Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #28754 üzenetére
Szerintem VM-ben is meg lehet oldani.
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #28742 üzenetére
AirPlay szerintem nagyjából kizárt, meg nagyjából a többi Apple-ökoszisztémás feature is.
Igen, nekem is valami medzsik gombnyomogatós fatality/brutality kombó rémlik, de nem mindegyik PPC-s Mac esetében működik, asszem, 3-4 különféle modell volt a kezeimben (G3 iMac meg PowerBook-ok, ezek közül talán az utolsó szériás 15" PowerBook-ot tudtam rávenni az USB-ről boot-olásra).
Szerintem legfeljebb onnan, ahonnan a Linux iso-kat is.
blakey: Leopard-ból volt Inteles és PPC-s telepítő külön, ezen én nem látom, hogy melyik lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #28739 üzenetére
Elviekben ha Mac-en használod a telepítőt, akkor a licensz oké. Bármilyen serialt, kulcsot stb. a telepítő nem fog kérni.
Lemezről (DVD) biztosan lehet telepíteni, ha nem jó az iMac-ed ODD-je, akkor firewire-os külső HDD-ről vagy ODD-ről is. USB-ről emlékeim szerint a PPC-s Mac-ek esetében eléggé komplikált a dolog, ha egyáltalán működik.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
Wiz Khalifa #17898 üzenetére
T7600 a legnagyobb CPU, amit beletehetsz (és meg lehet tenni, mivel nem forrasztott a korai Intel Mac Mini-kben a CPU -> neten jó pár leírás is van arról, hogy hogyan lehet CPU-t, ill. EFI-t upgradelni ezekben).
RAM-ból nem érdemes 4 GB-ot tenni bele, mivel az alaplapi chipset a totál sima Intel 945GM/PM, ami a 4 GB-ból kb. 3,2 GB-ot tud megcímezni. 3 GB-ot (1 + 2 GB formában) érdemesebb akkor.
Az utolsó OS X verzió, ami hivatalosan felmegy rá, a Snow Leopard (10.6.8). Nem hivatalosan fel lehet rá tenni akár Mountain Liont is, de az már inkább Hackintosh-témakör, erről is van bőven leírás a neten.
-
Tim82
félisten
Nem tudom, pontosan mi az oka, de kb. a GM45 chipset-ig (= Penryn CPU + DDR2-800/DDR3 kezelés) minden általam ismert gyártó ATA-s csatlakozójú ODD-t tett a laptopjaiba, onnantól SATA csak. (Egyébként technikailag most soroljuk a laptopokhoz az iMac-ot és Mac Mini-t is, szerintem a 2008 előtti modellekre is igaz ez.)
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz
Speed® #12611 üzenetére
Van az aprón Sonnet Encore processzorbővítéses G4 PowerMac.
kenand fórumtársunk indított anno a beszeljukmac.com-on egy külön topikot AGP VGA-k BIOS flashelésével kapcsolatban.
Ha jól emlékszem, 4*512 MB PC133 RAM modul a maximum, amire tudod bővíteni (ezt OS X alatt tudod kihasználni, Mac OS maximum másfelet lát ebből). Valószínűleg ez lesz a géped egyébként.
PCI-os SATA kártyával lehet beletenni akármekkora SATA vinyót is, csak utána kell járni, hogy az adott kártya chipsete OS X-kompatibilis-e. (Akár SSD-t is, de az OS X PPC-s verzióiban híre-hamva sincsen még TRIM-supportnak, szóval nem hiszem, hogy annyira megérné a dolog.) Elvileg PCI-os PATA RAID kártyával szintén áthidalható a 128 GB-os limit.
Amit még javasolnék, egy NEC chipset-es PCI USB 2.0 portbővítő kártya, illetve egy gigabites hálózati kártya/PCI-os wifi, de ezeknek utána kell nézni, hogy kezeli-e őket az OS X.
-
Tim82
félisten
válasz
bLaCkDoGoNe #9664 üzenetére
Szia!
Köszönöm! Engedelmeddel le is mentem a screenshot-ot felhasználásra.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni, mivel nekem nincsen jelenleg Mac-em, illetve Safari-m.
Meg tudná valaki nézni, hogy Safari-n pontosan hol, milyen menüpontokon végiglépkedve lehet cookie-kat törölni (esetleg egy képernyőmentést is tudna róla csinálni és feltenni/privátban elküldeni)?
Valami ilyesmire gondolok (ez csak példaként egy IE):
Igazából egy munkahelyi tutorial-féle megírásához kellene, amit informatikában khm... járatlan, kezdő kollégáknak dobnék össze és jelen pillanatban sem közel, sem távol nincsen Mac, amin én megnézhetném.
Előre is köszönöm!
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
whitezo88 #8411 üzenetére
ramot meg nem fogsz bele venni, mivel nem pc-s kell bele
Nem kell hülyeségeket állítani, ha valamit nem tudsz. Volt G4-es Mirrored Drive Door PowerMac-em, sima, "PC-s" 4*512 MB DDR modullal bővítettem a maximális 2 GB-ra, és képzeld, működött. Sőt, volt G3 iMac-em is, az is működött 2*256 MB normál SD modullal.
werszomjas: vagy normál SD, vagy normál DDR RAM való bele. Kutakodj egy kicsit a System Profiler-ben még, a RAM típusát is meg fogod találni. Annyit érdemes figyelembe venni, hogy a pre-Intel Mac-ek kicsit válogatósabbak a memóriamodulok terén, mint az átlag PC, de nem hiszem, hogy valamelyik nevesebb gyártó moduljaival bármilyen gondod lenne.
-
Tim82
félisten
válasz
bLaCkDoGoNe #7465 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint nincsen, belefutottál az "Apple-felárba".
-
Tim82
félisten
Google a barátod, Wiki a barátnőd: [link]
Egyébként NTFS-t lát mindkét rendszer (sőt, a Linux is), csak az OS X alapesetben nem tud írni NTFS partíciókra. Snow Leopard-nál ezt elvileg be lehet kapcsolni, korábbi verzióknál ehhez 3rd party alkalmazások kellenek (pl. NTFS-3G).
FYI: az OS X HFS Plus fájlrendszert használ, amit Windows még csak nem is képes látni, csak szintén 3rd party alkalmazásokkal (pl. Macdrive).
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Szerintem nem találsz senkit, aki ebben a topikban tudna segíteni.
Beszeljukmac.com-on dobd fel, ott vannak ilyen őrültek, akik ennyire régi Mac-ekkel is foglalkoznak. Én Salát keresném személy szerint, ha még nem szabadult meg a gyűjteményétől, akkor tud segíteni szvsz.
-
Tim82
félisten
válasz
Gauronx #5607 üzenetére
PC billentyűzeten Ctrl-t nyomsz Alma-gomb helyett, vagy a Windows gombot (inkább az utóbbit próbáld előbb)...
A kedvedért rá is kerestem, milyen nehéz az adott információt előkaparni: Google-keresőszavak a következők voltak: "apple button pc keyboard", rögtön az első találat feldobta...
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz
Pisztillus #5561 üzenetére
-
Tim82
félisten
Tudtommal sajnos nem eszik szerverekbe való RAM-ot.
Valószínűleg 1.5 GB a maximum - azt hiszem, 3 memóriaslot van benne, tehát 3*512 MB.
A VIA chipset-es USB-bővítőkártya is jó, de lehetnek problémáid az azon keresztül rákötött cuccokkal - ismert probléma, hogy ha elküldöd a Mac-et sleep-be, amikor felébreszted, nem ismeri fel a VIA-s kártyára kötött perifériákat.
Szerintem egyébként akár rá is van írva az Asus kártyád oldalán a chip-ekre, hogy NEC vagy VIA, rosszabb esetben típusszám alapján Google kidobja. Egy NEC-es bővítőkártya is kb. 2k-s tétel, lehet, hogy érdemes még olcsóbban bontóból szerezni.
-
Tim82
félisten
válasz
max-pain #5196 üzenetére
Na ne már. Elolvastad, mire kell neki? Böngészésre, némi torrentezésre, messengerre? DivX-re, DVD-re, amire egy G3-as procis Mac is elég?* Nem HD filmet fog vágni rajta a Final Cut-tal, csak ismerkedik a Mac-ekkel és az OS X-szel.
* Volt nem is olyan régen - 1-2 éve - egy G3 iMac-em, az elégnek bizonyult ugyanezekre, ez pedig azért annál jobb gép.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Emlékeim szerint szabvány desktop SD RAM-ot használ, úgyhogy akár Hardveraprón is. A PPC-s Mac-ek ugyanolyan RAM-ot, vinyót, optikai meghajtót "esznek", mint a PC-k, de a városi legendák szerint válogatósak: ajánlott a márkás RAM, pl. Kingston-okkal nem szokott gond lenni.
Szerintem pedig érdemes kicsit (nem sokat) rákölteni: némi RAM, nagyobb PATA vinyó, esetleg bele egy DVD-író, egy - lehetőleg NEC-chipset-es - PCI USB 2.0 kártya, esetleg szintén PCI SATA kártya, ha akarsz SATA-t is használni rajta.
Alex91: amennyire nekem lejött, nem erőgépet keres, mindarra pedig, amit felsorolt, tökéletesen megteszi ez a masina is.
-
Tim82
félisten
Mindent tudni fog, amire használnád (a Diablo 2-t is
). DVD, divx/xvid, mp3 nem lesz gond neki. Flashlejátszás (YouTube) viszont gyenge lesz, köszönhetően a PPC-s OS X-re szarul megírt Adobe drivereknek. HD videókra ez a gép nem lesz alkalmas.
A Leopard hivatalos rendszerkövetelménye emlékeim szerint legalább 1 GHz-es órajelű G4-es processzor, bár vannak módszerek e limit kijátszására, én inkább nem próbálkoznék vele ezen a gépen. Ajánlott egyébként, hogy etesd meg a maximális RAM-mal, amennyit képes fogadni - meg fogja hálálni.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
Paarthurnax #3671 üzenetére
Mac-re hivatalosan nincsen vírus, sem spyware.
-
Tim82
félisten
válasz
Steve-0 #3625 üzenetére
A Tiger erre akkor megy fel, ha az iBook-nak van DVD-meghajtója.
Tudod frissíteni az OS X 10.3.3-at 10.3.9-re, de amúgy OS X-re is van VLC (és Mplayer is), beépített kodekekkel, az előbbiből a Power PC-re írt változatot (0.8.6i) kell letöltened. Mplayer-hez [link].
-
Tim82
félisten
Sziasztok! 10.3.9 alatt hogyan tudom átghost-olni (jóféle PC-s fogalmat használok
) a rendszert (ill. a merevlemez teljes tartalmát) egy másikra? Úgy értem, melyik programot/app.-ot kell hozzá használnom? Külső rack-em van hozzá, ami ráadásul tud firewire-t is.
Egy régi G3 iMac-ról van szó, amelyikben 20 GB-os HDD van, ezt akarom lecserélni egy 120 GB-osra, anélkül, hogy újra kellene telepítenem mindent, ami most fent van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo P500 - 1650 v3 6 mag/12 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
- Eladóak a képeken látható P2 P3 P4 C2D C2Q számítógépek gyűjteményből
- HP Z640 - 2680V3 12 mag, 24 szál max 3,3GHz, V4 ready, 32GB DDR4 RAM, 925W táp, számla, 6 hó gar
- Új 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 3080 10Gb/16Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari (27% ÁFÁ-s)
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 3070 Ti 8Gb/16Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari (27% ÁFÁ-s)