Új hozzászólás Aktív témák

  • Jazz

    veterán

    válasz Novicsok #5599 üzenetére

    Sajátos a jó képminőség fogalma számodra.
    Amúgy melyik részével nem értesz egyet?:) Ha fotózol, akkor gondolom a CCD felépítésével, technikai működésével is tisztában vagy.

    Nem ismerem a ZP100-asat, így arról nem nyilatkozom.

    De itt az az 5Mp-es fotó amiről én beszéltem: 5564
    Ami, tegyük hozzá, egy borzasztóan idealizált helyzetből, és időpontban lett lőve.

    Nézd meg 100%-ban (feleltess meg 1pixelt a monitorod 1pixelének). Mit látunk? Akvarellt. Ami a minek a következménye? Az erős zajszűrésé, eltűntek a részletek (nem is voltak). Miért? Mert egy olcsó, CMOS érzékelő 1mm^2-es felületére zsúfolt 5MP diódára becsapódó, 2mm-es objektíven áthaladó fotonok keltették a képet. A zajszintért és a képdimanikáért főleg az érzékelő 1 pixelre jutó felületének a nagysága a felelős. Ennek növelésére pedig a fotonzaj miatt van szükség, ami meg már kvantum fizika. Hogy az érzékelt fotonok száma megegyezzen a valósan belépett fotonok számával, minél nagyobb, egy pixelre jutó felület szükséges. Ezért zajosabbak az éjszakai fotók, mert kevesebb az 1 pixelre jutó fotonok száma, amik eleve "zajosak", így a gép nem tud pontos átlagot számolni.
    A zajt zajszűréssel kompenzálják, ami viszont elmossa a részleteket (főleg ha nem egy professzionális célszoftverrel dolgoznak, amihez meg még a PhotoShop zajszűrése sincs köszönő viszonyba....és hát nyilván nem). Az elmosott részletek akvarell-szerű festményre elmékeztetnek. Ezt élesítéssel kompenzálják, hogy ne legyen olyna mosott. Aztán persze egy sor más retusáláson is átmegy, de a végeredmény az a fent linkelt kép lesz. Ami egy csoda, hogy kihozták ebből az érzékelőből és egy ilyen lencséből.
    (még csak az kéne hogy raw-ba jöjjenek ki ezek a képek. Élvezhetetlen lenne.)

    Sajnos a gátlástalan piaci világban erkölcstelenül kihasználják a vásárlókat. Ennek következménye a Megapixel háború. Tény, hogy fejlődik a képfeldolgozó sofware-ek, a képérzékelők minősége, de nem olyan ütemben hogy egy 2mm^2-es érzékelőre 16millió diódát feszítenek, mikor ilyen mennyiséget 300mm^2-re illik tenni....ez már nyílt átverés.

    A miniatürizált telefon világban a nagy képérzékelő nyilván kizáró ok.

    Nem hogy közelében lenne, de köszönő viszonyban sincs egy értelmes 5Mp-es compact gép minőségével. De ez így normális.
    Hisz ez egy átlag compact 5Mp-es gép amiről te beszéltél. Látunk e valami különbséget a telefon kamerája és e között?;) [link]
    Én pont azt mondom, hogy le a kalappal ezen mikro kamerák előtt hogy már-már (igaz kis méretben) de nyomtatásra is alkalmas képeket is lehet készíteni (igaz szódával fogyasztva).

    [ Szerkesztve ]

    free your mind

Új hozzászólás Aktív témák