~20 kilós gyereknél nem látom indokoltnak, hogy azt a brutális mozgási energiát amit a saját 20 plusz bringa 10 kilója jelent telóval kelljen megfogni aminek a súlya a bringa 25-30%-a, ennyivel többet kell megmozgatni folyamatosan.
Biztos menő amúgy. Nálunk a gyerek két szezont sem ment a 20-assal, már úgy ül rajta mint én egy BMX-en, ennyiért felesleges túlgondolni egy alapfunkciós (elfogadható súly, könnyű váltó, stabil fék) bringán a kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz f4lcon #16530 üzenetére
Személyiségfüggő, nálunk ez már a kezdetektől megértett dolog volt, hogy káromkodni kiszabott rossz
Nálunk (7) azon megy a rötyögés, hogy ha kimondom hogy logikus, akkor jön a "ne beszélj csúnyán" mert "benne van egy csúnya szó", tehát a "kuss" itt is vicces, csak ezt tudjuk és nem mondjuk.
Nem mondom hogy sok munkám van benne, mert sokat nem kellett emiatt veszekedni, ugyanakkor ez tényleg habitusfüggő szerintem.
-
DeFranco
nagyúr
válasz bugizozi #16500 üzenetére
Megkéred és megcsinálja, ha nem annak következménye van (még pedig minden nemcsinálás alkalmával), amennyiben ezzel problémája van, akkor fordulhat az esélyegyenlőségi ombudsmanhoz illetve a területileg illetékes védőnői szolgálathoz.
Eztán lassan (tényleg lassan) megtanulja, hogy kérés nélkül is ezt csinálja.
A függelemsértés következményét te határozod meg, nyilván nem kell agyoncsapni, de érezze a súlyát hogy az neki rossz ha nem tartja be amit kérsz tőle.
-
DeFranco
nagyúr
válasz DopeBob #16474 üzenetére
lego topicba nézz be, a nekem adott válaszok erről szólnak.
röviden: kifutó szett, elvileg nem lesz támogatva 2024-től, de ez még nagyon kérdéses, mit jelent, mert az app lementve még használható és van más specifikus lego és 3rd party app is, ami kezeli.
a boost appnál volt aki panaszkodott arra, hogy a telefon/tablet nem jól kezeli az appot, kilógnak elemek a képernyőből, nem lehet behúzni, de ezek kb. egyedi esetek voltak, vagy beüt vagy nem.
én megvettem a szettet, lesz majd egy köröm ismerősnél amikor teszteljük a telefont az ő szettjén, ha az működik rendesen, akkor megtartom és megkapja a gyerek, ha gond van, akkor elállok vagy eladom (ezért még egy tabletet nem fogok venni).
kézben fogva már a doboz is brutál, nem akartam letenni. nagyon, de nagyon nehéz lenne elengedni, mert ez valahol a lego teteje (van még a mindstorms, de azt is kivezetik, és hárommal fentebbi kávéház.)
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok,
valakinek van a topiktársak közül a családban lego boost esetleg?
felmerült hogy vennénk, de bizonytalan vagyok, vannak kérdéseim.
-
DeFranco
nagyúr
Magánvélemény, de 5 éves gyereket hosszabb távra nem ültetnék előre, akkor inkább kifizetnék egy nagyobb összeget, hogy a hátsó ülés megvalósítható legyen.
Városon belül simán ülhet előre nálunk is, de interurbán már nem merem, lényegesen kevésbé védett pozíció.
Új autóval kapcsolatban nem akarlak rábeszélni, de olcsóbb tuti nem lesz, ha a régiben gondolkodsz és oda veszel valami spec megoldást, akkor mérlegeld, hogy ez eladás esetén mennyire lehet pénzzé tenni, vagy mennyire értéknövelő.
-
DeFranco
nagyúr
válasz V.Stryker #16395 üzenetére
Nem szeretem sem a tévét sem az egyéb digitális tartalmakat démonizálni, nálunk sem tiltott, de látom a hatását a gyereken.
Ebben nálatok nem volt változás (akár a korral járó nagyobb mozgástér) az utóbbi időben? Biztosan nem oldja meg a problémát, de talán hozzájárul, hogy felderítsétek az okokat.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Dorian #16333 üzenetére
Nálunk többségében elég ha komolyan elbeszélgetek a gyerekkel és elmondom neki hogy rossz amit csinált ilyen-és-ilyen okokból és emiatt én (anya, családtag, érintett személy) így-és-így érzi magát, valamint ezt-és-ezt okozott.
Általában ez elég és rátérhetünk a jóvátételre, persze van hogy retorziót kell alkalmazni, de olyankor mindig komolyan elgondolkodom (sajnos van hogy utólag) hogy kinek a kudarca hogy a végén büntetés lett a dologból, én voltam eszköztelen, vagy valóban indokolt volt.
Szankcionálni egyszerű, csak az a baj vele, hogy belső motiváció nélkül egy idő után immunis lesz rá a szankcionált és folyamatosan emelni kell a tétet.
Én sem vagyok szent, néha sorozatosan hibázok de próbálom ezeket az elveket szem előtt tartani.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Mindannyian küzdünk mint disznó a jégen, senkinek nincs a zsebében a bölcsek köve, sőt, mindenki vakrepülésben neveli a gyerekét remélve a legjobbakat, nem kell egymásba beleállni.
Mindenki tudja, hogy mennyire komplex egy gyerek nevelése, mennyire sok mindentől függ és mennyi külső körülménnyel kell megküzdeni, és a fórumtársak dolgairól csak morzsányi információkkal rendelkezünk, nem kellene ítélkezni ennyi alapján.
Akkor sem ha úgy gondoljuk hogy marhára igazunk van. Nem vagyunk ott, nem látjuk, lehet mi nagyobbat buknánk ugyanott.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Ezekiell #16311 üzenetére
Nem vagyok szakember, de ezt specifikusan sehogy, valamilyen szintű általános önkontrollt és szabálykövetést kell a gyerekbe nevelni, tömören fogalmazva "nevelni" kell a gyereket aminek az óvónők felé történő szófogadás egy következménye...
...csak hogy ez így nagyon egyszerű, és nagyon durva leegyszerűsítése a problémáknak, egyáltalán nem akarom azt sugallni hogy nem nevelitek a gyereket, vagy hogy nem nevelitek jól, ezt nektek kell tudni, mint ahogy azt is, hogy hogyan tudtok rá fenntarthatóan hatni.
Aki viszont szakember a témában az pont az óvónő, szóval kettőtök közül nekik kellene az eszközgazdagabbnak lenni ha a gyerek szociokomform neveléséről van szó, hiszen neki ez a szakmája.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Ezekiell #16303 üzenetére
Ha van lehetőséged váltani, én nem erőltetném ezt a helyet az óvónők hozzáállása miatt. Az a baj, hogy aki így áll hozzá az minden más problémához is így fog hozzáállni és amelyik gyerek nem szobanövény, azt szétszekálják aminek nyilván a gyerek issza meg a levét.
Nekünk ennél lényegesen jobb óvónőink voltak, de a végén már ott is problémás volt a hozzáállásbeli hiányosság, annak ellenére, hogy nem voltak nagy igényeink, fel tudtuk mérni, hogy mi a reálisan elvárható.
Meg lehet próbálni futni egy kört az óvónőkkel, az intézményvezetővel, megpróbálni konstruktívan megoldani a problémát nyíltan beszélni arról, hogy mik a lehetőségek és mik az elvárások egymás felé, csak egy ilyennel 2 nap után előhozakodni elég visszatetsző, és érthető módon nincs 1-2 hónapod kivárni.
Egyébként tulajdonképpen ők is kényszerhelyzetben vannak, mert cöccöghetnek ahogy akarnak de egy gyereket nem olyan könnyű kitenni egy intézményből, szóval akár rájuk is hagyhatod, oldják meg, hátha mégis összeszedik magukat, de jó eséllyel más problémák is lesznek ha már ezzel sem hajlandóak megbirkózni, én keresnék más óvodát, ha van rá mód.
A gyerekkel max. beszélni tudsz, valahogy az ő nyelvén megértetni vele, hogy ez miért jó neki és miért kellene megpróbálnia, de erre nincs konkrét ötletem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Milyen TV-t vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Synology NAS
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Parkside szerszám kibeszélő
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- További aktív témák...
Állásajánlatok