Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Yutani #44611 üzenetére

    Márminthogy úgy érted, hogy Be szép is lenne, ha a bányászok 2 helyett 4 gyártó termékei közül válogathatnának? :D

    De komolyra fordítva a szót. Elég érdekes.
    Ha jól emlékszem, az AMD és az Nvidia jelenleg kb 40-45 milliós darabszámmal szolgálja ki a dGPU piacot. (Ebben benne van a notebookokba kerülő dGPU is)

    Úgy tűnik, hogy ez a mennyiség manapság meglehetősen kevés, ami jelentős piaci áremelkedéshez vezetett, ugyanakkor természetesen érthető, hogy a gyártókapacitásokat minden szempontból évekre előre kell lekötni, ezért nem is tudtak a termelés növekedésével rugalmasan reagálni - csak abban a formában, hogy a rendelkezésükre álló kapacitást a drágábban eladható termékek felé tolták el. (És persze az őrült keresletre az ellátási lánc minden szereplője minden szinten áremeléssel reagált)

    Én reménykedem abban, hogy az Intel piacra lépése nem abban a formában fog megtörténni, hogy a korábban AMD vagy Nvidia által igénybe vett gyártókapacitásra licitált rá, hanem jövő évtől ténylegesen új, tehát a korábbi 40-45milliós példányszámot meghaladó volumen érkezik . Amennyiben ez így történik és ugyanide száll be szintén új kapacitásokkal az Innosilicon+Imagination is, akkor már a világ energiatermelése és energiabiztonsága látja kárát mérsékelheti a piaci árakat. Különösen, ha az AMD és az Nvidia is úgy dönt, hogy ők is szeretnének nagyobb példányszámban értékesíteni.

    Ennek azért szerintem látszódnak jelei. Az AMD nem jönne ki a Navi24-gyel, ha ugyanazt a lapkaterületet el tudná adni Zen3-ként vagy Navi21-ként is. $/mm2 vonatkozásban bizonyára a cpu-k állnak az élen, aztán talán az APU és legvégén a GPU.
    (Kivéve persze ha a Navi24 valójában valami third party megrendelésre készült semi-custom termék, amit a megrendelőnek gyárták és a selejtet lökik csak ki a OEM/DIY piacokra.)

    Első körben persze nyilván ráveti magát a bányászipar az új kártyákra, tehát hirtelen árzuhanást nem várnék sem az Intel sem más piacra lépésétől.
    Viszont ahogy nő a bányászatra használt energiamennyiség, úgy nő az energiaválság, ami mind az energia árában, mint pedig az energiabiztonságban meg fog mutatkozni nő a felhasznált energia mennyisége is, hiszen a mining difficulty értékben leképeződik a növekvő Network Hashrate. Tehát az egymással konkureáló bányászfarmok kapacitásnövelése dráguló bányásztevékenységet eredményez és hát amúgy is drágul az energia ára. Előbb-utóbb elérjük azt a szintet, ahol már nem fogja megérni. (Személy szerint jobban örültem volna, ha ezt nem a mindenkit érintő energiaárak növekedésével, hanem a kriptovalutákban mozgó likvid és semmirekellő tőke csökkentésével érjük el.)

    Amikor majd szép lassan elérjük ezt a szintet, akkor szép lassan enyhülni fog majd a kereslet az videokártyák iránt. Arra persze számítani kell, hogy még ebben az esetben is ezek a farmok őrült módon igyekeznek majd egy új generációs (alacsonyabb fogyasztás!) videokártyacsalád esetén a meglevő gépparkot lecserélni. Tehát én arra számítok, hogy ha és amennyiben a következő év során elérnénk ezt a telítődést, az 5nm-es gpu-k megjelenésekor azok ára újra az egekbe szökik és hirtelen megjelennek majd a használt piacon a leharcolt Ampere, és RDNA2 kártyák.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák