Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Patrec #17923 üzenetére
És ha egy kollégád mondjuk nettó másfél milliót vág zsebre? Ha valaki ennyivel többet keres, az nem azt jelenti, hogy ennyivel hasznosabb a közösség számára. Azért kap ennyit, mert közvetlenül az ő munkájából a cég tulajdonosai sokkal többet profitálnak, és valószínűleg ő nehezebben is pótolható. Így a cég hajlandó magasabb árat fizetni érte. És az ilyen jól fizetett alkalmazott idővel maga is befektetővé válhat. Tovább fejve a rosszabbul fizetett dolgozókat, növelve a társadalmi különbségeket. A bérfeszültség szerintem teljesen érthető. Hiszen ezt a torz helyzetet a gazdasági modell produkálja. Ha a munkahely együttműködő munkásokból állna, akik aztán a bevételeket megosztanák egymás közt, sokkal kisebbek lennének a különbségek. (És mint írtam fentebb, egy worker coop-ban pont ez történik.) Ráadásul számos olyan munka létezik, ami közvetlenül nem termel hasznot, de közvetetten igen, és a közösségnek szüksége van rá. És jellemzően ezek a munkák a kapitalizmusban sokkal rosszabbul fizetnek.
-
Alexios
veterán
válasz
Patrec #17923 üzenetére
Hát nem tudom, biztos én vagyok rossz emberekkel körülvéve, de azért amennyire én látom van egyrészt irigység, hogy ha én nem keresek annyit, ő se keressen, illetve hogy ha ő annyit keres akkor nekem is annyit kéne mert ilyenkor valahogy mindenki úgy látja ő jobb mint a másik.(amúgy számomra meglepő és elkeserítő módon inkább az elsőt szoktam látni, hogy másnak se legyen jó, nem az hogy hogyan lehetne neki jobb)
Ettől függetlenül szerintem a nagyobb transzparencia egy jó dolog, és én is úgy gondolom hogy ez a bértitkolózás elsősorban a munkáltatónak jó.
-
nyunyu
félisten
válasz
Patrec #16275 üzenetére
Nálunk a bank IT osztályán kb. az emberek negyede visel business casualnak mondható hosszúnadrág+ingféleség+zárt cipőt.
Én télen farmer+pulóver, nyáron funkcionális edzésekhez is használható rövid nadrág+rövidujjú póló+szandál vonalat képviselem, és messze nem én vagyok a legszakadtabb programozóDe a telefonos ügyfélszolgálaton vagy a behajtáson dolgozik egy kékhajú, agyonpiercingelt, szakadt csövesmetálos pólós csaj is.
Nyilván őt nem a külseje, hanem a csilingelő hangja, meg a beszélőkéje miatt vették fel.
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Óra topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Politikai mémek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest