Új hozzászólás Aktív témák

  • letix

    aktív tag

    Üdv a szakinak,
    Segítséget illetve tanácsot kérnék az alábbi feladat megoldásában:

    Adott egy Natolt hálózatban ülő dedikált backup szerver (Debian), továbbá 4-5 a neten fellelhető szintén Debian szerver, melyekről automatikus mentést kellene készítenem. Eszköznek az rsync használható.
    A gépek egyikére sem lehet root-ként bejelentkezni közvetlenül (jelszót sem tudom), a userem viszont mindenhova sudoer.

    Három lehetőséget látok egyelőre:

    1: a backup szerverre írom meg a scriptjeimet, rsync ssh-n (kulccsal) szépen magára húzná szerverenként a mentéseket. Ehhez terveznék minden szerverre dedikált backup usert létrehozni, akinek viszont minden mentendő mappához ugye nincs/nem lesz joga (/root, /etc...). Ezért is a mentendő szerverekre a dedikált backup user(eke)-t szükséges felvennem sudoer-ként NOPASSWD-vel a /usr/binrsync futtatására, egyelőre más megoldást nem találtam, hogy sudo rsync-ként tudjon ügyködni a remote gépeken. Ez nem annyira tetszik, már csak ezért sem:
    [link]
    Előny, (ha jól látom) hogy kevesebb esély van a backup szerver törésére ha a remote szerverek kompromittálódnak.

    2: a backup szerveren rsync daemon futna, és a scripteket a remote szervereken futtatnám, ssh-n keresztül becsatlakozva. Itt ugye többletmunka (és rizikó) a szerverekről a portok kinyitogatása, továbbá a forgalom egyenkénti beforgatása a backup szerver felé. Továbbá itt kevésbé érezném, hogy a backup szerver biztonságban van.

    3: a backup szerverre tolnák fel a szerverek a mentéseket, kihagyva a backup-on az rsync daemon módját. Bár őszintén szólva egyelőre még a daemon módnak az előnyét sem látom. Előnyök hátrányok nagyrésze -gondolom- megegyezik 2-es ponttal, annyi különbséggel, hogy ssh elérések adottak.

    Minden ötletet, javaslatot, kritikát szívesen fogadok. A csináltassam meg hozzáértővel most nem opció..

    Köszönöm!

    udv
    letix

    [ Szerkesztve ]

    don't panic! ... http://www.letix.hu - linux parancsok

Új hozzászólás Aktív témák